Ο Δικέφαλος πέτυχε μια σπουδαία νίκη χθες (30/4) στο PAOK Sports Arena κερδίζοντας τον Προμηθέα Πατρών με 81-78 στο τρίτο παιχνίδι της σειράς. Ο ΠΑΟΚ mateco πήρε το πολυπόθητο εισιτήριο για τα ημιτελικά έχοντας τον Γιαννίκ Φράνκε σε εξαιρετική ημέρα.
Ο διεθνής Ολλανδός γκαρντ σημείωσε 31 πόντους κι έκανε ένα ιστορικό ρεκόρ. Ειδικότερα, είναι η τρίτη φορά τη φετινή σεζόν, που ο Φράνκε ξεπερνά το «φράγμα» των 30 πόντων, κάτι που είχε να συμβεί 19 χρόνια!
Ο τελευταίος που το κατάφερε ήταν ο Μουλαομέροβιτς τη σεζόν 2003-2004, ενώ συνολικά το έχουν καταφέρει ακόμη πέντε παίκτες στα χρόνια του επαγγελματικού μπάσκετ, μεταξύ των οποίων είναι ο Μπάνε Πρέλεβιτς και Ουόλτερ Μπέρι.
Αναλυτικά τα όσα αναφέρει ο ΕΣΑΚΕ:
Ο Ολλανδός τελείωσε το παιχνίδι με 31 πόντους και πέραν του ότι έγινε ο πρώτος της φετινής Basket League που έφτασε τις τρεις «30άρες» -είχε 35 στο εντός έδρας ματς με την Καρδίτσα Βιολογικό Χωριό και 30 στο εντός έδρας ματς με το Λαύριο Megabolt- έγινε ο πρώτος παίκτης του ΠΑΟΚ mateco με τουλάχιστον τρεις τέτοιες επιδόσεις σε μια σεζόν, έπειτα από 19 χρόνια.
Ο τελευταίος που το έκανε ήταν ο Νταμίρ Μουλαομέροβιτς που μέτρησε τέσσερις «30άρες» στο Πρωτάθλημα της σεζόν 2003-04. Πιο κοντά σε αυτό το επίτευγμα στα 19 χρόνια που μεσολάβησαν βρέθηκε ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης που είχε δύο τέτοιες επιδόσεις στο Πρωτάθλημα της περιόδου 2005-06.
Ο Γιανίκ Φράνκε έγινε μόλις ο 6ος παίκτης στην ιστορία του ΠΑΟΚ mateco στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος (από το 1992-93) που έφτασε τις 3+ επιδόσεις 30+ πόντων σε μία σεζόν μετά τον Νέστορα Κόμματο, τον Ουόλτερ Μπέρι, τον Νταμίρ Μουλαομέροβιτς, τον Μπάνε Πρέλεβιτς και τον Παναγιώτη Λιαδέλη.
Ακόμη ο Ολλανδός γκαρντ έγινε ο 5ος στην ιστορία του ΠΑΟΚ mateco στην Basket League που σημείωσε επίδοση 30+ πόντων σε ματς πλέι οφ. Αυτή ήταν συνολικά η 8η επίδοση τέτοια επίδοση από παίκτη του Δικεφάλου σε ματς πλέι οφ, στο πλαίσιο του επαγγελματικού Πρωταθλήματος και ήρθε λίγες μέρες μετά την 7η, αφού ο Τζέιλεν Ράιλι είχε 32 στο 2ο ματς που έγινε στην Πάτρα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά έπειτα από 21 χρόνια που σημειώθηκαν τουλάχιστον δύο τέτοιες επιδόσεις σε ματς της ίδιας post season για τον ΠΑΟΚ mateco. Ήταν τα πλέι οφ του 2002 όταν είχαν δύο ο Νόρμαν Νόλαν και μία ο Μπιλ Έντουαρντς.
Ο Φράνκε σημείωσε εννιά από τους 31 πόντους του με τρίποντα αφού είχε 3/8 σουτ από την περίμετρο. Με αυτά έγινε ο πρώτος παίκτης του ΠΑΟΚ mateco έπειτα από μία τετραετία που έφτασε τα 60+ εύστοχα τρίποντα μιας περιόδου. Ο τελευταίος που το κατάφερε ήταν ο Φιλ Γκος με 60 στην περίοδο 2018-19.
Φτάνοντας τα 62 εύστοχα τρίποντα μάλιστα, ο Γιανίκ Φράνκε μπήκε στη 10άδα της ιστορικής λίστας του ΠΑΟΚ mateco και «σκαρφάλωσε» στην 7η θέση της. Με τα τρία που είχε σε αυτό το παιχνίδι ξεπέρασε κατά σειρά τους Ντι Τζέι Κούπερ, Ίβιτσα Γιούρκοβιτς (60), Βλάντο Σκεπάνοβιτς και Φράνκι Κινγκ (61).
Υπάρχει όμως ένα ακόμη αξιοσημείωτο στατιστικό που αφορά στην απόδοση του Φράνκε. Ο Ολλανδός κέρδισε 12 φάουλ και ισοφάρισε το ρεκόρ της φετινής Basket League αφού στην ίδια επίδοση έφτασαν δύο παίκτες της Καρδίτσας Βιολογικό Χωριό, ο Τζέιμς Μπέιτμον και ο Ρομπέρτο Γκάλινατ στα εντός έδρας παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό και τον Ιωνικό αντίστοιχα.
Αυτή ήταν μόλις η 9η επίδοση 12+ κερδισμένων φάουλ από παίκτη του ΠΑΟΚ mateco στην ιστορία του στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα και η πρώτη μετά τις 9 Ιουνίου 2015 όταν ο Κέβιν Λάνγκορντ είχε επίσης 12 κερδισμένα φάουλ στον 2ο μικρό τελικό με τον Άρη.
Ακόμη σε ατομικό επίπεδο για τον ΠΑΟΚ mateco…
*Ο Νέιτ Ρένφρο συνέχισε τα επιτεύγματα με κοψίματα. Ο Αμερικανός με τα δύο μπλοκ που είχε σε αυτό το παιχνίδι έγινε ο 3ος ξένος μπλοκέρ στην ιστορία της ομάδας στην Basket League. Ο Ρένφρο έφτασε τις 55 τάπες και ξεπέρασε τον Ντιν Γκάρετ που είχε 54 στην περίοδο 1995-96.
*Ο Νίκος Τσιακμάς κλήθηκε να καλύψει το κενό του απόντα Τζέιλεν Ράιλι και έβγαλε το παιχνίδι με δύο ρεκόρ καριέρας. Ο 23χρονος γκαρντ είχε τέσσερα ριμπάουντ ξεπερνώντας την επίδοση των τριών που είχε στο ματς της 11ης αγωνιστικής με τον Απόλλωνα Carna και οχτώ ασίστ ξεπερνώντας την επίδοση των πέντε ασίστ που είχε στα εκτός έδρας ματς με τον Παναθηναϊκό και τον Προμηθέα για την κανονική περίοδο.
*Με τους τρεις πόντους που είχε στον 3ο προημιτελικό, ο Βαγγέλης Μαργαρίτης ξεπέρασε τους 2.100 στην 308η εμφάνιση του στην κατηγορία. Με αυτήν «έπιασε» στην 50ή θέση της σχετικής λίστας του επαγγελματικού Πρωταθλήματος τους Γιώργο Τσιάρα και Γιάννη Μπουρούση που αποσύρθηκαν έχοντας από 308 παιχνίδια.
Ο αρχηγός του Δικεφάλου εξάλλου, με τη μοναδική τάπα που είχε στο παιχνίδι, «σκαρφάλωσε» μία θέση στην ιστορική λίστα του επαγγελματικού Πρωταθλήματος. Ο Μαργαρίτης έφτασε τις 116 τάπες και έγινε ο 32ος μπλοκέρ της κατηγορίας (από το 1992-93) αφού ξεπέρασε τους Χρήστο Μυριούνη, Δημήτρη Μαρμαρινό και Μπακ Τζόνσον που είχαν από 115.
Ο ΠΑΟΚ mateco για 13η φορά στα ημιτελικά
Σε σχέση με τον ΠΑΟΚ mateco, την πρόκριση του στα ημιτελικά και τα προημιτελικά των πλέι οφ που ολοκληρώθηκαν…
*Ο Δικέφαλος θα δώσει το παρών στα ημιτελικά της Basket League για 13η φορά στην ιστορία του και πρώτη μετά από πέντε χρόνια. Περισσότερες έχουν μόνο ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός που θα αγωνιστούν σε αυτήν τη φάση των πλέι οφ για 29η και 26η φορά αντίστοιχα. Ο ΠΑΟΚ mateco πάντως, το έκανε μόνο δύο φορές το έκανε έχοντας πλεονέκτημα έδρας, το 1993 και το 1994.
*Από το 2002-03, όταν και καθιερώθηκε το ισχύον σύστημα διεξαγωγής, αυτή ήταν η 16η πρόκριση ομάδας που τερμάτισε στην 4η θέση της κανονικής περιόδου σε συνολικά 19 σειρές απέναντι σε ομάδα που τερμάτισε στην 5η θέση.
*Αυτή ήταν η 5η κερδισμένη σειρά προημιτελικών για τον ΠΑΟΚ mateco, από το 2002-03, σε σύνολο 18 παρουσιών του σε αυτήν τη φάση.
*Στον αντίποδα αυτή ήταν η 1η χαμένη σειρά προημιτελικών για τον Προμηθέα που πριν τις αναμετρήσεις με τον Δικέφαλου, μετρούσε 4/4 κερδισμένες σειρές.
*Αυτή ήταν η 17η φορά σε σύνολο 19 προημιτελικών σειρών –από το 2002-03- που κρίθηκαν στο Game 3, που τη νίκη και την πρόκριση πήρε η ομάδα που έπαιζε στην έδρα της. Παράλληλα αυτή ήταν η 69η πρόκριση ομάδας με το πλεονέκτημα έδρας σε συνολικά 76 σειρές.
*Το παιχνίδι αυτό είχε για τον ΠΑΟΚ mateco και μία ακόμη προέκταση αφού με αυτό συμπλήρωσε τα 950 στην ιστορία του στην Basket League. Ο απολογισμός του είναι 533 νίκες και 417 ήττες.
Ο «σιδερένιος» Μουράτος συμπλήρωσε τέσσερις σεζόν χωρίς απουσία στην Basket League
Ο Βασίλης Μουράτος αποδεικνύεται ο πλέον… σιδερένιος της Basket League. Ο διεθνής γκαρντ του Προμηθέα έφτασε τις 106 συνεχόμενες εμφανίσεις πρωταθλήματος αφού δεν έχασε παιχνίδι στις τελευταίες τέσσερις σεζόν! Το μεγάλο αυτό σερί άρχισε στους μικρούς τελικούς των πλέι οφ του 2019 όταν ήταν παρών και στους τέσσερις αγώνες του Περιστερίου bwin με την ΑΕΚ.
Η τελευταία φορά στην οποία ο Μουράτος πήρε… απουσία σε παιχνίδι του Πρωταθλήματος, ήταν στον τρίτο ημιτελικό των πλέι οφ του 2019, στις 3 Ιουνίου 2019, όταν δεν αγωνίστηκε με το Περιστέρι bwin απέναντι στον Παναθηναϊκό.
Αναλυτικά το μεγάλο σερί συμμετοχών του Μουράτου που άρχισε στις 9 Ιουνίου 2019 με τον πρώτο μικρό τελικό των πλέι οφ…
2018-19: 4/4 στους μικρούς τελικούς με το Περιστέρι bwin
2019-20: 20/20 με το Λαύριο Megabolt
2020-21: 33/33 με το Λαύριο Megabolt
2021-22: 24/24 με το Λαύριο Megabolt
2022-23: 25/25 με τον Προμηθέα
Ακόμη για τον Προμηθέα…
*Ο Άντονι Κάουαν ήταν ο κορυφαίος του Προμηθέα σημειώνοντας ένα ρεκόρ καριέρας και ένα ρεκόρ περιόδου. Τα οχτώ ριμπάουντ του είναι η κορυφαία επίδοση του στο ελληνικό Πρωτάθλημα αφού το προηγούμενο ήταν εκείνο των επτά που μάζεψε στο ματς της 10ης αγωνιστικής απέναντι στο Περιστέρι bwin.
Με τους 24 πόντους του ο Αμερικανός σημείωσε την κορυφαία επίδοση του στο φετινό Πρωτάθλημα ενώ έμεινε έναν πόντο μακριά από το ρεκόρ καριέρας του στην Basket League αφού έφτασε δύο φορές στους 25 στην περσινή σεζόν με τον Άρη (εντός και εκτός έδρας με τον Ιωνικό).
*Ο Μιχάλης Τσαϊρέλης έκλεισε τη σεζόν όντας μόνος του στην 30ή θέση της λίστας των παικτών με τα περισσότερα παιχνίδια Πρωταθλήματος, από καταβολής Α’ Εθνικής (από το 1963-64). Έφτασε τα 372 και ξεπέρασε τον Νίκο Οικονόμου που είχε 371.
*Ο Αρνόλντας Κουλμπόκα περιορίστηκε στους πέντε πόντους όμως με αυτούς έκλεισε τη σεζόν έχοντας 302 στο Πρωτάθλημα. Έτσι ο Λιθουανός έγινε ο 13ος στην ιστορία του Προμηθέα που έφτασε και ξεπέρασε τους 300.
*Ο Νίκος Γκίκας δεν βρήκε τον στόχο σε κάποιο από τα εννιά σουτ που επιχείρησε (0/5 δίποντα, 0/4 τρίποντα) και ισοφάρισε το αρνητικό ρεκόρ της φετινής Basket League. 0/9 σουτ εντός πεδιάς είχαν ακόμη στο πρώτο παιχνίδι της σειράς ο Τζέιλεν Χαντς και ο Ζώης Καράμπελας στο ματς του Απόλλωνα Carna με την ΑΕΚ για τη 13η αγωνιστική.
Ήταν η 6η μηδενική επίδοση εύστοχων διπόντων με τουλάχιστον πέντε προσπάθειες στη φετινή Basket League. Το αρνητικό ρεκόρ της περιόδου έχει ο Μάικλ Ντίξον που «έγραψε» στο ίδιο γήπεδο 0/7 δίποντα, στο ματς του Κολοσσού H Hotels με τον ΠΑΟΚ mateco.