Για τη δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ μίλησε ο προπονητής της Κ15 του Δικεφάλου, Σάββας Κωνσταντινίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Full Επίθεση», και στον ραδιοφωνικό σταθμό City 106,1.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κ15 του Δικεφάλου ετοιμάζεται να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, στο Final 4 του αναπτυξιακού πρωταθλήματος της Super League.
Αναλυτικά τα όσα είπε:
Για τη φετινή Κ15 και τους στόχους της
«Πρόκειται για παιδιά που βρίσκονται στην τρίτη Γυμνασίου. Εμεις ήμασταν στον Βόρειο Όμιλο και προκριθήκαμε στο Final 4 που θα διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα. Στόχος της ακαδημίας είναι η εξέλιξη και ανάδειξη ποδοσφαιριστών. Μελλοντικά στόχος μας είναι η ένταξη στην πρώτη ομάδα. Κέρδος θα είναι να φτάσουν ένα, δύο παιδιά, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να φτάσει μια ολόκληρη ομάδα. Ο βραχυπρόθεσμος στόχος είναι να κερδίσουμε κάθε παιχνίδι και κάθε τίτλο που μπορούμε. Αυτό θα βοηθήσει να χτίσουν χαρακτήρα νικητή, και θα τους βοηθήσει γενικότερα τόσο στο ποδόσφαιρο, όσο και σε ολόκληρη τους τη ζωή».
Για το επίπεδο των ακαδημιών στην Ελλάδα κι αν έχει ανταγωνισμό ο ΠΑΟΚ:
«Πέρσι το πρωτάθλημα ήταν ενιαίο, το οποίο θεωρώ ότι είναι καλύτερο. Είχαμε περισσότερα ανταγωνιστικά παιχνίδια, με τους ομίλους δυστυχώς δεν είχαμε τόσο ανταγωνιστικά παιχνίδια. Αυτό χρειάζονται τα παιδιά, να υπάρχει ανταγωνισμός. Όταν κάτι έρχεται πολύ εύκολα, κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις».
Για την παρουσία παιδιών των ακαδημιών στην πρώτη ομάδα:
«Σίγουρα για εμάς είναι μεγάλη χαρά να βλέπουμε αυτά τα παιδιά να κάνουν βήματα να εξελίσσονται και να παίζουν. Πιστεύουμε στον Έλληνα ποδοσφαιριστή και θέλουμε να τον εξελίξουμε. Είναι μια δουλειά αρκετών ετών για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Υπάρχει βάθος. Βλέπουμε αυτά τα παιδιά αλλά κι αυτά που δεν κατάφεραν να κάνουν αυτό το βήμα, για να διορθώσουμε όποια λάθη».
Για τη δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες του Δικεφάλου, πέραν του ποδοσφαιρικού:
«Έχουμε να κάνουμε με παιδιά, μιλάμε για μια εκπαιδευτική διαδικασία. Άλλα πράγματα χρειάζεται ένα παιδί οκτώ έτων, άλλα ένα παιδί στα 15. Η ψυχοσύνθεση τους αλλάζει συνέχεια, οπότε όσο σημαντικό είναι το ποδοσφαιρικό κομμάτι, άλλο τόσο είναι και το ψυχοπνευματικό. Πρέπει να είμαστε εκεί, να ξέρουν ότι μπορούν να μας μιλήσουν. Πρέπει να τους προετοιμάσουμε και για το ποδόσφαιρο και για τη ζωή, γιατί είναι λογικό να μην παίξουν όλοι ποδόσφαιρο».
Για το αν μπορεί από την ηλικία των 15 να εντοπιστεί η προοπτική σε έναν ταλαντούχο ποδοσφαιριστή:
«Σε οποιαδήποτε ηλικία πάντα υπάρχουν παιδιά που ξεχωρίζουν, τη δεδομένη χρονική στιγμή. Μπορεί τα πράγματα αργότερα να αλλάξουν, να ξεχωρίσουν παιδιά που ήταν πιο πίσω. Βέβαια μπορούμε να δούμε τις προοπτικές τους από νωρίς. Για παράδειγμα υπάρχει το παράδειγμα του Τζίμα που έδειξε ότι είναι σωματικά έτοιμος από νωρίς, και κάποια άλλα παιδιά να θέλουν περισσότερο χρόνο. Αλλά από 15, ναι, μπορείς να δεις την προοπτική ενός παιδιού».