Η FORZA αναλύει το ευρωπαϊκό μονοπάτι των ελληνικών ομάδων για την σεζόν 2024-25, όπου αλλάζει εντελώς ο τρόπος διεξαγωγής των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.
Την παροιμία την ξέρετε έτσι; Αυτός που ουρεί στην θάλασσα, το βρίσκει στο αλάτι. Κάπως έτσι είναι και στο ποδόσφαιρο. Τα αμαρτήματα του παρελθόντος, νομοτελειακά κάποια στιγμή θα πληρωθούν στο μέλλον.
Ήρθε λοιπόν η ώρα να αναλύσουμε τα ευρωπαϊκά ζόρια που θα τραβήξουν οι ελληνικές ομάδες του χρόνου, με την ελπίδα ότι θα είναι η μοναδική χρονιά με τόση ανηφόρα. Διότι, μπορεί και να μην είναι η μόνη.
Πάμε λοιπόν να τα κάνουμε όλα λιανά. Η Ελλάδα χάνει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο και θα έχει τέσσερις εκπροσώπους του χρόνου στα Κύπελλα Ευρώπης. Με τα σημερινά δεδομένα και χωρίς να μπορεί κανείς να προβλέψει τυχόν καραμπόλες (το λεγόμενο rebalancing) που μπορεί να προκύψουν αναλόγως με τις ομάδες που θα κατακτήσουν τα φετινά ευρωπαϊκά τρόπαια η κατάσταση έχει ως εξής: ο φετινός πρωταθλητής Ελλάδας θα παίξει στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, επομένως θα πρέπει να περάσει τρία νοκ-άουτ αν θέλει να μπει στο league stage που αντικαθιστά το group stage (αυτό που λέγαμε παλιά ομίλους).
Ο φετινός κυπελλούχος (ή ο δεύτερος του πρωταθλήματος, αν κάποια ομάδα κάνει το νταμπλ) θα βιώσει μία μοναδική συγκυρία, αφού θα ξεκινήσει την πορεία του από τον 1ο (!) προκριματικό γύρο του Europa League. Με άλλα λόγια θα παίξει πρώτο επίσημο ματς στις 11 Ιουλίου (!) κι ενώ ακόμα το Euro 2024 δεν θα έχει ακόμα ολοκληρωθεί (τελικός στις 14 Ιουλίου), κάτι που σημαίνει ότι δεν θα έχει και τους διεθνείς που θα έχουν παίξει στην διοργάνωση στα πρώτα επίσημα ματς της νέας σεζόν!
Θα πρέπει να περάσει τέσσερις προκριματικούς γύρους να μπει στο league stage του Europa League, ωστόσο θα έχει και δεύτερη ευκαιρία, αφού αν αποκλειστεί «υποβιβάζεται» στο αντίστοιχο προκριματικό γύρο του Conference League.
Όλα αυτά, έχοντας παίξει το τελευταίο ματς της προηγούμενης σεζόν στις 18 Μαΐου (τότε είναι προγραμματισμένος ο φετινός κυπέλλου), κάτι που σημαίνει ότι θα έχει στην διάθεση του ακριβώς 54 ημέρες για να δώσει καλοκαιρινή άδεια στους παίκτες, να κάνει προετοιμασία, να κάνει μεταγραφές και να είναι απολύτως έτοιμος για το πρώτο ευρωπαϊκό ματς της σεζόν 2024-25. Ζόρικα πράγματα και πραγματικά δύσβατο μονοπάτι.
Σε ότι αφορά τα άλλα δύο εισιτήρια δεν αλλάζει κάτι, αφού οι ελληνικές ομάδες που θα τα αποκτήσουν, θα παίξουν στον 2ο προκριματικό γύρο του Conference League και θα πρέπει να περάσουν τρεις γύρους νοκ-άουτ χωρίς περιθώριο λάθους (όπως φέτος ο ΠΑΟΚ) δηλαδή, αν θέλουν να μπουν στο… league stage. Εκ πρώτης όψεως οι διαφορές με φέτος δεν είναι δα και τεράστιες, όμως η αλλαγή του format που θα έχουμε από την επόμενη σεζόν στην φάση ομίλων του Champions και του Europa League είναι κάτι που διαφοροποιεί τα πάντα.
Για να το πούμε με πολύ απλά λόγια, οι ομάδες που θα μπαίνουν στο league stage θα αποκτούν ένα ακόμα μεγαλύτερο πλεονέκτημα για να ξεφύγουν από τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς συλλόγους, όσοι χάνουν το τρένο, αίφνης θα έχουν ακόμα μεγαλύτερη απόσταση να καλύψουν σε όλα τα επίπεδα. Κι αυτό γιατί, χοντρικά, περισσότερα παιχνίδια σημαίνει δυνατότητα για περισσότερα έσοδα από μπόνους της UEFA και εισιτήρια, για μεγαλύτερη συγκομιδή βαθμών σε ότι αφορά το συλλογικό ranking, πολύ πιο ελκυστικό όνομα στην αγορά σε ότι αφορά μεταγραφές, χορηγίες, εμπορικές συμφωνίες.
Πάμε τώρα να δούμε τις ριζοσπαστικές αλλαγές που θα ισχύσουν από την επόμενη σεζόν στις τρεις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, που κάνουν ριζικό λίφτινγκ.
Ας ξεκινήσουμε από το league stage του Champions League, που αντικαθιστά την φάση ομίλων. Καταρχάς, αυξάνονται τα εισιτήρια, οι ομάδες από 32, γίνονται 36.
Αυτά τα 36 εισιτήρια προκύπτουν ως εξής: Οι 10 πρωταθλητές από τις χώρες 1-10 στην βαθμολογία χωρών της UEFA, οι 6 δευτεραθλητές από τις χώρες 1-6, οι 5 τριταθλητές από τις χώρες 1-5 και οι 4 ομάδες που θα πάρουν την 4η θέση στα πρωταθλήματα που βρίσκονται στις θέσεις από 1 έως 4. Οι κάτοχοι του Champions και του Europa League, άλλες 7 ομάδες που θα προκύψουν από τα προκριματικά (5 από το μονοπάτι των πρωταθλητών και 2 από το μονοπάτι των μη πρωταθλητών), ενώ υπάρχει μία ακόμα καινοτομία. Δύο εξτρά θέσεις για τις χώρες που θα τερματίσουν φέτος στις δύο πρώτες θέσεις στην βαθμολογία χωρών της UEFA.
Με άλλα λόγια, στο υπερβατικό σενάριο που η Ελλάδα πάρει φέτος μία από τις δύο πρώτες θέσεις (η πιο υψηλή θέση που έχει τερματίσει ποτέ είναι 5η), τότε ο πρωταθλητής μπαίνει απευθείας ομίλους και ο δεύτερος πάει προκριματικά!
Πάμε τώρα στο ζουμί. Στις αλλαγές. Καταρχάς, τέλος οι όμιλοι. Και οι 36 ομάδες θα έχουν μία ενιαία βαθμολογία! Τέλος και το πρόγραμμα των 6 αγωνιστικών. Κάθε ομάδα θα δώσει 8 αναμετρήσεις, με 8 διαφορετικούς αντιπάλους -το λεγόμενο ελβετικό μοντέλο, με την φάση του league stages να ολοκληρώνεται πια στα τέλη του Ιανουαρίου.
Για να υπάρχει ισορροπία στο πρόγραμμα σε ότι αφορά την δυναμικότητα, οι 36 ομάδες θα χωριστούν σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας, ούτως ώστε κάθε ομάδα να αγωνιστεί με δύο ομάδες από κάθε γκρουπ, ένα εντός κι ένα εκτός έδρας, ενώ δεν θα μπορούν σε αυτή τη φάση να τεθούν αντιμέτωπες ομάδες από την ίδια χώρα (εκτός αν είναι αναπόφευκτο).
Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις 8 πρώτες θέσεις θα περάσουν αυτόματα στην φάση των «16», ενώ οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 9η ως την 24η θέση θα παίξουν διπλούς αγώνες νοκ-άουτ για τις υπόλοιπες 8 θέσεις. Aπό εκεί και μετά το μονοπάτι ως τον τελικό δεν αλλάζει.
Ανάλογο θα είναι και το σκηνικό στο Europa League, η φάση ομίλων του οποίου θα έχει κι αυτή 36 ομάδες και ίδια διαδικασία, με 8 αγωνιστικές, μία κοινή βαθμολογία και κοινό τρόπο πρόκρισης στην επόμενη φάση.
Η (μικρή) διαφοροποίηση έγκειται στην φάση ομίλου του Conference League, το οποίο ναι μεν θα διεξάγεται κι αυτό με 36 ομάδες, με μία ενιαία βαθμολογία, όμως οι αγωνιστικές, αντί για 8, θα είναι 6. Παρόλα αυτά κι εδώ θα εφαρμοστεί το ελβετικό μοντέλο, με 6 διαφορετικούς αντιπάλους για κάθε ομάδα, που θα δίνει τρία εντός και τρία εκτός έδρας παιχνίδια με παρόμοιο τρόπο πρόκρισης στα νοκ-άουτ παιχνίδια.
ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ!
Ένα από τα πράγματα που αλλάζουν από την επόμενη χρονιά στα ευρωπαϊκά κύπελλα είναι ο «υποβιβασμός» σε κατώτερη διοργάνωση από την φάση ομίλων και μετά.
Με το σημερινό format o τρίτος των ομίλων του Champions League συνεχίζει στα νοκ-άουτ του Europa League και ο δεύτερος των ομίλων του Europa League μπορεί να παίξει στα νοκ-άουτ του Conference League. Αυτό από του χρόνου αλλάζει.
Αλλαγή διοργάνωσης θα μπορεί να προκύψει μόνο στην καλοκαιρινή προκριματική φάση, όπου κάποιες ομάδες μπορούν να έχουν δεύτερη, ακόμα και τρίτη ευκαιρία σε άλλη διοργάνωση. Από την φάση των ομίλων και μετά, τελειώνουν οι «υποβιβασμοί» σε άλλη διοργάνωση, κάτι που κάνει λιγότερο περίπλοκα τα πράγματα.
πηγή: FORZA