Ήταν κόντρα στην τάση της εποχής. Την σύγχρονη ποδοσφαιρική λογική που επιβάλλει μικρότερες ηλικίες, πιο γερά πνευμόνια, υψηλότερες εντάσεις, που μπορούν να ανταποκριθούν στο πιο απαιτητικό πρόγραμμα και το ποδόσφαιρο σε υψηλότερες ταχύτητες.
Ο ΠΑΟΚ επέμενε να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα, ποντάροντας στην δική του συνταγή. Τα «μεγάλα παιδιά» είναι αξιόπιστα, ώριμα, ξέρουν να «κάνουν την δουλειά», όμως έχουν ένα συγκεκριμένο ταβάνι. Μπορούν να σε φτάσουν μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο. Οι μηχανές με πολλά χιλιόμετρα θέλουν πιο συχνά σέρβις και συνήθως ρετάρουν πιο εύκολα.
Ο Δικέφαλος ήταν η ομάδα με τον μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας σε όλο το περασμένο Europa League (με μέσο όρο ηλικίας τα 29,2 χρόνια), αλλά και στην εγχώρια Super League. Σε κάποια παιχνίδια εμφάνισε ενδεκάδες που ξεπέρασαν ακόμα και τα 31 χρόνια σε μέσο όρο ηλικίας, ήταν λογικό, αναμενόμενο σε κάποια παιχνίδια να… περπατάει στο γήπεδο, ειδικά όταν το πρόγραμμα ήταν ασφυκτικό με συνεχόμενα παιχνίδια και ταξίδια Πέμπτη – Κυριακή.
Δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί αυτό. Δεν ήταν βιώσιμο, ούτε λειτουργικό. Ο ΠΑΟΚ επιχειρεί αυτό το καλοκαίρι να ρίξει θεαματικά τον μέσο όρο ηλικίας, φαίνεται αυτό από τις πρώτες του κινήσεις.
Ο Βιεϊρίνια κρέμασε τα παπούτσια του στα 34, ο Σβαμπ έφυγε πλήρης… παιχνιδιών στα 34, όλοι όσοι αποχώρησαν είχαν το ψηφίο «3», μπροστά από την ηλικία τους: Οι 32χρονοι Σαμάτα, Κόλεϊ, Τισουντάλι, ο 31χρονος Γιόνι Ότο, οι 30άρηδες Μπακαγιόκο, Μπράντον.
Μία σαφής διάθεση για ένα φρεσκάρισμα σε πρόσωπα, αλλά και ηλικίες. Ο Κένι είναι 28, ο Τέιλορ 27 και ο Γκουγκεσασβίλι 26. Οι περισσότεροι από τους μεταγραφικούς στόχους είναι σε ανάλογες ηλικίες.
Εντάξει, ανανέωσαν την παρουσία τους ο 37χρονος Τάισον και ο 31χρονος Μεϊτέ, όμως δεν γίνεται σε ένα καλοκαίρι να χάσεις με μιας όλη την εμπειρία, θα προκύψει νομοτελειακά έλλειμμα σε προσωπικότητες στα αποδυτήρια.
Μία ουσιαστική και ρεαλιστική διόρθωση μιας «ανωμαλίας» του ρόστερ που είναι σίγουρο ότι θα φανεί την επόμενη σεζόν…
Πηγή: FORZA