Μπορεί να λένε πως οι αριθμοί είναι ο καλύτερος τρόπος για να πεις ψέματα, ωστόσο κάποιοι δεν μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση.
Ο ΠΑΟΚ είναι από τις πλέον παραγωγικές ομάδες στην Ελλάδα και ετοιμάζεται να γράψει ιστορικό ρεκόρ, αν σκοράρει έστω και μια φορά στα επόμενα τρία παιχνίδια που απομένουν μέχρι το φινάλε της Super League, που θα σημάνει και το τέλος των αγωνιστικών υποχρεώσεων του.
Το γκολ που πέτυχε ο Ζόαν Σάστρε στη μεγάλη νίκη- ανατροπή κόντρα στην ΑΕΚ στην Τούμπα με 3-2, που κράτησε τις ελπίδες του Δικεφάλου για την κατάκτηση του πρωταθλήματος ζωντανές, ήταν το νούμερο 127 σε όλες τις διοργανώσεις για την ομάδα, κάτι που ισοφαρίζει το ιστορικό ρεκόρ της, από το μακρινό 2000-2001.
Διαβάζοντας αυτά τα επιτεύγματα, μπορεί να θεωρηθεί παράδοξο ότι οι φορ του ΠΑΟΚ δεν έχουν μεγαλύτερο κομμάτι στην πίτα του σκοραρίσματος, με τον Δικέφαλο να βλέπει παίκτες από όλες τις γραμμές να έρχονται στο γκολ, δίνοντας του πλουραλισμό, με τη μεσοεπιθετική του τριπλέτα να τραβάει «κουπί».
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τρεις επιθετικοί που έχουν αγωνιστεί φέτος έχουν πετύχει μόλις τα 18 από το σύνολο των 127 «ασπρόμαυρων» τερμάτων σε πρωτάθλημα, Κύπελλο κι Ευρώπη. Το μεγαλύτερο κομμάτι αυτών ανήκει στον Μπράντον Τόμας, που έχει βρει τα αντίπαλα δίχτυα 11 φορές.
Τέσσερα τέρματα έχει πετύχει ο Στέφανος Τζίμας, ενώ ακόμα χαμηλότερα, στα μόλις τρία, βρίσκεται ο Άλι Σαμάτα, που δεν έχει καταφέρει να δικαιώσει τις προσδοκίες του βασικού φορ των «ασπρόμαυρων».
Αν κοιτάξει κάποιος τον ανταγωνισμό με τους υπόλοιπους τρεις του Λεκανοπεδίου που διεκδικούν το πρωτάθλημα, θα καταλάβει και τη διαφορά. Ο ΠΑΟΚ φυσικά παίρνει περισσότερα γκολ από τις υπόλοιπες γραμμές του, ειδικά από τους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην τριάδα πίσω από τον φορ, αλλά μέσα στο κουτί είναι φανερό ότι υπάρχει έλλειμα.
Η πρωτοπόρος για την ώρα ΑΕΚ έχει στο ρόστερ της ως «κλασικούς» επιθετικούς, τους Έκι Πόνσε, Λιβάι Γκαρσία και Τομ Φαν Φεερτ, μιας κι ο Σέρχιο Αραούχο υποστηρίζει πλέον έναν πιο περιφερειακό ρόλο.
Συγκεντρωτικά, οι τρεις τους έχουν πετύχει 31 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, με τον Πόνσε να σκοράρει τα 16 από αυτά, τον Λιβάι Γκαρσία 14 και τον πρώην φορ του Βόλου μόλις ένα τέρμα, σε λιγοστές συμμετοχές.
Εμφανώς πιο «εξαρτημένος» από τα γκολ των κεντρικών επιθετικών του είναι ο Παναθηναϊκός, με βαρύ «πυροβολικό» τον Φώτη Ιωαννίδη, και συνολικό απολογισμό, μαζί με τους Σπόραρ και Γερεμέγιεφ, τα 43 γκολ.
Ο Έλληνας διεθνής έχει τα 23 από αυτά, με τον Σλοβένο να ακολουθεί με 13 και τον Γερεμέγεφ να συμβάλλει με ακόμα επτά τέρματα.
Περισσότερα γκολ από τους επιθετικούς του έχει πάρει ο Ολυμπιακός, που έχει στο ρόστερ του μόλις δύο διψήφιους σκόρερ, μετά το πρώτο του, Ελ Κααμπί. Συνολικά οι επιθετικοί του έχουν πετύχει 48 γκολ, με τη μερίδα του λέοντος να έρχεται από τον Ελ Κααμπί.
Ο 30χρονος έχει ήδη 30 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, με τον συμπατριώτη του Ελ Αραμπί να έχει έξι τέρματα, και τον Στέφαν Γιόβετιτς επτά. Πέντε γκολ έχει πετύχει ο Φραν Ναβάρο, που αποκτήθηκε τελευταίος, τον περασμένο Ιανουάριο.