Όταν τον περασμένο καλοκαίρι ο Ζοσέ Μπότο επέλεγε τον Ντομινίκ Κοτάρσκι, τον οποίο, μάλιστα, προόριζε για βασικό τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ, πολλοί είχαν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για το αν ένας νεαρός και άπειρος γκολκίπερ θα μπορούσε να σηκώσει το βάρος και τη μεγάλη ευθύνη της συγκεκριμένης θέσης.
Πλέον, την απάντηση την ξέρουμε. Ο διεθνής με την εθνική ελπίδων της χώρας του Κροάτης τερματοφύλακας, που την περασμένη Παρασκευή συμπλήρωσε τα 23 του χρόνια, απέδειξε στο πέρασμα των αγωνιστικών ότι καλώς έκανε ο ΠΑΟΚ το περασμένο καλοκαίρι και επένδυσε, για το παρόν και το μέλλον, πάνω του.
Ο τελικός έλεγχος για την απόδοση όλων των ποδοσφαιριστών δεν μπορεί παρά να γίνει στη λήξη της σεζόν, έχουμε ωστόσο ήδη ένα σαφές δείγμα για τα πεπραγμένα τους. Κι ο Κοτάρσκι συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των -μέχρι τώρα-διακριθέντων.
O 23χρονος γκολκίπερ έχει υπερασπιστεί την εστία της ομάδας του σε συνολικά 26 παιχνίδια (σε όλες τις διοργανώσεις), έχοντας δεχτεί δεκαεφτά τέρματα (σε δεκατέσσερα ματς έχει κρατήσει απαραβίαστη την εστία του). Αυτό σημαίνει ότι δέχεται κατά μέσο όρο 0,65 γκολ ανά αγώνα, επίδοση, που είναι η καλύτερη για τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ την τελευταία πενταετία.
ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΟΙ ΠΡΟΚΑΤΟΧΟΙ ΤΟΥ
Ο προκάτοχός του στη θέση του τερματοφύλακα στον ΠΑΟΚ, Αλέξανδρος Πασχαλάκης, είχε καθίσει την περασμένη σεζόν κάτω από την «ασπρόμαυρη» εστία σε συνολικά 55 αγώνες (μέτρησε 48 τέρματα), δεχόμενος 0,88 γκολ ανά ματς.
Ανάλογη ήταν η επίδοσή του και τη σεζόν 2020-21, όταν σε 25 εμφανίσεις του μέτρησε 22 τέρματα σε βάρος του (0,9 γκολ ανά παιχνίδι). Στα ίδια επίπεδα είχε κυμανθεί η αποτελεσματικότητα και του Ζίβκου Ζίβκοβιτς, που εκείνη την περίοδο (με προπονητή τον Πάμπλο Γκαρσία στο μεγαλύτερο μέρος της) είχε μοιραστεί με τον Πασχαλάκη τη θέση κάτω από τα δοκάρια. Ο Σέρβος τερματοφύλακας είχε υπερασπιστεί την εστία σε 28 παιχνίδια, δεχόμενος 31 τέρματα (1,1 γκολ ανά παιχνίδι).
Οι Πασχαλάκης και Ζίβκοβιτς ήταν οι δύο τερματοφύλακες του ΠΑΟΚ και τη σεζόν 2019-20, όταν την ευθύνη της τεχνικής ηγεσίας είχε ο Αμπέλ Φερέιρα. Ο Πορτογάλος προπονητής είχε εμπιστευτεί τη θέση στα περισσότερα παιχνίδια στον Πασχαλάκη, ο οποίος δέχονταν, κατά μέσο όρο, ένα γκολ ανά ματς (26 αγώνες-27 γκολ). Χειρότερος, βάσει τουλάχιστον των αριθμών, ήταν ο Ζίβκοβιτς, ο οποίος δέχονταν, κατά μέσο όρο, 1,33 γκολ ανά ματς (15 αγώνες-20 τέρματα).
Τη σεζόν 2018-2019, όταν ο ΠΑΟΚ πανηγύρισε την κατάκτηση του νταμπλ, ο Πασχαλάκης μέτρησε (συμπεριλαμβανομένων και των ευρωπαϊκών αγώνων) 40 συμμετοχές και 49 γκολ, δηλαδή 1,2 γκολ ανά ματς.
Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΔΟΣΗ
Μια χρονιά νωρίτερα (2017-18), ο Πασχαλάκης δέχτηκε μόλις δώδεκα γκολ σε 24 παιχνίδια (0,5 γκολ ανά παιχνίδι), επίδοση που αποτελεί και την καλύτερη για τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ τα δέκα τελευταία χρόνια. Την ίδια σεζόν ο Ροντρίγκο Ρέι είχε δεχτεί δεκατρία τέρματα σε δεκαοχτώ ματς (0,7 γκολ ανά ματς).
Η δεύτερη καλύτερη επίδοση της δεκαετίας ανήκει στον Παναγιώτη Γλύκο, ο οποίος τη σεζόν 2016-17 δέχονταν, κατά μέσο όρο, 0,64 γκολ ανά ματς (47 παιχνίδια-30 γκολ).
Την αμέσως προηγούμενη περίοδο (2015-16) ο Γλύκος συμμετείχε σε δεκαεννέα παιχνίδια και η εστία του είχε παραβιαστεί δεκατέσσερις φορές (0,74 γκολ ανά ματς). Την ίδια σεζόν ο Ρόμπιν Ολσεν και ο Μάρκος Βελλίδης δέχονταν ένα γκολ ανά ματς (δεκαεννέα παιχνίδια-δεκαοχτώ γκολ ο πρώτος και δεκατέσσερα ματς και δεκαπέντε γκολ ο δεύτερος).
Τη σεζόν 2014-2015 (με προπονητή τον Αγγελο Αναστασιάδη και στη συνέχεια τον Γιώργο Γεωργιάδη) ο Γλύκος δέχονταν 1,1 γκολ ανά παιχνίδι (24 συμμετοχές-26 γκολ). Οσο για τον Σαρλ Ιτάνζ, είχε παίξει σε 26 ματς και η εστία του είχε παραβιαστεί 32 φορές (1,2 γκολ ανά ματς).
Ο Γλύκος είχε παίξει τα περισσότερα ματς την περίοδο 2013-14 (προπονητής ο Χουμπ Στέφενς και προς το τέλος ο Γεωργιάδης), με επίδοση ένα γκολ ανά ματς κατά μέσο όρο (40 παρουσίες-39 γκολ). Την ίδια σεζόν ο Σανθ Χακόμπο είχε καταγράψει δεκαεννέα συμμετοχές και 22 σε βάρος του τέρματα, δηλαδή δέχονταν 1,2 γκολ ανά παιχνίδι.
πηγή: FORZA