Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος μίλησε στο «Ethnos.gr» για το ψηφιακό εισιτήριο, για τις λέσχες φιλάθλων και το τελεσίγραφο στις ομάδες.
Μεταξύ άλλων ανέφερε:
Για τις κάμερες στα γήπεδα:
«Υπήρχε παλαιό νομοθέτημα για τις κάμερες στα γήπεδα αλλά δυστυχώς η νομοθεσία ήταν διάτρητη. Είχε τεράστια κενά. Υπήρχαν κάμερες σε ορισμένα γήπεδα, σε άλλα δεν λειτουργούσαν και δεν υπήρχε σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής. Πλέον στα γήπεδα της Α Εθνικής υπάρχουν οι πιο σύγχρονες κάμερες τελευταίας τεχνολογίας και είναι νομοθετημένες ακόμα και οι περιοχές που καταγράφουν, όπως τα αποδυτήρια. Υπάρχει δομική αλλαγή σε αυτόν τον τομέα. Επίσης τα λειτουργικά έξοδα δεν τα επιβαρύνεται ο ελληνικός λαός αλλά οι σύλλογοι. Τα πάντα καταγράφονται σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα τρεις ημέρες πριν ξεκινήσει ο αγώνας κι έτσι η αστυνομία γνωρίζει τα πάντα που συμβαίνουν μέσα στα γήπεδα».
Για το ψηφιακό εισιτήριο και τα νέα δεδομένα στο γήπεδο:
«Και περνάμε στο ψηφιακό εισιτήριο. Ήταν διακαής πόθος και των προκατόχων μου, που καλοπροαίρετα νομοθέτησαν όπως ο Σταύρος Κοντονής. Δε μπορούσε όμως τότε να γίνει πράξη μέσα από την κάρτα φιλάθλου. Επίσης η τεχνολογία δεν το υποστήριζε και ήταν σε λάθος κατεύθυνση. Η πρόθεση όμως ήταν σωστή. Σήμερα όμως με τη νέα τεχνολογία και τον Δημήτρη Παπαστεργίου της ψηφιακής πολιτικής δημιουργήσαμε ένα νέο, υπαρκτό και υλοποιήσιμο περιβάλλον και από σήμερα ξεκινάει η υλοποίηση. Κανένα εισιτήριο πλέον στο μπάσκετ και στο ποδόσφαιρο δε μπορεί να εκδοθεί εάν δεν περάσει μέσα από το gov.gr.
Εννοείται πως το ψηφιακό εισιτήριο θα ισχύσει από τις 16 Αυγούστου. Με αυτό το σύστημα θα γίνεται και ταυτοπροσωπία και διασταύρωση. Άρα όσοι μπαίνουν στο γήπεδο θα ξέρουν πως τους ξέρουμε και θα είναι επώνυμοι και όχι ανώνυμοι. Αποκόπτεται έτσι η στενή σχέση ανωνυμίας και παραβατικότητας. Και μπορεί η βία να γίνεται έξω από το γήπεδο, η παραβατικότητα εκκολάπτονταν και δομούνταν μέσα στο γήπεδο στη λογική της παρέας, της οργάνωσης, ακόμα και της παραβατικής οργάνωσης με ιεραρχία μέσα στο γήπεδο. Αυτό δε μπορεί να γίνει μέσα στο γήπεδο και άρα αποδυναμώνουμε τη δυναμική των ομάδων αυτών και έξω από το γήπεδο».
Για τις λέσχες φιλάθλων και το τελεσίγραφο:
«Και περνάμε στο τέταρτο κομμάτι που αφορά στις Λέσχες. Μέχρι 20 Αυγούστου οι ομάδες θα πρέπει να δηλώσουν πια λέσχη φιλάθλων θα δηλώσουν. Έχουν δικαίωμα να δηλώσουν μόνο μία λέσχη που αναγνωρίζουν. Εάν δεν ανταποκριθούν σε αυτή την προθεσμία και αναφέρομαι ονομαστικά στις μεγάλες ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ, ο Άρης και δεν δηλώσουν ποιες λέσχες φιλάθλων αναγνωρίζουν, θα μείνουν χωρίς λέσχες. Επίσης όποιες λέσχες φιλάθλων δε μπουν στη διαδικασία ψηφιακής ταυτοποίησης τους στο Υπουργείο Αθλητισμού θα είναι εκτός νόμου. Έχουν προθεσμία 20-25 ημερών για να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όλοι πρέπει να ενδιαφερθούν. Οι προϋποθέσεις είναι καταγεγραμμένες. Θέλουμε τις λέσχες φιλάθλων, αλλά θα πρέπει να έχουν τη δομή οργανωμένης λέσχης».
Για τη συνάντηση με τους προέδρους των λεσχών:
«Μέχρι το τέλος του χρόνου φιλοδοξώ να γίνει μία συνάντηση στο Υπουργείο Αθλητισμού με τα προεδρεία όλων των Λεσχών. Να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να συζητήσουμε τα κοινά προβλήματα και τα κοινά μας ενδιαφέροντα. Θα μιλήσουμε και για τα δικαιώματα των φιλάθλων, θα ακούσω τις προτάσεις τους και θα βγει και ο εκπρόσωπος των Ελλήνων φιλάθλων που θα μας εκπροσωπεί στην Ευρώπη. Υπάρχει διεθνής ομοσπονδία λεσχών φιλάθλων και η Ελλάδα δε συμμετέχει».