Η ασφάλεια στο «χώρο εργασίας» είναι μια αυξανόμενη ανησυχία για τους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπίσουν φωτοβολίδες και κροτίδες που εκτοξεύονται από τις εξέδρες, εισβολείς στα γήπεδα και φραστικά επιθετικούς οπαδούς, όπως περιγράφει έκθεση της FIFPRO που δημοσιεύθηκε σήμερα (11/1).
Η παγκόσμια ένωση παικτών ανέφερε ότι οι ποδοσφαιριστές παραπονέθηκαν ότι συχνά έπρεπε να αποδεχτούν την επιθετικότητα σιωπηλά αντί να μιλήσουν γι’ αυτήν, φοβούμενοι ότι μπορεί να επιδεινώσει την κατάχρηση ή να επηρεάσει τις ευκαιρίες εργασίας τους.
«Έχω την αίσθηση ότι αυτή η συνεχής πρόσβαση σε εμάς ως παίκτες έχει δημιουργήσει συνθήκες για τους οπαδούς στο γήπεδο σε σημείο που ορισμένοι πιστεύουν ότι δικαιούνται να κάνουν πράγματα που στην πραγματικότητα δεν έχουν», είπε ένας παίκτης σε συνέντευξη για την έκθεση 28 σελίδων με τίτλο «Ο αντίκτυπος της βίας προς τους ποδοσφαιριστές στο χώρο εργασίας τους».
Τα ευρήματα που περιγράφονται στην έκθεση βασίστηκαν σε συνεντεύξεις παικτών, μια έρευνα σε 41 εθνικές ενώσεις, αναφορές μέσων ενημέρωσης και μια ερευνητική εργασία του Δρ Τζόελ Ρούκγουντ του «University College» του Δουβλίνου.
Η κακοποίηση μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις με το 88% των ενώσεων να λένε ότι η απειλή της βίας οδηγεί σε κακή απόδοση από τους παίκτες και το 83% να λέει ότι συμβάλλει σε ζητήματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη.
Το 98% των ενώσεων ανέφεραν ότι θα καλωσόριζαν την αυξημένη χρήση τεχνολογίας, όπως σαρωτές ασφαλείας και αναγνώριση προσώπου για τη σύλληψη και την αποτροπή των δραστών, με το 88% να λέει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα από τα κλαμπ για την απαγόρευση των βίαιων οπαδών.
«Δεδομένων των αυξανόμενων επιπέδων βίας, είναι σημαντικό οι ενδιαφερόμενοι φορείς του ποδοσφαίρου, οι κοινωνικοί εταίροι και οι δημόσιοι φορείς να αυξήσουν τη συνεργασία τους για να εντοπίσουν μέτρα που διασφαλίζουν την ασφάλεια των παικτών, του προσωπικού και των θεατών», ανέφερε ο Αλεξάντερ Μπίλεφελντ, διευθυντής παγκόσμιας πολιτικής και στρατηγικών σχέσεων της FIFPRO για το ανδρικό ποδόσφαιρο.
«Οι σύλλογοι, τα πρωταθλήματα και οι ομοσπονδίες έχουν την ευθύνη να διασφαλίσουν ότι οι παίκτες, ως εργαζόμενοι, έχουν ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον για να αποδώσουν στο απόγειό τους».
Οι φωτοβολίδες αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια των παικτών, ιδιαίτερα των τερματοφυλάκων λόγω της κοντινής τους εγγύτητας με τους οπαδούς, ανέφερε η έκθεση. Τα δύο τρίτα των ενώσεων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι οι οπαδοί που πετούν αντικείμενα είναι μια από τις πιο συχνές ανησυχίες.
Υπήρξαν περίπου 114 περιπτώσεις κροτίδων ή φωτοβολίδων που διέκοψαν τους αγώνες την περασμένη σεζόν, σύμφωνα με την έκθεση, με αρκετούς παίκτες να υποστούν σοβαρούς τραυματισμούς. Τον Σεπτέμβριο του 2022, ο τερματοφύλακας της Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε, Μάρτιν Πάρα εισήχθη στο νοσοκομείο αφού χτυπήθηκε από κροτίδα.
Ο επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης, Βινίσιους Τζούνιορ, βίωσε επανειλημμένα ρατσιστική κακοποίηση στον αγωνιστικό χώρο, ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός αγώνα με τη Βαλένθια. Η Βαλένθια έλαβε διαταγή να κλείσει μερικώς το γήπεδό της για τρεις αγώνες και επίσης επιβλήθηκε πρόστιμο από την ισπανική ομοσπονδία για το περιστατικό.
Η FIFPRO επεσήμανε ότι η ασφάλεια των παικτών και του υπόλοιπου προσωπικού της ομάδας δεν είναι ανησυχία μόνο στον αγωνιστικό χώρο. Ο προπονητής της Λιόν, Φάμπιο Γκρόσο, υπέστη σοβαρό τραυματισμό στα μάτια όταν το πούλμαν της ομάδας δέχτηκε επίθεση από οπαδούς της Μαρσέιγ στο δρόμο για το «Velodrome» τον Οκτώβριο. Το παιχνίδι αναβλήθηκε.