Η Ελσίνκι είναι ένα κλαμπ με έντονες κοινωνικές και περιβαλλοντολογικές ευαισθησίες, που πρωτοπορεί με τις πρωτοβουλίες της.
Το «κάτι περισσότερο από μία ομάδα» το έκανε trend και μόδα η Μπαρτσελόνα, όμως υπάρχουν πολλές ομάδες σε όλο τον κόσμο, που το υποστηρίζουν με συνέπεια, χωρίς να το διαφημίζουν έντονα. Μία από αυτές είναι και η Ελσίνκι, ένας σύλλογος που εκφράζει πολύ ενεργά τις περιβαλλοντολογικές του ανησυχίες και δείχνει ότι πορεύεται με βάση τις τάσεις και της ανάγκες της εποχής.
Στο τέλος του φθινοπώρου, αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την τοποθέτηση μονάδων παραγωγής ηλιακής ενέργειας στις εξέδρες του γηπέδου της, που θα κάνουν την Bolt Arena το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο ποδοσφαιρικό γήπεδο στην χώρα.
Στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου υπάρχουν οδηγίες προς τους οπαδούς για τον τρόπο που μπορούν να μειώσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα στον πλανήτη, αλλά και οι ενέργειες που κάνει το κλαμπ για να έχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, με άλλα λόγια να μην επιβαρύνει ενεργειακά τον πλανήτη .
Συνιστάται στους φιλάθλους να πηγαίνουν στο γήπεδο με τα πόδια, το ποδήλατο ή τα Μέσα μαζικής μεταφοράς, να ανακυκλώνουν προϊόντα, να αποφεύγουν την άσκοπη σπατάλη τροφής και υποδεικνύεται να επιλέγουν εταιρίες που σέβονται τους ίδιους κανόνες.
Η Ελσίνκι υποστηρίζει με ενεργό τρόπο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, έχει αποσύρει τα πλαστικά από το γήπεδο της (μόνο χάρτινα ποτήρια θα βρει κανείς για παράδειγμα), επιλέγει προμηθευτές που υποστηρίζουν τις δράσεις της, έχει μειώσει όσο μπορεί την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα, μειώνοντας τις περιττές μετακινήσεις και αποτελεί μία ομάδα που πρωτοπορεί στην Φινλανδία σε ότι αφορά τις δράσεις για την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος. Δράσεις που μοιάζουν ξένες για την ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα, αλλά αποτελούν αυτονόητες εκφράσεις για έναν σκανδιναβικό σύλλογο.
ΣΥΜΠΑΓΗΣ, ΣΚΛΗΡΗ ΚΑΙ… ΖΟΡΙΚΗ!
Απέναντι του, ο ΠΑΟΚ θα βρει μία σκληρή, συμπαγής, δυσκολοκατάβλητη ομάδα. Η Ελσίνκι αντιπροσωπεύει την φινλανδική ποδοσφαιρική σχολή, με γερά κορμιά, έφεση στις προσωπικές μονομαχίες, καλά τρεξίματα και λίγη ατομική ποιότητα.
Ο Τόνι Κορκεακούνας παίζει σχεδόν πάντα με τρεις κλασικούς στόπερ, συνήθως οι δύο εξ’ αυτών είναι οι πολύ έμπειροι Τοΐβιο και Ράιταλα (αμφότεροι πάνω από 34) και συνήθως στα δύσκολα ευρωπαϊκά παιχνίδια επιστρατεύει το 3-4-2-1 με μοναδική αιχμή τον Μπόγιαν Ρατούλοβιτς, ο οποίος είναι αυτός που την «τράβηξε» σε όλη την χρονιά.
Ο 23χρονος υψηλόσωμος (1,91 μ.) Σέρβος στράικερ με την περίεργη διαδρομή (μεγάλωσε στις ακαδημίες της Μπράιτον και δόθηκε δανεικός σε Γέιδα, Εσπανιόλ Β’ και Αλαβές Β’) κάνει φέτος σεζόν μεταγραφής, αφού είναι πρώτος σκόρερ στο φινλανδικό πρωτάθλημα με 15 γκολ (από τα 39 συνολικά της Ελσίνκι) και απέχει ένα τέρμα από το φράγμα των 20 τερμάτων σε όλες τις διοργανώσεις.
Στις τελευταίες κλήσεις της Εθνικής Φινλανδίας είχε τέσσερις παίκτες (Τένιο, Σοΐρι, Κουασίβι-Μπενισάν, Πέλτολα), ενώ άλλοι τόσοι κλήθηκαν κάποια στιγμή μέσα στην σεζόν (Όλιλα, Λίνγκμαν, Χόστικα, Ολουσάνια), κάτι που αποδεικνύει ότι η Ελσίνκι αποτελεί την βάση της εθνικής.
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ «ΨΩΝΙΑ»
Για να τα βγάλει πέρα στις διπλές υποχρεώσεις και να πάρει το εισιτήριο για τους ομίλους, η Ελσίνκι έκανε αυτό το καλοκαίρι παίκτες γερές (για τα δικά της δεδομένα) προσθήκες, που έμοιαζαν με ενέσεις ποιότητας. Πήρε για βασικό τερματοφύλακα τον 38χρονο Νίκι Μάενπααα και ελεύθερο από την ΚΠΡ τον διεθνή αριστερό μπακ, Χαμαλάινεν. Απέκτησε δανεικό από την Σίριους τον στόπερ Ντε Γκράσα και ελεύθερο από ομάδα της Ταϊλάνδης τον 30χρονο συμπατριώτη του Φίλιπ Ρόγκιτς, ενώ το πιο βαρύ βιογραφικό έχει ο 24χρονος Αφρικανός εξτρέμ Χασάν Μπαντέ (ελεύθερος από την Αμιάν), ο οποίος το καλοκαίρι του 2018 έκανε μεταγραφή 9,5 εκατομμυρίων ευρώ από την Μαλίν στον Άγιαξ, όμως είδε την καριέρα του να φτάνει στο ναδίρ, μετά από έναν πολύ σοκαριστικό τραυματισμό σε κνήμη, περόνη και αστράγαλο σε φιλική αναμέτρηση με τον Άγιαξ, που τον άφησε εκτός δράσης πάνω από ένα χρόνο και ουσιαστικά κατέστρεψε την ανοδική πορεία της ποδοσφαιρικής του διαδρομής.