Ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ, Τάκης Μπαλτάκος, μίλησε σε αθλητική τηλεοπτική εκπομπή κι άφησε αιχμές για τον νέο αρχιδιαιτητή, Στεφάν Λανουά, αναφορικά με τον καταρτισμό των πινάκων διαιτησίας.
Αναλυτικά τα όσα είπε:
«Επί των ημερών μας έγιναν τα δύο πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα που υπήρξαν στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Προσωπικά είμαι πολύ ευχαριστημένος από την πορεία που είχε η διαιτησία στα δύο αυτά χρόνια. Αντίθετα, δεν είμαι πολύ ευχαριστημένος γι’ αυτό που γίνεται τώρα.
Δηλαδή δεν συμφωνώ καθόλου όμως με τον τρόπο με τον οποίο “καρατομήθηκαν” εννιά διαιτητές της Super League 1 εκ των οποίων οι δύο είναι διεθνείς. Αυτό δεν μου άρεσε καθόλου. Και δεν μου άρεσε καθόλου για το λόγο ότι ο νέος αρχιδιαιτητής ο κ. Λανουά πριν προλάβει να πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα έδωσε ένα πίνακα ο οποίος δεν περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δύο διεθνείς διαιτητές, τον Διαμαντόπουλο και τον Μανούχο.
Πως έγινε αυτό; Μου κάνει μεγάλη εντύπωση όλο αυτό το πράγμα. Τους ήξερε από πριν; Τους είχε δει; Τους έκρινε χωρίς να τους δει; Του είπε κάποιος από την Ελλάδα και εάν του είπε, ποιος είναι αυτός, ότι αυτοί δεν κάνουν; Και δεν κάνουν γιατί; Για κάτι που έγινε πέρσι ή πρόπερσι; Είναι κάτι το οποίο προσωπικά δεν πιστεύω ότι πρέπει να συνεχιστεί, δηλαδή νομίζω ότι ο κ. Λανουά πρέπει αμέσως κιόλας να επαναφέρει τους εννιά διαιτητές και ιδιαίτερα τους δύο διεθνείς στους πίνακες και να τους κρίνει εάν θέλει, έχει κάθε δικαίωμα μέχρι τον Νοέμβριο που σταματάει το πρωτάθλημα και εάν θέλει να βγάλει από τους πίνακες 19 και όχι 9 διαιτητές!».
Για το αν πρέπει ο κόσμος να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη ο Λανουά:
«Σαφώς όχι. Και να δώσει εξηγήσεις εκεί, ή να δώσει εξηγήσεις στον πρόεδρό του στο κ.Μπιαλό, στο πρόεδρο της γαλλικής ομοσπονδίας. Πως έγινε δηλαδή ο άνθρωπος αυτός πριν ακόμη πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα να εμφανίσει πίνακες χωρίς αυτούς τους διαιτητές; Και θα έχουμε συνέχεια σ’ αυτό, δεν τελειώνουμε απόψε.
Το δεύτερο κομμάτι, αυτό που είπατε για τον Ροσέτι, είναι επίσης κάτι το οποίο μου κάνει πολύ αρνητική εντύπωση. Ο κ. Ροσέτι δεν είναι πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, είναι ένας διευθυντής, ο διευθυντής Διαιτησίας. Σεβασμός μπορεί να υπάρχει προς το πρόσωπό του, αλλά δεν παύει να είναι υφιστάμενος του κ. Θεοδωρίδη. Εδώ λοιπόν πρέπει να προφυλαχθεί ο κ. Θεοδωρίδης, ο οποίος είναι Έλληνας και ξέρει το ελληνικό πρωτάθλημα. Προστατεύεται έτσι ο Θεοδωρίδης; Προστατεύεται έτσι η ΟΥΕΦΑ; Είναι λογικό δηλαδή για ένα πλάγιο άουτ να το δει στραβά ένας οποιοσδήποτε παράγοντας μιας οποιασδήποτε ομάδας να φταίει ο Ροσέτι, άρα ο Θεοδωρίδης, άρα η ΟΥΕΦΑ;
Είναι όλα αυτά εν γνώση του κ. Τσέφεριν; Έχω αμφιβολία εάν όλα αυτά είναι εν γνώση του. Μην ξεχνάμε ότι ούτε στο καταστατικό της ΕΠΟ προβλέπονται τέτοιες ρυθμίσεις, δηλαδή να έρχεται ο αρχιδιαιτητής της ΟΥΕΦΑ και να λέει “θα πάρετε αυτόν”. ΄Όχι κύριε, θα δώσεις τρεις, θα πεις τρία ονόματα. Που το λέει το καταστατικό της ΟΥΕΦΑ ότι μπορεί να παρεμβαίνει ο κ. Ροσέτι και να λέει ότι θα πάρεις αυτόν τον αρχιδιαιτητή. Και σε ποιον θα οφείλει πίστη αυτός ο αρχιδιαιτητής; Θα οφείλει πίστη στην ΕΠΟ ή στον κ. Ροσέτι;».
Για το αν ξεκίνησε καλά τη θητεία του στην ΕΠΟ ο Μάκης Γκαγκάτσης:
«Θα σας πω δύο πράγματα. Καταρχήν, θέλω να πω κάτι για τον Κούγια, άσχετο βέβαια από τα προηγούμενα. Ο Κούγιας έκανε πολλή φασαρία πέρσι για τη δική του ομάδα την Κόρινθο και τη διαιτησία που είχε. Εγώ το είπα δημόσια ότι αυτός είχε δίκιο, καθώς αυτός κάτι υπέστη.
Εκτός από αυτόν όμως, εγώ δεν είδα κάποιος άλλος να υποστεί κάτι. Το πρωτάθλημα παίχθηκε μέχρι τελευταία αγωνιστική και με ένα γκολ που δεν έβαλε ο Ανσαριφάρντ, πήρε το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ. Τώρα ο Γκαγκάτσης είναι 41 ετών, ο άνθρωπος αυτός έχει μπροστά του προοπτική, είναι μια ελπίδα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ξεκίνησε πάρα πολύ ωραία με τον Γιοβάνοβιτς, με το προπονητικό κέντρο, με τον παίκτη από την Ελβετία που φέρνει.
Δεν πρέπει λοιπόν τρίτοι, οποιδήποτε και να είναι αυτοί να τον εκθέτουν με λάθη στα θέματα της διαιτησίας, γιατί πρόκειται περί λάθους. Αυτό το οποίο έγινε, να λέμε δηλαδή ότι ο Ροσέτι αποφασίζει, ο Ροσέτι κρίνει. Μα δεν τα λέει αυτά ούτε το καταστατικό της ΕΠΟ ούτε της ΟΥΕΦΑ, ούτε της ΦΙΦΑ».