Ο Ραζβάν Λουτσέσκου μοιράζει φέτος τα λεπτά συμμετοχής με λεπτές χειρουργικές κινήσεις, θέλοντας να κρατήσει όλο του το ρόστερ ενεργό και να διατηρήσει τον ΠΑΟΚ όσο πιο φρέσκο και υγιή γίνεται…
Ο περισσότερος κόσμος σιχαίνεται την λέξη και την έννοια «rotation». Θα ήθελε να βλέπει να παίζουν πάντα οι ίδιοι, οι καλύτεροι έντεκα, μέχρι τελικής πτώσης. Θα ήθελε να βλέπει τους αγαπημένους του παίκτες, να αγωνίζονται σε κάθε ματς.
Μόνο που ο περισσότερος κόσμος δεν μπορεί να αντιληφθεί πως κάθε ενδεκάδα, κρύβει από πίσω της προγραμματισμό για το επόμενο, το μεθεπόμενο παιχνίδι, μπορεί και ακόμα πιο μακριά, είναι πλέον σκέτη επιστήμη.
Διότι το rotation στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν είναι επιλογή. Είναι ανάγκη. Είναι υποχρέωση. Και οι ομάδες που ξέρουν να το κάνουν καλύτερα, είναι αυτές που στο φινάλε έχουν και τα καλύτερα αποτελέσματα.
Πλέον, το τεχνικό επιτελείο μπορεί να αξιολογεί κάθε ενέργεια, κάθε σπριντ, κάθε αναπνοή οποιουδήποτε παίκτη, σε κάθε παιχνίδι, σε κάθε προπόνηση. Τα δεδομένα που συλλέγονται είναι πια τόσα πολλά, που οι ομάδες ξέρουν καλύτερα τα σώματα των παικτών τους, ακόμα και από τους ίδιους!
Όπως φαίνεται πάμε φέτος για σεζόν 55-60 παιχνιδιών για τον ΠΑΟΚ, νούμερο εξοντωτικό για κάθε επαγγελματία ποδοσφαιριστή, ειδικά τους διεθνείς για τος οποίους το νούμερο ανεβαίνει ακόμα περισσότερο. Δίχως συνετή διαχείριση των αγωνιστικών λεπτών, τα αποτελέσματα μπορεί να αποβούν δραματικά.
Ο κύριος και βασικός λόγος που γίνεται το rotation είναι για την αποφυγή των (μυϊκών) τραυματισμών που προκαλούνται από την αυξημένη καταπόνηση. Εδώ, ο ΠΑΟΚ τα πάει πολλά καλά, τα προβλήματα φέτος είναι λιγότερα από ποτέ.
Ένας βασικός λόγος που γίνεται προσεκτικό rotation (ελληνιστί: κυκλική χρησιμοποίηση παικτών) είναι για να μπορεί κάθε ομάδα να διατηρεί φρέσκους και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση τους παίκτες της, να μην τους «καίει», να μπορεί να τους φορμάρει στα παιχνίδια ή σε χρονικά διαστήματα που το επιθυμεί. Κι εδώ, ο ΠΑΟΚ δείχνει να το πηγαίνει καλά, οι κορυφαίοι του παίκτες δεν έχουν κάνει «κοιλιά» στην απόδοση τους, ούτε έχουν φορτωθεί με υπέρογκα λεπτά συμμετοχής.
Σε ένα γκρουπ 20-25 παικτών, ο μόνος τρόπος για να μην υπάρχουν γκρίνιες, δυσθυμία, κακό κλίμα, είναι ο σωστός διαμερισμός των ρόλων. Όλοι θα πρέπει να νιώθουν σημαντικοί, να έχουν ρόλο, να νιώθουν ότι είναι ενεργά μέλη της ομάδας, να βρίσκονται σε εγρήγορση ανά πάσα ώρα και στιγμή.
Ο ΠΑΟΚ έχει ανοίξει πολύ το ρόστερ του φέτος, έχει ψάξει βαθιά στον πάγκο του, έχει πάνω από 20 παίκτες ενεργούς, κάτι που φαίνεται κι από τα λεπτά συμμετοχής, παίρνει περισσότερα πράγματα από πιο πολλούς παίκτες, κάτι που για διαφορετικούς λόγους δεν συνέβη ούτε πέρσι, ούτε πρόπερσι, που ο Δικέφαλος «έσκασε» στο τέλος, χάνοντας αρκετούς από τους στόχους του. Μέχρι στιγμής, η διαχείριση όλων αυτών των λεπτών ισορροπιών μοιάζει… υποδειγματική.
ΣΕΝΤΕΡ ΦΟΡ: ΝΤΕΡΜΠΙ ΧΩΡΙΣ ΝΙΚΗΤΗ
Τελικά ποιος είναι ο βασικός φορ του ΠΑΟΚ; Ο Άλι Σαμάτα ή ο Μπράντον Τόμας; Έχοντας διανύσει κάτι περισσότερο από το ένα τρίτο της σεζόν ξεκάθαρη απάντηση δεν υπάρχει.
Το ποιος παίζει στην κορυφή της επίθεσης εξαρτάται εντέλει από την φόρμα, τον βαθμό ετοιμότητας και τα χαρακτηριστικά του αντιπάλου.
Στην Ευρώπη ο Μπράντον έχει ξεκινήσει σε 7 παιχνίδια (517 λεπτά), έναντι τριών του Τανζανού (366 λεπτά), ενώ στην Ελλάδα η κατάσταση είναι πολύ πιο ισορροπημένη με τους δύο επιθετικούς να έχουν σχεδόν ίδιο χρόνο συμμετοχής (449 λεπτά ο Σαμάτα, 445 λεπτά ο Μπράντον), με τον Στέφανο Τζίμα να παίρνει τις πρώτες του ευκαιρίες φέτος, με τον μικρό να «γράφει» το πρώτο του γκολ στην παρθενική του εμφάνιση στην βασική ενδεκάδα απέναντι στην Κηφισιά.
ΑΛΛΗ ΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Μπορεί να μην φαίνεται, μπορεί να μην έχει γίνει αντιληπτό, αλλά υπάρχουν δύο φετινοί ΠΑΟΚ: αυτός του εσωτερικού κι αυτός του εξωτερικού. Βασικά, υπήρχε κι ένας ακόμα: ο ΠΑΟΚ έκτακτης ανάγκης του καλοκαιριού, όμως αυτός αποτελεί πια μακρινή ανάμνηση με τις προσθοαφαιρέσεις που έγιναν έκτοτε.
Μία πρώτη σημαντική διαφοροποίηση έχει να κάνει με τους κομμένους από την ευρωπαϊκή λίστα. Ο Σάστρε και ο Νάσμπεργκ είναι ενεργά μέλη του rotation με 6 και 5 παιχνίδια αντίστοιχα στην Super League.
Ωστόσο, εκεί που φαίνεται περισσότερο η διαφορά είναι στα… δίδυμα, που τείνουν να γίνουν αχώριστα. Το δίδυμο Τσιγγάρας – Σβαμπ έχει ξεκινήσει μαζί σε 7 από τα 10 ευρωπαϊκά παιχνίδια του ΠΑΟΚ (αλλά και στην Λεωφόρο με Παναθηναϊκό), ενώ το δίδυμο Οζντόεφ – Μεϊτέ έχει πάρει εργολαβία τα ματς της Super League, καθώς και τις 6 φορές που ξεκίνησε ο Γάλλος στην ενδεκάδα είχε ως παρτενέρ τον Ρώσο, ο οποίος είναι ο χαφ με τα περισσότερα λεπτά στο πρωτάθλημα.
Ενώ στην Ευρώπη το κεντρικό αμυντικό δίδυμο με Έκονγκ και Κουλιεράκη έχει εμφανιστεί στα 9 από τα 10 παιχνίδια, εντούτοις στην Ελλάδα, ο ΠΑΟΚ έχει ενεργοποιημένους για την θέση του στόπερ και τους Νάσμπεργκ, Μιχαηλίδη, Κεντζιόρα, έχοντας αλλάξει 6 διαφορετικά κεντρικά αμυντικά δίδυμα στις πρώτες 11 αγωνιστικές!
Στην Ευρώπη, η τριάδα Τάισον-Κωνσταντέλιας-Ζίβκοβιτς δεν σπάει σχεδόν ποτέ, ενώ στην Ελλάδα ο Τόμας Μουργκ, ο οποίος αγωνίζεται ελάχιστα στην Ευρώπη είναι αυτός που έχει ξεκινήσει πιο πολλές φορές από τον «Ντέλια».
Μονοκούκι έχει πάρει σε Ελλάδα και Ευρώπη την αριστερή πτέρυγα ο ακούραστος Μπάμπα, ενώ ομαλή και πολύ σταδιακή είναι η ενσωμάτωση του Κίριλ Ντεσπόντοφ, ο οποίος αποκτήθηκε τελευταίος και μοιραία έχει τα λιγότερα λεπτά συμμετοχής (496), αλλά έχει ήδη έντονο αποτύπωμα με δύο γκολ και τρεις ασίστ.
Τελευταία πρόκληση; Η ενσωμάτωση του Μάρκος Αντόνιο, ο οποίος θα φέρει νέες ισορροπίες στα χαφ, αφού με τα χαρακτηριστικά του μπορεί να κάνει δίδυμο με οποιονδήποτε άλλο κεντρικό μέσο του ΠΑΟΚ.
ΚΟΤΑΡΣΚΙ
Ο μόνος αναντικατάστατος παίκτης του ρόστερ. Όχι μόνο δεν έχει χάσει παιχνίδι, αλλά δεν έχει χάσει και λεπτό! Τα πάντα ξεκινάνε από τον Κροάτη τερματοφύλακα, ο οποίος θα πάρει κάποιο ρεπό μόνο στα πρώτα παιχνίδια κυπέλλου.
ΕΚΟΝΓΚ
Πιστέψτε το ή όχι, δεν έχει χάσει λεπτό από τα ευρωπαϊκά ματς που του ταιριάζουν σωματοδομικά και από άποψη ρυθμού / μέτρων, πολύ περισσότερο! Αντιθέτως στην Ελλάδα, έχει αγωνιστεί μόλις σε 6 από τα 11 παιχνίδια!
ΚΟΥΛΙΕΡΑΚΗΣ
Αν δεν υπήρχε η άψογη διαχείριση του Λουτσέσκου σίγουρα θα είχε βγάλει κάποιο μυϊκό πρόβλημα, αφού συχνά-πυκνά έχει ενοχλήσεις καταπόνησης. Ενώ έχει παίξει στα 9 από τα 10 ευρωπαϊκά ματς, στο πρωτάθλημα μετρά μόλις 407 λεπτά συμμετοχής!
ΜΕΪΤΕ
Στην Ευρώπη είναι αόρατος. Απών. Έχει αγωνιστεί μόλις σε ένα παιχνίδι (με την Αϊντραχτ), στο οποίο αποβλήθηκε κιόλας στο τέλος. Αντιθέτως στην Ελλάδα είναι αναντικατάστατος από την στιγμή που μπήκε στην ενδεκάδα (551 λεπτά), έχοντας συνήθως ως παρτενέρ τον Οζντόεφ (802 λεπτά).
ΤΣΙΓΓΑΡΑΣ
Όλο το καλοκαίρι ήταν από τους παραμένοντες που κράτησαν όρθιο τον ΠΑΟΚ στα προκριματικά του Conference League. Έχει παίξει και στα 10 ευρωπαϊκά παιχνίδια (619 λεπτά), αλλά στην Ελλάδα είναι τελευταία λύση στα χαφ (215 λεπτά)!
ΖΙΒΚΟΒΙΤΣ
Βιονικός! Μαζί με Σβαμπ, Κωνσταντέλια έχει παίξει και στα 21 παιχνίδια, αλλά είναι εκείνος με τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής (1563), ενώ παίζει ασταμάτητα και στην Εθνική Σερβίας! Μετρά ήδη 10 γκολ / 3 ασίστ και τον τελευταίο μήνα, ο Λουτσέσκου ψάχνει τρόπους για να τον ξεκουράσει, ώστε να μείνει φρέσκος.
ΜΟΥΡΓΚ
Είναι όγδοος σε λεπτά συμμετοχής στο πρωτάθλημα (553 λεπτά), έχοντας ξεκινήσει στην ενδεκάδα σε 7 από τα 11 παιχνίδια της Super League. Εφεδρεία στην Ευρώπη (μόλις 191 λεπτά), όπου συνήθως ξεκινάει η τριάδα Τάισον-Ντέλιας-Ζίβκοβιτς.
πηγή: FORZA