Οι ακαδημίες του ΠΑΟΚ αποτελούν πρώτο θέμα συζήτησης, και όχι άδικα. Ο Δικέφαλος αποτελεί τα τελευταία χρόνια μια βαριά βιομηχανία παραγωγής ταλέντων, με τους Κουλιεράκη, Κωνσταντέλια και Τζίμα να αποτελούν μερικά μόνο από τα «διαμάντια» που έχουν ξεπηδήσει από αυτή.
Η δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες του Δικεφάλου είναι πολυεπίπεδη και σκληρή, με τους «ασπρόμαυρους» να μην εστιάζουν μόνο στο αμιγώς ποδοσφαιρικό κομμάτι, αλλά στην σφαιρική εκπαίδευση του κάθε παιδιού, με στόχο οι ασπρόμαυρες ακαδημίες να «επηρεάσουν τον κοινωνικό ιστό, στον βαθμό που τους αναλογεί», όπως είναι και το σχετικό moto.
Tα τελευταία χρόνια οι «ασπρόμαυροι» έχουν επενδύσει στο Σπίτι των Ακαδημιών , όπου τη φετινή χρονιά έχουν για το δικό τους σπίτι, 47 παιδιά, όπου επιτελείται μια πολύ σημαντική, όσο και αθέατη δουλειά, προκειμένου να ετοιμαστούν οι πρωταγωνιστές του «αύριο» του Δικεφάλου.
Για τη δουλειά που γίνεται στο επταόροφο «Σπίτι» των ακαδημιών και την καθημερινότητα σε, μίλησε στο INPAOK η Υπεύθυνη Εστίας Ακαδημιών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, κ. Δώρα Καραολάνη.
Αναλυτικά τα όσα είπε:
Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται, προκειμένου ένα παιδί να φιλοξενηθεί στο σπίτι των ακαδημιών;
«Αρχικά, η διαδικασία για τη φιλοξενία ενός παιδιού στο σπίτι των ακαδημιών, ξεκινά από το τμήμα σκάουτινγκ. Παρακολουθεί ένα παιδί που μπορεί να βρίσκεται από 65 χιλιόμετρα μακριά, μέχρι πολλά περισσότερα. Το παιδί αξιολογείται και στη συνέχεια έρχεται να μείνει στο σπίτι των ακαδημιών. Στο σπίτι υπάρχει ένας εσωτερικός κανονισμός, μια ρουτίνα. Το πρωί θα σηκωθούν, θα πάρουν το πρωινό τους και στη συνέχεια θα πάνε στο σχολείο. Ακολούθως θα πάνε στην προπόνηση και μετά στο φροντιστήριο, το οποίο τους καλύπτει η ομάδα. Στη συνέχεια θα επιστρέψουν και πάλι στο σπίτι. Καταλαβαίνεται ότι υπάρχει μια καθημερινότητα, με πολλές ώρες σκληρής δουλειάς, πέρα από το αμιγώς ποδοσφαιρικό κομμάτι».
Πως μπορεί να πεισθεί ένας γονέας, προκειμένου να σας εμπιστευτεί το παιδί του;
«Αν ξεκινούσαμε την προσπάθεια να πείσουμε τον εκάστοτε γονέα, λέγοντας πως θα υπάρχει μόνο μια ημέρα ενημέρωσης, δεν θα μας εμπιστευόταν το παιδί του κανείς! Η φιλοσοφία είναι ότι εμείς είμαστε τα αυτιά και τα μάτια των γονιών μέσα στο σπίτι. Ανά πάσα στιγμή, ο γονέας μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο του και να επικοινωνήσει αρχικά με εμένα, που είμαι ο συνδετικός κρίκος, να μου πει τι απασχολεί το παιδί του και να δώσουμε λύση στο πρόβλημα. Ο γονέας μπορεί να επισκεφθεί το σπίτι, για να δει το παιδί του, ή για να λυθεί το οποιοδήποτε ζήτημα, εμείς θα είμαστε εκεί για να το βοηθήσουμε. Ίσως εγώ είμαι ο άνθρωπος τους, μπορούν να μιλήσουν πιο εύκολα σε εμένα, από ότι σε κάποιον υψηλότερα ιστάμενο.
Ποιος ο δικός σας ρόλος;
«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είμαι η… μαμά του λόχου εκεί , έτσι με φωνάζουν τα παιδιά. Επομένως ανά πάσα στιγμή εκεί για τον γονέα. Εγώ είμαι αυτή που θα είμαι υπόλογη σε πρώτο χρόνο, για το τι μπορεί να συμβαίνει σε ένα παιδί που ζει μακριά από το σπίτι του. Ο ρόλος μου νιώθω κυρίως ότι είναι εκπαιδευτικός και όχι διαχειριστικός. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να τους ακούς, όταν τους δώσεις την ευκαιρία να τους ακούσεις, τα έχεις κερδίσει. . Παράλληλα, είμαι απόφοιτη του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό στο Sports Management, και έχω κάνει μετεκπαιδεύσεις στο πάνω στην ενδυνάμωση κλίματος ομάδων. Είμαι μητέρα δύο παιδιών, το οποίο είναι κι αυτό πολύ σημαντικό. Επίσης, εχω υπάρξει και αθλήτρια και νομίζω ότι μπορώ να τους καταλάβω λίγο καλύτερα, σε σχέση με κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί με τον αθλητισμό Το πρώτο πράγμα που λέω στους γονείς, είναι ότι εγώ έχω 50 παιδιά. Στα μάτια των δικών τους παιδιών, δεν μπορώ παρά να βλέπω και τα δικά μου».
Ποια διαδικασία ακολουθείται για την ένταξη ενός παιδιού στην καθημερινότητα του σπιτιού;
«Σίγουρα η προσαρμογή, οι πρώτοι τέσσερις- πέντε μήνες, είναι οι πιο δύσκολη μήνες σε αυτή τη διαδικασία. Εκεί θα δούμε και τις αντοχές που έχει το κάθε παιδί, για το αν μπορέσει να αντέξει στον επαγγελματικό αθλητισμό. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως το πρώτο crash test. H ομάδα προσφέρει αυτές τις παροχές, για να διευκολύνει τον γονέα, και φυσικά να προσφέρει την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση στο παιδί. Τώρα, αν το παιδί μετά από αυτό το διάστημα προσαρμογής, αποφασίσει ότι θέλει να επιστρέψει στους γονείς του, αυτό δεν σημαίνει κάτι για την ομάδα. Όταν η ομάδα τον πιστεύει, θα συνεχίσει να τον στηρίζει. Είναι στη δικαιοδοσία του γονέα και του παιδιού, το αν θα παραμείνει στο σπίτι. Εμείς φροντίζουμε για την ομαλή προσαρμογή του παιδιού. Υπάρχουν κάποιες δράσεις τις οποίες κάνουμε με την ψυχολόγο μας, Ειρήνη Ρέρα, μέσα από τις οποίες ο στόχος μας είναι ακριβώς αυτός, η ομαλή προσαρμογή. Ξεκινάμε κάνοντας το λεγόμενο team building. Με ομιλίες, με βιωματικά εργαστήρια. Πρόσφατα κάναμε ένα workshop με θέμα την ηγεσία στον αθλητισμό. Επισκέφθηκε το σπίτι μας ο αρχηγός της ομάδας, ο Αντρέ Βιεϊρίνια, θέλοντας να εμπνεύσει τα παιδιά. Οργανώνουμε εργαστήρια για να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά στο πως θα μιλάνε και να χειρίζονται τα social media. Οργανώνουμε εργαστήρια αναφορικά με την ψυχοσύνθεση τους και το πως μπορεί αυτή να είναι σε υψηλά επίπεδα, ούτως ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται σε δύσκολες συνθήκες. Τα παιδιά, όσο μικρά κι αν είναι, αυτό που βλέπουμε είναι ότι είναι τόσο προσηλωμένα στον στόχο, που είναι πολύ μικρές περιπτώσεις να θέλουν να αποχωρίσουν. Βλέπουμε παιδιά από κοντινές πόλεις, να έχουν ένα ελεύθερο Σαββατοκύριακο, και ενώ μπορούν να επιστρέψουν, αυτά να παραμένουν στο σπίτι. Αυτό μας κάνει πραγματικά περήφανους, γιατί φαίνεται ότι σταδιακά φαίνεται ότι το αισθάνονται σαν πραγματικό τους σπίτι».
Πόσο σημαντικό είναι το κομμάτι της εκπαίδευσης για εσάς;
«Όπως είπε και ο Γενικός μας Διευθυντής, ο κ. Πουρλιοτόπουλος πρόσφατα, το moto μας είναι ότι «θέλουμε να επηρεάσουμε τον κοινωνικό ιστό, στο κομμάτι που μας αναλογεί. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε ισχυρούς χαρακτήρες και να ενισχύσουμε το mentality ενός παίκτη που έρχεται εδώ, μακριά από την οικογένεια του. Να νιώσει η οικογένεια ασφάλεια, ότι το παιδί έρχεται σε ένα περιβάλλον με παιδαγωγικές αξίες, σε ένα περιβάλλον που δίνει έμφαση στην ολιστική εκπαίδευση ενός αθλητή και την ψυχοκοινωνική του ενηλικίωση. Αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθούμε στο σπίτι. Σε αυτήν δεν είμαι μόνο εγώ, έχουμε πολλούς ανθρώπους που εργάζονται σε αυτό το κομμάτι. Είναι η υπεύθυνη φοίτησης των παιδιών, Ιωάννα Χαραλάμπους, η κυρία Ειρήνη Ρέρα, η ψυχολόγος μας, που βρίσκεται σε εβδομαδιαία βάση στο σπίτι και παρακολουθεί τη συμπεριφορά τους, αν κάτι τους απασχολεί και θέλουν να μιλήσουν. Καταλαβαίνεται λοιπόν ότι υπάρχει ένα ολόκληρο team, με στόχο και να εκπαιδευτούν τα παιδιά, αλλά και να αισθάνονται όσο πιο κοντά στο περιβάλλον του σπιτιού. Για αυτό το αποκαλούμε σπίτι, κι όχι ξενώνα. Είναι το σπίτι μας και έτσι θέλουμε να το νιώθουν τα παιδιά. Είμαστε φυσικά πάντα σε συνεργασία με τη διοίκηση της ομάδας, και τον κ. Μάκη Γκαγκάτση, αλλά και με τον Γενικό Διευθυντή κ. Πουρλιοτόπουλο, όπως και με τον Τεχνικό Διευθυντή των ακαδημιών, κ. Γεωργιάδη».
Πόσα παιδιά φιλοξενούνται σήμερα στο σπίτι των ακαδημιών;
«Αυτή τι στιγμή φιλοξενούμε 47 αθλητές, εκ των οποίων οι 44 ανήκουν στην ακαδημία ποδοσφαίρου και οι τρεις στην ακαδημία του μπάσκετ. Ο πιο μικρός μας αθλητής ανήκει στην ηλιακή κατηγορία της ομάδας Κ14, και οι μεγαλύτεροι ανήκουν στην ομάδα του ΠΑΟΚ Β. Εκτός των οικότροφων παιδιών, στο σπίτι των ακαδημιών σιτίζονται και ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ Β, που ζουν στα δικά τους σπίτια κοντά σε αυτό των ακαδημιών και φροντίζουμε για την διατροφή του. Επίσης υπάρχει και ένας όροφος αποκατάστασης, τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλα τα παιδιά της ακαδημίας. Όπως γίνεται αντιληπτό, μιλάμε για ένα πάρα πολύ μεγάλο πρότζεκτ για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι όλοι για το σπίτι μας, και για τις υπηρεσίας που παρέχουμε στους ποδοσφαιριστές μας, με σκοπό να στελεχώσουν είτε την πρώτη ομάδα, είτε άλλες επαγγελματικές ομάδες».
Μιλήσατε για την καθημερινότητα. Τι επιλογές έχουν τα παιδιά αναφορικά με τον ελεύθερο τους χρόνο; Πόσο σημαντικό είναι αυτό το κομμάτι;
«Κατ’ αρχήν έχουμε και ένα Playroom στο σπίτι, οπότε τα παιδιά μπορούν να απασχοληθούν κι εκεί στον ελεύθερο τους χρόνο. Υπάρχει τραπέζι πινγκ πονγκ, ποδοσφαιράκι, ένα playstation. Βέβαια ο ελεύθερος χρόνος είναι πολύ μικρός μέσα στη μέρα. Επιπλέον, υπάρχει χρόνος για να βγουν τα παιδιά και έξω. Το σπίτι των ακαδημιών βρίσκεται σε ένα πολύ καλό, κεντρικό σημείο της πόλης. Είναι κοντά στην παραλία της Θεσσαλονίκης, όπου μπορούν να κατέβουν τα παιδιά για να πάρουν τον αέρα και τη βόλτα τους. Είναι πολύ σημαντικό επίσης να κάνουν παρέες και από το σχολείο, εκτός ποδοσφαίρου δηλαδή. Αυτό σημαίνει ότι θα κοινωνικοποιηθούν ευρύτερα και δεν θα συναναστρέφονται μόνο με συναθλητές τους. Είναι θετικό, προκειμένου να ξεφεύγει λίγο το μυαλό από το ποδόσφαιρο και τη δύσκολη καθημερινότητα».
Είναι εύκολα αντιληπτό πως επιτελείται μια πολυεπίπεδη δουλειά. Πόσο σημαντική είναι η χρηματοδότηση και η αρωγή του Ιβάν Σαββίδη σε αυτή;
«Ό,τι περιγράφουμε για τις παροχές και τη δουλειά που γίνεται στο σπίτι, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την έλευση του κυρίου Ιβάν Σαββίδη. Είναι ωραία αυτά που συζητάμε, είναι εύηχα. Χωρίς όμως το ανάλογο μπάτζετ, αυτό δεν θα μπορούσε να υποστηριχθεί. Θέλω να σας πω ότι αυτή τι στιγμή, στο σπίτι των ακαδημιών υπάρχουν εκτός από εμένα, ακόμα οκτώ άτομα προσωπικού, το οποίο φροντίζει για το φαγητό τους, την καθαριότητα τους, την επιτήρηση τις απογευματινές ώρες. Αν προσθέσει κανείς τις προμήθειες, καταλαβαίνει ότι χωρίς μπάτζετ αυτό δεν μπορεί να υποστηριχθεί. Αυτό φαίνεται και από τον μεγάλο αριθμό των παικτών που φιλοξενούμε στο σπίτι. Υπάρχουν και άλλες εστίες μεγάλων ΠΑΕ, αλλά ένας τέτοιος μεγάλος αριθμός υπάρχει μόνο στη δική μας ακαδημία. Καταλαβαίνεται λοιπόν ότι η παρουσία του κ. Ιβάν Σαββίδη ήταν καθοριστική για να να γίνουν όλα αυτά πράξη. Μπορεί να έχεις ιδέες, να έχεις το πρότζεκτ, αλλά χωρίς τα χρήματα δεν μπορείς να κάνεις τίποτα».
Υπάρχουν κομμάτια που θεωρείται ότι χρίζουν βελτίωσης, αναφορικά με το μέλλον;
«Δεν σταματάμε ποτέ. Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, σε πολλούς τομείς, τόσο στο κομμάτι των εγκαταστάσεων, όσο και σε αυτό της εκπαίδευσης των παιδιών, το οποίο μας ενδιαφέρει κατά κύριο λόγο. Μιλάμε για παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία, το οποίο έχει κι αυτό τη δυσκολία του, ωστόσο είμαστε όλοι πεπεισμένοι, ότι εκπαιδεύοντας και τους ίδιους μας τους εαυτούς και χωρίς να μένουμε στάσιμοι, θα προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό στα παιδιά. Μελετάμε ό,τι συμβαίνει στο εξωτερικό, ακολουθούμε τις νέες τάσεις του ποδοσφαίρου. Παρακολουθούμε το συμβαίνει περιφερειακά, εκτός του ποδόσφαιρου και είμαστε σίγουροι ότι θα βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στους ποδοσφαιριστές μας. Το κέντρο της ακαδημίας μας είναι ο ίδιος ο αθλητής. Αν μέναμε στάσιμοι θα ήμασταν άξιοι της μοίρας μας. Ο στόχος μας είναι να ανεβαίνουμε πιο ψηλά, και τα παιδιά μας δείχνουν στο γήπεδο ότι εισπράττουν όλα όσα τους προσφέρουμε, και δεν θέλουμε να σταματήσουμε εδώ».
Η δουλειά που λαμβάνει χώρα στις ακαδημίες το ΠΑΟΚ, έχει ήδη ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα. Πόσο περήφανοι νιώθετε όταν βλέπετε παιδιά που περάσαν από το σπίτι, να αγωνίζονται με την πρώτη ομάδα και να γίνονται πρώτο θέμα συζήτησης;
«Η συγκίνηση και η περηφάνεια μας δεν περιγράφεται. Είναι τα δικά μας ποδοσφαιρικά παιδιά, που έχουν μεγαλώσει είτε στο σπίτι των ακαδημιών, είτε γενικότερα στην ακαδημίας. Εμείς είτε έμεναν στο σπίτι των ακαδημιών είτε όχι, τα θεωρούμε δικά μας παιδιά. Ο ΠΑΟΚ είναι μια οικογένεια. Είναι πάρα πολύ συγκινητικό και η περηφάνεια ξεχειλίζει, τόσο σε εμάς, όσο και στα παιδιά, τους συμπαίκτες τους, για παιδιά όπως ο Στέφανος Τζίμας, ο Κουλιεράκης, ο Μιχαηλίδης, για παιδιά που έχουν μεγαλώσει στο σπίτι και έχουν γαλουχηθεί σε εμάς. Νιώθεις ότι υπερήφανος, ότι έχεις βάλει και εσύ ένα λιθαράκι για την εξέλιξη τους».