Στη θέση, που θα βρεθεί σήμερα ο Πάμπλο Γκαρσία, είχαν βρεθεί στο παρελθόν πολλοί παίκτες, που είχαν συνδέσει το όνομα τους με τον ΠΑΟΚ και επέστρεψαν ως αντίπαλοι στην Τούμπα.
Η FORZA θυμάται ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές επιστροφές πρώην παικτών του ΠΑΟΚ στην Τούμπα ως αντίπαλοι.
Το βράδυ της 17ης Ιανουαρίου 2007 ήταν από τα πιο δύσκολα-ίσως και το δυσκολότερο-στην καριέρα του Δημήτρη Σαλπιγγίδη. Ο ΠΑΟΚ υποδέχονταν τον Παναθηναϊκό στον πρώτο αγώνα της προημιτελικής φάσης του κυπέλλου, φθάνοντας στη νίκη με 2-1 χάρη στα τέρματα των Κωνσταντινίδη και Μίετσελ.
*Ο Γιώργος Κωστίκος δεν απέφυγε τις αποδοκιμασίες των ΠΑΟΚτσήδων στην επιστροφή του στην Τούμπα με τη φανέλα του Ολυμπιακού στο ντέρμπι της 5ης Οκτωβρίου 1986. Ο Δικέφαλος ήταν φανερά ανώτερος και έφθασε στην άνετη επικράτηση με 4-1, αποτέλεσμα που οδήγησε τον Αντώνη Γεωργιάδη να δηλώσει παραίτηση από το πόστο του προπονητή. Το… ωραίο ήταν ότι ο Ολυμπιακός είχε υποβάλει ένσταση κατά του κύρους του αγώνα, ζητώντας την επανάληψη του, υποστηρίζοντας ότι εξαιτίας της επεισοδιακής συμπεριφοράς μερίδας οπαδών του ΠΑΟΚ, προκλήθηκε ψυχολογική βία στους παίκτες των Πειραιωτών… Φυσικά, η ένταση δεν είχε την παραμικρή τύχη.
*Μόλις 1.500 φίλαθλοι (μεταξύ των θεατών ήταν κι ο Λες Σάνον, που είχε ταξιδέψει από την Αγγλία) βρέθηκαν στην Τούμπα για το ματς με τον Ηρακλή στις 16 Μαρτίου 1996. Για τους Κώστα Λαγωνίδη και Στέφανο Μπορμπόκη ο αγώνας ήταν φορτισμένος ψυχολογικά, αφού επέστρεφαν ως αντίπαλοι στην έδρα της πρώην τους ομάδας. Ο πρώτος, μάλιστα, που είχε κάνει τη διαδρομή Τούμπα-Καυτανζόγλειο μόλις δυόμισι μήνες νωρίτερα, είχε σκοράρει στο 80΄, διαμορφώνοντας το τελικό 2-1 για τους φιλοξενούμενους. «Δυστυχώς, το’ χει η μοίρα του ΠΑΟΚ να σκοράρουν σε βάρος του πρώην ποδοσφαιριστές του. Χαίρομαι για τον Ηρακλή, που ανανέωσε τις ελπίδες του για έξοδο στην Ευρώπη, λυπάμαι για τον ΠΑΟΚ, που μπαίνει ξανά σε περιπέτειες για την παραμονή του στην κατηγορία» υπογράμμιζε ο Λαγωνίδης στις δηλώσεις του μετά τη λήξη του αγώνα.
ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΡΑΤΖΕΣΚΟ
Το παιχνίδι της 28ης Ιανουαρίου 2001 ήταν ιδιαίτερο για τον Κώστα Φρατζέσκο, που επέστρεφε ως αντίπαλος στην Τούμπα, φορώντας τη φανέλα της Καλαμάτας. Οι φίλαθλοι του Δικεφάλου στις κερκίδες τον είχαν υποδεχθεί με χειροκροτήματα, αναγνωρίζοντας την επί 3,5 χρόνια προσφορά του στην ομάδας τους. Και πριν την έναρξη του αγώνα αντιπροσωπεία των οργανωμένων οπαδών είχε απονείμει στον Φρατζέσκο μια τιμητική πλακέτα (φωτ.). Ο διεθνής μεσοεπιθετικός είχε περάσει ως αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα, πετυχαίνοντας, μάλιστα, στο 61΄ (με εκτέλεση φάουλ…) το μοναδικό γκολ των φιλοξενούμενων ( η ομάδα του Μπάγεβιτς είχε σαρώσει τον αντίπαλο της με 7-1).
Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΣΚΑΡΤΑΔΟΥ
«Οποιοσδήποτε παίκτης στη θέση μου θα ένιωθε άσχημα, ειδικά στην αρχή του αγώνα. Γρήγορα, όμως, το ξεπέρασα, και βοήθησα την ομάδα μου να πάρει τη νίκη». Λόγια του Γιώργου Σκαρτάδου, ο οποίος στο ματς ΠΑΟΚ-Ηρακλή στις 5 Νοεμβρίου 1992 επέστρεφε για πρώτη φορά ως αντίπαλος στην Τούμπα. Οι «κυανόλευκοι» έφευγαν νικητές από την Τούμπα με το γκολ του Τουντζιάρη (64΄).
Ο ΟΡΦΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΓΙΑ ΓΟΥΝΑΡΗ
Η επιστροφή του Κώστα Ορφανού συνέπεσε με το τραγικό γεγονός του θανάτου του Γκιούλα Λόραντ στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στις 31 Μαΐου 1981, που είχε κριθεί υπέρ των γηπεδούχων με το γκολ του Βασιλάκου.
Ιδιαίτερα άσχημες εντυπώσεις στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ είχε αφήσει ο Γιάννης Γούναρης με την επιστροφή του ως αντίπαλος στην Τούμπα στο ντέρμπι της 23ης Ιανουαρίου 1983. Για θρασύτατη συμπεριφορά του αμυντικού του Ολυμπιακού έκαναν λόγο τα ρεπορτάζ της επόμενης ημέρες στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης, αν και πριν την έναρξη του αγώνα ο Γούναρης είχε προσπαθήσει να … εξευμενίσει τους φιλάθλους, πετώντας λουλούδια στις εξέδρες. «Με κλωτσούσε συνέχεια στη διάρκεια του αγώνα» δήλωνε ο Δημόπουλος, ενώ από το υπερβολικά σκληρό παιχνίδι του Γούναρη δεν είχε γλιτώσει ούτε ο κουμπάρος του Κώστας Ιωσηφίδης. «Ντρέπομαι γι’ αυτόν» τόνιζε ο Κούλης Αποστολίδης, που είχε ήδη αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Ο αντίλογος από τον Γούναρη; «Το 3-1 υπέρ μας θα ήταν το δίκαιο αποτέλεσμα, κι όχι το τελικό 1-1. Κακώς δόθηκε το πέναλτι, με το οποίο σκόραρε ο ΠΑΟΚ….».
ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΗΚΕ Ο ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ
Η σεζόν 1987-88 είχε αρχίσει με το εντός έδρας ντέρμπι του ΠΑΟΚ κόντρα στην ΑΕΚ (2-2). Κεντρικό πρόσωπο στο ματς της 6ης Σεπτεμβρίου 1987 ήταν ο Βασίλης Βασιλάκος, ο οποίος επέστρεψε ως αντίπαλος στην Τούμπα μετά από οχτώ χρόνια θητείας με την ασπρόμαυρη φανέλα. Μάλιστα, ήταν ο παίκτης, που άνοιξε το σκορ μόλις έξι λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα (είχε κατηγορηθεί ότι αθέτησε την υπόσχεση του, σύμφωνα με την οποία δεν θα έπαιζε κόντρα στον ΠΑΟΚ).
ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙ
Η ζωή του Γιώργου Τουρσουνίδη είναι συνυφασμένη με τον ΠΑΟΚ. Κι όμως, στο παιχνίδι της 21ης Φεβρουαρίου 2001 παρουσιάστηκε στην Τούμπα για ν’ αντιμετωπίσει το Δικέφαλο φορώντας τη φανέλα της Ξάνθης. Πριν το παιχνίδι, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ τον υποδέχθηκαν με θέρμη, προσφέροντας του μια ανθοδέσμη. Σ’ ανάλογη θέση είχε βρεθεί κι ο Νίκος Αλαβάντας αρκετά χρόνια πριν. Στις 8 Δεκεμβρίου 1991 ο ΠΑΟΚ υποδέχονταν την Ξάνθη και μαζί τον Αλαβάντα, που είχε παίξει στο Δικέφαλο για σχεδόν μια δεκαετία.
*Το ματς της 22ας Ιανουαρίου 1978 ήταν ιδιαίτερο για τον Χρήστο Τερζανίδη, αφού, μετά από εννέα χρόνια θητείας στον Δικέφαλο, επέστρεφε στην Τούμπα ως αντίπαλος, όντας παίκτης του Παναθηναϊκού (τελικό σκορ 3-1). Αντίθετα, ο Αχιλλέας Ασλανίδης, που επίσης έκανε το δρομολόγιο Τούμπα-Λεωφόρος Αλεξάνδρας, δεν έπαιξε κόντρα στον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη
ΤΟΝ «ΠΛΗΓΩΣΕ» Ο ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
O Χρήστος Δημόπουλος πλήγωσε τον ΠΑΟΚ στην πρώτη του εμφάνιση ως αντίπαλος στην Τούμπα (15 Μαρτίου 1987). Το πρωτάθλημα διένυε τη 22η αγωνιστική κι ο Δικέφαλος με 29 βαθμούς βρίσκονταν στο κυνήγι του πρωτοπόρου Ολυμπιακού (είχε πέντε βαθμούς περισσότερους). Όλα, όμως, κρίθηκαν μετά την ήττα του ΠΑΟΚ από τον Παναθηναϊκό με 3-2 (έσπαγε το εντός έδρας αήττητο της σεζόν), την ώρα που ο Ολυμπιακός ξεπερνούσε το εμπόδιο της ΑΕΚ, νικώντας με 2-0. Ο Δημόπουλος είχε πετύχει και τα τρία γκολ των φιλοξενούμενων (13΄, 37΄ και 47΄), πριν αποχωρήσει με ενοχλήσεις στους προσαγωγούς στο 69΄, παραχωρώντας τη θέση του στον Καραβίδα. Η Τούμπα είχε αποδοκιμάσει άγρια τον «φονιά» (αντίθετα ο Ζάετς είχε χειροκροτηθεί), ωστόσο δεν ήταν λίγοι, όσοι αποχώρησαν από τις εξέδρες μετά το τρίτο γκολ του Παναθηναϊκού. Συνοδεία της αρραβωνιαστικιάς του, ο Δημόπουλος έφυγε βιαστικά από το γήπεδο, χωρίς να κάνει δηλώσεις, πειθαρχώντας και σε σχετική απαγόρευση της ομάδας του. Μια μέρα αργότερα, πάντως, σε συνέντευξη του στα Νέα, υπογράμμιζε: «Ο κόσμος του ΠΑΟΚ μ’ έβριζε στη διάρκεια του αγώνα, επειδή μ’… αγαπάει. Καταλαβαίνω ότι η αποχώρηση μου από τον ΠΑΟΚ τους στοίχισε, για αυτό και τους συγχωρώ. Περίμενα, άλλωστε, αυτές τις αντιδράσεις. Αλλά να ξέρετε ότι οι ύβρεις με… ντοπάρουν. Περίμενα ότι θα πετύχαινα γκολ, αλλά όχι ότι και θα έβαζα τρία τέρματα. Είναι μεγάλη υπόθεση αντίπαλος παίκτης να πετυχαίνει χατ-τρικ στην Τούμπα. Αλλά ήξερα τις αδυναμίες στο παιχνίδι των Μπανιώτη και Αλαβάντα και τις εκμεταλλεύτηκα».
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ
Στην πρεμιέρα της σεζόν 2003-04 ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε τον Ολυμπιακό. Ο Δικέφαλος (είχε χαμένο πέναλτι με τον Γιασεμάκη, που νικήθηκε από τον Κατεργιαννάκη) γνώρισε τελικά την ήττα με 2-0, πληγωμένος από δύο παίκτες (Γεωργιάδης, Καφές), που δύο μήνες νωρίτερα πανηγύριζαν στο ίδιο γήπεδο την κατάκτηση του κυπέλλου στον τελικό εναντίον του Αρη.
Στις 14 Ιανουαρίου 2001 ο ΠΑΟΚ υποδέχονταν την ΑΕΚ. Και στο 36΄ η Ενωση άνοιγε το σκορ με τον Ρουίς, όμως ένας παίκτης των φιλοξενούμενων δεν πανηγύριζε το γκολ. Ο λόγος για τον Θόδωρο Ζαγοράκη, ο οποίος τρία χρόνια νωρίτερα αποχαιρετούσε τον ΠΑΟΚ ως αρχηγός του για να μετακομίσει στην Αγγλία και στη Λέστερ. Τελικά, με δύο γκολ του Φρούσου οι γηπεδούχοι είχαν κάνει την ανατροπή, κερδίζοντας με 2-1.