Συνεχίζεται ο «πόλεμος» ΕΟΚ- ΕΣΑΚΕ

Η ανακοίνωση της ομοσπονδίας

«Πόλεμος» ξέσπασε ανάμεσα σε ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ, με την ομοσπονδία να κάνει λόγο «παράτυπες διαδικασίες», με αφορμή την αδειοδότηση των ομάδων της Stoiximan.gr Basket League.

Σειρήνες… πολέμου ηχούν στο ελληνικό μπάσκετ.

Η ΕΟΚ  ανακοίνωσε πως αποχωρεί από κάθε σχετική διαδικασία που αφορά το πρωτάθλημα του ΕΣΑΚΕ, τονίζοντας πως δεν θα πάρει μέρος σε παράτυπες διαδικασίες και δεν θα δώσει τη «σύμφωνη γνώμη» της.

«Η ΕΟΚ ενημερώνει ότι ανακαλεί άμεσα τους εκπροσώπους της από όλα τα όργανα του ΕΣΑΚΕ. Επίσης, το ΔΣ της ΕΟΚ δηλώνει πως δεν πρόκειται να παράσχει «σύμφωνη γνώμη» για οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί από τούδε και στο εξής από οποιοδήποτε θεσμικό όργανο του ΕΣΑΚΕ έως ότου ο ΕΣΑΚΕ συμμορφωθεί και εφαρμόσει τις αποφάσεις της πρόσφατης ομόφωνης γενικής συνέλευσης. Εφόσον, όμως, ο ΕΣΑΚΕ συνεχίζει να μην έχει τη διάθεση να εφαρμόσει όλα όσα ψήφισε ομοφωνα, τότε η ΕΟΚ δεν πρόκειται να συμμετέχει με οποιοδήποτε τρόπο στο παράτυπο πρωτάθλημα που ο ίδιος διοργανώνει και να γίνει συνένοχη σε μη νόμιμες διαδικασίες», τονίζεται μεταξύ άλλων.

Αυτό που σημειώνεται -εκτός της ανακοίνωσης- είναι πως βάσει νόμου θεωρείται απαραίτητη η υπογραφή/ έγκριση της ελληνικής ομοσπονδίας για πλήθος ενεργειών (θέματα δελτίων, διαιτητών, κ.ά.). Επομένως, η ανακοίνωση που θα διαβάσετε παρακάτω βάζει… φωτιά στην Stoiximan.gr Basket League.

Αναλυτικά η ενημέρωση της ΕΟΚ και η σχετική ανακοίνωση:

Το Δ.Σ. της ΕΟΚ συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα (25/6) και μετά από μια διαδικασία διάρκειας δυόμισι ωρών, πήρε κατά πλειοψηφία την απόφαση που περιγράφεται λεπτομερώς στην ανακοίνωση που ακολουθεί.

Αναλυτικά:

Ο ΕΣΑΚΕ, παρά την εκπεφρασμένη με κάθε τρόπο θέση της ΕΟΚ, να τηρηθεί η νομιμότητα και να εφαρμοστούν απαρεγκλίτως τα προβλεπόμενα σχετικά με τη διαδικασία προαδειοδότησης, τα οποία ομόφωνα ψήφισαν οι ΚΑΕ στην πρόσφατη ΓΣ της 14ης Μαρτίου 2022, συνεχίζει να αυθαιρετεί και να μην τηρεί την ορθή διαδικασία, «εφευρίσκοντας» κενά στο κανονισμό που οι ίδιοι συνέταξαν, με αποτέλεσμα να παρακάμπτεται η διαδικασία που ο ίδιος θέσπισε, ακυρώνοντας επί της ουσίας τον ίδιο του το ρόλο.

Παρότι, ήδη, έχουμε ζητήσει τα πρακτικά του ΔΣ του ΕΣΑΚΕ της 17ης Ιουνίου 2022 για να ενημερωθούμε επισήμως ως ΕΟΚ για το τι ακριβώς αποφασίσθηκε, μέχρι σήμερα δεν μας έχουν αποσταλεί, ώστε να πράξουμε τα δέοντα. Εν τουτοις, στο χθεσινό ΔΣ του ΕΣΑΚΕ, στο οποίο παρασταθήκαμε δια του εκπροσώπου μας, με έκπληξη ακούσαμε ότι η διαδικασία προαδειοδότησης συνεχίζεται, παρότι είναι γνωστό σε όλους ότι σύμφωνα με την ΥΑ έχει εκπνεύσει προ πολλού η καταληκτική ημερομηνία. Μάλιστα, όπως πληροφορηθήκαμε, η Επιτροπή Αδειοδότησης, αναμένει νέα επιπλέον εκπρόθεσμα στοιχεία – δικαιολογητικά από τις απορριφθείσες ΚΑΕ, ώστε να δικαιολογήσουν την παρουσία τους στο πρωτάθλημα, γεγονός που έρχεται ευθέως σε αντίθεση με τον κανονισμό προαδειοδοτησης.

Γι’ αυτό το λόγο, το ΔΣ της ΕΟΚ συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα 25/6/2022 και αποφάσισε να μην συμμετέχει από τούδε και στο εξής σε οποιαδήποτε παράτυπη διαδικασία, απορρέει από αυτή τη τακτική του ΕΣΑΚΕ. Η ΕΟΚ ενημερώνει ότι ανακαλεί άμεσα τους εκπροσώπους της από όλα τα όργανα του ΕΣΑΚΕ. Επίσης, το ΔΣ της ΕΟΚ δηλώνει πως δεν πρόκειται να παράσχει «σύμφωνη γνώμη» για οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί από τούδε και στο εξής από οποιοδήποτε θεσμικό όργανο του ΕΣΑΚΕ έως ότου ο ΕΣΑΚΕ συμμορφωθεί και εφαρμόσει τις αποφάσεις της πρόσφατης ομόφωνης γενικής συνέλευσης. Εφόσον, όμως, ο ΕΣΑΚΕ συνεχίζει να μην έχει τη διάθεση να εφαρμόσει όλα όσα ψήφισε ομοφωνα, τότε η ΕΟΚ δεν πρόκειται να συμμετέχει με οποιοδήποτε τρόπο στο παράτυπο πρωτάθλημα που ο ίδιος διοργανώνει και να γίνει συνένοχη σε μη νόμιμες διαδικασίες.

Η λίγκα έχει ανάγκη από απόλυτη τήρηση της νομιμότητας και γι’ αυτό ο ΕΣΑΚΕ εν συνόλω πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Πρόθεση της νέας Διοίκησης της ΕΟΚ είναι να τηρηθεί η νομιμότητα και η διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες. Το μπάσκετ έχει απόλυτη και άμεση ανάγκη ενότητας, νομιμότητας, ισονομίας, αξιοκρατίας και διαφάνειας. Σε αυτό το πλαίσιο, η απαρέγκλιτη τήρηση των νόμων, των ΥΑ και των κανονισμών είναι ο μόνος δρόμος προς την εξυγίανση του αθλήματος.

Πιστεύουμε σθεναρά πως ένας υπεύθυνος, αυτόνομος και δυνατός ΕΣΑΚΕ, σε αγαστή συνεργασία με την ΕΟΚ, η οποία έχει υπό τη σκέπη της το σύνολο του Ελληνικού μπάσκετ, είναι ο μόνος δρόμος και ο οδηγός προς όλη την κοινωνία για την επόμενη μέρα. Η επαγγελματική λίγκα είναι η «βιτρίνα» μας και γι’ αυτό απαιτούμε (όχι μόνο η ΕΟΚ αλλά ολόκληρη η κοινωνία) να λειτουργεί ως πρότυπο και ως παράδειγμα για την υπόλοιπη μπασκετική κοινότητα. Να λειτουργεί με τις αξίες και τις αρχές που προαναφέραμε και να δείχνει το δρόμο σε όλη τη μπασκετική κοινότητα προς την ενότητα και τη διαφάνεια.

Θλιβόμαστε όμως, όταν βλέπουμε πως ο ΕΣΑΚΕ δεν συνειδητοποιεί τον ρόλο του απέναντι στην κοινωνία. Όμως, το Ελληνικό μπάσκετ δεν είναι μόνο η επαγγελματική λίγκα. Είναι πολύ μεγαλύτερο και πολύ πιο όμορφο και περήφανο. Εφόσον ο ΕΣΑΚΕ, ως διοργανώτρια αρχή της επαγγελματικής λίγκας, επιθυμεί να συνεχίζει να λειτουργεί κατά αυτό το τρόπο, τότε ας διοργανώσει μόνος του το επόμενο πρωτάθλημα. Η ΕΟΚ δεν σκοπεύει με τη παρουσία της και την υπογραφή της να «νομιμοποιήσει» τις νέες αποφάσεις του ΕΣΑΚΕ και δεν πρόκειται καθ’ οιονδήποτε τρόπο να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία έως ότου τηρηθούν οι διαδικασίες που ομόφωνα ψηφίστηκαν.

loading...
  • // Πρόσφατα //
  • // Δημοφιλή //

Γνώριμος και elite στο Ελλάδα-Καζακστάν

Ισχυρός όλο το καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ

Μαθαίνει πρόγραμμα ο ΠΑΟΚ Β

Η Ρεάλ έκανε δημόσια καταγγελία

Μεταδόσεις με EuroLeague

Επιστροφή στην… κανονικότητα

Τα πρωτοσέλιδα 19/3 (video)

Επιστροφή στη δράση!

Για αυτό είναι κορυφαίος ο Ντεσπόντοφ

Η Τράμπζονσπορ απειλεί τον διαιτητή!

Μιλενκόσκι: «Δείξαμε την ποιότητα μας»

ΠΑΟΚτσήδικο πάρτι στη Στουτγάρδη (pic)

Έκανε την ανατροπή και μπήκε Play Off ο ΠΑΟΚ!

Η Τούμπα… γέμισε την ψυχή του Μιρτσέα

Περνάει δύσκολα στην Τουρκία ο Σάντος

Έκτακτο: Απολύεται ο προπονητής της Μπριζ!

Σοκαριστική συμπεριφορά Κούγια! (videos)

Τραγωδία με φόντο τον ΠΑΟΚ (vids)

Όταν ο ΠΑΟΚ διαλύει τους Ευρωπαίους (videos)

Το ΠΑΟΚ-Μπριζ που λίγοι θυμούνται (video)

Το αντίο του ΑΣ ΠΑΟΚ στον 15χρονο Γιάννη

Νιώθεις από ΠΑΟΚ;

Στην Ευρώπη σκοράρει κατά ριπάς

Ο ΠΑΟΚ στο top-10 της Ευρώπης στο σκοράρισμα!

To γκολ του «Zile» από μέσα! (video)

Μ. Λουτσέσκου: «Τρελή η κατάσταση στην Τούμπα»

Μπριζ: Φόβοι για υποτροπή του Μινιολέ!

Η μάχη των σκόρερ του ΠΑΟΚ

Συγκλονισμένοι όλοι στη Φιορεντίνα

Έβαλε «φωτιά» στα play out ο Βόλος

Χαλαρή και άνετη η Κ17 του ΠΑΟΚ

Πρόβλημα στην Μπριζ με τον Μινιολέ!

Πήρε θέση ο Μπράνκο για τα επεισόδια στο Τραμπζονσπόρ-Φενέρ

Η Ρεάλ έκανε δημόσια καταγγελία

Η Τράμπζονσπορ απειλεί τον διαιτητή!

Ανακοίνωσε Τούντορ η Λάτσιο (pics)

Ο Ολυμπιακός θέλει να κρατήσει τον Ποντένσε

«Βέλη» και στη διοίκηση της Κλαμπ Μπριζ!

Επίσημο: Απολύθηκε ο Ντέιλα από την Μπριζ

Έκτακτο: Απολύεται ο προπονητής της Μπριζ!

Μπριζ: Φόβοι για υποτροπή του Μινιολέ!

Ήττα για τη… διπρόσωπη Κλαμπ Μπριζ!