Εδώ και πολλά χρόνια το ελληνικό πρωτάθλημα διακόπτεται για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δίνοντας την ευκαιρία στους ποδοσφαιριστές να ξεκουραστούν για τουλάχιστον μια εβδομάδα.
Τα πράγματα, όμως, δεν ήταν πάντα το ίδιο ρόδινα για τους παίκτες, αφού στο παρελθόν βρέθηκαν στο γήπεδο για επίσημους αγώνες τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων ή και λίγες ώρες πριν την αλλαγή του χρόνου. Ακόμη περισσότερες φορές είχαν οριστεί παιχνίδια πρωταθλήματος μέσα στις γιορτές, γεγονός που τους υποχρέωνε να περνούν τις χρονιάρες ημέρες μαζί με τις αποστολές των ομάδων τους στα ξενοδοχεία, μακριά από τις οικογένειες τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Ίσως για τους παίκτες του ΠΑΟΚ να μην υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τα Χριστούγεννα του 1984. Για τη φάση των 32 του κυπέλλου ο Δικέφαλος είχε κληρωθεί να αντιμετωπίσει σε διπλούς αγώνες την ομάδα του Άρη. Και το πρώτο παιχνίδι είχε οριστεί να διεξαχθεί στην Τούμπα στις 26 Δεκεμβρίου.
Αυτό, φυσικά, σήμαινε ότι οι παίκτες του Βάλτερ Σκότσικ θα έπρεπε να βρεθούν στο γήπεδο για προπόνηση και την παραμονή, αλλά και ανήμερα των Χριστουγέννων. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να συμβεί και διαφορετικά. Η ΠΑΕ, πάντως, είχε φροντίσει ώστε οι παίκτες να μη στερηθούν τη συντροφιά των δικών τους ανθρώπων. Κι έτσι, το απόγευμα της 25ης Δεκεμβρίου διοργάνωσε γιορτή, παρουσία και των μελών των οικογενειών τους, για να αισθανθούν κι αυτοί κάτι από Χριστούγεννα. Τη διοίκηση εκπροσώπησε ο γενικός αρχηγός, Γιώργος Κασιμάτης (έφυγε πρόσφατα από τη ζωή), απόντος του προέδρου της ΠΑΕ Πέτρου Καλαφάτη, που είχε μεταβεί στο εξωτερικό για λόγους υγείας. «Σας ευχαριστούμε για αυτήν την πρωτοβουλία. Σας υποσχόμαστε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να πετύχουμε τους στόχους της ομάδας» είχε τονίσει στο σύντομο χαιρετισμό του ο Κώστας Ιωσηφίδης, εκπροσωπώντας ως αρχηγός τους συμπαίκτες του.
ΠΗΡΕ ΤΗ ΝΙΚΗ, ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΘΡΙΑΜΒΟ
Την επομένη (δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων) ο ΠΑΟΚ νίκησε τους «κίτρινους» με 2-0 χάρη στα γκολ των Καρασαββίδη και Αλεξανδρίδη. Ο αγώνας αποτέλεσε επιθετικό μονόλογο των γηπεδούχων, που είχαν τις ευκαιρίες να πετύχουν και διπλάσιο σκορ (ο Πάπριτσα είχε προσπάθεια στο δοκάρι, ενώ ο Κατσιαούνης είχε αποκρούσει πέναλτι του Δημόπουλου). Στον αγώνα ρεβάνς ο Δικέφαλος ηττήθηκε με 3-1, περνώντας στους 16 της διοργάνωσης χάρη στο εκτός έδρας γκολ.
ΓΚΟΛ ΚΑΙ….ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΕΣ
Τέσσερις ημέρες μετά το ματς κυπέλλου, προπαραμονή Πρωτοχρονιάς, ΠΑΟΚ υποδέχθηκε τη Δόξα για το πρωτάθλημα (με τους φιλοξενούμενους έπαιζε ο Δημήτρης Μήτογλου, μετέπειτα παίκτης του Δικεφάλου). Οι γηπεδούχοι… κέρασαν τους Δραμινούς δύο γκολ (Πάπριτσα και Καρασαββίδης διαμόρφωσαν το 2-0), αλλά και είκοσι βασιλόπιτες, μία σε κάθε μέλος της αποστολής. Και την πρώτη μέρα του 1985 όλα τα μέλη του αγωνιστικού τμήματος του Δικεφάλου βρέθηκαν στην Τούμπα για να κόψουν τη δική τους βασιλόπιτα
Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΙΣΡΑΕΛ
Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 1988, ώρα 14.00, Τούμπα: Σε δέκα ώρες θα έμπαινε ο νέος χρόνος, αλλά οι παίκτες του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού Βόλου είχαν στηθεί στη σέντρα για την τελευταία αγωνιστική υποχρέωση του έτους. Μαζί τους και κάτι λιγότερο από δέκα χιλιάδες φίλαθλοι στις εξέδρες (7.216 εισιτήρια). Το γκολ του Σκαρτάδου (55’) δεν έμεινε χωρίς απάντηση από τους Θεσσαλούς (ο Σκούτας διαμόρφωσε το 1-1, οχτώ λεπτά αργότερα) και έτσι η ομάδα του Βασίλη Δανιήλ γύρισε στη βάση της με το βαθμό της ισοπαλίας. Αμέσως φούντωσαν οι φήμες, που ήθελαν τον Ρίνους Ίσραελ να «πληρώνει το μάρμαρο» της ισοπαλίας και να αποχωρεί από τον πάγκο, ωστόσο η ΠΑΕ έσπευσε με ανακοίνωση της να τις διαψεύσει. Στην πράξη διαψεύστηκε η ίδια, αφού τρεις εβδομάδες αργότερα προχώρησε σε λύση της συνεργασίας με τον Ολλανδό προπονητή (αμέσως μετά την εκτός έδρας ήττα από τη Λάρισα με 2-1). Με την έλευση της νέας χρονιάς ο τότε πρόεδρος Γιάννης Δεδέογλου είχε φέρει στη διοίκηση τον Τάκη Πανελούδη, ως υπεύθυνο του ποδοσφαιρικού τμήματος. Όσο για το ποιος διαδέχτηκε τον Ίσραελ; Ο Νίκος Αλέφαντος.
* Άλλες τρεις φορές είχε αγωνιστεί ο ΠΑΟΚ τελευταία ημέρα ενός ημερολογιακού έτους: παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1967 είχε νικήσει 3-1 την Προοδευτική, πέντε χρόνια μετά επικράτησε εκτός έδρας της Καλαμάτας με 3-0, ενώ στη δύση του 1978 επιβλήθηκε στην Τούμπα με 4-2 της Καστοριάς.
* Ακόμη πιο συχνό ήταν το φαινόμενο στα χρόνια πριν την καθιέρωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου να διεξάγεται αγωνιστική τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων. Οι επιδόσεις των ‘ασπρόμαυρων’: Προοδευτική-ΠΑΟΚ 1-1 (1965), ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 0-0 (1966), Παναχαϊκή-ΠΑΟΚ 1-1 (1971), ΠΑΟΚ-Καστοριά 5-0 (1973-κύπελλο), ΠΑΣ Γιάννινα-ΠΑΟΚ 4-5 (1976), Πανσερραϊκός-ΠΑΟΚ 1-2 (1977).
* Η τελευταία φορά, που το πρωτάθλημα δεν είχε διακοπή μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ήταν δέκα χρόνια πριν. Στις 30 Δεκεμβρίου 2007 η ομάδα του Σάντος αντιμετώπιζε την ΑΕΚ στο Ολυμπιακό στάδιο, γνωρίζοντας την ήττα με 2-0. Τρία χρόνια νωρίτερα υπήρξε και πάλι δράση εν μέσω των γιορτών: στις 29 Δεκεμβρίου 2004 η ομάδα του Ρολφ Φρίνγκερ έχανε εκτός έδρας από τον Παναθηναϊκό με 2-1.
ΕΠΟΧΗ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ
Αμέσως μετά τα Χριστούγεννα και πριν την Πρωτοχρονιά (27 Δεκεμβρίου 1987) είχε υποδεχθεί ο ΠΑΟΚ τον συντοπίτη Άρη. Και στις εξέδρες βρίσκονταν περισσότεροι από 25 χιλιάδες φίλαθλοι.
Η επικράτηση της ομάδας του Μιχάλη Μπέλλη (λίγες ημέρες νωρίτερα είχε διαδεχθεί τον Τάις Λίμπρεχτς) ήταν ‘καθαρή’ με 3-1 (σκόρερ οι Μπάνον, Μπορμπόκης και Ιορδανίδης). Και μετά τη λήξη του αγώνα ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ Χάρης Σαββίδης ανακοίνωνε -εντός των αποδυτηρίων- στους παίκτες έξτρα πριμ ύψους 150 χιλ. δραχμών.
Πριν αλλάξει ο χρόνος (30 Δεκεμβρίου), ο Δικέφαλος υποδέχθηκε την Καστοριά (στον πάγκο της ήταν ο Χρήστος Τερζανίδης) για τους 32 του κυπέλλου. Το 2-1 δεν αποδείχθηκε αρκετό για την πρόκριση, αφού στη ρεβάνς οι «γουναράδες» έκαναν την έκπληξη, νικώντας 3-1.
Τρία χρόνια αργότερα, ο Τερζανίδης θα διαδέχονταν τον Ρομπ Γιάκομπς (απομακρύνθηκε μετά το 1-1 με την ΑΕΚ) στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Και θα έκανε ντεμπούτο την προπαραμονή Πρωτοχρονιάς του 1991 στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Ξάνθη. Ο Δικέφαλος έφθασε στη νίκη με 2-1, με σκόρερ τους Μαγκντί και Αναστασιάδη από το πρώτο ημίχρονο.
Τρεις ημέρες πριν το… Μιλένιουμ (29 Δεκεμβρίου 1999) ο ΠΑΟΚ φιλοξένησε την Προοδευτική. Και στις θέσεις των επισήμων της Τούμπας κάθονταν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος από την Πρωτοχρονιά θα αναλάμβανε τις τύχες των «ασπρόμαυρων». Το παιχνίδι κρίθηκε στο φινάλε, όταν ο Ρουτζιέρης έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της εστίας του, με αποτέλεσμα η ομάδα του Σταύρου Σαράφη να πάρει τη νίκη.
* Αντίπαλος του ΠΑΟΚ στους 16 του κυπέλλου για τη σεζόν 1993-94 είχε κληρωθεί o Παναθηναϊκός. Το 0-0 του πρώτου αγώνα στην πρωτεύουσα έδινε σημαντικές ελπίδες πρόκρισης στον Δικέφαλο ενόψει της ρεβάνς της Τούμπας, που ορίστηκε να διεξαχθεί στις 29 Δεκεμβρίου 1993. Ο αγώνας –παρουσία 15 χιλιάδων φιλάθλων-κρίθηκε στα πέναλτι με 5-4 υπέρ των «πράσινων».
ΠΡΩΤΑ ΓΙΟΡΤΗ, ΜΕΤΑ ΝΙΚΗ…
Η ΕΠΟ είχε ορίσει κανονικά αγωνιστική για τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων του 1979. Και ο ΠΑΟΚ θα υποδέχονταν στην Τούμπα τον Πανιώνιο.
Ο Δικέφαλος προέρχονταν από ήττα με 3-1 στην Κόρινθο, ο Πανιώνιος δεν ήταν και ο πιο εμπορικός αντίπαλος, αλλά, παρά και το εορταστικό της ημέρας, σε εκείνο το ματς είχαν κοπεί σχεδόν δέκα χιλιάδες εισιτήρια (9818 ο ακριβής αριθμός).
Το προηγούμενο βράδυ, με πρωτοβουλία του συμβούλου δημοσίων σχέσεων Αντώνη Κρυσταλλάκου, είχε διοργανωθεί στο ξενοδοχείο Πανόραμα χριστουγεννιάτικη γιορτή, παρουσία και των οικογενειών των ποδοσφαιριστών. Ο Δικέφαλος δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα απέναντι στον Πανιώνιο, τον οποίο είχε νικήσει με 3-1 (δύο γκολ ο Γκουερίνο και ένα ο Κωστίκος). Δεν ήταν όμως το ίδιο αποτελεσματικός τέσσερις ημέρες αργότερα στην Πάτρα. Προπαραμονή Πρωτοχρονιάς, άνοιξε το σκορ με τον Ορφανό (16΄), αλλά η Παναχαϊκή ισοφάρισε σε 1-1 με τον Δαβουρλή (στο 72΄ με εκτέλεση κόρνερ!), παρά το γεγονός ότι από το 29΄ έπαιζε με παίκτη λιγότερο (αποβολή Γεωργόπουλου).
Αλλά και τις τρεις χρονιές που ακολούθησαν, οι ομάδες της Α’ εθνικής είχαν υποχρεώσεις στη διάρκεια των γιορτών. Στο εκτός έδρας ντέρμπι της 28ης Δεκεμβρίου 1980 με τον Ολυμπιακό, ο ΠΑΟΚ βγήκε χαμένος με 1-0 (από το 61΄ έπαιζε με παίκτη λιγότερο εξαιτίας της αποβολής του Γούναρη). Ένα χρόνο μετά (27 Δεκεμβρίου 1981) ο Κωστίκος πετύχαινε όλα τα γκολ στο 3-0 επί της Λάρισας, ενώ στις 27 Δεκεμβρίου 1982, με τα τέρματα των Τριανταφυλλίδη και Δημόπουλου ο Δικέφαλος περνούσε με 2-1 από το Καραϊσκάκη επί του Εθνικού.
ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ: ΤΑ ΔΥΟ «ΡΕΒΕΓΙΟΝ» ΜΕ ΑΠΟΛΛΩΝΑ
Δύο φορές μέσα σε τρία χρόνια ο Απόλλων Σμύρνης (τότε Αθηνών) βρέθηκε στην Τούμπα λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου. Στις 29 Δεκεμβρίου 1991 οι παίκτες του Μπλάζεβιτς νίκησαν 2-1 (σκόρερ οι Τζούρτζεβις, Σκαρτάδος) την αθηναϊκή ομάδα, την οποία τότε ενίσχυε ο Αριστείδης Καρασαββίδης. Καλύτερη τύχη είχε ο Απόλλων στις 28 Δεκεμβρίου 1994, όταν μπροστά σε μόλις πέντε χιλιάδες φιλάθλους, απέσπασε ισοπαλία με 1-1 (20’ αυτογκόλ Ιωάννου, 25΄ Νικολαΐδης), παρά το γεγονός ότι σχεδόν σ’ ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο έπαιζε με παίκτη λιγότερο (αποβολή Κεφαλά).