inpaok.cominpaok.cominpaok.com
Font ResizerAa
  • Αρχική
  • Ποδόσφαιρο
    • Π.Α.Ο.Κ
    • Π.Α.Ο.Κ. Β
    • Ακαδημίες
    • Γυναικείο
    • Αντίπαλοι
    • Διάφορα
    • Προετοιμασία
    • Διεθνή
    • Μεταγραφές
  • Μπάσκετ
  • Άλλα σπορ
    • Βόλεϊ
    • Πόλο
    • Χάντμπολ
    • Υπόλοιπα
  • Αρθρογράφοι
    • Κώστας Βασιλόπουλος
    • Θόδωρος Χαστάς
    • Μάνος Τσαλγατίδης
    • Σωτήρης Μήλιος
    • Κλεάνθης Βαλαρούτσος
    • Κωστής Τσατσαρός
  • Multimedia
    • INPAOK – VIDEO
    • INPAOK – ΕΙΚΟΝΕΣ
    • INPAOKTV
  • Διάφορα
    • Π.Α.Ο.Κ Ρετρο
    • Συνεντεύξεις
    • Π.Α.Ο.Κ Fans
  • Black Room
  • KGB
  • Στοίχημα
  • inLIFE
  • JOHNNYBET
Font ResizerAa
inpaok.cominpaok.com
Αναζήτηση
  • Αρχική
  • Ποδόσφαιρο
    • Π.Α.Ο.Κ
    • Π.Α.Ο.Κ. Β
    • Ακαδημίες
    • Γυναικείο
    • Αντίπαλοι
    • Διάφορα
    • Προετοιμασία
    • Διεθνή
    • Μεταγραφές
  • Μπάσκετ
  • Άλλα σπορ
    • Βόλεϊ
    • Πόλο
    • Χάντμπολ
    • Υπόλοιπα
  • Αρθρογράφοι
    • Κώστας Βασιλόπουλος
    • Θόδωρος Χαστάς
    • Μάνος Τσαλγατίδης
    • Σωτήρης Μήλιος
    • Κλεάνθης Βαλαρούτσος
    • Κωστής Τσατσαρός
  • Multimedia
    • INPAOK – VIDEO
    • INPAOK – ΕΙΚΟΝΕΣ
    • INPAOKTV
  • Διάφορα
    • Π.Α.Ο.Κ Ρετρο
    • Συνεντεύξεις
    • Π.Α.Ο.Κ Fans
  • Black Room
  • KGB
  • Στοίχημα
  • inLIFE
  • JOHNNYBET
Follow US
ΑρθρογράφοιΘόδωρος Χαστάς

Ματαιότης, ματαιοτήτων…

Ο Θόδωρος Χαστάς γράφει για τον Λουτσέσκου και τις αλλαγές προπονητών

Θόδωρος Χαστάς
07.10.2022 15:08
Share
SHARE

Δεν θα ήθελα να στεναχωρήσω κανέναν από όσους (συνήθως) μέσα από την διαδικασία του όχλου, της “ανωνυμίας” και της ψυχολογίας της μάζας, μέσα από την ξεφρενη ροή που παίρνει μία άποψη-σλόγκαν που έχει πέραση σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο, γίνονται υπέρμαχοι μιας ενδεχόμενης αποπομπής του Ράζβαν Λουτσέσκου από τον πάγκο του ΠΑΟΚ. Δεν είναι η πρώτη φορά, δεν θα είναι η τελευταία. Δεν είναι ο πρώτος προπονητής για τον οποίο γίνεται κάτι ανάλογο, σίγουρα δεν θα είναι ο τελευταίος.

Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι κάθε τέτοια κουβέντα, επιθυμία ή απαίτηση -κυρίως με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται – δεν έχει μόνο χοντρά κομμάτια αγνωμοσύνης και αχαριστίας, αλλά κατά βάση προσεγγίζει – σχεδόν ταυτίζεται – με τον ποδοσφαιρικό αναλφαβητισμό.

Η απαξιωτική κριτική απέναντι σε έναν προπονητή – ο οποίος αναμφισβήτητα χαρακτηρίζεται και από αρκετά λάθη, εμμονές, κουσούρια – που έχει αποδείξει τι δουλειά κάνει, τι μπορεί να καταφέρει και πού μπορεί να φτάσει μια ομάδα, το μόνο που καταδεικνύει είναι ότι κάποιος ή κάποιοι αδυνατούν να του το αναγνωρίσουν. Ή δεν θέλουν. Ή προτιμούν κάποιον άλλον να έρθει πάνω σε άσπρο άλογο. Είναι όμως άδικο για τον Λουτσέσκου, είναι άδικο και για το κλαμπ να χαρακτηρίζεται εν συνόλω από τέτοιες συμπεριφορές.

Από εκεί και πέρα, το ζήτημα δεν έχει να κάνει μόνο με αυτό καθ’ αυτό το πρόσωπο, αλλά πολύ περισσότερο με την ποδοσφαιρική λογική, και τελικά την ματαιότητα, μιας αλλαγής προπονητή μεσούσης της σεζόν. Έχει να κάνει γενικότερα με τον “θεσμό” αλλαγής προπονητή ανάλογα με ένα σερί θετικών ή αρνητικών αποτελεσμάτων. Στην δεύτερη περίπτωση, το κεφάλι βρίσκεται επί πίνακι. Στην πρώτη, ξεκινούν συνήθως οι συζητήσεις πρόωρης ανανέωσης…

Αν υπάρχει μία, η μακράν πιο ποδοσφαιρική, η πιο ποδοσφαιρικά ορθόδοξη και λελογισμένη απόφαση που έχει πάρει ο Ιβάν Σαββίδης εδώ και δέκα χρόνια ήταν τον Μάιο του 2021. Ασχέτως αν ήταν σωστή ή λάθος. Ασχέτως αν μετά την στήριξε στην πράξη με μεταγραφές ή όχι. Είχε ζυγίσει λοιπόν, είχε αξιολογήσει (και πάλι δεν εξετάζω αν ήταν σωστή ή λάθος η αξιολόγηση) σε κατάλληλο χρόνο την περίπτωση του Πάμπλο Γκαρσία, έκρινε ότι δεν ήταν ακόμα έτοιμος και (προ)ετοίμασε την σκυτάλη, τα κλειδιά και το χτίσιμο για τον Λουτσέσκου. Η τότε πορεία στα play off και η κατάκτηση του κυπέλλου με τον Ουρουγουανό, δηλαδή ένα καλό σερί και ένα τίτλος, δεν έπαιξαν ρόλο και δεν άλλαξαν τον συλλογισμό του ισχυρού άντρα της ΠΑΕ.

Η κρίση για έναν προπονητή δεν μπορεί να διαμορφωθεί απλά και μόνο από ένα μπουκέτο αγώνων. Όπως επίσης, σχεδόν τίποτα δεν πρόκειται να κερδίσεις στην ουσία όταν αλλάζεις τεχνική ηγεσία και πλάνο μέσα στην χρονιά.

Λατρεύω… να αναδημοσιεύω ένα – παντός καιρού – κείμενο που είχα γράψει πριν αρκετά χρόνια σχετικά με το θέμα.

Το παραθέτω, σχεδόν αυτούσιο, όπως το κάνω σχεδόν σε κάθε περίοδο που ένας προπονητής του ΠΑΟΚ τίθεται εν αμφιβόλω:

Η σπουδαιότητα ενός προπονητή σε μια ομάδα έχει αναχθεί, σε βάθος δεκαετιών, σε μείζον ζήτημα για τους φιλάθλους, τους προέδρους, τους παίκτες αλλά και τους δημοσιογράφους. Πόσο καθοριστική όμως είναι η συμβολή του στην επιτυχία και πόσο αποτελεσματική είναι μια αντικατάσταση του στον πάγκο;

Σύμφωνα με το εξαιρετικό βιβλίο “The Numbers Game”, μετά από πολυετείς μελέτες και στατιστικές αναλύσεις, η επιρροή του τεχνικού σε μια ομάδα και τα περιθώρια βελτίωσης αυτής βρίσκεται μόλις στο 15%! Ακόμα κι αν έρθει ο Γκουαρντιόλα, ο Μουρίνιο ή ο Φέργκιουσον!

Επίσης, στο βιβλίο “Dutch Study”, το οποίο κάνει ανάλυση 212 τέτοιων καταστάσεων στην ιστορία του Ολλανδικού πρωταθλήματος, αναφέρεται το εξής: Ακόμα και χωρίς την απόλυση προπονητή, οι ομάδες έχουν περίπου ανάλογη πορεία με αυτές που τον διώχνουν. Μια ασυνήθιστη περίοδος κακών εμφανίσεων είναι απλά αυτό: ασυνήθιστη. Θα διορθωθεί αυτόματα όταν παίκτες επιστρέψουν από τραυματισμό, όταν τα σουτ δε βρίσκουν σε κάποιο δοκάρι ή όταν η τύχη χαμογελάσει ξανά στην ομάδα. Η θεωρία ότι απολύοντας προπονητές είναι πανάκεια για μια «αρρωστημένη» ομάδα είναι απλά ένα placebo. Είναι μια δαπανηρή ψευδαίσθηση».

Η άλλη πλευρά πάντως λέει πως το ποδόσφαιρο είναι ένα σπορ λεπτών ισορροπιών και αυτό το 15% είναι κάποιες φορές αρκετό για να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη νίκη και την ήττα, ανάμεσα στη δόξα και την αποτυχία.

Οι ιδιοκτήτες των ομάδων στο σύνολό τους έχουν ελάχιστο ποσοστό επιτυχίας στις προσλήψεις προπονητών. Τα ποδοσφαιρικά σωματεία που διώχνουν τον τεχνικό τους, δεν τα πάνε καλύτερα μετά αν τις συγκρίνουμε με ομάδες που βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση και που δε φτάνουν σε μια τέτοια απόφαση.

Αυτό δε σημαίνει ότι όλοι οι προπονητές είναι άχρηστοι. Μας δείχνει όμως τρία άλλα πράγματα.

Πρώτον, οι προπονητές πιθανώς έχουν λιγότερη επιρροή στα αποτελέσματα από ότι όλοι πιστεύουν. Δεύτερον, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει μεγάλη διαφορά στις ικανότητες των διαθέσιμων υποψηφίων προπονητών που μπορεί να αντικαταστήσουν τον απολυμένο. Και τρίτον, κάποιοι προπονητές είναι καλύτεροι από τους άλλους αλλά κανείς δεν ξέρει ποιοι είναι αυτοί. Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ο οποίος κατέκτησε περισσότερα τρόπαια από κάθε άλλο Βρετανό τεχνικό στην ιστορία, είχε απολυθεί από την Σεντ Μίρεν.

Σε ένα βιβλίο που λέγεται Playbooks and Checkbooks, ο συγγραφέας γράφει: «Ακόμα και με μια σύντομη σπουδή οι επιτυχημένοι προπονητές χρησιμοποιούν ποικίλες μεθόδους – κάποιοι είναι σκληροί, κάποιοι ευγενικοί, κάποιοι αυστηροί, κάποιοι ανεκτικοί, κάποιοι φιλικοί, κάποιοι απόμακροι». Αν προπονητές με εντελώς αντίθετη προσέγγιση, δούλεψαν σε κλαμπ που είχαν επιτυχίες, ίσως αυτά τα κλαμπ να ήταν πετυχημένα για λόγους που λίγο έχουν να κάνουν με τον προπονητή.

Ο Μπράιν Κλαφ, που κατέκτησε δυο φορές το κύπελλο πρωταθλητριών ως προπονητής της Νότινγχαμ Φόρεστ, όταν ρωτήθηκε για αυτό που όλοι θα «σκότωναν» να μάθουν, το μυστικό της προπονητικής του επιτυχίας, απάντησε: «κι εγώ θα ήθελα να ξέρω…».

Σπάνια θα υπάρξει ένας σοβαρός λόγος για μια ομάδα να διώξει τον προπονητή της. Αυτή η συνήθεια είναι δαπανηρή και δεν υπάρχει λόγος να πιστεύεις ότι θα φέρει εμφανή διαφορά. Παρόλα αυτά γίνεται.

Εδώ στην Ελλάδα, η πιο συνηθισμένη δικαιολογία για την απόλυση ενός προπονητή, εκτός φυσικά από τα αποτελέσματα, είναι η αποσυμφόρηση της ψυχολογικής πίεσης των παικτών και του κόσμου. Μια μπούρδα είναι κι αυτό.

Καταλήγοντας με τα δικά μας, όλα τα παραπάνω δεν γράφτηκαν για υπερασπιστούν την όποια στήριξη και παραμονή του Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ. Θεωρώ πως αυτή είναι δεδομένη. Απλά τα μυαλά, όπως και τα αλεξίπτωτα, λειτουργούν καλύτερα όταν είναι ανοιχτά…

 

Ποδόσφαιρο

Το σκανάρισμα του ρόστερ: Οι πρωταγωνιστές και οι ευκαιρίες

Όλγα Χιονίδου
28.07.2025 10:33

O Κωνσταντέλιας δεν είναι σαν όλους τους άλλους

Σωτήρης Μήλιος
28.07.2025 09:43

Η μεταγραφική αναδόμηση της Βόλφσμπεργκερ

Όλγα Χιονίδου
28.07.2025 10:30

Ανακοινώθηκε από την Μιγιονάριος ο Ουρτάδο (pics+video)

Όλγα Χιονίδου
28.07.2025 08:27

Ο Κένι θα παίξει Ευρώπη μετά από οκτώ χρόνια

Πάνος Γεωργογιάννης
27.07.2025 23:59

Η υποχρέωση της Βόλφσμπεργκερ πριν τον ΠΑΟΚ

Πάνος Γεωργογιάννης
27.07.2025 23:22

Μπάσκετ

Στη Μύκονο ο Κάναντι

Γιάννης Σωτηρίου
27.07.2025 17:04

«Φουλάρει» για την τελευταία κρίσιμη μεταγραφή

Όλγα Χιονίδου
27.07.2025 14:08

Η Εθνική Εφήβων έχει… μάχη

Γιάννης Σωτηρίου
27.07.2025 12:25

Φίλλιος: «Χαρούμενος που επέστρεψα στον ΠΑΟΚ»

Ευαγγελία Σαράντη
26.07.2025 13:01

Mπεν Μουρ: «Ο Ζντοβτς έχει νοοτροπία νικητή!»

Μάνος Τσαλγατίδης
25.07.2025 13:50

Άκυρη η απόφαση για 6+2 ξένους από την ΕΟΚ

Γιάννης Σωτηρίου
25.07.2025 11:38

Αντίπαλοι

Η μεταγραφική αναδόμηση της Βόλφσμπεργκερ

Όλγα Χιονίδου
28.07.2025 10:30

Η υποχρέωση της Βόλφσμπεργκερ πριν τον ΠΑΟΚ

Πάνος Γεωργογιάννης
27.07.2025 23:22

«Θετικός στο να πάει Τουρκία ο Μαρσιάλ»

Γιάννης Σωτηρίου
27.07.2025 13:23

Παρελθόν από την ΑΕΛ ο Γιαξής

Πάνος Γεωργογιάννης
26.07.2025 23:33

Αδράνεια στην άμυνα και ισοφάριση από τη Ναϊμέγκεν (video)

Γιάννης Σωτηρίου
27.07.2025 03:40

Η Ναϊμέγκεν ισοφάρισε με πέναλτι (video)

Γιάννης Σωτηρίου
26.07.2025 15:40
Share This Article
Facebook Whatsapp Whatsapp

Δημοφιλή

Το σκανάρισμα του ρόστερ: Οι πρωταγωνιστές και οι ευκαιρίες
28.07.2025 10:33
Μυθική προσφορά της Λίβερπουλ για τον Ίσακ
28.07.2025 10:05
O Κωνσταντέλιας δεν είναι σαν όλους τους άλλους
28.07.2025 09:43
Η μεταγραφική αναδόμηση της Βόλφσμπεργκερ
28.07.2025 10:30
Παίκτης της Championship πήγε για εμφύτευση μαλλιών και έφυγε τραυματίας
28.07.2025 08:48

Blogger

ΑρθρογράφοιΜάνος Τσαλγατίδης

Το ταμείο της προετοιμασίας και το συμβόλαιο που του αξίζει!

Μάνος Τσαλγατίδης
28.07.2025 08:28
ΑρθρογράφοιΜάνος Τσαλγατίδης

Η απόλαυση του… χορού στη βροχή

Μάνος Τσαλγατίδης
24.07.2025 23:23
ΑρθρογράφοιΚώστας Βασιλόπουλος

Ενωμένοι για τα επόμενα 100 χρόνια δόξας του ΠΑΟΚ!

Κώστας Βασιλόπουλος
24.07.2025 14:22
ΑρθρογράφοιΚλεάνθης Βαλαρούτσος

Μιλάμε για μετάλλαξη

Κλεάνθης Βαλαρούτσος
22.07.2025 00:51
ΑρθρογράφοιΜάνος Τσαλγατίδης

Ο ΠΑΟΚ βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση

Μάνος Τσαλγατίδης
20.07.2025 22:39
ΑρθρογράφοιΣωτήρης Μήλιος

Ματέο Σέρα: Αετίσιο μάτι

Σωτήρης Μήλιος
19.07.2025 21:40

KGB

KGB

Σαββίδης και ΠΑΟΚ ενοχλούν!

inpaok
03.12.2023 20:12

BLACK ROOM

Black Room

Η «πράσινη» αγωνία ενόψει Τούμπας και ο Κουλιεράκης

inpaok
29.09.2022 12:51
INPAOK.COM

Κατηγορίες

Σχετικά με εμάς

Το www.inpaok.com δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2013 με σκοπό να καλύψει το κενό στην διαδικτυακή ενημέρωση των φιλάθλων του ΠΑΟΚ. Σε μικρό χρονικό διάστημα απέκτησε χιλιάδες καθημερινούς αναγνώστες, χιλιάδες φίλους στα social media ενώ παράλληλα ανέπτυξε φιλανθρωπικές αλλά και αγωνιστικές δράσεις στηρίζοντας τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Όλα αυτά τα στοιχεία το έχουν καθιερώσει ως την πιο ενημερωμένη, σύγχρονη και διαδραστική ιστοσελίδα της ομάδας του ΠΑΟΚ.

Επικοινωνία

  • Αρχική
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Δήλωση συμμόρφωσης
  • Εταιρία
  • Πολιτική Απορρήτου & Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Διαφήμιση
  • Προϊόντα
  • Change privacy settings
  • Privacy settings history
  • Revoke consents
Συνεργασία

Nine Casino

Τα καλυτερα online casino

© inpaok.com | All Rights Reserved.
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?