Η Ντινάμο Ζάγκρεμπ είναι κι αυτή «περισσότερα από μία ομάδα», αλλά ίσως όχι για τους λόγους που φαντάζεσαι. Γράφει ο Σωτήρης Μήλιος…
Τι είναι αυτό που έχει δημιουργήσει ένα τόσο κακό όνομα στον συγκεκριμένο σύλλογο; Τι είναι αυτό που τον έχει ταυτίσει με ακραίες πολιτικές και εθνικιστικές απόψεις του πιο ενεργού πυρήνα των οπαδών της; Τι είναι αυτό που την διαφοροποιεί τελείως από άλλους ευρωπαϊκούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους σε ότι αφορά το status quo και τον τρόπο που λειτουργεί;
Τι είναι αυτό, τέλος πάντων, που την κάνει απεχθή και μαύρο πρόβατο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο; Είναι τα κατά καιρούς επεισόδια που προκαλούν οι διαβόητοι Bad Blue Boys, η… επίσκεψη των οποίων στην χώρα μας, άφησε πίσω έναν νεκρό οπαδό της ΑΕΚ, τον Μιχάλη Κατσούρη; Μα, αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου.
Για να την κατανοήσεις, πρέπει να την μελετήσεις εις βάθος, να μάθεις τις ρίζες της. Το πλήρες όνομα του συλλόγου είναι Građanski Νogometni klub Dinamo Zagreb. Αλήθεια, όμως, τι είναι αυτή η πρώτη παράξενη λέξη, που δεν είναι γνωστή παρά μόνο στους απόλυτα μυημένους;
Έτσι ξεκίνησαν όλα…
Το 1911 δεν υπάρχει αυτόνομο κράτος Κροατία. Τα εδάφη της είναι προσαρτημένα στην Αυστρο-ουγγρική αυτοκρατορία, που όμως πνέει τα λοίσθια. Ο πολυ-αθλητικός οργανισμός Građanski ιδρύεται για να αποτελέσει την αθλητική προέκταση μιας ευρύτερης αποσχιστικής ιδέας σε μία Ευρώπη που μοιάζει με πυριδιταποθήκη, με… μεγάλες ιδέες, αλυτρωτικές διαθέσεις και εκατομμύρια δάχτυλα μπροστά από μία σκανδάλη.
Μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου πολέμου ιδρύεται το κράτος των Σλοβένων, Κροατών και Σέρβων, το οποίο όμως δεν αναγνωρίζεται από πουθενά, με αποτέλεσμα την 1η Δεκεμβρίου του 1918 να ιδρυθεί το Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, που αργότερα ονομάστηκε Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας.
Πρωτεύουσα του είναι το Ζάγκρεμπ, όμως είναι φανερό ότι αποτελεί μία προσωρινή λύση, αφού η ανομοιογένεια του πληθυσμού δημιουργεί εντάσεις και αντιθέσεις.
Η εξάπλωση του ναζισμού και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος δημιουργούν νέες συνθήκες. Η εισβολή των δυνάμεων του άξονα στα εδάφη του Βασίλειου της Γιουγκοσλαβίας, δημιουργεί -μετά από πολύ σύντομες μάχες με τον ιταλικό στρατό- την ίδρυση του Ανεξάρτητου Κράτος της Κροατίας, ένα ναζιστικό μόρφημα πλήρως υποταγμένο στον Χίτλερ, το οποίο παραμένει θεατής του πολέμου και το οποίο διοικείται από την φασιστική οργάνωση Ούστασε.
Την ώρα που η Ευρώπη στενάζει από την αιματοχυσία, η ζωή στο ανεξάρτητο κράτος της Κροατίας συνεχίζεται φυσιολογικά, το ίδιο και το ποδόσφαιρο. Στην λίγκα 8 ομάδων που δημιουργείται, η Građanski είναι από τα μεγάλα ονόματα, κατακτά το ένα από τα δύο πρωταθλήματα που ολοκληρώνονται, η εθνική της χώρας είναι από τις ελάχιστες που δίνει φιλικές αναμετρήσεις με την φασιστική Γερμανία, αλλά και την Ιταλία του Μουσολίνι.
Το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και ο νέος διαμοιρασμός της Ευρώπης, φέρνει τα κροατικά εδάφη ξανά στα χέρια της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας και μία από τις πρώτες κινήσεις του Τίτο είναι να διαλύσει όλες τις κροατικές ομάδες που έπαιξαν σε αυτή την «ναζιστική» λίγκα, μαζί τους και την Građanski, η οποία βάζει τίτλους τέλους.
Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο του Σωτήρη Μήλιου με ένα κλικ ΕΔΩ…