Αίσθηση έχει προκαλέσει το κλείσιμο του ΟΑΚΑ από τις 29 Σεπτεμβρίου, λόγω των προβλημάτων με το στέγαστρο Καλατράβα.
ΟΑΚΑ και ποδηλατοδρόμιο δεν λειτουργούν μέχρι νεοτέρας, και παραμένει ως ερώτημα το πότε θα ανοίξει ξανά, με τι συντήρηση και γιατί δεν είχε γίνει μέχρι τώρα.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η δεύτερη μελέτη θα γίνει σύντομα, ωστόσο αν επαληθευτεί η πρώτη, τα δύο στάδια θα μείνουν κλειστά για τουλάχιστον δύο μήνες.
Ο αναπληρωτής υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης δήλωσε το Σάββατο πως δεν μπορεί να το απαντήσει κανείς με βεβαιότητα και πρόσθεσε «Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε είναι ότι ό,τι κι αν χρειαστεί το ΟΑΚΑ θα επαναλειτουργήσει. Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Είναι το εμβληματικό στάδιο της χώρας μας, είναι η καρδιά του αθλητισμού, θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, θα βάλουμε όλα τα δυνατά μας για να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν με μία προϋπόθεση: θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο».
«Η μελέτη είναι αρκετά μεγάλη. Εμπεριέχονται στοιχεία τα οποία δεν θέλω να αναπτύξω γιατί δεν ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή τον κόσμο ιδιαίτερα. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι η αντίδραση της κυβέρνησης που με υπεύθυνο τρόπο, ακαριαία, λειτούργησε υπέρ των φιλάθλων, των αθλητών και του αθλητικού κόσμου γενικότερα. Αυτό έχει σημασία, όλα τα υπόλοιπα είναι ζήτημα επαναξιολόγησης της μελέτης από το ΤΕΕ» είπε στη συνέχεια.
Πως οδηγηθήκαμε στο λουκέτο
Από τον Νοέμβριο του 2021 έως και τον Νοέμβριο του 2022 το ΤΑΙΠΕΔ «έτρεχε» τον διαγωνισμό για την επιθεώρηση στέγης Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, όπως άλλων στεγάστρων.
Τον Απρίλιο του 2023 οι έλεγχοι στο ΟΑΚΑ βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη και μάλιστα είχαν ξεκινήσει λίγους μήνες πριν. Αφορούσαν το στέγαστρο του Κεντρικού Σταδίου, το στέγαστρο του ποδηλατοδρομίου, τις δύο εισόδους του ΟΑΚΑ, το Τείχος των Εθνών και την Αγορά.
Στις 29 Σεπτεμβρίου 2023 το ΤΑΙΠΕΔ παρέδωσε το πόρισμα στη διοίκηση του ΟΑΚΑ, με τα ευρήματα να είναι είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικά. Σύμφωνα με το πόρισμα, τα στέγαστρα Καλατράβα και ποδηλατοδρομίου δεν έχουν την απαιτούμενη στατική επάρκεια. Δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφάλειας.
Ουσιαστικά παραδόθηκαν δύο εκθέσεις στη διοίκηση του ΟΑΚΑ. Η μία έκθεση αφορούσε στα ευρήματα των ελέγχων και η άλλη στη στατική επάρκεια των κατασκευών.
Πλέον, τα συνεργεία ελέγχουν για την ύπαρξη προβλημάτων στις εγκαταστάσεις, όπως διαβρώσεις, αποφλοιώσεις χρωμάτων, συγκολλήσεις και αναρτήρες.
Όπως μετέδωσε το MEGA το 2004 όταν κατασκευάστηκε το στέγαστρο Καλατράβα δεν είχε οικοδομική άδεια και για δέκα χρόνια δεν μπορούσε να συντηρηθεί εξαιτίας αυτού του λόγου. Το 2014 πήρε οικοδομική άδεια μετά από νόμο που ψηφίστηκε το 2013.
Από το 2014 ως το 2019 έτρεχαν συνεχώς τρεις με τέσσερις διαγωνισμοί για την συντήρηση του ΟΑΚΑ οι οποίοι δεν προχωρούσαν λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η χώρα.
«Ταλαιπωρημένο» από τον καιρό
Τις επόμενες ημέρες θα ελεγχθούν οι ενώσεις, οι συγκολλήσεις, η αντοχή των υλικών και τα περιθώρια ασφάλειας του έργου. Και αυτό γιατί το στέγαστρο Καλατράβα είναι «εκτεθειμένο» εδώ και 19 χρόνο στον καιρό.
Έχει «καταπονηθεί» από το βάρος του χιονιού, από χαλάζι, ενώ υπάρχουν ταλαντώσεις από τους θυελλώδεις ανέμους που έπνεαν κατά περιόδους.
Είναι «ταλαιπωρημένο» το ΟΑΚΑ από όλα αυτά τα χρόνια. Το αισιόδοξο σενάριο αναφέρει ότι θα λειτουργήσει και πάλι σε δύο μήνες και το απαισιόδοξο ότι μπορεί να χρειαστεί και ένας χρόνος.
πηγή: newsit.gr