Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ mateco θα συναντηθούν για 138η φορά στο πλαίσιο της Α’ Εθνικής (από το 1963-64) με τους «ερυθρόλευκους» να έχουν υπερδιπλάσιο αριθμό νικών από τους «ασπρόμαυρους». Είναι μία κυριαρχία που δημιουργήθηκε στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος, με τον Ολυμπιακό να περιορίζει σημαντικά τις εντός έδρας απώλειες του.

Η τελευταία εκτός έδρας νίκη του ΠΑΟΚ mateco σημειώθηκε πριν από σχεδόν 24 χρόνια. Ήταν 4 Μαΐου 2000 όταν για τα ημιτελικά των πλέι οφ νίκησε με 69-66 (Τάρλατς 16, Θ.Εντουαρντς 13 – Μ.Εντουαρντς 25, Αλεξάντερ 15) κάνοντας το πρώτο βήμα για τη μετέπειτα πρόκριση του στους τελικούς των πλέι οφ. Από εκείνο το παιχνίδι ο Ολυμπιακός σημείωσε 26 διαδοχικές νίκες ως γηπεδούχος απέναντι στον Δικέφαλο.

Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Ο Ολυμπιακός πέρασε από το PAOK Sports Arena με 77-63 στο παιχνίδι που έγινε στις 5 Νοεμβρίου, με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Μουσταφά Φαλ που έφτασε στο triple-double έχοντας 10 πόντους, 10 ριμπάουντ και 11 ασίστ, συνδυασμό αριθμών στον οποίο δεν έφτασε παίκτης της δικής του θέσης στο παρελθόν. Πέραν του Γάλλου, για τον Ολυμπιακό καλή παρουσία είχαν ακόμη ο Κώστας Παπανικολάου (17π,, 3ασ.) και ο Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος (16π). Για τον ΠΑΟΚ mateco καλύτεροι ήταν ο Λαβρίνας Μπελιάουσκας (20π, 5/6δ, 3/7τρ, 4ρ.) και ο Έλβαρ Φρίντρικσον (12π).

Συνοπτικά οι αριθμοί αυτών των αγώνων…

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

MILESTONE

* Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης απέχει τρία αμυντικά ριμπάουντ από τα 500 στη Stoiximan Basket League.

FACTS / RANKINGS / ΣΕΡΙ

* Ο Νάιτζελ Ουίλιαμς Γκος είχε στα δύο εκτός έδρας ντέρμπι με την ΑΕΚ Betsson και τον Παναθηναϊκό Aktor, των τριών τελευταίων αγωνιστικών, από 16 πόντους, 7+ ασίστ και 22+ ranking.

* Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ είχε ραντεβού με την ατυχία στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό Aktor, έχει αγωνιστεί σε 12 από τα 15 παιχνίδια του Πρωταθλήματος όμως πρόλαβε να μαζέψει 89 ριμπάουντ που τον κατατάσσουν στην 8η θέση των ριμπάουντερ του φετινού Πρωταθλήματος.

* Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης μετράει 10 συνεχόμενα παιχνίδια Πρωταθλήματος με τουλάχιστον ένα εύστοχο τρίποντο, ενώ το έχει κάνει 14/15 αγώνες του. Χωρίς τρίποντο έμεινε μόνο στο ματς του πρώτου γύρου με τον ΠΑΟΚ mateco (0/4).

ΤΑ + ΚΑΙ ΤΑ –

+ Ο Ολυμπιακός εκτελεί με 59,62% στα δίποντα, έχοντας την κορυφαία επίδοση της κατηγορίας.

– Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν την τέταρτη χαμηλότερη επίδοση ευστοχίας στις βολές ως τώρα στη Stoiximan Basket League (70,4%).

ΠΑΟΚ MATECO

MILESTONE

* Ο Σταύρος Σχίζας απέχει δύο κλεψίματα από τα 100 στη Stoiximan Basket League.

FACTS / RANKINGS / ΣΕΡΙ

* Ο Μιχάλης Τσαϊρέλης με μία τάπα θα μπει στη 40άδα των μπλοκέρ του επαγγελματικού Πρωταθλήματος, αφού θα φτάσει στις 108 τον Πι Τζέι Μπράουν.

* Με τρεις πόντους ο Άντριου Χάρισον θα γίνει ο 69ος ξένος στην ιστορία του ΠΑΟΚ mateco που θα φτάσει τους 200 στη Stoiximan Basket League.

* Ο Τζάστιν Άλστον είχε τουλάχιστον 12 πόντους σε καθένα από τα 8 παιχνίδια του στη Stoiximan Basket League.

ΤΑ + ΚΑΙ ΤΑ –

+ Ο ΠΑΟΚ mateco κερδίζει 23,2 φάουλ σε κάθε παιχνίδι του, έχοντας τον μεγαλύτερο μέσο όρο μεταξύ των 12 ομάδων της κατηγορίας.

– Ο Δικέφαλος έμεινε κάτω από τους 80 πόντους στα πέντε τελευταία παιχνίδια του. Έχει μέσο όρο 72,67 που είναι ο δεύτερος χαμηλότερος της σεζόν.