Ο ΠΑΟΚ αφού ξεπέρασε το εμπόδιο της Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ, με το 1-4 στο Ισραήλ, θα βρει στον τρίτο προκριματικό γύρο του Conference League την Χάιντουκ.
Oι Κροάτες ήταν ο δυσκολότερος αντίπαλος που μπορούσε να προκύψει στην κλήρωση για τον ΠΑΟΚ, με τον Δικέφαλο να ετοιμάζεται πλέον για τις μάχες με την Χάιντουκ στις 10 και 17 Αυγούστου, με το πρώτο ματς να διεξάγεται στην Κροατία και την ρεβάνς μια εβδομάδα αργότερα στην Τούμπα.
Η Χάιντουκ τη περσινή σεζόν κατέκτησε το Κύπελλο Κροατίας την περσινή σεζόν επικρατώντας στον τελικό επί της Σίμπενικ με 2-0, ενώ πριν μερικές ημέρες (21 Ιουλίου) επικράτησε επί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ με 1-2 εκτός έδρας, σε ένα ματς που ο σύλλογος από το Σπλιτ βρέθηκε πίσω στο σκορ, αλλά κατάφερε τελικά να κάνει την ανατροπή.
Η Χάιντουκ ιδρύθηκε στις 13 Φεβρουαρίου του 1911 μέσα σε μια ταβέρνα. Μάλιστα μέχρι το 1992 συμμετείχε στα πρωταθλήματα της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Η ιδέα της δημιουργίας της ήρθε από μια ομάδα φοιτητών που σπούδαζαν στην Πράγα και παρακολουθούσαν το ντέρμπι ανάμεσα στη Σλάβια και την Σπάρτα Πράγας. Όλα ξεκίνησαν ουσιαστικά μέσα σε μια ταβέρνα και στη συνέχεια όλα πήραν τον δρόμο τους μετά από εκείνο το βράδυ. Τα χρώματα της ναι μεν είναι εμπνευσμένα από τη σημαία της Κροατίας αλλά το όνομα της το οφείλει στους Χαϊντούκους, που ήταν οι Αρματολοί και οι κλέφτες της Κροατίας κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας!
Ο δρόμος της Χάιντουκ προς τη σημερινή μορφή της πέρασε από πολλά στάδια. Ο κροατικός σύλλογος συνεχώς (λόγω και της περιοχής στην οποία ανήκει) βρισκόταν ανάμεσα σε κοινωνικές και πολιτικές διαμάχες. Άξιο αναφοράς είναι πως ως σύλλογος έδωσε μάχες το 1912 προκειμένου οι κροατικές επαρχίες να διασπαστούν από την Αυστρουγγαρία, κάτι που το πλήρωσε σε βάθος χρόνου, αφού οι αρχές της εποχής δεν της επέτρεπαν να φορά χρώματα που θα την συνέδεαν με την Κροατία, έτσι για ένα εύλογο χρονικό διάστημα μπήκε στη ζωή της, το άσπρο και το μπλε.
Ωστόσο, δεν ήταν μόνο αυτό, αφού και κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου η Χάιντουκ έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξεγέρσεις που υπήρξαν. Παίκτες και διοίκηση ήταν κατά της προσάρτησης του Σπλιτ στην Ιταλία και οι αιματηρές συμπλοκές με τις δυνάμεις του Μουσολίνι και του γερμανικού άξονα δεν άργησαν να έρθουν. Οι Παρτιζάνοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της, καθώς «έκρυψαν» στο νησί Βις της Αδριατικής όσους κατάφεραν να σωθούν. Μάλιστα, προς τιμήν τον Παρτιζάνων για αρκετά χρόνια υπήρχε στο σήμα της ομάδας ένα κόκκινο αστέρι.
Η δεκαεατία του 1950 ήταν πραγματικά εμβληματική, η Χάιντουκ συμμετείχε στο πρωτάθλημα της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας και τα σάρωσε όλα! Μάλιστα κατέκτησε μέχρι και αήττητο πρωτάθλημα, κάτι εξαιρετικά σπάνιο για την τότε εποχή. Μάλιστα, το όνομα της γιγαντώθηκε τόσο, που πήρε πρόσκληση για να συμμετάσχει σε τουρνουά στη Νότιο Αμερική.
Το 1979 απέκτησε το δικό της γήπεδο και αυτό όμως δεν της πήγε γούρι, καθώς από την παντοδυναμία της κατάφερε μέχρι το 1991 να κατακτήσει μόλις τρία Κύπελλα Γιουγκοσλαβίας. Από το 1992 που εντάχθηκε στο πρωτάθλημα Κροατίας κατάφερε μέσα σε μόλις δύο χρόνια να βάλει στη σκιά της την μεγάλη της αντίπαλο Ντιναμό Ζάγκρεμπ και να μπει μάλιστα και στους ομίλους του Champions League της σεζόν 1994-1995. Κάπου εκεί μια μεγάλη κόντρα είχε αρχίσει, καθώς η Ντιναμό δεν μπορούσε να δεχθεί πως ένας σύλλογος όπως η Χάιντουκ της πήρε την πρωτοκαθεδρία. Ωστόσο, η κακή οικονομική διαχείριση δεν άργησε να την στείλει πίσω από την Ντιναμό και οι οπαδοί της είχαν αρχίσει να αντιδρούν. Το 2009 ξεκίνησε μια μεγάλη επιχείρηση της Χάιντουκ από τον κόσμο της. Το 2012 οι οπαδοί κατάφεραν να εκλέγουν αυτοί προέδρους και διοίκηση.
Ενώ όλα έδειχναν να πηγαίνουν καλά η βόμβα των παλιών χρεών έσκασε! 100 εκατομμύρια χρέη σε κούνα Κροατίας έλεγε το χαρτί που έφτασε στα γραφεία και λίγο ήθελε να τινάξει στον αέρα όλο το οικοδόμημα. Διαδηλώσεις και έντονες κινητοποιήσεις έπεισαν τους πολιτκούς ηγέτες της πόλης του Χάιντουκ να υπογράψουν ασφάλιση δανείου στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Marin Brbić και να ξεκινήσουν την απαιτούμενη από καιρό οικονομική ανάκαμψη του συλλόγου. Έκτοτε, σύμφωνα με τον ετήσιο οικονομικό απολογισμό του συλλόγου, η Χάιντουκ βρίσκεται σε συνεχή οικονομική και διοικητική ανάκαμψη.
Προπονητής:
Ο Ιβάν Λέκο, γνωστός από το πέρασμα του από τον ΠΑΟΚ ως βοηθός του Ίγκορ Τούντορ είναι ο προπονητής της. Τοποθετήθηκε στη θέση τον Δεκέμβριο του 2022 και κατάφερε να κατακτήσει το Κύπελλο Κροατίας. Αγαπημένος του σχηματισμός είναι το 4-2-3-1.
Το αστέρι:
Ο Μάρκο Λιβάγια είναι ο σταρ αυτής της ομάδας. Σκοράρει, πασάρει, μαλώνει και είναι το αγαπημένο παιδί της κερκίδας. Κατάφερε όπως έχει πει να βρει εκεί ένα… σπίτι.
Η έδρα:
Η έδρα της Χάιντουκ το στάδιο Πόλγιουντ είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα γήπεδα στην Κροατία, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Boris Magaš , που επιλέχθηκε μεταξύ 20 άλλων έργων σε διαγωνισμό του 1975.Το στάδιο χτίστηκε για τους Μεσογειακούς Αγώνες του 1979 , αλλά ήταν επίσης χώρος για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου του 1990 και το Ηπειρωτικό Κύπελλο IAAF του 2010. Έχει χωρητικότητα 35 χιλιάδων θεατών.
Oπαδοί:
Οι οπαδοί της Χάιντουκ ονομάζονται Torcida Split , μάλιστα είναι το παλαιότερο οπαδικό κίνημα που ιδρύθηκε στην Ευρώπη. Έμπνευση του ονόματος ήταν οι Βραζιλιάνοι οπαδοί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950, οι οποίοι είχαν ονομαστεί Torcida.