Στην ιστορία της ανθρωπότητας τίποτα δεν έμεινε ίδιο. Όλα αλλάζουν, εξελίσσονται. Κι όσο πιο γρήγορα προσαρμόζεσαι στις νέες συνθήκες, τόσο πιο πιθανό είναι να επωφεληθείς, να επιβιώσεις.
Τα Κύπελλα Ευρώπης από την νέα σεζόν αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό. Κάποια πράγματα παραμένουν ως έχουν, όμως κάποια αλλάζουν δραματικά. Η UEFA αποφάσισε ένα ριζικό λίφτινγκ στο format και των τριών διοργανώσεων και εδώ θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε αναλυτικά, αλλά και με απλό τρόπο, την θέση του ΠΑΟΚ σε όλη αυτή την νέα τάξη πραγμάτων.
Ένα πράγμα που μένει (σχεδόν) αναλλοίωτο είναι τα προκριματικά, που εξαρτώνται από την θέση κάθε χώρας στην πενταετή βαθμολογία της UEFA, αλλά και το συλλογικό ranking.
Ας πιάσουμε τον ΠΑΟΚ. Σε περίπτωση που κατακτήσει το φετινό πρωτάθλημα, θα ξεκινήσει την ευρωπαϊκή του πορεία από τον 2ο προκριματικό γύρο και θα πρέπει να περάσει τρεις γύρους, αν θέλει να μπει σε αυτό που θα λέγεται League phase και αντικαθιστά την φάση ομίλων.
ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Υπάρχει, όμως και το ιδεατό σενάριο. Σε περίπτωση που η ομάδα που κατακτήσει το φετινό Champions League, εξασφαλίσει εισιτήριο για την διοργάνωση και μέσω του πρωταθλήματος της (κατά 99,9% σίγουρο), τότε ανοίγει μία απευθείας θέση για την League phase, που θα πάει στην ομάδα με το υψηλότερο ranking από το μονοπάτι των πρωταθλητών.
Αυτό θα πάει στον ΠΑΟΚ (37.000 σήμερα, μπορεί να το βελτιώσει κι άλλο ανάλογα με την φετινή του πορεία), μόνο αν ΔΕΝ κατακτήσουν το πρωτάθλημα στις χώρες τους οι εξής ομάδες: Σαχατάρ Ντόνετσκ (63.000), Σλάβια Πράγας (53.000), Βασιλεία (52.000), Κοπεγχάγη (51.500), Ντινάμο Ζάγκρεμπ (50.000), Ερυθρός Αστέρας (40.000).
Από αυτές τις ομάδες, πρωτοπόροι στην βαθμολογία είναι σήμερα μόνο η Σαχτάρ Ντόνετσκ και ο Ερυθρός Αστέρας.
Κι εδώ φαίνεται η πρώτη μεγάλη σημασία του συλλογικού ranking. Αυτή η συνθήκη (ένα απευθείας εισιτήριο δηλαδή) είναι πιθανό να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Ο ΠΑΟΚ οφείλει να βελτιώσει όσο μπορεί το συλλογικό του ranking και να προσπεράσει όσες ομάδες μπορεί, κάθε ευρωπαϊκό ματς γίνεται πλέον ακόμα πιο σημαντικό.
Αυτοί οι 37.000 βαθμοί του ΠΑΟΚ (οι 15.000 έχουν προκύψει μόνο από την φετινή του πορεία) σημαίνουν και κάτι άλλο. Ότι ο Δικέφαλος θα είναι στους ισχυρούς σε κάθε κλήρωση καλοκαιρινών προκριματικών είτε αγωνιστεί του χρόνου στο Champions ή στο Conference League.
Αν η ομάδα του Λουτσέσκου κατακτήσει το φετινό Conference League, τότε το «έπαθλο» είναι μία απευθείας θέση στους ομίλους του επόμενου League phase του Europa League (εκτός αν πάρει το πρωτάθλημα), ενώ αν τερματίσει από την 2η έως την 4η θέση στο πρωτάθλημα (η 4η θέση δίνει ευρωπαϊκό εισιτήριο μόνο αν το κύπελλο πάει στον Παναθηναϊκό), τότε θα παίξει του χρόνου στον 2ο προκριματικό του Conference League και θα πρέπει να περάσει τρεις γύρους όπως φέτος, αν θέλει να μπει στο League phase.
ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Πάμε τώρα στις μεγάλες αλλαγές. Τέλος οι όμιλοι, που ξέραμε τόσα χρόνια! Την θέση τους παίρνει το League phase, που θα αποτελείται από 36 και όχι 32 ομάδες που είχαμε συνηθίσει. Τέλος και το πρόγραμμα των 6 αγωνιστικών, με διπλούς αγώνες εντός κι εκτός έδρας όπως είχαμε μάθει.
Πλέον, κάθε ομάδα θα δίνει 8 παιχνίδια (4 εντός και 4 εκτός έδρας, απέναντι) απέναντι σε 8 διαφορετικούς αντιπάλους (αν πρόκειται για Champions ή Europa League) ή 6 παιχνίδια (3 εντός και 3 εκτός) απέναντι σε 6 διαφορετικούς αντιπάλους αν μιλάμε για το Conference League.
Οι αντίπαλοι αυτοί θα είναι χωρισμένοι σε 4 γκρουπ δυναμικότητας (ή 6 αν μιλάμε για το Conference) και κάθε ομάδα πρέπει να παίξει υποχρεωτικά με δύο αντίπαλους από το κάθε γκρουπ.
Μία άλλη τεράστια αλλαγή είναι στην βαθμολογία! Και οι 36 ομάδες θα μπαίνουν σε μία ενιαία βαθμολογία, όπου θα ισχύει το εξής: οι 8 πρώτες ομάδες θα προκρίνονται απευθείας στους «16», οι ομάδες από τις θέσεις 9 έως 16 θα παίζουν διπλούς αγώνες νοκ-άουτ με τις ομάδες από τις θέσεις 17 έως 24 (με τον επαναληπτικό στις έδρες τους), ενώ οι ομάδες από την 25η θέση και κάτω θα αποκλείονται.
Με άλλα λόγια, τελειώνουν οι «μετακινήσεις» διοργανώσεων από το League stage και μετά, δεύτερες ευκαιρίες σε άλλη διοργάνωση θα υπάρχουν μόνο σε ομάδες που αποκλείονται στα καλοκαιρινά προκριματικά του Champions ή του Europa League.
Με μία πρώτη ματιά: Τα 6 παιχνίδια στην φάση των ομίλων θα γίνουν πλέον 8 για κάθε ομάδα (πλην Conference League που παραμένουν 6), η δυναμικότητα των αντιπάλων θα είναι πιο ισορροπημένη, η ποικιλία μεγαλύτερη, ενώ η κοινή βαθμολογία 36 ομάδων καθιστά κάθε αγώνα κάτι σαν «τελικό» και θα διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον ως το τέλος. Οι 96 των ομίλων στις τρεις διοργανώσεις, γίνονται συνολικά 108 με το League phase, τα έσοδα θα γίνουν ακόμα περισσότερα, κάτι που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερο στρατηγικό (και οικονομικό) πλεονέκτημα έναντι στον εγχώριο ανταγωνισμό για τις ομάδες που προχωράνε στην Ευρώπη, σε σχέση με αυτές που δεν μπαίνουν στην League phase.
EXCLUSIVE WEEKS ΚΑΙ ΜΑΤΣ ΤΟ ΓΕΝΑΡΗ
Από του χρόνου θα υπάρχουν και «ειδικές εβδομάδες», όπου θα υπάρχει μόνο μία διοργάνωση με δράση. Στην πρεμιέρα της νέας League phase του Champions League δεν θα υπάρχουν αγώνες άλλης διοργάνωσης, το ίδιο θα συμβεί και με την πρεμιέρα της νέας League phase του Europa League μία εβδομάδα αργότερα, ενώ για το Conference League η λεγόμενη exclusive week θα αφορά την 6η και τελευταία αγωνιστική.
Οι δύο επιπλέον αγωνιστικές σε Champions και Europa League θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο του 2025, όπου θα ολοκληρωθεί η φάση, ενώ την τελευταία αγωνιστική και οι 18 αγώνες κάθε διοργάνωσης θα ξεκινήσουν υποχρεωτικά την ίδια ώρα.
ΕΞΤΡΑ ΘΕΣΕΙΣ
Αλήθεια, πως οι 32 ομάδες των ομίλων του Champions League θα γίνουν 36 στην League phase της επόμενης διοργάνωσης; Ένα επιπλέον απευθείας εισιτήριο πάει στην 5η χώρα στην βαθμολογία χωρών της UEFA που είναι η Γαλλία. Μία ακόμα θέση θα πάει στα προκριματικά και στο μονοπάτι των πρωταθλητών (τα εισιτήρια από 4 γίνονται 5) και άλλες δύο θέσεις θα πάνε ως πριμ στις δύο χώρες που θα έχουν κάθε χρόνο την καλύτερη επίδοση στην ετήσια βαθμολογία χωρών της UEFA (φέτος προηγούνται η Ιταλία με την Γερμανία και έπονται σε κοντινή απόσταση Αγγλία και Γαλλία). Με άλλα λόγια, τα επιπλέον εισιτήρια είναι μία ρευστή φάση που θα ανανεώνεται κάθε χρόνο…
Ο ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΙΣΘΗΤΑ
Για να γίνει ακόμα πιο κατανοητός ο τρόπος της κλήρωσης και το πρόγραμμα στην League phase των ευρωπαϊκών διοργανώσεων ας κάνουμε μία προσομοίωση, παίρνοντας ως παράδειγμα τις ελληνικές ομάδες που έπαιξαν φέτος στην Ευρώπη.
Αν είχαμε από φέτος League phase στο Champions League και η η ΑΕΚ είχε καταφέρει να μπει σε αυτό, τότε θα βρισκόταν στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας και μία ενδεικτική κλήρωση και το πρόγραμμα για τις 8 αγωνιστικές θα μπορούσε να είναι ως εξής: Μπαρτσελόνα εκτός, Μπάγερν εντός (από το 1ο γκρουπ), Ίντερ εντός, Πόρτο εκτός (από το 2ο γκρουπ), Σαχτάρ εντός, Σάλτσμπουργκ εκτός (από το 3ο γκρουπ) και Σέλτικ εντός, Γαλατάσαραϊ εκτός (από το 4ο γκρουπ).
Στην κλήρωση για το League phase για το Champions και το Europa League ισχύουν οι εξής περιορισμοί: δεν μπορούν να παίξουν αντίπαλοι ομάδες από την ίδια χώρα (εκτός αν είναι αναπόφευκτο), πρέπει κάθε ομάδα να παίξει με δύο αντίπαλους από κάθε γκρουπ δυναμικότητας (ένα ματς εντός κι ένα εκτός) και δεν μπορεί κληρωθεί με πάνω από δύο αντιπάλους από την ίδια χώρα.
Πάμε να κάνουμε την ίδια προσομοίωση με τον ΠΑΟΚ αν ίσχυε φέτος το League phase στο Conference League. Ο Δικέφαλος θα βρισκόταν (βάσει ranking) στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας και θα μπορούσε ενδεικτικά να παίξει με: Αϊντραχτ Φρανκφούρτης εντός (από το 1ο γκρουπ), Φερεντσβάρος εκτός (2ο γκρουπ), Άστον Βίλα εκτός (3ο γκρουπ), Ελσίνκι εντός (4ο γκρουπ), Αμπερντίν εντός (5ο γκρουπ) και Λουγκάνο εκτός (6ο γκρουπ).
Πάμε τώρα να εξηγήσουμε τι σημαίνουν στην πράξη όλα αυτά. Ο νέος τρόπος διεξαγωγής φέρνει μεγαλύτερο ανταγωνισμό, περισσότερα παιχνίδια ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα, περισσότερη ποικιλία αντιπάλων, περισσότερη ισορροπία, αλλά και μεγαλύτερη δικαιοσύνη για τις ελληνικές ομάδες που συνήθως ήταν στο τελευταίο γκρουπ δυναμικότητας στις κληρώσεις των ομίλων.
Παλιότερα, στη φάση ομίλων έπρεπε να παίξουν μόνο απέναντι σε ομάδες από πιο δυνατά γκρουπ δυναμικότητας, τώρα θα μπορούν να παίξουν με ομάδες από το ίδιο γκρουπ.
Την ίδια στιγμή, το πράγμα δυσκολεύει για τις ομάδες των πιο ισχυρών γκρουπ δυναμικότητας που από την League phase θα πρέπει να παίζουν με πολύ πιο δυνατούς αντιπάλους, χωρίς το περιθώριο να έχουν σίγουρη ή εξασφαλισμένη πρόκριση στην επόμενη φάση.
Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην πράξη. Η νέα τάξη πραγμάτων αφήνει το περιθώριο διάκρισης στις ελληνικές ομάδες, αρκεί να έχουν την ίδια σοβαρότητα που έδειξαν φέτος και να αντιμετωπίζουν κάθε ευρωπαϊκό παιχνίδι τους σαν έναν αληθινό τελικό.
πηγή: FORZA