O Mαντί Καμαρά πρέπει να θεωρείται παίκτης του ΠΑΟΚ για την επόμενη τριετία και η FORZA στη Σαββατιάτικη έκδοση της είχε ένα ωραίο θέμα με ιστορίες για τον Αφρικανό μέσο.
Αναλυτικά:
Ένιωθε βασιλιάς του κόσμου. Μόλις είχε ενηλικιωθεί, ήταν η πρώτη φορά που ταξίδευε μακριά από την χώρα του. Το πιο σημαντικό δεν ήταν η δοκιμή στην Αζαξιό τον Μάιο του 2015, αλλά ότι για πρώτη φορά θα κοιμόταν σε κανονικό κρεβάτι με στρώμα και μαξιλάρι! Το ταπεινό δώμα που του πρόσφερε για να ξεκουραστεί η ομάδα της Κορσικής του φαινόταν… παλάτι.
Η Αζαξιό τον πήρε, ήταν τόσο πεινασμένος, που στα δοκιμαστικά δεν έβλεπε κανέναν. Ο Μαντί Καμαρά είναι μία από τις αμέτρητες περιπτώσεις Αφρικανών που μέσω της μπάλας βρήκαν δίοδο στον αληθινό κόσμο. Με τα πρώτα του λεφτά βοήθησε την οικογένεια του στην Γουινέα να αποκτήσει κανονικό σπίτι, με κανονικά κρεβάτια, κανονικά στρώματα και κανονικά μαξιλάρια.
Ακόμα και σήμερα δεν ξεχνά το μέρος που μεγάλωσε, μέσω της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Matam Dimedy» στέλνει χρήματα για έργα υποδομής. Για να υπάρχει ένα κανονικό σύστημα ύδρευσης, ένα αξιοπρεπές οδικό δίκτυο, ένα φυσιολογικό νεκροταφείο. Τέτοια πράγματα.
Σχολείο δεν πήγε. Οι γνώσεις του λίγες. Μα πλούσια πολύ η ψυχή του. Τα αγγλικά του, ακόμα και σήμερα είναι μέτρια, τα ελληνικά τα καταλαβαίνει καλύτερα.
Αυτό που ακόμα δεν μπορεί να καταλάβει είναι πως δεν κατάφερε να παίξει μόνιμα σε κάποια από τα κορυφαία πρωταθλήματα. Ίσως να εμπιστεύτηκε λάθος ανθρώπους. Ίσως και ο ίδιος να ξεγελάστηκε και να αποδείχθηκε λιγότερο «επαγγελματίας» από όσο έπρεπε.
Ο Μαντί είναι ακόμα ένα μικρό παιδί σε σώμα μεγάλου. Με παιδική αθωότητα, αυθορμητισμό και άγνοια κινδύνου: «Έχω προτάσεις, αλλά το πρόβλημα είναι ότι ο πρόεδρος θέλει να ανανεώσω και μετά να με πουλήσει στην άλλη του την ομάδα, την Νότιγχαμ Φόρεστ. Κάπως έτσι, θα βρίσκομαι για πάντα στο κανάλι του. Αλλά, του είπα όχι», δήλωσε με περίσσια άγνοια κινδύνου σε Μέσο της χώρας του στις αρχές του έτους.
Η συνέντευξη κατέβηκε σχεδόν αμέσως, όμως ήταν η αρχή του τέλους. Αυτό επικυρώθηκε μετά το καθοριστικό χαμένο πέναλτι στον προημιτελικό κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό. Ο Μαντί εξαφανίστηκε από προσώπου γης. Με ένα πρόσφατο μήνυμα αποχαιρέτισε τον Ολυμπιακό τον οποίο χαρακτήρισε «ναό γνώσης» για τον ίδιο. Για τον ίδιο όλα είναι μέρος μιας διαδικασίας. Trust the process, όπως λέει και το αγαπημένο του μότο στον λογαριασμό του στο Instagram…
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΠΩΘΗΜΕΝΟ
Στον Ολυμπιακό τον φέρνει το 2018 ο Πιέρ Ισά ως τεχνικός διευθυντής. Σταδιακά, γίνεται ο ατζέντης του. Ο Καμαρά αφήνει τα πάντα πάνω του και περιμένει την μεγάλη πρόταση. Τα δημοσιεύματα πέφτουν… βροχή. Κι όντως, τσεκάρεται από όλη την καλή ευρωπαϊκή κοινωνία, μέχρι και την Παρί! Η κοστολόγηση του Ολυμπιακού, όμως, είναι εκτός λογικής, ξεπερνά τα 20 και τα 25 εκατομμύρια.
Ο Καμαρά βλέπει τα τρένα να περνάνε και γίνονται ανυπόμονος. Με εξαίρεση το ενεργό ενδιαφέρον από Γουότφορντ, Σαουθάμπτον, Νάπολι, Φιορεντίνα (ποτέ δεν ήρθε πρόταση άνω των 10 εκατομμυρίων), οι υπόλοιποι βλέπουν και δεν αγγίζουν. Το διαζύγιο με τον Ισά είναι άκομψο και με δημόσιες μομφές. Ο Καμαρά που ορέγεται Premier League πλακώνεται στα βάρη, «φουσκώνει» και χάνει το αέρινο στιλ του. Η πρόταση δανεισμού της Ρόμα είναι μάννα εξ’ ουρανού, όμως η οψιόν αγοράς δεν εξασκείται ποτέ.
Αν και θα μπορούσε να υπογράψει από την 1η Ιανουαρίου σε ομάδα της αρεσκείας του (Χετάφε, Σεβίλλη έδειξαν πολύ ενεργό ενδιαφέρον) επιλέγει να το διαπραγματευτεί όσο πάει. Όχι μόνο για να πάρει όσα περισσότερα μπορεί, αλλά κυρίως γιατί είναι η πρώτη φορά που πραγματικά μπορεί να ελέγξει το μέλλον του.
ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΖΟΣΕ ΜΟΥΡΙΝΙΟ
Το καλοκαίρι του 2022 ο Μουρίνιο βλέπει τις αντοχές του να δοκιμάζονται. Ο Βαϊνάλντουμ, το λαμπερό απόκτημα εκείνου του καλοκαιριού για την Ρόμα παθαίνει ρήξη χιαστού και ο χρόνος πιέζει αφόρητα. Πρώτη επιλογή είναι ο Σαούλ Νίγκεθ της Ατλέτικο Μαδρίτης, όμως πιο εφικτή περίπτωση μοιάζει ο δανεισμός του Καμαρά, ο οποίος τα έχει σπάσει με τον Ολυμπιακό.
Ο δανεισμός ολοκληρώνεται την ύστατη ώρα (31 Αυγούστου) και ο Αφρικανός βρίσκεται εν μία νυκτί στην Ρώμη, με το 20 στην πλάτη που φορούσαν ο Σιμόνε Περότα και ο Σεϊντού Κεϊτά. Ο special one κάνει λόγο για «παίκτη εγνωσμένης αξίας», όμως παρά τις 21 εμφανίσεις στην σεζόν, ο Μαντί δεν κατάφερε να αφήσει το αποτύπωμα του και να στεριώσει στην αιώνια πόλη.
Ανακτά όμως την χαμένη του εμπιστοσύνη, φέρνει ξανά το σώμα του στην σωστή μυϊκή φάση και φέτος στο πρώτο μισό της σεζόν έκανε ένα πολύ δυναμικό come-back, θυμίζοντας τον Καμαρά της πρώτης διετίας…