Οι Ουαλοί ήταν ανύπαρκτοι για ένα ημίχρονο απέναντι στους ενθουσιώδεις πιτσιρικάδες των Η.Π.Α. όμως ένα πέναλτι του Μπέιλ στο φινάλε απέδωσε δικαιοσύνη (1-1).
Είναι ο Γκάρεθ Μπέιλ. Μπορεί να μην είναι πια κυρίαρχος αθλητικά, μπορεί τα πόδια να μην τον βαστάνε και τα πνευμόνια να μην αντέχουν για πολλά, όμως είναι ο Γκάρεθ Μπέιλ.
Είναι ο άνθρωπος που επανέφερε τους Ουαλούς σε Μουντιάλ για πρώτη φορά μετά το 1958, αυτός που τους έβαλε ξανά στον ποδοσφαιρικό χάρτη.
Είναι αυτός που με μία ενέργεια μπορεί να γυρίζει χαμένα ματς ή παιχνίδια που έχουν στραβώσει. Οι Αμερικανοί για ένα ημίχρονο έκαναν ότι ήθελαν στο γήπεδο, πήραν προβάδισμα με τον Τίμοθι Γουεά, όμως στην επανάληψη δεν είχαν τα απαιτούμενα αντιαεροπορικά πυρά.
Η είσοδος στο παιχνίδι του δίμετρου φορ Κίφερ Μουρ, άλλαξε την ροή του ματς και το πέναλτι που κέρδισε και αξιοποίησε στο τέλος ο Γκάρεθ Μπέιλ έφερε την απόλυτη μοιρασιά (1-1).
Go… Yankees
Από το πρώτο σφύριγμα φάνηκε πως η αναμέτρηση δεν έμοιαζε με αγώνα Μουντιάλ, αλλά με αγώνα αγγλικού πρωταθλήματος. Όχι επιπέδου Premier League, αλλά επιπέδου Championship. Εκεί όπου τα τάκλιν χειροκροτούνται περισσότερο από τις ντρίμπλες, εκεί που η δύναμη και το πάθος μπαίνει μπροστά και όλα τα άλλα έπονται.
Στην επιστροφή τους σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά το 1958, οι Ουαλοί κατέβασαν πολύ κόσμο στις εξέδρες, αλλά τουλάχιστον στο πρώτο μέρος ξέχασαν να κατεβάσουν… ομάδα.
Μία πολύ παθητική μορφή του 3-5-2, με τους Μπέιλ και Τζέιμς απομονωμένους μπροστά, μία εντελώς παθητική αντιμετώπιση που ήταν φανερό ότι δεν μπορούσε να οδηγήσει κάπου.
Τα πιτσιρίκια των Ηνωμένων Πολιτειών (δεύτερη πιο νεαρή ομάδα της διοργάνωσης) μπορεί να μην είχαν την ποιότητα, όμως είχαν ορμή, ενθουσιασμό, φρεσκάδα.
Αυτό μεταφράστηκε με την πρώτη μεγάλη στιγμή του ματς στο 8ο λεπτό. Από σέντρα του Γουεά από τα δεξιά, ο Ρόντον με κεφαλιά – απόκρουση πήγε να βάλει ένα επικό αυτογκόλ, όμως σημάδεψε τον Χένεσι. Στην συνέχεια της φάσης και σε νέο γέμισμα από τα αριστερά, ο Σάρτζεντ βγήκε πρώτος στην μπάλα, όμως η κεφαλιά του σταμάτησε στο δοκάρι.
Οι φάσεις ήταν λίγες και οι κάρτες περισσότερες, όμως ήταν φανερό πως αν κάποια ομάδα έφτανε πρώτη στο γκολ αυτή ήταν των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην πρώτη φορά που ο Πούλισικ βρήκε χώρο σε κατά μέτωπο επίθεση, έδειξε γιατί είναι ο πιο ποιοτικός παίκτης της ομάδας του.
Με υπέροχη κάθετη, βρήκε το διαγώνιο κόψιμο του Γουεά κι εκείνος με εκπληκτικό τσίμπημα με το εξωτερικού του δεξιού του ποδιού έκανε το 1-0 (36’) στην δίκαιη αποτύπωση της αμερικανικής υπεροχής στο πρώτο μέρος.
Αεροπορική επιδρομή
Αφού οι Ουαλοί δεν βρήκαν προκοπή από το ποδόσφαιρο στο πρώτο μέρος, είπαν να το ρίξουν στο… μπάσκετ. Ο Πέιτζ έριξε μέσα έναν δίμετρο φορ (Κίφερ Μουρ), έδωσε διαταγή για… αεροπορικούς βομβαρδισμούς από παντού και αίφνης το μομέντουμ άλλαξε.
Οι Ουαλοί άρχισαν να γεμίζουν από παντού, να πολιορκούν, να πιέζουν, να κερδίζουν δεύτερες μπάλες και να ψάχνουν με ποδόσφαιρο άλλης εποχής την ισοφάριση.
Από φάση διαρκείας μετά από εκτέλεση φάουλ, η άμυνα των Η.Π.Α. δεν κατάφερε να διώξει και χρειάστηκε μία εντυπωσιακή επέμβαση του Τέρνερ σε κεφαλιά του Ντέιβις για να μείνει το 1-0 (64’).
Από την εκτέλεση κόρνερ, ο Μουρ πετάχτηκε στο πρώτο δοκάρι και πήρε νέα κεφαλιά, όμως η μπάλα πέρασε ελάχιστα άουτ, σε μία ακόμα φάση… εξ’ αέρος.
Η εικόνα όμως του ματς είχε αλλάξει. Οι… Γιάνκηδες έχασαν μέτρα, κουράστηκαν, ήταν αναμενόμενο σε όλα αυτά τα γεμίσματα να κάνουν κάποιο λάθος.
Το έκανε ο έμπειρος Ζίμερμαν με ένα άτσαλο μαρκάρισμα εντός περιοχής στον Μπέιλ, ο οποίος δεν απειλούσε με πλάτη στην περιοχή, δωρίζοντας ένα φτηνό πέναλτι.
Ο Ουαλός σταρ αξιοποίησε την εσχάτη των ποινών (82’, 1-1) και προκάλεσε φρενίτιδα στο κόκκινο πέταλο, με ένα ιστορικό γκολ που στο τέλος της ημέρας απέδωσε δικαιοσύνη.
Με ένα καλό ημίχρονο, κανείς από τους δύο δεν άξιζε εντέλει να κερδίσει…
Η.Π.Α. (Γκρεγκ Μπερχάλτερ / 4-3-3): Τέρνερ, Ντεστ (74’ Γέντλιν), Ζίμερμαν, Ριμ, Ρόμπινσον, Άνταμς, Μούσα (75’ Ακόστα), ΜακΚένι (66’ Άαρονσον), Γουέα (88’ Μόρις), Πούλισικ, Σάρτζεντ (74’ Ράιτ).
ΟΥΑΛΙΑ (Ρόμπερτ Πέιτζ / 3-5-2): Χένεσι, Μίπαμ, Ρόντον, Ντέιβις, Ρόμπερτς, Ράμσεϊ, Άμπαντου (94’ Μορέλ), Γουίλσον (92’ Τόμας), Γουίλιαμς (79’ Τζόνσον), Τζέιμς (46’ Μουρ), Μπέιλ.