Με θητεία-σε επίπεδο Α΄ κατηγορίας-σε Καλαμάτα, Κέρκυρα, ΑΕΚ, αλλά και με συνολικά 132 συμμετοχές στην Τσάμπιονσιπ (τις περισσότερες κάτω από την εστία της Μίντλεσμπρο), ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος διανύει την τρίτη σεζόν του ως προπονητής τερματοφυλάκων, όντας πέρσι στον Παναιτωλικό και στο πλευρό του Γιάννη Αναστασίου. Από το περασμένο καλοκαίρι εργάζεται στη Εϊρ Γιουνάιτεντ (Β΄ κατηγορία) και η παρουσία του στη Σκωτία μας έδωσε την αφορμή να μιλήσουμε μαζί του σχετικά με το επικείμενο παιχνίδι του ΠΑΟΚ με την Αμπερντίν.
Η Αμπερντίν είναι καλύτερη ή χειρότερη ομάδα σε σχέση με τη Χαρτς, την οποία ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε στα πλέι οφ του Κόνφερενς Λιγκ;
«Θα έλεγα ότι πρόκειται για δύο ομάδες, που βρίσκονται, πάνω-κάτω, στο ίδιο επίπεδο. Εχω την εντύπωση, πάντως, ότι η Χαρτς συνολικά είναι πιο μεγάλο ποδοσφαιρικό μέγεθος, έχει καλύτερη έδρα, διαθέτει περισσότερο κόσμο. Ο ΠΑΟΚ, όμως, είναι ανώτερος ως ομάδα και από τη Χαρτς και από την Αμπερντίν. Αν ο ΠΑΟΚ είχε ν’ αντιμετωπίσει τη Σέλτικ ή τη Ρέιντζερς, ασφαλώς το έργο του θα ήταν πολύ πιο δύσκολο, αφού οι δύο συγκεκριμένες ομάδες υπερέχουν σε ποιότητα έναντι των άλλων σκωτσέζικων».
Ποιες συνθήκες θα συναντήσει ο ΠΑΟΚ στην έδρα της Αμπερντίν;
«Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η έδρα της Αμπερντίν είναι ένα από τα ατού της. Αυτό, όμως, ισχύει στα παιχνίδια, που δίνει για τις εγχώριες διοργανώσεις. Στην Ευρώπη οι καταστάσεις αλλάζουν. Δεν μπορεί να γίνει σύγκριση της ατμόσφαιρας, που επικρατεί στην Τούμπα, σε σχέση με ό,τι επικρατεί στα εντός έδρας παιχνίδια της Αμπερντίν. Στην Τούμπα ο αντίπαλος ‘νιώθει’ την έδρα, οπότε, και σ’ αυτό το επίπεδο, ο ΠΑΟΚ πλεονεκτεί στα δύο παιχνίδια, που θα δώσει με την Αμπερντίν. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ δεν θα έχουν να φοβηθούν κάτι από την έδρα της Αμπερντίν, έχοντας, μάλιστα, περάσει πρόσφατα από την έδρα της Χαρτς, που, συγκριτικά, είναι πιο δυνατή».
Θα ξεχωρίζατε κάποιους παίκτες της αντιπάλου του ΠΑΟΚ στο παιχνίδι της Πέμπτης;
«Η Αμπερντίν είναι μια ομάδα συνόλου. Εχει κάποιες αρκετές προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ της σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν, αλλά γενικότερα τα τελευταία χρόνια βασίζεται στο σύνολο, κι όχι σε μονάδες παικτών. Αραιά και που, αναδεικνύουν κάποιους παίκτες, τους οποίους πωλούν με μεταγραφή, έτσι ώστε ν’ αποκομίσουν οικονομικά οφέλη».
Εξακολουθεί να ισχύει ο… κανόνας στη Σκωτία, σύμφωνα με τον οποίο ο τίτλος είναι υπόθεση για τη Σέλτικ και τη Ρέιντζερς, που έχουν μεγάλη απόσταση από τις υπόλοιπες ομάδες του πρωταθλήματος;
«Ναι, αυτό είναι και ένα από τα μείον του σκωτσέζικου πρωταθλήματος. Υπάρχουν αυτοί οι δύο ποδοσφαιρικοί ‘γίγαντες’, που πρωταγωνιστούν κάθε χρόνο. Πολύ σπάνια θα δούμε ομάδες, όπως είναι η Χαρτς κι η Αμπερντίν, να διεκδικούν τον τίτλο. Εχουμε, λοιπόν, κατά κανόνα την κυριαρχία της Σέλτικ και της Ρέιντζερς, που κάνουν πολύ λίγες ήττες στη διάρκεια της σεζόν».
Ποια γνώμη έχετε σχηματίσει για τον Κοτάρσκι;
«Το είχα πει από πέρσι, μετά από τα πρώτα δέκα ματς πρωταθλήματος, ότι πρόκειται για τερματοφύλακα, που διαθέτει μεγάλο ταλέντο. Αναλογιζόμενοι και το νεαρό της ηλικίας του, έχει ηρεμία στο παιχνίδι του, κάνει σωστές επιλογές στη διάρκεια ενός αγώνα. Ο ΠΑΟΚ έχει κάνει μια καλή επένδυση στο πρόσωπό του, είτε επιδιώκει να βασιστεί πάνω του και να τον κρατήσει για τα πολλά επόμενα χρόνια, είτε θελήσει, κάποια στιγμή, να τον πουλήσει. Θεωρώ δεδομένοι ότι, λόγω και της ελκυστικής του ηλικίας, όπως, φυσικά, και των καλών του εμφανίσεων, θα υπάρξει ενδιαφέρον στο προσεχές μέλλον από ευρωπαϊκές ομάδες για την απόκτησή του».
Πώς είναι τα πράγματα για έναν άνθρωπο του ποδοσφαίρου να δουλεύει στο εξωτερικό, σε σχέση με την Ελλάδα;
«Εδώ στη Σκωτία είναι πιο οργανωμένα, ως προς τον τρόπο, με τον οποίο οι ομάδες διαχειρίζονται την καθημερινότητά τους. Το πρωτάθλημα είναι πιο οργανωμένο, το ποδόσφαιρο παίζεται κυρίως εντός αγωνιστικών χώρων και λιγότερο μακριά από αυτούς… Για τους ποδοσφαιριστές, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα για να τους αποσπάσουν την προσοχή, και αναφέρομαι σε θέματα πληρωμών ή καθυστερήσεων σ’ αυτές, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα. Κι αυτό, σε τελική ανάλυση, κάνει και τη μεγάλη διαφορά για έναν ποδοσφαιριστή ή και για όλους τους υπόλοιπους μέσα σε μια ποδοσφαιρική ομάδα. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να αισθάνεται ήρεμος, να μπορεί ν’ αφοσιωθεί στον τομέα του και όχι ν’ ανησυχεί για πράγματα εξωγηπεδικά».
πηγή: FORZA