Ένα ακόμη όνομα το οποίο βρίσκεται ψηλά στη μεταγραφική λίστα του ΠΑΟΚ για τη θέση του επιθετικού είναι αυτό του Αλί Σαμάτα, ο οποίος ανήκει στην Φενερμπαχτσέ.
Όπως διαβάσατε χθες (30/6) στο INPAOK, ο σέντερ φορ με καταγωγή από την Τανζανία αρέσει στους ανθρώπους του Δικεφάλου, οι οποίοι επιθυμούν να τον εντάξουν στο ρόστερ της ομάδας.
Ο Σαμάτα ζει το όνειρό του, αφού κατάφερε να ξεφύγει από τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στην πατρίδα του και να ακολουθήσει αυτό που πάντα ήθελε: το ποδόσφαιρο.
Το ταλέντο ανακαλύφθηκε στα 16 του, ο οποίος μέχρι τότε έπαιζε στις αλάνες της Τανζανίας. Στην Τανζανία είναι ιδιαίτερα αγαπητός, με τους συμπατριώτες του να παρακολουθούν από τα social media την πορεία της καριέρας του.
Όταν αγωνίστηκε στην Premier League για λογαριασμό της Άστον Βίλα, ο αντίκτυπος που είχε η παρουσία του στον αγγλικό σύλλογο ήταν μεγάλος.
Το Ιανουάριο του 2020 η Άστον Βίλα αγόρασε τον Σαμάτα από την Γκενκ, δαπανώντας ένα ποσό κοντά στα 11 εκατομμύρια ευρώ! Φυσικά, η παρουσία του ποδοσφαιριστή στο σπουδαιότερο πρωτάθλημα της Ευρώπης ήταν μεγάλη υπόθεση.
Παρόλα αυτά, λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, ο ποδοσφαιριστής δόθηκε δανεικός στη Φενερμπαχτσέ. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση των συμπατριωτών του, οι οποίοι έσπευσαν να κάνουν unfollow τη σελίδα της Άστον Βίλα στο Instagram. Μάλιστα, μέσα σε μερικές ώρες η σελίδα του βρετανικού συλλόγου έχασε κοντά στις 40.000 followers!
Οι Τανζανοί δεν ήθελαν να ακολουθούν πια τη σελίδα της Βίλα, με τους περισσότερους να λένε ότι τώρα παρακολουθούν την πορεία της Φενέρ με τον «γιο μας».
Ο λόγος που ο Σαμάτα θεωρείται ήρωας αφορά και τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην Τανζανία. Ο Αλί Σαμάτα αποτέλεσε τον πρώτο Τανζανό ποδοσφαιριστή, που έπαιξε στην Premier League, κάτι που θεωρείται μεγάλη υπόθεση στην πατρίδα του.
Ο λόγος; Θεωρούσαν πως ο Σαμάτα θα έβαζε την Τανζανία στο χάρτη του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και θα δίνονταν ευκαιρίες σε περισσότερους νέους ποδοσφαιριστές να κάνουν καριέρα στο εν λόγω άθλημα.
Στην Τανζανία και γενικότερα στην ανατολική Αφρική υπάρχει μεγάλη διαφθορά, ενώ δεν υπάρχουν χρήματα για υποδομές στις αναπτυξιακές ηλικίες.
Η Τανζανία δεν προσφέρει ένα λειτουργικό σύστημα ποδοσφαίρου νέων για να αναθρέψει κορυφαίους μελλοντικούς παίκτες. Υπάρχουν μερικές επιτυχημένες ιδιωτικές ακαδημίες, αλλά λείπει μια ευρύτερη στρατηγική για το νεανικό ποδόσφαιρο. Αυτό δεν οφείλεται, όμως, στην έλλειψη ταλέντου.
«Θα έλεγα ψέματα αν έλεγα ότι δεν πέτυχα στη ζωή. Αλλά έχω μια διαφορετική οπτική της ζωής από αυτή που είχα συνηθίσει, εξακολουθώ να έχω μεγαλύτερα όνειρα», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ο Αλί Σαμάτα, ο οποίος αποτελεί πρότυπο στον πατρίδα του.