Διαχρονικά εμποτισμένη από την αχλή μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, ένας από τους αρχαιότερους τόπους της παγκόσμιας ιστορίας και μήλον της έριδας πλέον των 3.000 ετών, η Ιερουσαλήμ είναι τόσα περισσότερα από ένας προσκυνηματικός προορισμός.
Δύο λαοί, τρεις θρησκείες σ’ ένα μικρό κομμάτι γης. Ιερουσαλήμ για τους εβραίους, Αλ-Κοντς για τους μουσουλμάνους, Ιεροσόλυμα για τους χριστιανούς. Συνύπαρξη κάθε άλλο παρά αρμονική βέβαια, σε μια πόλη ιερή για όλους, χαρμάνι πολιτισμών κι εθνοτήτων, που επιβάλλεται να εξερευνήσει κανείς.
Η Παλιά Πόλη είναι must, καθώς μέσα στα οθωμανικά τείχη, συνυπάρχουν η μουσουλμανική, η εβραϊκή, η χριστιανική και η αρμένικη συνοικία.
Όσον αφορά στα προσκυνήματα, οι Χριστιανοί ανεβαίνουν την Οδό του Μαρτυρίου (Via Dolorosa) ανάμεσα σε εκκλησίες με στοές και πλούσιους κήπους, ωσότου φτάσουν στον Πανάγιο Τάφο. Επιβάλλεται δε, ένα πέρασμα από το Χαράμ με τα δύο επιβλητικά τζαμιά, τον Θόλο του Βράχου και το τζαμί του Αλ Ακσά. Ακριβώς έξω από αυτόν τον χώρο βρίσκεται το Τείχος των Δακρύων, το οποίο κάθε μέρα συγκεντρώνει δεκάδες θρησκευόμενους εβραίους που προσεύχονται.Μία από τις μεγαλύτερες σκεπαστές αγορές της πόλης βρίσκεται όταν περάσει κανείς την πίσω πόρτα του Παναγίου Τάφου. Εκεί, στο εσωτερικό ενός μαγαζιού, στέκουν τα ερείπια της πρώτης εκκλησίας που χτίστηκε επί αυτοκράτορα Κωνσταντίνου!
Προφανώς η σύγχρονη πόλη κερδίζει τον επισκέπτη εκτός των άλλων, με τα πολύ ωραία μουσεία. Να επισκεφτείτε το Μουσείο του Ολοκαυτώματος Yad Vashem, το Shrine of the Book με τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας και το Museum on the Seam, το οποίο είναι αφιερωμένο στην κοινωνικοπολιτική τέχνη και στεγάζεται σ’ ένα βομβαρδισμένο κτίριο στη ζώνη ανακωχής του πολέμου του ’48.
Στα “must see”είναι φυσικά, το Όρος των ελαιών, ο κήπος της Γεσθημανής, και φυσικά χώρος όπου τελέστηκε ο μυστικός δείπνος.
Ο πληθυσμός της πόλης ξεπερνά τους 900.000 κατοίκους, νόμισμα είναι το σέκελ (sekel) και οι γλώσσες που μιλούν οι ντόπιοι είναι εβραϊκά, αραβικά και αγγλικά.
Η πόλη είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Γύρω της υπάρχει το τείχος που χτίστηκε στο πρώτο μισό του 16ου αιώνα από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, με μήκος 4 χιλιόμετρα, το οποίο διαθέτει οκτώ πύλες από τις οποίες οι επτά είναι ανοιχτές.
Να γευτείτε φαλάφελ, χούμους και κιουνεφέ…
Η αντίπαλος Μπεϊτάρ
Είναι σαφές το διακύβευμα για τον ΠΑΟΚ στο αυριανό επαναληπτικό παιχνίδι με την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ. Ο Δικέφαλος αγωνίζεται την Πέμπτη 3 Αυγούστου στις 20:30 (Novasports2) στο Teddy Stadium της Ιερουσαλήμ για την ρεβάνς του 0-0 της Τούμπας. Για το ματς του δεύτερου προκριματικού γύρου του UEFA Europa Conference League, η αντίπαλος του ΠΑΟΚ έχει ανακοινώσει προ ημερών sold out στο Teddy Stadium.
Η Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ ιδρύθηκε το 1936 από τους Shmuel Kirschstein και David Horn ως ομάδα νέων. Έδωσε τους πρώτους της αγώνες εναντίον αρμενικών και αραβικών ομάδων στην Ιερουσαλήμ, αν και η Χάποελ Ιερουσαλήμ μποϊκόταρε για πολιτικούς λόγους.
Τα χρώματά της είναι το κίτρινο και το μαύρο, έχει κατακτήσει έξι πρωταθλήματα Ισραήλ, έξι φορές κατετάγη δεύτερη, έχει κατακτήσει οκτώ κύπελλα Ισραήλ, ενώ ήταν άλλες τρεις φορές φιναλίστ. Είναι και κάτοχος δύο Super Cup Ισραήλ.
Συμμετείχε στο Ιντερτότο το 1976 (2 νίκες, 2 ισοπαλίες, 2 ήττες. Ο πρώτος ανταγωνιστικός ευρωπαϊκός αγώνας της Μπεϊτάρ ήταν η ισοπαλία 1–1 με την FC Zimbru Chişinău στο UEFA Champions League 1993-94. Η ομάδα έχει συμμετάσχει στο UEFA Champions League πέντε φορές, χωρίς να προχωρήσει ποτέ περισσότερο από τον δεύτερο προκριματικό γύρο.
Η Μπεϊτάρ τιμωρήθηκε με ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών από το πρωτάθλημα, αλλά και απαγόρευση συμμετοχής από το επόμενο Κύπελλο, λόγω των επεισοδίων των οπαδών της στον τελικό του Κυπέλλου Ισραήλ, τον οποίο κατέκτησε. Εξ ου και απειλεί την ισραηλινή ομοσπονδία ότι δεν θα συμμετάσχει στο προσεχές πρωτάθλημα. Απειλούσε επίσης ότι δεν θα αγωνιστεί στο Super Cup του Ισραήλ, ωστόσο και έπαιξε και ηττήθηκε 3-1 από την Μακάμπι Χάιφα, στις 22 Ιουλίου.
Την περασμένη σεζόν κατετάγη όγδοη στο ισραηλινό πρωτάθλημα, με 13 νίκες, 4 ισοπαλίες και 16 ήττες.
Ο 53χρονος προπονητής Γιόσεφ Αμπουκάσις έχει περάσει από έξι διαφορετικές ομάδες, έχει θητεύσει και ως βοηθός στην εθνική ομάδα του Ισραήλ, ενώ υπήρξε διεθνής μέσος. Έχει κερδίσει μάλιστα μια θέση στο Hall οf Fame του ισραηλινού ποδοσφαίρου.
Λέγεται ότι έχει τον μεγαλύτερο αριθμό φιλάθλων στο Ισραήλ (σύμφωνα με έρευνα του 2019), οι οποίοι θεωρούνται μάλιστα και οι πιο ένθερμοι…
Τeddy Stadium
Ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομα και τη ζωή του με την σύγχρονη Ιερουσαλήμ, είναι ο Teddy Kolek, δήμαρχος από το 1965 έως το 1993, ο οποίος οικοδόμησε ένα από τα πιο μοντέρνα και φιλόδοξα σχέδια ανάπλασης και ανακατασκευής των κτιρίων στην πόλη. Το στάδιο Teddy, λοιπόν, η έδρα της Μπεϊτάρ, χτίστηκε επί Kolek, είναι ένα από τα νεότερα και πιο όμορφα γήπεδα στο Ισραήλ και πληροί όλα τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Διαθέτει 5.000 θέσεις στάθμευσης και συνδέεται με το εμπορικό κέντρο Malha και τις εγκαταστάσεις στάθμευσης με πεζογέφυρα.
Είναι έδρα της Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ, της Χάποελ Ιερουσαλήμ, φιλοξενεί αγώνες της Εθνικής ομάδας του Ισραήλ και πλήθος εκδηλώσεων.
Κατασκευάστηκε το 1990, έχει ανακαινιστεί αρκετές φορές, διαθέτει εξαιρετική ακουστική και μετά την προσθήκη της βόρειας πλευράς αριθμεί 31.733 θέσεις.
Κόστισε περί τα 12.000.000 δολάρια.
πηγή: paokfc.gr