Η δυνατότητα της κάθε ομάδας είναι ένα πράγμα. Η μία βραδιά, και το τι σ’ αυτήν μπορεί να συμβεί, είναι ένα άλλο πράγμα. Όπως είναι άλλο πράγμα να προβλέπεις και να δουλεύεις.
Η δουλειά στο γήπεδο θα σου βγει και αυτό στον ΠΑΟΚ το ξέρουν καλά. Αυτό που επίσης γνωρίζουν οι παροικούντες στη Μικράς Ασίας είναι πως οι στατικές φάσεις αποτελούν έναν από τους βασικούς τομείς δημιουργίας φάσεων στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.
Τα τελευταία χρόνια, η αλλαγή του ποδοσφαίρου έχει καταδείξει τη σημασία των στατικών φάσεων, τόσο στην προσπάθεια επίτευξης ενός τέρματος, όσο και για το τελικό αποτέλεσμα. Μεγάλοι αγώνες κρίθηκαν από μια πετυχημένη στατική φάση. Ο ΠΑΟΚ το βίωσε δύο φορές απέναντι στην Άιντραχτ. Η πρώτη με το γκολ της νίκης από τον Κωνσταντίνο Κουλιεράκη στο ματς της Τούμπας. Η δεύτερη με το γκολ του Τόμας Κεντζιόρα που του έδωσε το προβάδισμα στο ματς της Φρανκφούρτης.
Οι «ασπρόμαυροι» ρίχνουν ιδιαίτερο βάρος στις στατικές φάσεις, τόσο τα προηγούμενα χρόνια με τον Κριστιάνο Μπάτσι, όσο και τώρα με τον Νικολάε Κονσταντίν. Ο Ιταλός πρώην συνεργάτης του Ραζβάν Λουτσέσκου εμπνεόταν από το ΝΒΑ, άλλοι προπονητές εμπνέονται από το NFL, που έχει αμέτρητες κομπίνες για στατικές φάσεις, το ποδόσφαιρο εξελίσσεται και έχει πάει σε άλλο επίπεδο.
ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΠΡΙΝ 24 ΩΡΕΣ
Ο αγώνας της προπερασμένης Κυριακής στο Πανθεσσαλικό απέναντι στον Βόλο ήταν άλλο ένα 90λεπτο απόλυτης επιθετικής πανδαισίας από τους ποδοσφαιριστές του «Δικεφάλου», που πέτυχαν πέντε γκολ, τα δύο εξ αυτών μέσα από στατικές φάσεις γι’ αυτό και η κάμερα «συνέλαβε» τον Νικολάε Κονσταντίν να χαμογελάει και να πανηγυρίζει λίγο παραπάνω από τους υπόλοιπους το 0-3 από τον Κίριλ Ντεσπόντοφ.
Η φάση του δεύτερου προσωπικού τέρματος από τον Βούλγαρο επιθετικό είχε δουλευτεί την προηγούμενη μέρα στην τελευταία προπόνηση, όπου πάντα ο βοηθός του Λουτσέσκου δουλεύει με τους ποδοσφαιριστές τα επιθετικά και τα αμυντικά στημένα. Η κομπίνα με το «ένα δύο», Μουργκ – Τάισον, η τοποθέτηση του Βραζιλιάνου ανάμεσα στους αντίπαλους αμυντικούς, η ασίστ πάσα του Αυστριακού και η εκτέλεση με δυνατό σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή ήταν βγαλμένη από το μπλοκάκι του Ρουμάνου προπονητή.
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ
Ο ΠΑΟΚ τη χρονιά του νταμπλ είχε πετύχει 36 από τα 104 του γκολ από στατικές φάσεις, εκ των οποίων 14 από κόρνερ, 8 από φάουλ και ένα από πλάγιο άουτ! Στην πρώτη χρονιά του Λουτσέσκου, μετά την επιστροφή του, ο «Δικέφαλος» εκτόξευσε των αριθμό των γκολ από τις στατικές φάσεις, εξαιτίας της παρουσίας και της αποτελεσματικότητας του Γιάσμιν Κούρτιτς, πέρσι ολοκλήρωσε τη σεζόν με 12 τέτοια τέρματα, κατάφερε να βελτιωθεί αναφορικά με τα γκολ από εκτελέσεις κόρνερ, όμως ουσιαστικά αυτά ήρθαν να αντικαταστήσουν τις εκτελέσεις φάουλ που είχε και πέρσι έλειψαν, καθώς ο ΠΑΟΚ δεν βρήκε γκολ από απευθείας εκτέλεση φάουλ για πρώτη φορά από τη σεζόν 2007-08.
«Πήραμε πολύ λίγα πράγματα από στατικές φάσεις», είχε παραδεχθεί ο Ρουμάνος προπονητής τον περασμένο Μάιο, μετά την εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό, ενώ φέτος βλέπει την εικόνα της ομάδας του να έχει αλλάξει προς το καλύτερο και σ’ αυτόν τον τομέα.
ΟΙ «ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ» ΤΩΝ ΣΤΗΜΕΝΩΝ
Προφανώς και είναι θετικό για μια ομάδα το να μπορεί να βρίσκει γκολ μέσα από στατικές φάσεις. Σημαντική είναι η συμβολή των Ντεσπόντοφ, Ζίβκοβιτς και Μουργκ που είναι οι βασικοί «εκτελεστές» των στημένων του «Δικεφάλου».
Από τα πόδια του Βούλγαρου βγήκε το γκολ στο Ελσίνκι (κεφαλιά Κουλιεράκης) από αυτά του Σέρβου σκόραρε ο ΠΑΟΚ στο Εδιμβούργο από κόρνερ και βρήκε το γκολ ο Οζντόεφ στο ματς με τον Ατρόμητο.
ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ
Από την προετοιμασία της ομάδας στην Ολλανδία ξεκίνησε η δουλειά πάνω στις στατικές φάσεις. Ο Κονσταντίν εμφανιζόταν στις προπονήσεις με ένα πινακάκι ανά χείρας και λίγο αργότερα έπιανε δουλειά στο ένα γήπεδο, δουλεύοντας λεπτομέρειες τόσο στην αντιμετώπιση, όσο και στην επιθετική εκτέλεση των στατικών φάσεων, με την ομάδα να ανταποκρίνεται από την περίοδο των φιλικών.