Ο προπονητής της Αλ Ραγιάν, Στάθης Νεραντζάκης μίλησε στο Web Radio της ΕΟΚ για το μπάσκετ στο Κατάρ.
Ο Στάθης Νεραντζάκης είναι ο νέος προπονητής της Αλ Ραγιάν, έπειτα από πέντε χρόνια θητείας στο τεχνικό επιτελείο του ΠΑΟΚ.
Ο 47χρονος Έλληνας τεχνικός βγήκε στον αέρα του Web Radio της ΕΟΚ και μίλησε για τον λόγο που αποφάσισε να «μεταναστεύσει» ενώ αναφέρθηκε και γενικότερα στο μπάσκετ του Κατάρ.
«Γνώριζα ότι υπάρχουν κι άλλοι Έλληνες προπονητές στο Κατάρ. Συνεργάτης μου θα είναι ο Θανάσης Μολυβδάς που ήταν ήδη 2 χρόνια εκεί με τον κόουτς Στέργιο Κουφό. Έχουμε και μια επαφή απ’ τα προηγούμενα χρόνια, οπότε έκανα μια κουβέντα μαζί του. Ήταν πιο εύκολο στο πώς θα διαχειριστώ αυτήν την πρόταση που μου προέκυψε. Ένας λόγος που δέχθηκα να πάω είναι ότι η ομάδα είναι φιλόδοξη σε εθνικό επίπεδο και θέλει να κατακτήσει ξανά το πρωτάθλημα. Ταιριάζει και με τα δικά μου “θέλω”».
Για το «άνοιγμα» του Κατάρ στην Ευρώπη και την Ελλάδα: «Απ’ τις πληροφορίες που έχω, ναι μεν είναι μια χώρα της Ασίας στην αραβική χερσόνησο, αλλά έχει προσθέσει αρκετά ευρωπαϊκά στοιχεία στην κουλτούρα της. Αυτό βοηθάει και στη χώρα αυτή να ανοίγεται η αγορά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Επειδή οι Έλληνες είμαστε αρκετά εργατικοί, νομίζω ότι αυτό βοηθάει στο να πηγαίνει κάποιος Έλληνας και να ανοίγει την αγορά σε όποια χώρα πάει. Όσοι ήταν πριν από εμένα, δημιούργησαν τις συνθήκες έτσι ώστε να νιώθουν και οι Καταριανοί πιο ασφαλείς για να κάνουν πρόταση σε κάποιον Έλληνα προπονητή».
Για τις διοργανώσεις στο Κατάρ: «Πρώτη επίσημη υποχρέωση είναι το Κύπελλο του Κατάρ στις 19 Οκτωβρίου. Μετά ξεκινάει το πρωτάθλημά τους. Το καλεντάρι τους είναι διαφορετικά δομημένο σε σχέση με τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Επειδή η ομάδα τερμάτισε 3η πέρυσι, δε συμμετέχει στο Πανασιατικό. Έχουν κάποιες άλλες διοργανώσεις όπως το Κύπελλο του Εμίρη, ένα κύπελλο με χώρες της Αραβίας, το Ασιατικό πρωτάθλημα. Η πρώτη επίσημη διοργάνωση είναι στις 19 Οκτωβρίου, οπότε από 1η Σεπτεμβρίου θα πατήσω το πόδι μου στο Κατάρ και θα δω ιδίοις όμμασι τι συμβαίνει εκεί. Όλα τα άλλα έως τώρα είναι πληροφορίες που λαμβάνω».
Για τους ξένους που επιτρέπονται στο πρωτάθλημα και το ρόστερ της ομάδας: «Είναι μια ιδιαίτερη συνθήκη. Επιτρέπονται μόνο τρεις ξένοι στο πρωτάθλημα, εκ των οποίων πρέπει να παίζουν οι δύο στην πεντάδα. Είναι μια ιδιομορφία το πώς θα διαχειριστούμε το rotation την ώρα του αγώνα. Ουσιαστικά προσπαθούν να δίνουν περισσότερο χρόνο στους ντόπιους παίκτες, γι’ αυτό έχουν αυτήν την κατάσταση με δύο παίκτες ξένους να αγωνίζονται στην πεντάδα.
Αυτό σημαίνει ότι οι δύο ξένοι που θα πάρει η ομάδα θα πρέπει να είναι αυτοί που θα την οδηγήσουν. Τα χρήματα εδώ πάνω-κάτω είναι όπως στην Ελλάδα, εκτός από Ολυμπιακό-Παναθηναϊκό. Το ρόστερ στους ντόπιους παίκτες έχει σχεδόν κλείσει και ψάχνουμε τους δύο ξένους, ο ένας που θα είναι ο ηγέτης στη θέση των γκαρντ και ένας στη θέση των ψηλών.
Σίγουρα είναι δύσκολο για ‘μένα, γιατί έχω συνηθίσει την ευρωπαϊκή αφορά, όποτε και οι παίκτες που ξέρω περισσότερο είναι από ‘κει. Για να τους προσεγγίσεις να έρθουν στο Κατάρ θέλει ιδιαίτερη μεταχείριση. Είναι μόνο δύο παίκτες, νομίζω δε θα έχω ιδιαίτερο πρόβλημα».
Για το αν σκεφτόταν καιρό ότι θέλει να αναλάβει χρέη πρώτου προπονητή σε μια ομάδα: «Τα τελευταία χρόνια τριγύριζε στο μυαλό μου να πάω στο επόμενο βήμα της προπονητικής, να αναλάβω χρέη πρώτου προπονητή σε μια ομάδα. Επειδή ήμουν 14 συνεχόμενα χρόνια στην Α1, αυτό που έμαθα είναι ότι πλέον το μπάσκετ σε επίπεδο προπονητικής έχει φτάσει σε συνεργασία. Ναι μεν υπάρχει ο πρώτος προπονητής, αλλά οι βοηθοί είναι πλέον συνεργάτες. Είναι σίγουρα διαφορετική συνθήκη να είσαι όρθιος στον πάγκο με το να κάθεσαι πίσω, αλλά νομίζω ότι είχε φτάσει τα τελευταία χρόνια το πλήρωμα του χρόνου να… σηκωθώ απ’ τον πάγκο και να είμαι όρθιος».