Από την αρχή του «δρόμου» των φετινών προκριματικών του Champions League στη Ρουμανία γινόταν αρκετός λόγος για μια πιθανή συνάντηση της Στεάουα Βουκουρεστίου και του ΠΑΟΚ, κυρίως λόγο της παρουσίας του Ράζβαν Λουτσέσκου στην άκρη του πάγκου του Δικεφάλου. Τελικά αυτή θα πραγματοποιηθεί, απλά σε άλλη διοργάνωση, αφού οι δύο ομάδες θα τεθούν αντιμέτωπες
Βέβαια αυτός που συνδέει τις δύο ομάδες δεν είναι άλλος από τον Ηλία Χαραλάμπους, με τον άλλοτε ποδοσφαιριστή των «ασπρόμαυρων» να αποτελεί τον προπονητή της ομάδας, κατακτώντας το πρωτάθλημα, που της έδωσε το εισιτήριο για τον πρώτο προκριματικό του Champions League.
Ιστορικά, η Στεάουα είναι η πιο επιτυχημένη ρουμανική ποδοσφαιρική ομάδα με 26 Πρωταθλήματα, 22 Κύπελλα, 6 Σούπερ Καπ Παράλληλα, έγινε η πρώτη ομάδα από την Ανατολική Ευρώπη που κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών, το 1986, επικρατώντας της Μπαρτσελόνα στα πέναλτι, μετά το 0-0 στην κανονική διάρκεια.
Στην ευρωπαϊκή της ιστορία ξεχωρίζει και η κατάκτηση του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ, κόντρα στη Ντιναμό Κιέβου, ενώ είχε και ακόμα μια παρουσία στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1989, γνωρίζοντας την ήττα με 4-0 από τη Μίλαν.
Η ιστορία και οι αλλαγές των ονομάτων:
Η Στεάουα ιδρύθηκε στις 7 Ιουνίου 1947 με την ονομασία ΑΣΑ Βουκουρεστίου (ASA, Asociaţia Sportivă a Armatei Bucureşti, δηλαδή Στρατιωτικός Αθλητικός Οργανισμός Βουκουρεστίου). Ιδρύθηκε από αξιωματούχους του τότε βασιλικού οίκου της Ρουμανίας και την άδεια ίδρυσής της εξέδωσε ο ίδιος ο Αρχηγός του Βασιλικού Στρατού Μιχαήλ Λασκάρ. Εκτός από το ποδόσφαιρο ο σύλλογος είχε άλλα έξι αθλητικά τμήματα και πρώτος προπονητής ήταν ο Κόλομαν Μπράουν-Μπόγκνταν.
Τα αρχικά χρώματα του συλλόγου ήταν τα χρώματα της ρουμανικής σημαίας. Δηλαδή ριγέ κιτρινοκόκκινες φανέλες με μπλε παντελονάκια. Στις 30 Δεκεμβρίου 1947 με τη μετατροπή του Βασιλικού Στρατού σε Λαϊκό, έπειτα από την επικράτηση του κομμουνιστικού κόμματος, καθιερώθηκε ως σύμβολο της ομάδας το κόκκινο αστέρι σε κυανό φόντο και το κίτρινο χρώμα καταργήθηκε.
Στη συνέχεια ο σύλλογος άλλαξε διάφορα ονόματα, όπως ΚΣΤΑ (CSCA, Clubul Sportiv Central al Armate, δηλαδή «Κεντρικός Αθλητικός Σύλλογος του Στρατού») το 1948 και ΚΤΑ (CCA, Casa Centrală a Armatei, δηλαδή «Κεντρικός Οίκος του Στρατού») το 1950.
Το 1961 καθιέρωσε το όνομα Στεάουα (Steaua, δηλαδή «Αστέρι»). Όπως προκύπτει από την ονομασία, ήταν ο αθλητικός σύλλογος του ρουμανικού στρατού. Αυτή η σύνδεση διατηρήθηκε ως το 1998, οπότε το ποδοσφαιρικό τμήμα αποχωρίστηκε από τα υπόλοιπα τμήματα του συλλόγου. Σήμερα η μόνη σχέση που απομένει με το στρατό είναι ότι το στάδιο της ομάδας είναι ιδιοκτησία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης της Ρουμανίας.
H τελευταία αλλαγή ονόματος ήρθε το 2015, όταν έχασε το δικαστήριο για τα δικαιώματα του σήματος από τον Ρουμανικό στρατό, με αποτέλεσμα να μετονομάζεται σε FCSB, αν και συνεχίζει να είναι γνωστή ως Στεάουα.
Η φετινή ευρωπαϊκή της διαδρομή:
Η Στεάουα ξεκίνησε το ταξίδι της στα φετινά προκριματικά του Champions League από τον πρώτο γύρο, όπου είχε εύκολο έργο, επικρατώντας με συνολικό σκορ 11-1 της Βίρτους, για να πάρει αυτή την πρόκριση για τον δεύτερο προκριματικό. Εκεί αντιμετώπισε ως αουτσάιντερ τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, και μετά το 1-1 της Ρουμανίας, πήρε την πρόκριση στη ρεβάνς επικρατώντας με 0-1.
O δρόμος της στo Champions Leauge σταμάτησε στον τρίτο προκριματικό, όταν τέθηκε αντιμέτωπη με τη Σπάρτα Πράγας, χάνοντας την πρόκριση στην έδρα της, μετά από ισοπαλία στην Τσεχία (1-1 και 2-3). Μάλιστα αν περνούσε, κι ο ΠΑΟΚ δεν βίωνε τον σοκαριστικό αποκλεισμό από τη Μάλμε, θα είχαν συναντηθεί νωρίτερα, για τα Play Off της διοργάνωσης.
Θέση στον διευρυμένο όμιλο του Europa League έκλεισε αποκλείοντας την ΛΑΣΚ Λιντζ, από την οποία απέσπασε ισοπαλία στην Αυστρία, πριν επικρατήσει με 1-0 στο Βουκουρέστι.
Όσο καλά τα πάει στην Ευρώπη φέτος, τόσο κακό είναι το ξεκίνημα της στο πρωτάθλημα με μόλις μια νίκη στις πρώτες έξι αγωνιστικές, ούσα προτελευταία με πέντε βαθμούς.
Το ρόστερ:
Από το φετινό ρόστερ, αξίας 35,30 εκατομμυρίων σύμφωνα με το Transfermarkt, κι από αυτό ξεχωρίζει το όνομα του αρχηγού της ομάδας Ντάριους Ολάριου, με τον μεσοεπιθετικό να έχει φέτος οκτώ γκολ και μια τρεις ασίστ σε δώδεκα συμμετοχές. Ακολουθεί ο φορ Ντέιβιντ Μικολέσκου με πέντε τέρματα.
«Απώλεια» του μεταγραφικού παζαριού ήταν ο Φλόριαν Κομάν, που πωλήθηκε για κάτι παραπάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ στην Αλ Γκαράφα.
Σημαντικότερη από της φετινές της καλοκαιρινές μεταγραφές, ο επαναπατρισμός του μεσοεπιθετικού Φλόριν Τανάσε, που αγωνιζόταν στη Σαουδική Αραβία.