Τα «Τρία Λιοντάρια»… κατασπάραξαν με 3-0 την Ουαλία σε μια βρετανική μονομαχία που μόνο τέτοια δεν ήταν και πέρασαν πανηγυρικά με πρωτιά στους «16» του Μουντιάλ όπου θα βρουν τη Σενεγάλη. Ράσφορντ (2) και Φόντεν τα γκολ της Αγγλίας.
Η Αγγλία δεν άφησε ποτέ την γειτόνισσα Ουαλία να διεκδικήσει το παραμικρό από το ματς στο οποίο ούτως ή άλλως χρειαζόταν… πράγματα και θαύματα, τη νίκησε εύκολα 3-0 στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του 2ου ομίλου και πέρασε πανηγυρικά -ως πρώτη του γκρουπ- στους «16» του Μουντιάλ. Εκεί θα αντιμετωπίσει την 2η του 1ου ομίλου, Σενεγάλη, με έπαθλο τον προημιτελικό. Απόλυτη κυρίαρχος του αγώνα η ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ σε όλο το 90λεπτο, φαινόταν ότι το γκολ που θα ξεκλείδωνε το παιχνίδι ήταν απλά θέμα χρόνου.
Μετά από ένα πρώτο ημίχρονο το οποίο πέρασαν με τη μπάλα στα πόδια σε ποσοστό κοντά στο 80% αλλά δεν αξιοποίησαν τις φάσεις τους, τα «τρία λιοντάρια» τελικώς καθάρισαν το παιχνίδι μέσα σε ένα δίλεπτο, νωρίς νωρίς στην επανάληψη. Δύο γκολ ο Ράσφορντ (50′, 68′) και ένα ο Φόντεν (52), ασίστ ξανά ο Κέιν και ροτέισον ενόψει των νοκ-άουτ από τον Σάουθγκεϊτ μετά το 2-0. Πρώτη φορά που οι Ουαλοί αποκλείονται από Euro ή Μουντιάλ χωρίς νίκη στον όμιλο, έμειναν επίσης χωρίς νίκη στα τελευταία 8 επίσημα ματς τους και συνολικά χωρίς νίκη επί των Άγγλων σε επίσημο ματς σε όλη την ιστορία τους.
Κυριαρχικό πρώτο ημίχρονο, έλειψε μόνο το γκολ
Με κατοχή μπάλας σε συντριπτικά ποσοστά, γύρω στο 75%, παίχτηκε από τα πρώτα λεπτά του το ματς. Η Ουαλία σε ένα γνώριμο για αυτή στυλ παιχνιδιού, περίμενε πίσω με σκοπό να βρει κάποια καλή κόντρα και να σκοράρει πρώτη, ωστόσο η Αγγλία ουδέποτε επέτρεψε το… παραμικρό. Οι Άγγλοι τα έκαναν όλα σχεδόν τέλεια σε όλες τις γραμμές, απλώς στο πρώτο ημίχρονο δεν αξιοποίησε τις ευκαιρίες της. Ενδεικτικό της εικόνας του ματς στοιχείο, ήταν ότι η Ουαλία έκανε την πρώτη της τελική στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου, στο οποίο είχε συνολικά μόλις 15 απόπειρες για επίθεση.
Στο 10′ η Αγγλία είχε την πρώτη της μεγάλη ευκαιρία όταν μετά από κλέψιμο, ο Κέιν έβγαλε την κάθετη για τον Ράσφορντ που είχε κάνει την κίνηση στον χώρο, όμως ο Γουόρντ νίκησε τον επιθετικό της Γιουνάιτεντ στο τετ-α-τετ. Άουτ πέρασε το σουτ του Φόντεν στο 15′, ίδια κατάληξη και για την κεφαλιά του Μαγκουάιρ στο 19′. Επόμενη μεγάλη ευκαιρία ήταν αυτή του 38′ όταν Ράσφορντ και Μπέλινγχαμ συνδυάστηκαν, ο Φόντεν εκτέλεσε με το αριστερό από καλή θέση, όμως και πάλι η μπάλα πέρασε άουτ. Το ίδιο και το ανάποδο ψαλίδι του Ράσφορντ στο 39′, ενώ στο 45+3 ο Γουόρντ μπλόκαρε σταθερά την κεφαλιά του Στόουνς.
Το καθάρισε γρήγορα και άρχισε… προετοιμασία για τους «16»
Με την Αγγλία να κάνει ό,τι θέλει στο γήπεδο, ο πίνακας του γηπέδου δεν θα μπορούσε να δείχνει αυτό το 0-0 για πολλή ώρα. Μόλις πέντε λεπτά «μέσα» στην επανάληψη, το ματς ξεκλείδωσε. Ο Ράσφορντ εκτέλεσε άψογα από καλή θέση ένα φάουλ (σ.σ. που δεν ήταν), έστειλε τη μπάλα στην αριστερή γωνία του Γουόρντ που δεν είχε καλό οπτικό πεδίο και έτσι έγραψε το 1-0. Το παιχνίδι ουσιαστικά τελείωσε ένα δίλεπτο μετά. Ξανά από κλέψιμο του Ράσφορντ, ο Κέιν έκανε το γύρισμα από τα δεξιά και ο Φόντεν που είχε κάνει την κίνηση και ήταν μόνος στο δεύτερο δοκάρι, με ένα απλό πλασέ έσπρωξε τη μπάλα στην κενή εστία για το 2-0.
Οι Ουαλοί είχαν δύο καλές στιγμές μετά το δεύτερο γκολ των Άγγλων με Τζέιμς και Μουρ, όμως δεν κατάφεραν κάτι. Στο 68′, αντίθετα, ο Μάρκους Ράσφορντ έβαλε και το κερασάκι. Μετά από γέμισμα του Φίλιπς, κατέβασε την μπάλα στα δεξιά, μπήκε στην περιοχή, έκανε τους ελιγμούς και με ένα αριστερό δυνατό, συρτό σουτ νίκησε ξανά τον Γουόρντ για το 3-0. Ο Σάουθγκεϊτ είχε κάνει ήδη αλλαγή… κόσμο και κοσμάκη -με το γκρουπ και την πρωτιά να έχει κριθεί- και ως το φινάλε του αγώνα, η Αγγλία θα μπορούσε να ανεβάσει κι άλλο τον δείκτη του σκορ, όμως Ράσφορντ και Φόντεν σπατάλησαν τις ευκαιρίες τους. Τίποτα δεν άλλαξε στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού που «έσβησε» με τις δύο ομάδες να περιμένουν το τελικό σφύριγμα. Άνετη νίκη και τελικά άνετη πρόκριση για την Αγγλία στα νοκ-άουτ, εκεί όπου παραδοσιακά αρχίζει το… πραγματικό Μουντιάλ και θα τεστάρει πραγματικά τις δυνάμεις της.
Οι συνθέσεις των ομάδων:
Ουαλία (Ρόμπ Πέιτζ / 4-2-3-1): Γουόρντ, Ντέιβις (57′ Μόρελ), Ρόντον, Μέφαμ, Γουίλιαμς (36′ Ρόμπερτς), Άλεν (81′ Κόλγουϊλ), Άμπαντου, Τζέιμς (77′ Γουίλσον), Ράμσεϊ, Μπέιλ (46′ Τζόνσον), Μουρ.
Αγγλία (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ / 4-3-3): Πίκφορντ, Σο (65′ Τρίπιερ), Μαγκουάιρ, Στόουνς, Γουόκερ (57′ Αλεξάντερ-Άρνολντ), Μπέλινγχαμ, Ράις (57′ Φίλιπς), Χέντερσον, Ράσφορντ (75′ Γκρίλις), Φόντεν, Κέιν (57′ Γουίλσον).
Διαιτητής: Σλάβκο Βίντσιτς (Σλοβενία)
Βοηθοί: Τόμας Κλάντσνικ (Σλοβενία), Άντραζ Κόβατσιτς (Σλοβενία)
Τέταρτος: Γιοσίμι Γιαμασίτα (Ιαπωνία)
VAR: Μάρκο Φριτς (Γερμανία)
AVAR: Πάολο Βαλέρι (Ιταλία)