Ο Έλληνας τεχνικός παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Άμεσο Ριπλέι» του EOK WebRadio και μεταξύ άλλων, είπε:
Για το πώς προέκυψε η περίπτωση της Αστάνα:
«Στη διαδικασία του προηγούμενου καλοκαιριού υπήρχε κάτι έντονο μεταξύ μιας άλλης ομάδας της VTB, επομένως είχε “ανοίξει” η διαδικασία της αγοράς περισσότερο προς εκείνη τη λίγκα. Άρα αυτό που προέκυψε ήταν ότι έγινε κάτι πολύ γρήγορο και σίγουρα υπήρχε μια διαδικασία που ήμουν στη λίστα της ομάδας της Αστάνα. Εφόσον προέκυψε κάτι το οποίο ήταν το “άνοιγμα” σε αυτή την ομάδα, αμέσως την επόμενη μέρα που λύθηκε η συνεργασία μου με την ομάδα ΠΑΟΚ δέχτηκα επίσημη πρόταση από αυτούς. Προϋπήρχε, δηλαδή, μια διαδικασία και ένα ενδιαφέρον από πριν».
Για τον λόγο που πήγε στο Καζακστάν:
«Δύο είναι τα πράγματα. Το ένα είναι η διαδικασία της πρόκλησης. Όταν δέχτηκα την πρόταση το πρώτο που σκέφτηκα ήταν ότι είναι μια πρόκληση να μπω σε μια λίγκα που είναι πολύ δυνατή με τις ομάδες που συμμετέχουν. Ειδικά τώρα, στις ομάδες της Ρωσίας, λόγω του πολέμου, δεν τις επιτρέπεται να συμμετάσχουν στην Ευρωλίγκα. Άρα είναι μια λίγκα υψηλού επιπέδου με πολύ καλές ομάδες. Είναι η πρόκληση του καινούριου, πηγαίνω να δουλέψω σε μια λίγκα που δεν έχω πάει. Η εμπειρία, το “άνοιγμα” νέου ορίζοντα και νέων προοπτικών έπαιξε σημαντικό ρόλο. Η ξεκούραση δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου, γιατί το επάγγελμα του προπονητή βιώνεται μέσα στο γήπεδο. Είναι μια διαδικασία που έχει καταγραφεί στο dna του να είναι ενεργός. Να είναι μέσα στο γήπεδο, στην καθημερινότητά του, να είσαι σε πάγκο ομάδας και να κοουτσάρεις τις ημέρες των αγώνων και αυτό είναι μια διαδικασία που, αν λείπει, είναι σαν να σου λείπει κάτι πολύ σημαντικό».
Για τη γρήγορη απόφαση:
«Ο προπονητής στην καθημερινότητα του μαθαίνει και ζει με ρυθμούς που είναι πολύ δύσκολοι, αλλά όταν τού λείπουν τους επιζητεί. Δεν αισθανόμουν κουρασμένος, η εβδομάδα ήταν έντονη και θα έλεγα περισσότερο ψυχολογικά, αλλά η ψυχολογική φόρτιση μπορεί να ξεπεραστεί και μέσα από τη διαδικασία της νέας πρόκλησης. Όλα αυτά λειτούργησαν σε τέτοιο βαθμό ώστε να υπάρχει η γρήγορη απόφαση».
Για τους στόχους της ομάδας:
«Η ομάδα της Αστάνα έχει ένα πάρα πολύ δύσκολο πρόγραμμα 12 αγώνων με επτά εκτός έδρας παιχνίδια και πέντε εντός. Ο ρεαλιστικός δύσκολος στόχος είναι να μπορέσει να τερματίσει στις τέσσερις ομάδες του ομίλου και να μπορέσει να είναι στα play-offs. Η διαδικασία αυτή είναι πολύ δύσκολη με τη λογική ότι πιέζει το πρόγραμμα. Όταν λέμε για επτά παιχνίδια εκτός έδρας σε αυτήν τη λίγκα, μιλάμε για επίπονα και πολύωρα ταξίδια».
Για το συμβόλαιο:
«Έχει γίνει συζήτηση για τον επόμενο χρόνο, έχει γίνει μια πρώτη συμφωνία χωρίς να είναι εγγυημένο για την επόμενη σεζόν. Είναι μια διαδικασία περισσότερο αναγνωριστική και από τις δύο πλευρές. Έγινε μια συμφωνία κατά την οποία αν συμφωνήσουμε και οι δύο πλευρές θα μπορούμε να συνεχίσουμε».
Για τη θητεία του στον ΠΑΟΚ:
«Η αλήθεια είναι ότι τον περσινό Φεβρουάριο ανέλαβα την ομάδα στην 8η θέση, σε μια πολύ δύσκολη καμπή της, ειδικά στο ψυχολογικό κομμάτι. Καταφέραμε στη λήξη του περσινού πρωταθλήματος η ομάδα να πάρει την 4η θέση. Η 4η θέση μας έδωσε αυτόματα την πρόκριση στους ομίλους του BCL και το δικαίωμα να συμμετάσχουμε στο Σούπερ Καπ. Συνεχίζουμε την πορεία μας, δημιουργείται η ομάδα της χρονιάς 2023-24, μπαίνει σε ένα πολύ δύσκολο όμιλο του BCL, ίσως τον δυσκολότερο. Παίζουμε και για το Σούπερ Καπ, ιδιαίτερα τιμητικό για τον ΠΑΟΚ να μπορεί να συμμετάσχει για ακόμα έναν τίτλο. Στη διάρκεια του ελληνικού πρωταθλήματος και του BCL, αν ξεχωρίσω τις δύο πορείες μας θεωρώ ρεαλιστικά εξαιρετική την πορεία μας στο BCL, όπου κατακτήσαμε το δικαίωμα να έχουμε το πλεονέκτημα έδρας στα play-in».
Για τις καταστάσεις ατυχίας που βίωσε φέτος στον ΠΑΟΚ:
«Στο ελληνικό πρωτάθλημα, υπάρχουν τρεις καταστάσεις ατυχίας που δε μας άφησαν να βρούμε τον ρυθμό μας. Η ομάδα είχε “χτιστεί” με μια διαδικασία, πολύ γρήγορα έρχεται ο τραυματισμός του ΜακΝις που τον αφήνει έξω για 2 μήνες και κάνουμε την πρώτη μας διορθωτική κίνηση με τον Σμιθ αντί του Φλάτεν. Οπότε μπαίνουμε σε μια δεύτερη φάση να ξαναφέρουμε την ομάδα σε έναν ρυθμό και να καταφέρουμε τα αποτελέσματα σε BCL και Basket League. Φτάνουμε στις 31 Δεκεμβρίου, το οποίο είναι το γεγονός που στιγμάτισε τη φετινή μας πορεία. Βρίσκοντας πολύ καλή αγωνιστική ισορροπία και ρόλους στην ομάδα με την προσθήκη Άλστον και Σμιθ, συμβαίνει το περιστατικό με τον Κένταλ Σμιθ, δύο μέρες πριν το 1ο ματς με την Τόφας, το οποίο αναστάτωσε την ομάδα στο αγωνιστικό και το ψυχολογικό κομμάτι, φέρνοντας μια ταραχή που δεν μπορέσαμε να την ξεπεράσουμε για το επόμενο διάστημα. Ξαναλλάξαμε την ομάδα για 3η φορά και είναι πάρα πολύ δύσκολο μέσα σε μια σεζόν να υποχρεώνεσαι να στήνεις την ομάδα για τρεις φορές. Μπήκαμε, έτσι, σε μια διαδικασία να χάσουμε την αγωνιστική μας “ταυτότητα” και τον αγωνιστικό μας ρυθμό».
Για το πώς κρίνει το πέρασμά του απ’ τον ΠΑΟΚ:
«Επειδή είναι το 3ο μου πέρασμα απ’ τον ΠΑΟΚ, πάντοτε στο μυαλό μου ήταν ότι είμαι στην ομάδα και υπηρετώ την ιδέα του ΠΑΟΚ. Αυτό ήταν πολύ βαθιά ριζωμένο μέσα μου, γιατί ο ΠΑΟΚ αντιπροσωπεύει και εκπροσωπεί πράγματα που είναι πάνω από έναν αγώνα, ένα αποτέλεσμα ή μια εμφάνιση. Είναι η φιλοσοφία και η ιδέα. Νιώθω πολύ περήφανος που υπηρέτησα αυτήν την ιδέα πάνω απ’ όλα. Όπως είχαμε συμφωνήσει με τους ανθρώπους της διοίκησης, θέλαμε να καταφέρουμε φέτος να κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερη πορεία στο BCL και η ομάδα να βρίσκεται μέσα στις 6 πρώτες ομάδες της Basket League, πάντα έχοντας στο μυαλό μας το μέγεθος του μπάτζετ που είχαμε να διαχειριστούμε και το ότι η ομάδα παράλληλα είχε τον μεγάλο στόχο της οικονομικής εξυγίανσης. Είμαι πολύ περήφανος γιατί παραδίδω την ομάδα στον οργανισμό και σ’ αυτήν την ιδέα που υπηρέτησα, έχοντας μια πάρα πολύ καλή πορεία και την ομάδα στην 6η θέση. Δηλαδή οι στόχοι έχουν επιτευχθεί. Όσον αφορά το ότι η ομάδα το τελευταίο διάστημα δεν είχε καλό αγωνιστικό πρόσωπο, είμαι σίγουρος ότι αν συνεχίζαμε να δουλεύουμε θα δείχναμε το καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο. Φεύγω με ψηλά το κεφάλι, γιατί ξέρω τι έκανα στην καθημερινότητά μου υπηρετώντας την ιδέα που λέγεται ΠΑΟΚ».
Για το αν θα άλλαζε κάτι αν θα πήγαινε το χρόνο πίσω:
«Η καθημερινότητα και η διαδικασία που παίρνεται μια απόφαση τη δεδομένη χρονική στιγμή έχει τη δική της αξία και πάντοτε η απόφαση παίρνεται με γνώμονα το κοινό καλό. Δηλαδή, πρώτα το καλό της ομάδας και μετά όλων των υπολοίπων παραγόντων. Έγινε πολύ σκληρή δουλειά για να παρθούν οι όποιες αποφάσεις, βάσει των δυνατοτήτων που είχε η ομάδα μας και του τι μας επιτρεπόταν να κάνουμε. Κάτι που δεν αναφέρεται συχνά είναι πως η διαδικασία του να είναι μια ομάδα σε υψηλό επίπεδο αγωνιστικά και παράλληλα να “τρέχει” η οικονομική εξυγίανση είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο. Είναι σε διπλό ταμπλό και είναι πάρα πολύ δύσκολο. Η ιδέα που προανέφερα και το τι είναι ο ΠΑΟΚ δημιουργεί απαιτήσεις πολλές και μεγάλες και πολλές φορές, στον βωμό των νικών, παραβλέπουμε ότι “τρέχει” παράλληλα κι ένα άλλο πρότζεκτ το οποίο επηρεάζει άμεσα το αγωνιστικό κομμάτι. Λόγω όλων αυτών, δεν θεωρώ ότι θα άλλαζα κάτι αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω. Ίσως πηγαίνοντας προς τα μπροστά θα χρησιμοποιούσα σαν εμπειρία το τι έγινε πριν».
Για το παιχνίδι της Εθνικής Ανδρών με την Τσεχία (23/02):
«Είναι ένα ιδιαίτερο παιχνίδι, απ’ την άποψη ότι είναι το παρθενικό παιχνίδι του νέου προπονητή. Πηγαίνει να “χτιστεί” μια καινούργια προσπάθεια, μια καινούργια φιλοσοφία και εύχομαι σε όλους τους παράγοντες καλή επιτυχία. Το παιχνίδι έχει τη δική του ιδιαίτερη δυσκολία. Αν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ξεκάθαρο φαβορί, αυτό είναι η Εθνική μας ομάδα, αλλά θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, γιατί οι μονάδες της Τσεχίας είναι αξιόλογες και το έχουν δείξει και στο παρελθόν. Δεν πρέπει αν τους αφήσουμε να μπουν σε ένα ρυθμό απ’ τον, αν μπουν, δύσκολα θα βγουν μετά. Απ’ την άλλη, αν επιβληθούμε μέσα απ’ το αγωνιστικό μας κομμάτι, μπορούμε να κυριαρχήσουμε».