Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο διευθυντής VAR και μέλος της ΚΕΔ, Ζοάο Καπέλα, στην πορτογαλική «Record», αναφερόμενος στην διαιτησία της Ελλάδας, αλλά και στην προοπτική να βελτιωθεί στο μέλλον.
Ο Πορτογάλος πρώην διαιτητής βρισκόταν στην ΚΕΔ και κατά την εποχή του Μαρκ Κλάτενμπεργκ, ενώ παρέμεινε στη θέση του, παρά την έλευση του Στιβ Μπένετ.
Ο Καπέλα αναφέρεται στους ορισμούς ξένων ρέφερι στα ελληνικά ντέρμπι, πιστεύοντας πως μελλοντικά θα έχει αντίκτυπο στην ελληνική διαιτησία. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι σύλλογοι δεν επιθυμούν Έλληνες διαιτητές στα παιχνίδια.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε για την ελληνική διαιτησία:
«Πηγαίνει πολύ καλά, είναι πολύ εμπλουτιστικό στη μάθησή μου, ένας ρόλος που ήταν ο μόνος που έπρεπε να κάνω ακόμα στη διαιτησία: ήμουν διαιτητής, παρατηρητής, εκπαιδευτής και τώρα είμαι μάνατζερ, μάνατζερ VAR. Η Ελλάδα είναι μια προκλητική χώρα, οι άνθρωποι είναι πολύ απαιτητικοί όσον αφορά τις προσδοκίες τους από τη διαιτησία, υπάρχει ένα παρελθόν με τη διαιτησία που μοιάζει λίγο με αυτό που είχαμε στην Πορτογαλία, δυσπιστίας σε σχέση με τους διαιτητές του παρελθόντος. Καταλαβαίνετε ότι η διαιτησία (όχι μόνο στην Ελλάδα) κάνει μεγάλα βήματα προς μεγαλύτερη αξιοπιστία. Αλλά αυτό έχει να κάνει με το πώς την λαμβάνουν οι άνθρωποι. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση.
Καταφέραμε να πετύχουμε έναν στόχο που έθεσα. Ο Τάσος (σ.σ. Σιδηρόπουλος) έπαιξε στο Champions League με VAR. Ήταν πολύ σημαντικό».
Για το ξένους διαιτητές στα ντέρμπι:
«Στα ντέρμπι έχουμε ξένους διαιτητές, υπήρχε μεγάλη αντίσταση από τους συλλόγους όταν προσπαθήσαμε να ορίσουμε Έλληνες διαιτητές για τα ντέρμπι και θέλαμε να ελαχιστοποιήσουμε τον θόρυβο. Αλλά ναι, το να υπάρχουν ξένοι διαιτητές στα ντέρμπι έχει δύο σημαντικά ζητήματα που πρέπει να σκεφτούν όλοι: αν οι διαιτητές της 1ης κατηγορίας δεν παίζουν ντέρμπι, σε διεθνή επίπεδο θα έχουν πρόβλημα, επειδή οι κύριοι αγώνες της χώρας τους διαιτητεύονται από ξένους και ότι είναι επίσης μια δυσκολία από άποψη κινήτρων και εργαζόμαστε σκληρά σε αυτό»
Για τους Έλληνες διαιτητές και τη δυσαρέσκεια των ομάδων:
«Αν προσπαθείς να έχεις Έλληνες διαιτητές στα ντέρμπι, αλλά οι σύλλογοι δεν το δέχονται, δεν πρόκειται να επιβάλεις κάτι που δημιουργεί θόρυβο. Θα υπάρχουν ακόμη πιο αρνητικές πτυχές και τα πράγματα θα πάνε στραβά. Πρέπει να δουλέψουμε με τους διαιτητές και να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι κάθε παιχνίδι είναι σημαντικό, κάθε ομάδα είναι σημαντική», πρόσθεσε και στη συνέχεια κοίταξε μια δεύτερη προοπτική.
Μου φαίνεται πιο σοβαρό και ίσως η ποδοσφαιρική δομή στην Ελλάδα δεν καταλαβαίνει. Θα μειωθούν οι προσλήψεις και η διατήρηση των διαιτητών σε νεαρή ηλικία: αν είναι ήδη δύσκολο να είσαι διαιτητής στην Ελλάδα, όπου υπάρχει μεγάλη προβολή, πολλά μέσα ενημέρωσης, πολλά blog για τη διαιτησία (υπάρχουν περισσότερα από 30), θα δημιουργήσετε στους νεαρούς διαιτητές την σκέψη ότι οι συνθήκες για τους διαιτητές είναι δύσκολες και ότι δεν θα παίξετε τα πιο σημαντικά παιχνίδια στην πρώτη κατηγορία, οπότε σε λίγα χρόνια θα είναι καθοριστικός παράγοντας για τον αριθμό των διαιτητών. Ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να πιστεύει περισσότερο στους διαιτητές στην Ελλάδα».