Ο διεθνής ρέφερι αναφέρθηκε στη συνάντηση αντιπροσωπείας διαιτητών και της ΚΕΔ με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου. Τι είπε για την αποχή των διαιτητών, για την αυστηροποίηση ποινών, για τις επιθέσεις σε Γκάμαρη και Παπαπέτρου.
Ο Τάσος Σιδηρόπουλος μιλώντας στη «Δίκη» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Η συνάντηση από μόνη της ήταν ένα σημαντικό γεγονός και αποτελούσε ένα από τα αιτήματα των διαιτητών. Το επόμενο διάστημα θα γίνει συνάντηση με τη Σούπερ Λίγκα και τον κ. Βρούτση. Η πολιτική και φυσική ηγεσία του Υπουργείου μας υποδέχθηκαν με θέρμη. Ο ίδιος ο Υπουργός μας άκουσε με σοβαρότητα τα προβλήματα. Νομίζω ότι το επόμενο διάστημα, ήδη με τις πρωτοβουλίες που έχει αρχίσει και παίρνει η κυβέρνηση με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, θα δούμε δραματικές αλλαγές στον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι διαιτητές εντός αγωνιστικών χώρων και ως προς την ασφάλειά τους».
«Δεν λειτουργούν οι κάμερες στα αποδυτήρια»
Για τις κάμερες στα αποδυτήρια τόνισε ότι δεν λειτουργούν. «Στους χώρους των αποδυτηρίων μπορεί να υπάρχουν κάμερες αλλά το σημαντικό είναι να λειτουργούν. Αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Με την καινούρια διάταξη του Νόμου θα διασφαλίζεται ότι οι κάμερες θα λειτουργούν. Σε όλο το μήκος των διαδρόμων, και έξω από τα αποδυτήρια και στις φυσούνες και στη διαδρομή για τα αποδυτήρια. Είναι προς όφελος όλων να πάψει πια αυτό το κλίμα που υπάρχει μέσα στη φυσούνα ότι δεν μας βλέπει κανένας και μπορούμε να κάνουμε και να λέμε ότι θέλουμε. Και η λεκτική επίθεση δεν παύει να είναι επίθεση».
Για την Ένωση Διαιτησίας που δεν έχει συσταθεί. «Η Ένωση Διαιτησίας είναι ένα θέμα που καίει, αναφέρεται στην ολιστική μελέτη και πρέπει επιτέλους με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο να δοθεί μία λύση ώστε οι εν ενεργεία διαιτητές να αναλάβουν τα ηνία της διαιτησίας. Αν αυτή τη στιγμή υπήρχε η Ένωση Διαιτησίας θα ήταν πιο εύκολη και η αποχή γιατί δεν έχουμε τυπικά δικαίωμα αποχής και η εκπροσώπηση της ελληνικής διαιτησίας σε όλα αυτά τα όργανα».
«Παράδειγμα από την Τουρκία. Βγάλατε ανακοίνωση για τον Γκάμαρη;»
Στην διατύπωση του αναπληρωτή προέδρου της ΕΠΟ Παναγιώτη Δημητρίου ότι τα αιτήματα των διαιτητών δεν μπορούσαν να γίνουν δεκτά μεσούσης της περιόδου αλλά τον ερχόμενο Ιούνιο, ο Τάσος Σιδηρόπουλος απάντησε.
«Τι προτείνατε να κάνουμε, να μην παίζαμε; Να σας πω τι προτείνω εγώ; Καλό θα ήταν η Ομοσπονδία να έπαιρνε παράδειγμα από την Τουρκία όπου δέχτηκε επίθεση ένας διαιτητής και τα έκλεισε όλα. Ο κ. Γκάμαρης από τύχη δεν τραυματίστηκε το παιδί του. Τι κάνατε, βγάλατε ανακοίνωση για τον Γκάμαρη σαν Ομοσπονδία; Δεν την θυμάμαι… Στην Τουρκία με γροθιά έκλεισε όλο το Πρωτάθλημα και η Ομοσπονδία. Είναι πιο σοβαρό να χτυπηθεί ένας διαιτητής με γροθιά στον αγωνιστικό χώρο από μία βόμβα στο σπίτι ενός διαιτητή; Οι απειλές στον κ. Παπαπέτρου τι κάνατε;».
«Αν η ΕΠΟ δεν κάνει κάτι, πρέπει να κάνουν οι διαιτητές»
Ο Τάσος Σιδηρόπουλος τόνισε απευθυνόμενος στον Π. Δημητρίου.«Αν εσείς δεν κάνετε κάτι, πρέπει να κάνουμε εμείς, να δράσουμε. Εμείς δεν έχουμε άλλη δύναμη. Η αποχή είναι το μεγαλύτερο «όπλο». Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Να συνεχίζουμε να παίζουμε λοιπόν, με το ίδιο status, να πηγαίνουμε στα γήπεδα φοβούμενοι για τη ζωή μας, φοβούμενοι για το μπούλινγκ που δεχόμαστε διαρκώς, τι να κάνουμε».
«Μιλάτε για αυστηροποίηση ποινών αλλά τις μειώσατε…»
Συνεχίζοντας ο Τάσος Σιδηρόπουλος, είπε. «Σταματήσαμε την αποχή γιατί πήραμε διαβεβαιώσεις από την ΕΠΟ, ότι θα γίνουν συναντήσεις ότι θα υπάρχει αποτέλεσμα και σε ένα γενικευμένο αρνητικό κλίμα για το ποδόσφαιρο αυτή τη στιγμή, πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν δράσεις από την κυβέρνηση που θα κατευνάσουν τα πνεύματα και μέσα από το σύνολο θα κερδίσουν και οι διαιτητές. Οι διαιτητές πρέπει να πηγαίνουν στο γήπεδο με καθαρό μυαλό. Όταν τους ασκείται μόνιμα μπούλινγκ, πριν από τον αγώνα, κατά τη διάρκεια, μετά από το παιχνίδι, δυστυχώς χωρίς καθαρό μυαλό δεν μπορείς να αποδόσεις. Μιλάτε για αυστηροποίηση ποινών η ΕΠΟ δεν μείωσε τις ποινές φέτος;».
Στο σημείο αυτό ο Π. Δημητρίου παραδέχθηκε ότι η ΕΠΟ έχει βασική ευθύνη στη μείωση των ποινών.