Δίχως τον Κιλιάν Μπαπέ και με μοιραίο τον Γκριεζμάν οι «τρικολόρ» ήταν άσφαιροι (0-0) απέναντι σε μία Ολλανδία που θα μπορούσε να «κλεψει» την νίκη.
Καμιά φορά ένα απλό στατιστικό μπορεί να λέει τα πάντα. Η Γαλλία δεν έχει κερδίσει στα τελευταία 6 παιχνίδια που ξεκίνησε χωρίς τον Κιλιάν Μπαπέ στην ενδεκάδα της. Ε, αυτά τα παιχνίδια έγιναν πλέον 7. Ο Γάλλος σταρ προφυλάχθηκε και οι τρικολόρ έβλεπαν την ολλανδική εστία σαν… κουμπότρυπα.
Ο Γκριεζμάν ήταν μοιραίος ουκ ολίγες φορές και μάλιστα στο τέλος οι «οράνιε» θα μπορούσαν να κλέψουν την νίκη, αν η κρίση του VAR σε ότι αφορά το παθητικό οφσάιντ ήταν διαφορετική σε φάση που ο Σίμονς έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Το 0-0 έμεινε ως το τέλος και μάλλον ανακούφισε και τις δύο ομάδες που εξακολουθούν να έχουν απόλυτο προβάδισμα πρόκρισης, ψάχνοντας πλέον την πρωτιά του ομίλου που θα κριθεί την τελευταία αγωνιστική.
Ο Ντιντιέ Ντεσάν επέλεξε να προστατεύσει τον μασκοφόρο Κιλιάν Μπαπέ, στο μέλλον είναι σίγουρο ότι θα τον χρειαστεί περισσότερο. Στην θέση του δεν έβαλε κάποιον επιθετικό, απλώς προσέθεσε στην ενδεκάδα τα μούσκουλα του Τσουαμενί και ανέβασε πιο ψηλά και σε θέση αριστερά τον Γκριεζμάν.
Χάρη σε αυτή την μικρή μετατόπιση, ο αρχηγός των τρικολόρ ήταν πολύ κοντά στην αντίπαλη περιοχή και μέσα σε όλες τις φάσεις.
Αυτός είχε το πρώτο καλό σουτ για τους Γάλλους που έδιωξε υπέροχα ο Φερμπρούχεν (4’), αυτός όμως ήραν και ο μοιραίος. Ο Τουράμ με μαγικό τακουνάκι έβγαλε τον Ραμπιό σε θέση καθαρού τετ-α-τετ, όμως εκείνος για να σιγουρέψει το γκολ προτίμησε να πασάρει δίπλα στον Γκριεζμάν, ο οποίος γλίστρησε και έχασε μία σπάνια ευκαιρία (13’).
Στην επόμενη φάση, πήγε να πάρει το αίμα του πίσω, όμως το απευθείας αριστερό από το ύψος του πέναλτι πέρασε ελάχιστα άουτ.
Είχαν και οι Ολλανδοί όμως τις στιγμές τους. Πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό, ο Φρίμπογνκ έφυγε στην πλάτη της άμυνας, όμως το διαγώνιο συρτό σουτ, έδιωξε σε κόρνερ ο Μενιάν, ο οποίος με νέα υπέροχη επέμβαση είπε «όχι» και σε φαλτσαριστό σουτ του Χάκπο (16’) μετά από έξοχη ατομική ενέργεια από αριστερά.
Μετά από ένα εκρηκτικό ξεκίνημα που είχε και τις δύο ομάδες να έχουν το πόδι πατημένο στο γκάζι, τα ρίσκα μειώθηκαν. Οι άμυνες άρχισαν να διαβάζουν καλύτερα τις συνθήκες και να προσαρμόζονται στα δεδομένα.
Σε μία μόνο φάση βρέθηκε ρήγμα, όμως ακόμα και ο ίδιος ο Τουράμ αιφνιδιάστηκε. Ο Γάλλος επιθετικός έφυγε στον κενό χώρο, όμως λανθασμένα πίστεψε ότι είναι οφσάιντ. Το τελείωμα του από πλεονεκτική θέση έφυγε ψηλά (28’), σε μία φάση που θα μπορούσε άνετα να δώσει προβάδισμα στους τρικολόρ.
Αυτό που φαινόταν στο ξεκίνημα της επανάληψης ήταν η προσπάθεια της Γαλλίας να επιβληθεί με τα αθλητικά προσόντα των παικτών της. Με όπλο την ταχυδύναμη, οι παίκτες του Ντεσάν στρίμωξαν τους αντιπάλους τους, όμως στην τελική προσπάθεια είχαν μία… βιασύνη. Το συρτό σουτ του Τουράμ με εξαιρετικές συνθήκες (59’) πέρασε ελάχιστα άουτ, ενώ λίγο αργότερα ο Τσουαμενί πήδηξε πιο ψηλά από όλους μετά από σέντρα του Κουντέ, όμως η κεφαλιά του πέρασε λίγο πάνω από τα δοκάρια (62’).
Ο Γκριεζμάν ήταν κινητήριος μοχλός και μέσα σε όλες τις φάσεις, όμως συνάμα ήταν και ο μοιραίος. Από νέο τακουνάκι του Τουράμ, ο Καντέ έστρωσε ξανά έτοιμο γκολ στον αρχηγό, όμως εκείνος έκανε μία επαφή παραπάνω με αποτέλεσμα ο Φερμπρούχεν να βγει γρήγορα και να διώξει σε κόρνερ (64’).
Κι εκεί που όλα έδειχναν ότι το γαλλικό γκολ έρχεται, αίφνης το σκηνικό άλλαξε. Οι οράνιε αναθάρρησαν και πίστεψαν ότι πήραν το προβάδιαμα. Σε μία φάση διαρκείας που ξεκίνησε με απόκρουση του Μενιάν σε συρτό σουτ του Ντεπάι από το ύψος του πέναλτι (69’), οι Ολλανδοί επέμειναν και έστειλαν την μπάλα στα δίχτυα με συρτό σουτ του Σίμονς. Ωστόσο, ο Ντούμφρις ήταν εκτεθειμένος σε θέση οφσάιντ και σε θέση που εμπόδιζε την εκτίναξη του Μενιάν.
Ο βοηθός και το VAR έκριναν ότι επηρέαζε την φάση και το γκολ ακυρώθηκε με τους Ολλανδούς να διαμαρτύρονται για την πιο γκρίζα φάση μέχρι στιγμής στο Euro.
Ολλανδία (Ρόναλντ Κούμαν): Φερμπρούχεν, Ντούμφρις, Φαν Ντάικ, Ντε Φράι, Ακέ, Σχάουτεν (73’ Φέρμαν), Ρέιντερς, Σίμονς (73’ Βαϊνάλντουμ), Φρίμπονγκ (73’ Χερτράουντα), Χάκπο, Ντεπάι (79’ Βέγκχορστ).
Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν): Μενιάν, Κουντέ, Ουπαμεκανό, Σαλιμπά, Τεό Ερναντές, Καντέ, Ραμπιό, Τσουαμενί, Γκριεζμάν, Ντεμπελέ (75’ Κομάν), Τουράμ (75’ Ζιρού).