Αδάμαστα… τα «τρία λιοντάρια» του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, διέλυσαν με 6-2 το Ιράν των Χατζισαφί-Μοχαμαντί που δεν κατάφερε να προβάλλει την παραμικρή αντίσταση.
Τα «τρία λιοντάρια» του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ ήταν αδάμαστα στην πρεμιέρα τους με το Ιράν. Η Αγγλία διέλυσε με 6-2 την ομάδα των Χατζισαφί-Μοχαμαντί της ΑΕΚ.
Η έκταση του σκορ και το ενεργητικό των Άγγλων έχει τη σημασία του. Και αυτό γιατί στα δύο Μουντιάλ που προηγήθηκαν του τελευταίου στην Ρωσία (2010 Νότια Αφρική, 2014 Βραζιλία), η Αγγλία σκόραρε συνολικά 5 γκολ σε επτά αναμετρήσεις, την ώρα που στην πρεμιέρα της στο Κατάρ απέναντι στο Ιράν κατάφερε να πετύχει ήδη περισσότερα!
Αγγλία με ορμή, δοκάρι και γκολ
Η Αγγλία μπήκε με ορμή στο πρώτο δεκάλεπτο. Είχε την κατοχή και προσπαθούσε να δημιουργήσει, ενώ στο 3′ διαμαρτυρήθηκε και για πέναλτι σε μαρκάρισμα μέσα στην περιοχή του Μαγκουάιρ με τον Βραζιλιάνο ρέφερι, Ραφαέλ Κλάους να δείχνει «παίζετε».
Ο τραυματισμός του γκολκίπερ του Ιράν, Μπέιρανβαντ και η διακοπή χάλασε τον ρυθμό του ματς με την Αγγλία, ωστόσο, να παραμένει στο προσκήνιο και με κατοχή 73% να προσπαθεί να απειλήσει. Στο 27′ το σουτ του Σάκα δεν είχε ευτυχή κατάληξη, ενώ στο 30′ ο Μάουντ με σουτ στη κίνηση έπειτα από σέντρα του Σάκα έστειλε την μπάλα μόλις άουτ.
Και στο 32′ τα «λιοντάρια» είχαν τη μεγαλύτερη τους ευκαιρία στο ματς με την μπάλα σε κεφαλιά του Μαγκουάιρ έπειτα από κόρνερ του Τρίπιερ, να βρίσκει το οριζόντιο δοκάρι.
Το γκολ φαινόταν πως ήταν θέμα χρόνου και έτσι έγινε… Στο 35′ η Αγγλία κατάφερε να ανοίξει το σκορ. Ο Σο σέντραρε ωραία από αριστερά, ο Μπέλιγχαμ με εξαιρετικό άλμα πήρε την κεφαλιά και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα των Ιρανών κάνοντας το 1-0.
Η Αγγλία προηγούταν δικαίως για να έρθει στο 44′ το δεύτερο γκολ στο 43′ με υπέροχο σουτ του Σάκα, με τα «λιοντάρια» να κάνουν πάρτι φθάνοντας και σε 3ο γκολ στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου (45+1′) με τον Ραχίμ Στέρλινγκ.
Στο 45+11′ το Ιράν είχε την πρώτη του καλή στιγμή στο ματς που ξεκίνησε από τα πόδια του Χατζισαφί με τον Ταρεμί να εκτελεί ψηλά άουτ. Τα «λιοντάρια» είχαν απλοποιήσει, πλέον, την κατάσταση απέναντι στο Ιράν που δεν είχε τελική και περίμεναν το τελευταίο σφύριγμα του Βραζιλιάνου ρέφερι.
Συνέχισε στο ίδιο τέμπο η Αγγλία, το γκολ της τιμής ο Ταρεμί
Με την έναρξη του β’ μέρους το Ιράν προχώρησε σε τρεις αλλαγές σε μία προσπάθεια να αλλάξει την εικόνα του. Ωστόσο η Αγγλία δεν είχε διάθεση για… δώρα. Συνέχισε στο ίδιο τέμπο και όχι μόνο διαχειρίστηκε το ματς, αλλά έψαχνε δεδομένα και άλλο γκολ!
Και έτσι έγινε… Στο 62′ ο Σάκα που πήρε την μπάλα από τον Στέρλινγκ, με ωραίο σουτ έκανε το 4-0 για την Αγγλία που ήταν ασταμάτητη. Έτσι ο άσος της Άρσεναλ έγινε ο νεαρότερος παίκτης που σκοράρει δυο γκολ με τη φανέλα της Αγγλίας σε Μουντιάλ!
Σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, όμως, ακόμη και στο 4-0, το γκολ από τους ηττημένους θα πανηγυριστεί. Έτσι έγινε και στο 65′, όπου το Ιράν μείωσε με τον Ταρεμί. Ο άσος της Πόρτο κινήθηκε στην πλάτη της άμυνας έπειτα από κάθετη πάσα του Γκολιζαντέ και με υπέροχο τελείωμα έκανε το 4-1.
Μουντιάλ 2022, Αγγλία: Τριπλό «χτύπημα» σε δέκα λεπτά με Μπέλιγχαμ, Σάκα, Στέρλινγκ (vid)
Και επειδή οι Άγγλοι είχαν τρομερή όρεξη, κατάφεραν πολύ γρήγορα να φθάσουν στο 5-1 με τον Ράσφορντ που μόλις είχε μπει στο ματς. Με δύο επαφές και μόλις 49 δευτερόλεπτα από την είσοδο του στο γήπεδο ο άσος της Γιουνάιτεντ κατάφερε στο 72′ να χριστεί σκόρερ.
Και στο 90′ ήρθε το 6ο γκολ για την Αγγλία. Μετά από ωραία συνεργασία και κάθετη του Μπέλιγχαμ, ο Γουίλσον μπήκε στην περιοχή και «σέρβιρε» έτοιμο γκολ στον Γκρίλις, για το 6-1!
Το Ιράν παρότι έχανε με 6-1 δεν το έβαζε κάτω… Έψαχνε ένα δεύτερο γκολ και είχε δοκάρι στο 90+8′ με τον Αζμούν σε τετ α τετ με τον Πίκφορντ, να σουτάρει και η μπάλα να τραντάζει το οριζόντιο δοκάρι.
Και στο 90+12′ το Ιράν κατάφερε με πέναλτι που κέρδισε ο Ταρεμί σε τράβηγμα από τον Στόουνς και εκτέλεσε ο ίδιος να κάνει το 6-2.
Αγγλία: Πίκφορντ, Στόουνς, Μάουντ (71′ Φόντεν), Μαγκουάιρ (71′ λ.τρ. Ντάιερ), Τρίπιερ, Μπέλινγχαμ, Ράις, Σο, Στέρλινγκ (71′ Γκρίλις), Σάκα (71′ Ράσφορντ), Κέιν (75′ Κ. Γουίλσον).
Ιράν: Μπέιρανβαντ (19′ Χοσέινι), Χοσεϊνί, Τσέσμι (46′ Γκολιζαντέ), Πουραλιγκάνι, Μοχαράμι, Καρίμι (46′ Κανανί), Νουρολάχι (77′ Αζμούν), Χατζισαφί, Μοχαμάντι (63′ Τοραμπί), Γιάχανμπακς (46′ Εζατολάχι), Ταρεμί.