inpaok.cominpaok.cominpaok.com
Font ResizerAa
  • Αρχική
  • Ποδόσφαιρο
    • Π.Α.Ο.Κ
    • Π.Α.Ο.Κ. Β
    • Ακαδημίες
    • Γυναικείο
    • Αντίπαλοι
    • Διάφορα
    • Προετοιμασία
    • Διεθνή
    • Μεταγραφές
  • Μπάσκετ
  • Άλλα σπορ
    • Βόλεϊ
    • Πόλο
    • Χάντμπολ
    • Υπόλοιπα
  • Αρθρογράφοι
    • Κώστας Βασιλόπουλος
    • Θόδωρος Χαστάς
    • Μάνος Τσαλγατίδης
    • Σωτήρης Μήλιος
    • Κλεάνθης Βαλαρούτσος
    • Κωστής Τσατσαρός
  • Multimedia
    • INPAOK – VIDEO
    • INPAOK – ΕΙΚΟΝΕΣ
    • INPAOKTV
  • Διάφορα
    • Π.Α.Ο.Κ Ρετρο
    • Συνεντεύξεις
    • Π.Α.Ο.Κ Fans
  • Black Room
  • KGB
  • Στοίχημα
  • inLIFE
  • JOHNNYBET
Font ResizerAa
inpaok.cominpaok.com
Αναζήτηση
  • Αρχική
  • Ποδόσφαιρο
    • Π.Α.Ο.Κ
    • Π.Α.Ο.Κ. Β
    • Ακαδημίες
    • Γυναικείο
    • Αντίπαλοι
    • Διάφορα
    • Προετοιμασία
    • Διεθνή
    • Μεταγραφές
  • Μπάσκετ
  • Άλλα σπορ
    • Βόλεϊ
    • Πόλο
    • Χάντμπολ
    • Υπόλοιπα
  • Αρθρογράφοι
    • Κώστας Βασιλόπουλος
    • Θόδωρος Χαστάς
    • Μάνος Τσαλγατίδης
    • Σωτήρης Μήλιος
    • Κλεάνθης Βαλαρούτσος
    • Κωστής Τσατσαρός
  • Multimedia
    • INPAOK – VIDEO
    • INPAOK – ΕΙΚΟΝΕΣ
    • INPAOKTV
  • Διάφορα
    • Π.Α.Ο.Κ Ρετρο
    • Συνεντεύξεις
    • Π.Α.Ο.Κ Fans
  • Black Room
  • KGB
  • Στοίχημα
  • inLIFE
  • JOHNNYBET
Follow US
Αντίπαλοι

Μια νταμπλούχος στις δαλματικές ακτές (pics)

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη Ριέκα

Γιάννης Σωτηρίου
21.08.2025 13:22
Share
SHARE

Τότε, τέσσερα χρόνια πριν, ήταν Play Offs Conference League, τώρα Play Offs Europa League. O ΠΑΟΚ καλείται να υπερκεράσει εκ νέου το εμπόδιο της κροατικής Ριέκα, που προέρχεται από μια εκ των πλέον επιτυχημένων σεζόν της, καθώς κέρδισε το νταμπλ, το δεύτερο της ιστορίας της.

Σε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα των τελευταίων ετών η Ριέκα έκοψε πρώτη το νήμα και πήρε τον τίτλο, στην ισοβαθμία με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Τρίτη, στους μείον δύο βαθμούς, ήταν η Χάιντουκ Σπλιτ. Η Ριέκα κέρδισε και το Κύπελλο Κροατίας στους διπλούς τελικούς με τη Σλάβεν Μέλουπο.
  • Αυτό το καλοκαίρι ξεκίνησε από τα προκριματικά του Champions League. Αποκλείστηκε από τη Λουντογκόρετς στην παράταση (3-1) και εν συνεχεία στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League απέκλεισε την Σέλμπουρν με συνολικό σκορ 4-3.
  • Έπειτα από μια διετία ως βοηθός, ο 42χρονος Μαυροβούνιος Ράντομιρ Τζάλοβιτς ανέλαβε πέρυσι ως πρώτος προπονητής και κατέκτησε το νταμπλ. Έπειτα από 38 ματς, μετρά 19 νίκες, δέκα ισοπαλίες και εννιά ήττες.
  • Μεταξύ των εννιά μεταγραφών, στις οποίες προχώρησε η Ριέκα, είναι και ο πρώην χαφ του ΠΑΟΚ Τιάγκο Ντάντας.
  • Ο ΠΑΟΚ συναντήθηκε με τη Ριέκα τη σεζόν 2021-22 στα Play offs του Conference League. Στις 19.08.2021 οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες (1-1) στην Τούμπα και στον επαναληπτικό της Κροατίας ο Δικέφαλος πήρε την πρόκριση, κερδίζοντας 0-2 (Καντουρί και Μουργκ).
  • Ο σύλλογος ιδρύθηκε στις 21 Απριλίου 1904 ως Club Sportivo Olimpia από Ιταλούς και Κροάτες, την εποχή που η Ριέκα ήταν μέρος της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Αρχικά συμπεριελάμβανε τμήματα κολύμβησης, ποδηλασίας, ελαφρού στίβου και πυγμαχίας, ενώ στις 25 Νοεμβρίου 1906 προστέθηκε και ένα τμήμα ποδοσφαίρου.
  • Απόλυτα επηρεασμένη η ομάδα από τις ταραχώδεις πολιτικές αλλαγές που σάρωσαν την πόλη Ριέκα, άλλαξε το όνομά της σε U.S. Fiumana το 1926 (χρονολογία που από κάποιους αναφέρεται ως η γενέθλια της ομάδας), σε S.C.F. Quarnero το 1946, σε NK Rijeka το 1954 και τέλος σε HNK Rijeka το 1995.
  • Το 1926 μάλιστα, ως U.S. Fiumana, εντάχτηκε στην ιταλική Serie C (στην πορεία και στην Serie B), αφού η ευρύτερη περιοχή του Φιούμε, όπου είναι η πόλη, ανήκε στην Ιταλία.
  • Οι περισσότεροι παίκτες της Fiumana εντάχθηκαν στο αντάρτικο κίνημα και βοήθησαν το γιουγκοσλαβικό απελευθερωτικό κίνημα, με πολλούς να καταλήγουν στη φυλακή και σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
  • Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Φιούμε εντάχθηκε στην Γιουγκοσλαβία, η η πόλη και η ομάδα μετονομάστηκαν σε Ριέκα και ξεκίνησε τη σεζόν 1946-47 να αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία, μέχρι το 1992 και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.
  • Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1992, η Ριέκα εντάχθηκε στην Πρώτη Ποδοσφαιρική Λίγκα Κροατίας. Το 1995, ο σύλλογος άλλαξε το όνομά του σε HNK Rijeka. Η Ριέκα παραμένει μία από τις τέσσερις ιδρυτικές ομάδες-μέλη της HNL που δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ.
  • Οι επιτυχίες της Ριέκα την εποχή της Γιουγκοσλαβίας ήταν λιγοστές, με δύο Κύπελλα (1978, 1979) κι ένα Βαλκανικό Κύπελλο (1978). Πιο κοντά από ποτέ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος της Γιουγκοσλαβίας έφτασε το 1984, όταν τερμάτισε δύο βαθμούς πίσω από τον Ερυθρό Αστέρα.
  • Μετά την απόσχιση και την ανεξαρτησία της Κροατίας από τη Γιουγκοσλαβία το 1991, άρχισε να διακρίνεται στο πρωτάθλημα της χώρας της. Με δύο πρωταθλήματα (2017, 2025) – και τις δύο σεζόν έκανε το νταμπλ, παρεμπιπτόντως – επτά Κύπελλα (2005, 2006, 2014, 2017, 2019, 2020, 2025) και ένα Σούπερ Καπ (2014) είναι η τρίτη ομάδα σε κατακτήσεις μετά τη Ντινάμο Ζάγκρεμπ και τη Χάιντουκ Σπλιτ. Να σημειωθεί ότι το 2017, τερμάτισε το σερί 11 συνεχόμενων τίτλων της Ντινάμο Ζάγκρεμπ.
  • Συνολικά 25 φορές έχει συμμετάσχει σε διοργανώσεις της UEFΑ, συμπεριλαμβανομένων 13 συνεχόμενων εμφανίσεων από το 2013–14.
  • Το πιο αξιομνημόνευτο αποτέλεσμα στην Ευρώπη ήταν η εντός έδρας νίκη (3–1) εναντίον της μετέπειτα νικήτριας Ρεάλ Μαδρίτης στο Κύπελλο UEFA 1984–85. Αξίζει πάντως, να αναφερθεί η ιστορία πίσω από το 3-0 της Ρεάλ στο Μπερναμπέου, που έδωσε την πρόκριση στους Ισπανούς. Η Ρεάλ σκόραρε το πρώτο της γκολ από αμφισβητούμενο πέναλτι στο 67’, κι αφού η Ριέκα έπαιζε με δέκα παίκτες. Στα επόμενα δέκα λεπτά, δύο επιπλέον παίκτες της αποβλήθηκαν, με την αποβολή του Νταμίρ Ντέσνιτσα να μένει …αξέχαστη. Πρώτη κίτρινη επειδή δεν σταμάτησε το παιχνίδι, ενώ ο διαιτητής είχε ήδη σφυρίξει, δεύτερη κίτρινη επειδή φέρεται να τον προσέβαλε. Ο Ντέσνιτσα ήταν κωφάλαλος εκ γενετής… Η Ρεάλ σκόραρε άλλες δύο φορές, προκρίθηκε και τελικά κατέκτησε το τρόπαιο.
  • Η μεγαλύτερη επιτυχία ήταν ο προημιτελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης 1979–80, όπου έχασε από τη Γιουβέντους με συνολικό σκορ 2–0.
  • Τις σεζόν 2021–22, 2023–24 και 2024–25, η Ριέκα αποκλείστηκε στα Play Offs του UEFA Conference League.
  • Η πιο ακριβή πώληση που έκανε η Ριέκα είναι αυτή του Αντρέι Κράμαριτς το 2015, που αγοράστηκε από τη Λέστερ έναντι 9,7 εκατομμυρίων λιρών.
  • Η μεγαλύτερη αντιπαλότητα της Ριέκα είναι αυτή με την Χάιντουκ Σπλιτ.
  • Τα χρώματα της είναι το λευκό, το γαλάζιο και το χρυσό.

Προσωρινή έδρα το Stadion Rujevica 

Στο επίσημο site της ομάδας περίοπτη θέση έχει το αφιέρωμα για το όνειρο του νέου γηπέδου στην ιστορική έδρα της Ριέκα. Έως τότε βέβαια, η ομάδα αγωνίζεται στο Stadion Rujevica, εκεί όπου θα υποδεχτεί τον ΠΑΟΚ στις 21 Αυγούστου.

  • Το Kantrida ήταν η παραδοσιακή έδρα του συλλόγου για περισσότερα από 95 χρόνια (με μια σύντομη παύση μεταξύ 1947 και 1951 λόγω ανακαίνισης) μέχρι τον Ιούλιο του 2015.
  • Από τον Αύγουστο του 2015, η Ριέκα εδρεύει στο νεόκτιστο Stadion Rujevica, ένα σύγχρονο γήπεδο με χωρητικότητα 8.279 θέσεων.
  • Το Stadion Rujevica άνοιξε τις πύλες του στις 2 Αυγούστου του 2015 (με το ματς Ριέκα-Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ 3-1), έπειτα από επένδυση 24 εκατομμυρίων ευρώ και τον Ιούλιο του 2017 έγινε επέκταση των θέσεών του.
  • Η κατασκευή του, που πραγματοποιήθηκε μετά από σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με τη συμμετοχή της HNK Rijeka και της πόλης, η οποία κατείχε το 30% των μετοχών, διήρκεσε πολύ λίγο. Ακριβώς 321 ημέρες από την έναρξη των εργασιών!
  • Μετά τη μετακόμιση του συλλόγου στη Ρουγιέβιτσα, προέκυψαν σχέδια για την κατασκευή ενός νέου, υπερσύγχρονου Stadion Kantrida. Το έργο είχε ανασταλεί για σχεδόν μια δεκαετία, καθώς ο σύλλογος αναζητούσε χρηματοδότηση και συνεπενδυτές για να καταστήσει το έργο βιώσιμο.
  • Σύμφωνα με τα σχέδια, το νέο στάδιο Kantrida θα φιλοξενεί 12.000 έως 14.000 θεατές και θα πληροί τα πρότυπα τέταρτης κατηγορίας της UEFA.

Η «χρωματιστή» Ριέκα

Ρωμαίοι και Βενετσιάνοι, αυστροουγγρική αρχιτεκτονική, γιουγκοσλαβικές επιρροές και η κοσμοπολίτικη αύρα της Αδριατικής, συνθέτουν το ιδιαιτέρως χρωματιστό «χαρμάνι» της Ριέκα στις δαλματικές ακτές, την οποία θα επισκεφτεί εκ νέου ο ΠΑΟΚ στον δρόμο της πρόκρισης στην League Phase του Europa League.

  • Η Ριέκα είναι το κύριο λιμάνι της Κροατίας και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της με περίπου 200.000 κατοίκους, με μια ακμάζουσα οικονομία, που βασίζεται στις θαλάσσιες μεταφορές, τα ναυπηγεία και τον τουρισμό.
  • Η ονομασία της πόλης(Ριέκα κατά τους Κροάτες, Φιούμε κατά τους Ιταλούς) σημαίνει ποταμός, καθώς είναι χτισμένη στην όχθη του ποταμού Ργιετσίνα.
  • Η πόλη έχει μακρά και ταραχώδη ιστορία. Πέρασε από τους Φράγκους στους Κροάτες και στους Μαγιάρους, μέχρι το 1466 που βρέθηκε στην κυριαρχία της Αυστρίας. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο πέρασε στην Ιταλία και στη συνέχεια παραχωρήθηκε στους Γιουγκοσλάβους και στον Τίτο, οπότε και ο ιταλικός πληθυσμός ουσιαστικά εκδιώχθηκε.
  • Την πιο όμορφη θέα της πόλης μπορεί να την θαυμάσει κανείς από την εκκλησία της Παναγίας του Trsat, που βρίσκεται στο ομώνυμο κάστρο. Η «θαυματουργή» εικόνα της Παναγίας, πιστεύεται ότι έχει ζωγραφιστεί από τον Ευαγγελιστή Λουκά.
  • Μουσείο και club ταυτόχρονα, το Peek&Poke είναι αφιερωμένο στις πρώτες μέρες των υπολογιστών και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Μπορεί κανείς να δει περίπου 2.000 κονσόλες, υπολογιστές και ηλεκτρονικά παιχνίδια.
  • Το υπέροχο παλιό νεοαναγεννησιακό κτίριο Guvernerova Palača χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα ως διοικητικό παλάτι. Ο σχεδιασμός του παλατιού ανατέθηκε στον κορυφαίο Ούγγρο αρχιτέκτονα Alajos Haussmann.
  • Η εκκλησία Capuchin της Παναγίας της Λούρδης (Kapucinska Crkva) άρχισε να χτίζεται στις αρχές της δεκαετίας του 1900 για να σηματοδοτήσει την 50ή επέτειο από το θαύμα της Λούρδης.
  • Άλλη μία υπέροχη εκκλησία, μπαρόκ ρυθμού, είναι ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βίτου, στην καρδιά της παλιάς πόλης. Τον ναό κοσμεί σταυρός από τον 13ο αιώνα.
  • Ο παραλιακός πεζόδρομος Korzo με πολλά καταστήματα και καφέ είναι …χρωματιστός και ιδιαιτέρως ζωντανός.
  • Το Πανεπιστήμιο της Ριέκα ιδρύθηκε το 1632.
  • Το Εθνικό Πάρκο Λιμνών Πλίτβιτσε, ένα από τα highlights της φύσης στην Κροατία, απέχει δυόμιση ώρες από τη Ριέκα.
  • Μεταξύ άλλων, η Ριέκα φημίζεται για το καρναβάλι της, αλλά και για την γαστρονομία της.
  • Ακόμα πιο κοντά, περίπου μισή ώρα, απέχει η υπέροχη παραθαλάσσια πόλη Οπατίγια.

Ποδόσφαιρο

Τσάκας: «Γιατί δεν συναντήθηκαν με τα φώτα ανοικτά;»

Παναγιώτης Κυρικλίδης
11.09.2025 15:30

Συνεχίζονται οι εργασίες ενόψει… ΠΑΟΚ στη Θέλτα! (pic)

Παναγιώτης Κυρικλίδης
11.09.2025 15:01

Ποντόλσκι: «Δεν θα ήθελα ποτέ τον Τσόλακ σε ομάδα μου»

Ευαγγελία Σαράντη
11.09.2025 13:23

ΜΜΕ Ισπανίας: «Ο Ρομπερτόνε απέρριψε τον ΠΑΟΚ»

Ευαγγελία Σαράντη
11.09.2025 13:20

Αλλάζει ξανά η έδρα του ΟΦΗ-ΠΑΟΚ

Ευαγγελία Σαράντη
11.09.2025 13:22

ΠΑΕ ΠΑΟΚ: «Δύναμη και υγεία σε όλους τους μαθητές!»

Ευαγγελία Σαράντη
11.09.2025 12:38

Μπάσκετ

Τα εισιτήρια για τα προκριματικά του BCL!

Όλγα Χιονίδου
11.09.2025 15:21

Στη Θεσσαλονίκη για τον ΠΑΟΚ η Μέιμπρεϊ

Δημήτρης Βαφειάδης
11.09.2025 14:41

Πρωινή δουλειά στη Σερβία! (pics)

Όλγα Χιονίδου
11.09.2025 14:00

Πρώτο «τεστ» για τον ΠΑΟΚ στο Βελιγράδι

Ευαγγελία Σαράντη
11.09.2025 10:22

Eurobasket: Ορδές Ελλήνων στην Λετονία για τον ημιτελικό!

Γιάννης Σωτηρίου
11.09.2025 08:36

Ευρωμπάσκετ 2025: Συμπληρώθηκε ο «χάρτης» των ημιτελικών

Πάνος Γεωργογιάννης
10.09.2025 23:25

Αντίπαλοι

Συνεχίζονται οι εργασίες ενόψει… ΠΑΟΚ στη Θέλτα! (pic)

Παναγιώτης Κυρικλίδης
11.09.2025 15:01

«Η Πούμας διαπραγματεύεται με τον Μαρσιάλ»

Γιάννης Σωτηρίου
11.09.2025 12:21

ΟΦΗ: Κορυφώνει την προετοιμασία ενόψει ΠΑΟΚ

Γιάννης Σωτηρίου
11.09.2025 08:36

Άρης: Θλάση ο Δώνης

Γιάννης Σωτηρίου
11.09.2025 08:36

Πήρε Βούκοτιτς ο ΟΦΗ

Παναγιώτης Κυρικλίδης
10.09.2025 17:30

Φουλάρει για Ουάρντα η ΑΕΛ

Γιάννης Σωτηρίου
10.09.2025 16:50
Share This Article
Facebook Whatsapp Whatsapp

Δημοφιλή

Τσάκας: «Γιατί δεν συναντήθηκαν με τα φώτα ανοικτά;»
11.09.2025 15:30
Τα εισιτήρια για τα προκριματικά του BCL!
11.09.2025 15:21
Συνεχίζονται οι εργασίες ενόψει… ΠΑΟΚ στη Θέλτα! (pic)
11.09.2025 15:01
Στη Θεσσαλονίκη για τον ΠΑΟΚ η Μέιμπρεϊ
11.09.2025 14:41
Φαβορί για την Τσεχία ο Τερίμ
11.09.2025 14:21

Blogger

ΑρθρογράφοιΚώστας Βασιλόπουλος

Όταν η ΕΠΟ δεν φοβάται να πάρει αποφάσεις…

Κώστας Βασιλόπουλος
06.09.2025 08:41
ΑρθρογράφοιΘόδωρος Χαστάς

Με αυτό το… πλευρό να κοιμάται

Θόδωρος Χαστάς
01.09.2025 01:05
ΑρθρογράφοιΜάνος Τσαλγατίδης

Ο ΠΑΟΚ κέρδισε την ηρεμία του!

Μάνος Τσαλγατίδης
01.09.2025 22:00
ΑρθρογράφοιΚώστας Βασιλόπουλος

Ιβάν, για σένα!

Κώστας Βασιλόπουλος
29.08.2025 20:55
ΑρθρογράφοιΘόδωρος Χαστάς

Ήταν στο χέρι του, απλά χρησιμοποίησε όλα… τα δάχτυλα

Θόδωρος Χαστάς
28.08.2025 23:38
ΑρθρογράφοιΚώστας Βασιλόπουλος

Η εγγύηση… Σαββίδης η πρόκριση και η ενίσχυση

Κώστας Βασιλόπουλος
28.08.2025 13:53

KGB

KGB

Σαββίδης και ΠΑΟΚ ενοχλούν!

inpaok
03.12.2023 20:12

BLACK ROOM

Black Room

Η «πράσινη» αγωνία ενόψει Τούμπας και ο Κουλιεράκης

inpaok
29.09.2022 12:51
INPAOK.COM

Κατηγορίες

Σχετικά με εμάς

Το www.inpaok.com δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2013 με σκοπό να καλύψει το κενό στην διαδικτυακή ενημέρωση των φιλάθλων του ΠΑΟΚ. Σε μικρό χρονικό διάστημα απέκτησε χιλιάδες καθημερινούς αναγνώστες, χιλιάδες φίλους στα social media ενώ παράλληλα ανέπτυξε φιλανθρωπικές αλλά και αγωνιστικές δράσεις στηρίζοντας τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Όλα αυτά τα στοιχεία το έχουν καθιερώσει ως την πιο ενημερωμένη, σύγχρονη και διαδραστική ιστοσελίδα της ομάδας του ΠΑΟΚ.

Επικοινωνία

  • Αρχική
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Δήλωση συμμόρφωσης
  • Εταιρία
  • Πολιτική Απορρήτου & Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Διαφήμιση
  • Προϊόντα
  • Change privacy settings
  • Privacy settings history
  • Revoke consents
Συνεργασία

Nine Casino

Τα καλυτερα online casino

© inpaok.com | All Rights Reserved.
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?