Είναι πράγματι τόσο μεγάλη η μεταγραφή του Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ, που ανάγκασε όλο τον κόσμο να ασχοληθεί με τον ΠΑΟΚ mateco, φτάνοντας κάποιοι ακόμη και στο άλλο άκρο, να χρησιμοποιήσουν τα δυνατά τους «όπλα», την κακία και και το κόμπλεξ, προκειμένου να το υποβαθμίσουν.
Αναμφίβολα, ο Δικέφαλος έκανε κίνηση-ματ φέρνοντας στη Θεσσαλονίκη τον 24χρονο NBAer για να αναπληρώσει το κενό, το οποίο δημιουργήθηκε στο ρόστερ, μετά την αποχώρηση του Μάικλ Γκίλμορ. Μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει μία τέτοια κίνηση για τους Θεσσαλονικείς σε μια σεζόν που πήγαν όλα λάθος κι έμεινε εκτός στόχων από τις αρχές Μαρτίου. Πολλοί αναρωτήθηκαν το λόγο για τον οποίο ο ΠΑΟΚ προχώρησε σε μία τέτοια μεταγραφή, τη στιγμή που απομένουν ελάχιστα παιχνίδια για το φινάλε της σεζόν 2023-2024. Άλλοι, πάλι, κυριευμένοι από μιζέρια αναφέρουν ότι εφόσον ο ταλαντούχος γκαρντ δεν μπορεί να παραμείνει στην ομάδα και την επόμενη αγωνιστική περίοδο είναι ανούσια η μεταγραφή και οι… πανηγυρισμοί του κόσμου.
Φυσικά, ξεχωριστή θέση έχουν εκείνοι, οι οποίοι με το κόμπλεξ τους προσπαθούν να υποβαθμίσουν την μεταγραφή, κάνοντας συσχέτιση με άσχετα για τον αθλητισμό θέματα. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει να χάσει τίποτα από την ένταξη του KPJ στο «ασπρόμαυρο» ρόστερ. Μόνο όφελος μπορεί να έχει, μετά από μία τέτοια κίνηση. Καταρχάς, και μόνο που κατάφερε να συσπειρώσει τον κόσμο της ομάδας ξανά, μετά από μία τέτοια σεζόν, είναι αρκετό. Οι εμφανίσεις ήταν τόσο κακές την τρέχουσα σεζόν, που ο κόσμος σταδιακά έφευγε όλο και περισσότερο από το Παλατάκι, με τον Δικέφαλο να χάνει την στήριξη των φιλάθλων. Για μια ομάδα, που προσπαθεί να απαλλαγεί από τα χρέη του παρελθόντος, πληρώνοντας, δηλαδή, δύο ομάδες, η απομάκρυνση των οπαδών από την Πυλαία είναι μεγάλο «πλήγμα» για τη διοίκηση του Θανάση Χατζόπουλου.
Η είδηση της μεταγραφής του Πόρτερ Τζούνιορ κατάφερε κάτι ανέλπιστο. Έφερε και πάλι το μπάσκετ στο επίκεντρο, έστω και για μερικές ώρες. Ο κόσμος παρακολουθούσε με απορία τις ειδήσεις περί μεταγραφής του Αμερικανού αστέρα στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, μη μπορώντας να αποδεχθεί πως δεν πρόκειται για Πρωταπριλιάτικο αστείο.
Το αστείο, όμως, έγινε πράξη μέσα σε λίγες ώρες. Άλλοι ενθουσιάστηκαν, άλλοι έψαχναν να βρουν πού είναι το… πρόβλημα, ενώ άλλοι θέλησαν με κακία να υποτιμήσουν την αξία μιας τέτοιας κίνησης. Μία από τις καλύτερες μεταγραφές τα τελευταία χρόνια στην Basket League, μία από τις σπουδαιότερες μεταγραφές στην ιστορία το ΠΑΟΚ, ένα αδιαμφισβήτητα μεγάλο ταλέντο και παρόλα αυτά το… κόμπλεξ τα υπερνικά όλα.
Η μεγαλύτερη «νίκη» του Δικεφάλου δεν είναι η μεταγραφή του KPJ, ούτε ότι όλη η Ελλάδα, η Ευρώπη και οι Η.Π.Α. ασχολήθηκαν μαζί του. Η μεγαλύτερη νίκη της ΚΑΕ ΠΑΟΚ mateco είναι η ανακοίνωση-απάντηση στον οχετό, που δημοσιεύτηκε σε αθηναϊκό μέσο, δείχνοντας πως δεν θα ανεχθεί ό,τι παράλογο σκέφτεται και γράφει κάποιος, συκοφαντώντας το τμήμα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.
Το «ο ΠΑΟΚ φταίει για όλα» είναι ένα θέμα, που πράγματι κάνει «γκελ» στους Έλληνες αναγνώστες, το έχουμε δει, το έχουμε ζήσει και θα συνεχίσουμε να το βιώνουμε. Το μπασκετικό τμήμα του συλλόγου δεν βιώνει τις πιο ένδοξες στιγμές της ιστορίας του, όχι τώρα, εδώ και χρόνια. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ανέχεται τις κατηγορίες και τα εμετικά σχόλια κάποιων. Αν μη τι άλλο το… κούτελο είναι καθαρό και παρά τα προβλήματα προσπαθεί να στέκεται με αξιοπρέπεια. Ο πρωταθλητισμός μπορεί να μην επιτυγχάνεται, αλλά κανείς δεν έχει δικαίωμα να αφήνει αιχμές για τις αξίες και την ηθική του τμήματος και του συλλόγου.
Οι παθογένειες της ελληνικής πολιτείας και κοινωνίας είναι πολλές και γνωστές, κάποιες σχετίζονται με τον αθλητισμό, κάποιες όχι. Το δεδομένο είναι πως αυτές δεν συσχετίζονται με τον ΠΑΟΚ κι αυτά που πρεσβεύει από την αρχή της ίδρυσής του. Οποιοσδήποτε συσχετισμός είναι κατάπτυστος και τουλάχιστον εμπαθής. Η εξίσωση της μεταγραφής Πόρτερ με την υπόθεση του Κολωνού και του Λιγνάδη, αλλά κι άλλων ειδεχθών υποθέσεων, που έχουν απασχολήσει την ελληνική δικαιοσύνη είναι απαράδεκτη και σε κάνει να αναρωτιέσαι ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι αυτών των κειμένων και τι επιδιώκουν να πετύχουν.
Φυσικά, τα ερωτήματα πληθαίνουν όταν αναρωτιέσαι αν η επιλεκτική αυτή ευαισθησία θα εμφανιζόταν σε περίπτωση που ο Πόρτερ είχε μεταγραφεί σε ομάδα της πρωτεύουσας. Η φράση «δύο μέτρα και δύο σταθμά» ταιριάζει απόλυτα στη συγκεκριμένη περίπτωση, ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος την αντίδραση των μεγάλων αθηναϊκών μέσων στην άλλη μεγάλη μεταγραφή της φετινής σεζόν στην Basket League, ενός παίκτη που έχει απασχολήσει τη δικαιοσύνη για κακοποιητική συμπεριφορά και ενδοοικογενειακή βία.
Η εμπάθεια προς τον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ είναι ένα καθημερινό φαινόμενο στην ελληνική αθλητική δημοσιογραφία, μετά την κυριαρχία του στους αγωνιστικούς χώρος τα τελευταία χρόνια. Η επέκτασή του προς το μπασκετικό τμήμα τις τελευταίες ώρες είναι αξιοπερίεργη, πάντως, μιας ομάδας, που έχει περιορισμένους στόχους και μπήκε στο επίκεντρο, επειδή έδωσε μία ευκαιρία σε έναν αθλητή για να κάνει restart στην καριέρα του.
Το δεδομένο είναι πως η μεταγραφή των «ασπρόμαυρων» κέντρισε όλο το ενδιαφέρον, προσφέροντας ικανοποίηση και χαρά στους φίλους του Δικεφάλου, κάτι που, φυσικά, δεν άρεσε σε κάποιους. Κόμπλεξ είναι… και ΔΕΝ θα περάσει, όπως φαίνεται.