Από τις 9 Απριλίου η είσοδος στα γήπεδα της Super League θα γίνεται ψηφιακά με το εισιτήριο στο Gov.gr Wallet, για την ταυτοποίηση κάθε φιλάθλου. Στο Υπουργείο Αθλητισμού παρουσιάστηκε το πρωί της Τρίτης αναλυτικά ο τρόπος που θα λειτουργήσει το νέο σύστημα που στόχο έχει την πάταξη της βίας. Η είδηση που βγήκε είναι πως ως το τέλος της τρέχουσας σεζόν και προκειμένου να γίνει η μετάβαση ομαλά, η είσοδος στα γήπεδα της Super League θα γίνεται τόσο με το νέο τρόπο ψηφιακής ταυτοποίησης, όσο και με αυτόν που ίσχυε μέχρι τώρα, ώστε να προσαρμοστεί πιο εύκολα το κοινό στη νέα πραγματικότητα.
Το νέο σύστημα εισόδου στα γήπεδα
Από τις 9 Απριλίου 2024, η είσοδος στα ελληνικά γήπεδα θα γίνεται με το νέο σύστημα ταυτοπροσωπίας, τον οποίο μπορεί να δει κανείς αναλυτικά στο tickets.gov.gr.
Δεν αλλάζει η αγορά των εισιτηρίων, αλλά πλέον το εισιτήριο θα «αποθηκεύεται» στο Gov.gr Wallet ή αλλιώς στο ψηφιακό πορτοφόλι, το οποίο πρέπει να κατεβάσουν στο κινητό τους, όλοι οι φίλαθλοι. Όσοι δεν έχουν κατεβάσει ακόμα στο κινητό τους το Gov.gr Wallet, υπάρχει μια απαραίτητη προϋπόθεση! Για να κατεβάσουν το Gov.gr Wallet, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας – Ε.Μ.Επ., «μπαίνοντας» στο emep.gov.gr και να έχουν καταχωρίσει τα απαραίτητα στοιχεία επικοινωνίας τους.
Η διαδικασία είναι απλή και τα στοιχεία που θα χρειαστεί να καταχωρίσουν είναι τα ακόλουθα:
• αριθμός κινητού τηλεφώνου,
• διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email),
• αριθμός σταθερού τηλεφώνου,
• ταχυδρομική διεύθυνση διαμονής και πλήρης διεύθυνση επικοινωνίας, στην περίπτωση που αυτή διαφέρει από τη διεύθυνση διαμονής.
Η αρχική καταχώριση γίνεται μέσω της επιλογής «Δήλωση-Επιβεβαίωση Αριθμού Κινητού Τηλεφώνου» και αποστέλλεται κωδικός μίας χρήσης (One Time Password) με sms, τον οποίο εισαγάγουν για την επαλήθευση κατοχής του αριθμού κινητού τηλεφώνου.
Στη συνέχεια ακολουθεί επιβεβαίωση της κατοχής του αριθμού κινητού από πιστωτικό ίδρυμα του οποίου είναι χρήστες e-banking ή από πάροχο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.
Στην περίπτωση που ο αριθμός κινητού τηλεφώνου δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε από πιστωτικό ίδρυμα, ούτε από πάροχο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να μεταβεί σε ΚΕΠ ή σε κάποια έμμισθη προξενική αρχή για να δηλώσει τα στοιχεία επικοινωνίας του.
Όσον αφορά στους ανήλικους που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους, μπορούν να καταχωρίσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στο Ε.Μ.Επ., αρκεί να διαθέτουν και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).
Η υπόλοιπη διαδικασία για την είσοδο στις κερκίδες των γηπέδων έχει σχεδιαστεί στα πρότυπα των φιλικών υπηρεσιών που έχει ήδη συνηθίσει τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Είναι εύκολη και ολοκληρώνεται σε τρία μόλις απλά βήματα:
1) Πραγματοποιούμε την αγορά του εισιτηρίου μας, όπως ακριβώς το κάναμε μέχρι σήμερα!
2) Αφού αγοράσουμε το εισιτήριό μας, μπαίνουμε στο Gov .gr Wallet και πληκτρολογούμε ή σκανάρουμε τον κωδικό του εισιτηρίου μας, το οποίο αυτομάτως προστίθεται στο ψηφιακό μας πορτοφόλι.
3) Αφού, επιλέξουμε το εισιτήριο μας, εμφανίζεται το QR code ή το barcode, το οποίο είναι πλέον στο Gov.gr Wallet μας και θα το χρειαστούμε για την είσοδό μας στο γήπεδο.
Από την έναρξη της εφαρμογής του νέου τρόπου εισόδου στα γήπεδα, στις 9 Απριλίου και μέχρι τη λήξη της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, οι φίλαθλοι θα έχουν τη δυνατότητα να εισέρχονται στους αγωνιστικούς χώρους τόσο με το εισιτήριό τους στο Gov.gr Wallet, όσο και με τον τρόπο που ισχύει έως και σήμερα.
Οι δηλώσεις των αρμοδίων
Γιάννης Βρούτσης (αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού): «Η κυβέρνηση έδειξε από την αρχή αποφασιστικότητα σε ένα ζήτημα που είχε σύμφωνη γνώμη όλη η κοινωνία για να έχουμε μεγαλύτερη ασφάλεια στα γήπεδα ποδοσφαίρου. Ο τελευταίος αθλητικός νόμος αρχίζει να αποδίδει θετικά γιατί συμβάλλουν ταυτόχρονα οι ίδιοι οι φίλαθλοι που θέλουν ασφαλή γήπεδα και ανοιχτά γήπεδα. Εκτιμώ ότι κάποια στιγμή θα γίνει να δούμε φιλάθλους και των δύο ομάδων στα γήπεδα, αλλά δεν πάμε από το Α στο Ω. Χρειάζονται βήματα, έχουν γίνει και είναι άθλος. Βλέπουμε ντέρμπι και διαπιστώνεται η αλλαγή της εικόνας. Οι ίδιοι οι φίλαθλοι μαζί με τις ΠΑΕ περιφρουρούν τις ομάδες τους. Πήραμε αποφασιστικά μέτρα, δείξαμε ότι είμαστε αταλάντευτοι παρά τις αντιδράσεις που υπήρχαν στην αρχή».
«Το πρώτο βήμα ήταν η ψήφιση του νόμου, το δεύτερο οι κάμερες. Πλέον η Ελλάδα έχει από τα πιο σύγχρονα γήπεδα του κόσμου από πλευράς ασφάλειας. Η έδρα του τελικού Κυπέλλου που δεν είχε κάμερες αποτελεί μια εξαίρεση. Τώρα πάμε στο επόμενο βήμα, της ταυτοπροσωπίας. Σήμερα συμφωνήσαμε στο να πάμε σε ένα μεταβατικό στάδιο προσαρμογής. Από 9/4 ξεκινά το επόμενο βήμα, με τη νέα σύγχρονη μεθοδολογία. Στο μεταβατικό στάδιο θα εφαρμόζεται ο νόμος ταυτοπροσωπίας, αλλά θα ισχύει και το παλιό σύστημα, ώστε όλοι να προσαρμοστούν στο παλιό σύστημα».
Δημήτρης Παπαστεργίου: (Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης): «Σε απόλυτη συνεργασία με τον υφυπουργό Αθλητισμού και την Super League ξεκινάμε από 9/4. Μέσα από το Wallet βάζουμε το εισιτήριό μας με πολύ εύκολο τρόπο. Αν δεν έχουμε καταλάβει ακόμη το σύστημα ή δεν έχουμε κατεβάσει το Wallet, συνεχίζουμε να μπαίνουμε στο γήπεδο με το χαρτί του εισιτηρίου και τον τρόπο που μπαίναμε ως τώρα, με έλεγχο ταυτοπροσωπίας στην είσοδο. Οι φίλαθλοι έχουν να κάνουν μόνο ένα βήμα, να κατεβάσουν το Wallet, έχουν γραφτεί περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες. Η είσοδος του διαρκείας ή του απλού εισιτηρίου είναι κάτι απλό. Αντί να απασχολούμε εκατοντάδες ή χιλιάδες αστυνομικούς στα γήπεδα, η ταυτοποίηση γίνεται ηλεκτρονικά. Στη νέα σεζόν σκεφτόμαστε αρκετά άλλα πράγματα, όπως το θέμα των μεταβιβάσεων των εισιτηρίων. Για τα μικρά παιδιά, αν είναι κάτω από 15 ετών, μπαίνει με την ταυτοποίηση του γονέα ή του κηδεμόνα του, αν είναι πάνω από 15, μπορεί και μόνο του».
Μηνάς Λυσάνδρου (πρόεδρος Super League): «Θα πρέπει να ευχαριστήσω τους δύο υπουργούς για την άριστη συνεργασία. Έχουμε εκπληρώσει τα βήματα με χειρουργική ακρίβεια και το βλέπουμε στα γήπεδα. Αν όσα έχουμε σχεδιάσει δεν αποδίδουν, τα μέτρα μένουν στα συρτάρια. Το ποδόσφαιρο συμμετέχει ενεργά και αποτελεσματικά. Ακόμη και η συζήτηση που οδήγησε σε αυτή τη μεταβατική περίοδο δείχνει ότι όλες οι πλευρές θέλουμε το ίδιο πράγμα. Στόχος είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».