Ο πρόεδρος της ΕΠΟ μίλησε για την έδρα του τελικού του Κυπέλλου, ο οποίος θα γίνει μόνο με προσκλήσεις παρά την επιθυμία των ομάδων και της Ομοσπονδίας, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της διαιτησίας.
Αναλυτικά για όσα μίλησε ο Παναγιώτης Μπαλτάκος, στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ:
-Για την πιθανότητα να διεξαχθεί ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας στο Αγρίνιο:
«Το Αγρίνιο είναι μια από τις επιλογές για τον εξής απλό λόγο: όπου και να διεξαχθεί ο τελικός, θα πρέπει το γήπεδο να διαθέτει VAR. VAR έχουν τα γήπεδα των Ιωαννίνων, του Αγρινίου, της Λαμίας και της Τρίπολης. Αν πάμε σε γήπεδο που δεν έχει VAR, είναι ζήτημα αν προλαβαίνουμε να τοποθετήσουμε όλες τις εγκαταστάσεις που απαιτούνται. Επομένως, το Αγρίνιο είναι μία από τις επιλογές μας».
-Πού χάλασε η συμφωνία με τον Αχιλλέα Μπέο για τη διεξαγωγή του τελικού στο Πανθεσσαλικό;
«Ο κ. Μπέος μου μετέφερε πως οι παράγοντες και οι φορείς της πόλης έχουν ακόμη νωπές τις μνήμες από τα γεγονότα του 2017 και πως ο ίδιος δεν θέλει να πάει κόντρα στους φορείς της πόλης, μιας κι έρχονται και οι εκλογές».
-Η ΕΠΟ θέλει τελικό με κόσμο, μιας και μιλάμε για τη γιορτή του ποδοσφαίρου σε κάθε χώρα;
«Αυτός ο πανηγυρικός χαρακτήρας είναι κάτι που όλοι επιθυμούμε, αλλά είναι και το πρόβλημα για να μη δέχονται δήμαρχοι διαφόρων πόλεων, όπως ο κ. Μπέος, τη διεξαγωγή του. Κάτι για το οποίο η ΕΠΟ δεν έχει ευθύνη κι ούτε μπορεί να παρέμβει. Αρνούνται τον τελικό για το φόβο των επεισοδίων. Θα θέλαμε, λοιπόν, τελικό με κόσμο, αλλά λόγω των αρνήσεων των δημάρχων, είμαστε υποχρεωμένοι να μιλάμε για προσκλήσεις και κεκλεισμένων των θυρών. Αυτό είναι κάτι που λυπεί την ΕΠΟ, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να δούμε την πραγματικότητα και να πάμε σε ονομαστικές προσκλήσεις».
-Πότε θα βγει η οριστική απόφαση για το πού και πώς θα διεξαχθεί ο τελικός;
«Την επόμενη εβδομάδα θα έχει λήξει το θέμα. Με τον α ή β τρόπο. Εμείς δεν έχουμε στείλει επιστολές σε πόλεις. Οι δήμαρχοι μας παίρνουν τηλέφωνο και προτείνουν να διοργανώσουν τον τελικό στην πόλη τους. Αλλά δεν θέλουν κόσμο, μόνο με προσκλήσεις».
-Ποια η θέση των ΠΑΕ ΑΕΚ και ΠΑΕ ΠΑΟΚ;
«Η θέση τους είναι τελικός με κόσμο. Οι ομάδες θέλουν τον κόσμο τους κοντά. Κι η ΕΠΟ το ίδιο θέλει. Αλλά κανείς μας δεν μπορεί να επιβάλλει τα θέλω του στις Δημοτικές Αρχές, επομένως θα πάμε με τη λογική των ονομαστικών προσκλήσεων».
-Ποιος θα είναι ο διαιτητής του τελικού, δεδομένης της πρόσφατης επιστολής του προέδρου της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, που ουσιαστικά απαγορεύει την έλευση διαιτητών Elite και A΄ κατηγορίας στην Ελλάδα;
«Η απάντηση είναι απλή. Διαιτητής θα είναι αυτός που θα οριστεί από την ΚΕΔ. Βάσει του καταστατικού της ΕΠΟ και της UEFA, δεν μπορεί η Ομοσπονδία να παρέμβει στα έργα του αρχιδιαιτητή. Αυτός αποφασίζει. Μάλιστα, βάσει καταστατικού, η ΕΠΟ μόνο ενημερώνει. Επομένως, διαιτητής του τελικού θα είναι αυτός που θα αποφασιστεί από τον κ. Στιβ Μπένετ».
-Για τον διαιτητή που ακύρωσε την άφιξή του στην Ελλάδα για το Άρης-ΑΕΚ και για εκείνον που συμφώνησε μεν, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να ταξιδέψει στη χώρα μας:
«Αφενός δεν μπορώ να αναφέρω τα ονόματα επειδή δεν τα ξέρω, αφετέρου δε θέλω και να τα μάθω. Αυτό που μου μετέφερε η ΚΕΔ είναι πως εκείνος που είχε οριστεί για το παιχνίδι στο «Κλεάνθης Βικελίδης», το ακύρωσε, με το που βγήκε η επιστολή Τσέφεριν ότι δε θα συνδράμει άλλο η UEFA. Για τον άλλο διαιτητή, από άλλη Συνομοσπονδία, γνωρίζω πως ήταν Elite διαιτητής, αλλά δεν μπορούσε το Υπουργείο Εξωτερικών να του εκδώσει VISA μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Λόγω της συνθήκης Σένγκεν χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να βγει η VISA. Ο κόσμος, βέβαια, πιστεύει διάφορα, είναι μέσα στην καχυποψία, αλλά πρέπει να μάθει και την αλήθεια».
-Αναφορικά με την επιστολή του Αλεξάντερ Τσέφεριν κι αν πρέπει να γίνει κάποια έρευνα από την UEFA για τα όσα συνέβησαν στα πρόσφατα ματς, αλλά και τους Πολωνούς διαιτητές του ΑΕΚ – Άρης:
«Αναφορικά με τους Πολωνούς, εμείς επίσημα δεν έχουμε κάποια ενημέρωση από την UEFA ότι έχει ξεκινήσει κάποια έρευνα. Είναι δημοσιογραφική πληροφορία. Φυσικά και δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους της UEFA για το αν θα κάνει κάποια περαιτέρω έρευνα για τα υπόλοιπα περιστατικά».
-Για όλη αυτή την τοξικότητα που βγάζουν οι παράγοντες των ομάδων αναφορικά με τους διαιτητές που έρχονται:
«Προφανώς δεν είναι ευθύνη της ΕΠΟ. Οι ομάδες έχουν οπαδούς και έχουν ευθύνη να δώσουν απαντήσεις και λύσεις. Οι διοικήσεις των ομάδων θέλουν να είναι “εντάξει” απέναντι στους φιλάθλους τους. Γι’ αυτό και λένε αυτά που λένε. Δεν νομίζω πως και οι ίδιοι τα πιστεύουν. Αυτό που ισχύει είναι πως το θέμα της διαιτησίας, δεν είναι θέμα “αναθέματος”. Αν φέρει ο κ. Μπένετ ένα διαιτητή Elite ή Α΄ κατηγορίας και κάνει κάποιο λάθος, θα φταίει ο κ. Μπένετ;»
-Για τη διαιτησία και το φινάλε της σεζόν:
«Το γεγονός ότι το πρωτάθλημα, ο τίτλος, διεκδικείται ουσιαστικά μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο, σε μεγάλο βαθμό οφείλεται φυσικά στην ισχυροποίηση των ομάδων, την προσπάθεια των ποδοσφαιριστών και των προπονητικών επιτελείων, αλλά οφείλεται και στην ΚΕΔ και τον κύριο Μπένετ και τις επιλογές που αυτός έκανε. Ακόμα και στα Play Out, ας μη λησμονούμε πως εκεί έχουμε μόνο Έλληνες διαιτητές, αλλά δεν έχει ακουστεί σχεδόν το παραμικρό».
-Φτάνοντας στο φινάλε της σεζόν, ήταν εν τέλει μία καλή αγωνιστική περίοδος για την ΕΠΟ αναφορικά με τις δυο διοργανώσεις και την πορεία των Εθνικών ομάδων;
«Είναι μια ερώτηση που με ικανοποιεί πάρα πολύ. Αυτό που ενδιαφέρει τους παράγοντες των ομάδων όλων των κατηγοριών είναι η διαιτησία κι αν θα πετύχουν τους στόχους τους. Απόλυτα κατανοητό. Εμένα, όμως, ως πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, αυτό που με ενδιαφέρει είναι η Εθνική Ομάδα, η οποία τα πήγε θαυμάσια, αλλά και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, το οποίο είναι πλατύ λαϊκό άθλημα και απασχολεί κάθε χωριό και συνοικία όλης της χώρας. Φέτος, μπορέσαμε να χρηματοδοτήσουμε το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, μέσω των Ενώσεων, με το ποσό των 40.000 ευρώ, ενώ πέρυσι είχαν λάβει περίπου 3.000 ευρώ. Αυτό με ικανοποιεί πάρα πολύ. Σε αυτές τις δυο παραμέτρους, είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι. Και, φυσικά, είναι και η Εθνική Κ-19, αλλά και η Εθνική Γυναικών, οι οποίες επίσης ήταν απόλυτα πετυχημένη η χρονιά τους».