Ο πρώτος τελικός του FIBA Europe Cup ανήκει στο παρελθόν. Ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να κερδίσει την Μπιλμπάο στην Ισπανία, με τους Βάσκους να παίρνουν ένα ελαφρύ προβάδισμα επτά πόντων ενόψει της ρεβάνς στο PAOK Sports Arena. Το σύνολο του Μάσιμο Καντσελιέρι ήταν εξαιρετικά άστοχο πίσω από τα 6.75, ωστόσο το -7 είναι ένα διαχειρίσιμο αποτέλεσμα.
Το παιχνίδι στο Παλατάκι θα είναι κάτι παραπάνω από ιστορικό. Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται μπροστά σε μία τεράστια ευρωπαϊκή «πρόκληση» κι έχει την ευκαιρία να γράψει ιστορία ξανά, 31 χρόνια μετά τον τελευταίο ευρωπαϊκό τίτλο του συλλόγου.
Οι Θεσσαλονικείς καλούνται να ανατρέψουν την ήττα στην Bilbao Arena και χρειάζονται νίκη με οκτώ πόντους ή περισσότερους για να κατακτήσουν τον τίτλο του Κυπέλλούχο στο FIBA Europe Cup. Μπορεί να το κάνει; Ο ΠΑΟΚ έχει καταφέρει στο παρελθόν να ανατρέψει ήττες και να πάρει προκρίσεις σε διπλά ευρωπαϊκά παιχνίδια. Καλείται να περπατήσει σε αυτό το μονοπάτι και τώρα, με γνώμονα τις μεγάλες εμφανίσεις του παρελθόντος, προκειμένου να φέρει την τρίτη ευρωπαϊκή κούπα στον σύλλογο, λίγες ημέρες μετά τα γενέθλια του ΠΑΟΚ και την συμπλήρωση 99 χρόνων ζωής.
Η ιστορία των… ανατροπών ξεκινάει από το μακρινό 1983, όταν ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε στα προκριματικά του Κυπέλλου Κόρατς. Στον προκριματικό γύρο αντιμετώπισε την Άαρσχοτ, από την οποία ηττήθηκε στο Βέλγιο με 87-84. Λίγες ημέρες αργότερα υποδέχθηκε την βελγική ομάδα στη Θεσσαλονίκη και πήρε μία ευρεία νίκη-πρόκριση στους ομίλους του Κόρατς, αφού επικράτησε με 113-97.
Μία αντίστοιχα σπουδαία πρόκριση με ανατροπή ήρθε και τη σεζόν 1986-1987 και πάλι για τα προκριματικά του Κυπέλλου Κόρατς. Στον πρώτο γύρο της προκριματικής φάσης οι «ασπρόμαυροι» ηττήθηκαν στη Βουλγαρία από την ΤΣΣΚΑ Σόφιας με 85-83, ωστόσο στον επαναληπτικό η κατάσταση ήταν διαφορετική. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε με άνεση την ΤΣΣΚΑ και σκορ 89-77 και προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο των προκριματικών του Κόρατς.
Μία από τις ιστορικότερες ευρωπαϊκές ανατροπές του ΠΑΟΚ ήταν αυτή του 1994 για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Κόρατς. Ο ΠΑΟΚ διασταυρώθηκε με την Σκαβολίνι στους «8» του Κόρατς και η υπόθεση πρόκριση έμοιαζε δύσκολη, μετά το τέλος του πρώτου αγώνα. Οι Θεσσαλονικείς είχαν γνωρίσει βαριά εκτός έδρας ήττα στην πρώτη χρονικά αναμετρήσεις, χάνοντας με 82-66 και είχαν μπροστά τους να ανέβουν ένα «βουνό» για να τα καταφέρουν. Στη Θεσσαλονίκη, όμως, τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά. Ο ΠΑΟΚ κατάφερε όχι απλώς να ανατρέψει το εις βάρος του σκορ από το πρώτο παιχνίδι, αλλά να ταπεινώσει την Σκαβολίνι, κερδίζοντας με 96-58 και να προκριθεί με εντυπωσιακό τρόπο στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Ιστορική πρόκριση, η οποία λίγο καιρό αργότερα έφερε έναν ευρωπαϊκό τίτλο, ο οποίος είναι -μέχρι στιγμής- ο τελευταίος που έχει κατακτήσει ο Δικέφαλος.
Ακόμη μία πρόκριση με ανατροπή ήρθε λίγους μήνες αργότερες. Τη σεζόν 1994-1995 ο ΠΑΟΚ βρέθηκε στα προκριματικά της EuroLeague. Στο πρώτο χρονικά παιχνίδια αντιμετώπισε την Χάποελ Τελ Αβίβ και ηττήθηκε με 82-70, ένα σκορ που δεν έδινε πολλές ελπίδες για την πρόκριση. Παρόλα αυτά, στο Παλέ ο ΠΑΟΚ πήρε μία εμφατική νίκη με 82-66 και προκρίθηκε στην regular season της διοργάνωσης, αγωνιζόμενος χωρίς τον ηγέτη του, Μπάνε Πρέλεβιτς.
Για να βρει κάποιος ευρωπαϊκή ανατροπή σε διπλούς αγώνες του Δικεφάλου στη σύγχρονη ιστορία πρέπει να ψάξει στη σεζόν 2016-2017. Τότε, ο ΠΑΟΚ είχε αντιμετωπίσει ένα αδελφικό σωματείο στην ενδιάμεση φάση, πριν τους «16» του Basketball Champions League. ΠΑΟΚ και Παρτιζάν ήρθαν αντιμέτωπες για πρώτη φορά εκείνη τη σεζόν στις 8 Φεβρουαρίου 2017 στο Παλατάκι, με τους Θεσσαλονικείς να χάνουν στις λεπτομέρειες με σκορ 74-76. Στο Aleksandar Nikolic Hall η ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλο έφυγε με το διπλό και την πρόκριση, καθώς κέρδισε με 78-82.
Φυσικά, υπάρχει και η πρόσφατη νίκη με ανατροπή του ΠΑΟΚ στη Γαλλία απέναντι στη Σολέ. Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο στα ημιτελικά του FIBA Europe Cup, με τον Δικέφαλο να χάνει με 88-89 στο PAOK Sports Arena, ωστόσο μία εβδομάδα αργότερα γράφτηκε ιστορία. Στο La Meilleraie η ομάδα του Μάσιμο Καντσελιέρι πέτυχε κάτι ανεπανάληπτο, αφού έστειλε το ματς στην παράταση χάρη στο buzzer beater τρίποντο του Φρανκ Μπάρτλεϊ. Στον έξτρα χρόνο της παράτασης οι «ασπρόμαυροι» επικράτησαν με 88-90 και εξασφάλισαν τη πρόκριση στους διπλούς τελικούς της διοργάνωσης.