Κλείνοντας τον πρώτο απαιτητικό κύκλο αγώνων του σε Ελλάδα και Ευρώπη με πρόσημο άκρως θετικό ο ΠΑΟΚ επί του παρόντος συνιστά την πιο φορμαρισμένη ομάδα στο πρωτάθλημα της Super League έχοντας καταφέρει να βρεθεί στην κορυφή της βαθμολογικής κατάταξης, κατακτώντας και την πρώτη θέση στον όμιλό του στο UEFA Europa Conference League. Μία πορεία που αναμενόμενα τοποθετείται στο «κάδρο» με δεδομένη την εξέλιξη που παρουσίασαν οι «ασπρόμαυροι» κυρίως στη διαχείριση που γίνεται και τους στόχους που πέτυχαν στην παρούσα φάση.
Είναι όμως αυτή η έκδοση πιο αποδοτική σε σχέση με την «χρυσή» εποχή των αήττητων; Απάντηση στο παραπάνω ερώτημα θα δοθεί με τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου όταν πλέον μπορούν να συγκριθούν εμπράκτως με όσα καταφέρει το φετινό γκρουπ του Ράζβαν Λουτσέσκου. Κάνοντας όμως μία απλή σύγκριση με τη βοήθεια των αριθμών ο ΠΑΟΚ του 2023 φαντάζει πιο αποτελεσματικός στο πρώτο μισό της σεζόν από εκείνον του 2018 στις 15 πρώτες αγωνιστικές του ελληνικού πρωταθλήματος. Αν κινηθεί στα ίδια στάνταρ θα φανεί προσεχώς στο δεύτερο μισό, πετυχαίνοντας ενδεχομένως και όσα του αναλογούν βάσει αγωνιστικής εικόνας.
Λαμβάνοντας υπόψιν ένα πρώτο δείγμα 15 αγωνιστικών υποχρεώσεων δεν τίθενται περιθώρια σύγκρισης δεδομένου πως η «φουρνιά» των αήττητων αγνοούσε την ήττα έχοντας ως απολογισμό 14 νίκες και μία ισοπαλία με τον Άρη (26.09, 1-1). Αναφορικά με τη φετινή συγκομιδή ο ΠΑΟΚ γνώρισε εκτός από ισοπαλία με τους «κιτρινόμαυρους» και μία ήττα με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο κατά τα τελευταία λεπτά των καθυστερήσεων. Το εντυπωσιακό δε είναι οι ακραίες συμπτώσεις που υφίστανται μεταξύ των δύο συνόλων καθώς ο ΠΑΟΚ πριν από περίπου πέντε χρόνια υποδέχθηκε τον Αστέρα Τρίπολης στην Τούμπα για την πρεμιέρα της Super League όπως ακριβώς συνέβη και φέτος ενώ ο τελευταίος αγώνας των δύο ομάδων πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων έληξε με το ίδιο σκορ (0-6) σε Σπάτα και Κηφισιά προκαλώντας… dejavu.
«Η επίθεση κερδίζει τα παιχνίδια και η άμυνα τα πρωταθλήματα» κάτι που πιστοποιείται και στην «χρυσή» φουρνιά του ΠΑΟΚ δεδομένου πως βασίστηκε εν πολλοίς στην αμυντική συνοχή με 27 γκολ υπέρ και μόλις 6 κατά. Όσον αφορά τους «ασπρόμαυρους» φέτος; Μετρούν 39 γκολ στην Ελλάδα έχοντας δεχθεί σχεδόν τα διπλάσια (11) σε σχέση με το 2018 ωστόσο δοκιμάστηκαν στην άμυνα με τις αποχωρήσεις των Ίνγκι Ίνγκασον και Γιάννη Κάργα ψάχνοντας την ισορροπία σε διάστημα που έπρεπε να προσαρμοστεί ο Ουίλιαμ Τρόοστ Έκονγκ στα δεδομένα της Θεσσαλονίκης.
Αξιοσημείωτη φαντάζει όμως η διαφορά των γκολ δεδομένου πως ο ΠΑΟΚ στην παρούσα φάση έχει σκοράρει 12 περισσότερα έχοντας πλουραλισμό στο σκοράρισμα, ατού που του κόστισε ακριβά τα προηγούμενα χρόνια. Ο μέσος όρος του είναι 2.6 τέρματα ανά παιχνίδι όταν πριν από πέντε σεζόν βρέθηκε στο 1.8 ενώ αν συνυπολογίσουμε τις περιπτώσεις που δεν έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα με Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ, ΌΦΗ και Άρη ο μέσος όρος του αγγίζει το 3.25 γκολ ανά αγώνα.
Αφορμή δοθείσης από τη φετινή εν εξελίξει αγωνιστική περίοδο ο ΠΑΟΚ έχει να επιδείξει 12 διαφορετικούς σκόρερ στα πρώτα 15 δοσμένα παιχνίδια καταθέτοντας ένα πιο επιθετικό πρόσωπο δεδομένου πως τοποθετεί μέχρι και έξι παίκτες του στην αντίπαλη περιοχή στις φάσεις ανάπτυξης. Αναφορικά με τον πίνακα τον σκόρερ που έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής ο… αναγεννημένος Τόμας Μουργκ έχει φτάσει στα επτά γκολ ενώ το βάθρο συμπληρώνουν οι Αντρίγια Ζίβκοβιτς και Μάγκομεντ Οζντόεφ με έξι και πέντε αντιστοίχως. Ακολουθούν Μπράντον Τόμας, Γιάννης Κωνσταντέλιας και Κίριλ Ντεσπόντοφ που έχουν στις αποσκευές τους από τέσσερα, Άλι Σαμάτα και Ράφα Σοάρες από δύο και Χάρης Τσιγγάρας, Στέφανος Τζίμας, Κωνσταντίνος Κουλιεράκης, Ζόαν Σάστρε ένα λιγότερο.
Ρίχνοντας κανείς μια ματιά στον πίνακα των σκόρερ του 2018 αντιλαμβάνεται πως μονοπωλούνταν κυρίως από τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς δεδομένου πως πριν την αποχώρησή του είχε καταγράψει εννιά γκολ με τους περισσότερους να μη ξεπερνούν το φράγμα του ενός αλλά να περιορίζονται στο σκοράρισμα. Τρία γκολ ο Μαουρίσιο, δύο μοιράστηκαν οι Ντιέγκο Μπίσεσβαρ και Τσούμπα Άκπομ ενώ οι υπόλοιποι (σ.σ Ομάρ Ελ Καντουρί, Λέο Ζαμπά, Λέο Μάτος, Δημήτρης Λημνιός, Χοσέ Άνχελ Κρέσπο, Φερνάντο Βαρέλα και Αντρέ Βιεϊρίνια) σημείωσαν από ένα.
Εξετάζοντας συν τοις άλλοις τους δείκτες του Transfermarkt ο ΠΑΟΚ του 2018 υπολειπόταν σε αξία περίπου δέκα εκατομμύρια ευρώ από τον φετινό κάτι που φαντάζει αμελητέο με δεδομένη την ιστορική σεζόν που «διέγραψε» στις εγχώριες διοργανώσεις. Επί του παρόντος, οι «ασπρόμαυροι» ξεπερνούν τα 66 εκατομμύρια ευρώ σε αξία έχοντας στο ρόστερ τους εκ των ακριβότερων παικτών στο ελληνικό πρωτάθλημα με τις πρόσφατες αναθεωρήσεις της ιστοσελίδας να τοποθετούν τον Γιάννη Κωνσταντέλια σε ρόλο οδηγού με δέκα εκατομμύρια και τους Αντρίγια Ζίβκοβιτς και Μάρκος Αντόνιο να ακολουθούν με επτά έκαστος.
Εν κατακλείδι, γίνεται αντιληπτό πως ο φετινός ΠΑΟΚ είναι πιο παραγωγικός εν συγκρίσει με το σύνολο που παράταξε ο Ράζβαν Λουτσέσκου πριν μερικά χρόνια συνυπολογίζοντας και την πορεία του στην Ευρώπη, ωστόσο, το πρόσημό του θα μπει στο τέλος της σεζόν. Το μόνο σίγουρο είναι πως στην παρούσα φάση έχει μαγνητίσει τα βλέμματα παράγοντας αξιοπρεπές ποδόσφαιρο.