Στις 17 Μαΐου 2000 πραγματοποιήθηκε το πρώτο επίσημο παιχνίδι του ΠΑΟΚ στο PAOK Sports Arena, το οποίο χτίστηκε μετά από 12ετή “ιδρώτα” και σήμερα 13 χρόνια μετά δεν έχει γίνει ακόμη η έδρα που όλοι ονειρεύονται.
“Παλατάκι”. Ένα γήπεδο που ακόμη και σήμερα 13 χρόνια μετά τα εγκαίνιά του, δεν έχει δώσει στον κόσμο της ομάδας τις χαρές που όλοι… υπολόγιζαν. Το Παλατάκι δεν έγινε ποτέ η έδρα που ονειρεύτηκαν οι οπαδοί του Δικεφάλου. Σ’ αυτό δεν πανηγύρισαν τίτλους και διακρίσεις όπως όλη η Ελλάδα περίμενε. Αντίθετα με αυτό ως έδρα ο ΠΑΟΚ παρήκμασε, δεν έζησε ούτε στο ελάχιστο τα μεγαλεία του 90′ και το 2008 μάλιστα σώθηκε την τελευταία αγωνιστική από την πτώση στην Α2!
Πολύ αρνητική εισαγωγή; Είναι η αλήθεια δυστυχώς. Και ως ΠΑΟΚτσήδες έχουμε χρέος να βλέπουμε και να λέμε την αλήθεια όπως είναι. Χωρίς σάλτσες που δήθεν θα ομορφύνουν τα γεγονότα. Με δυσκολίες και πολλά επεισόδια χτίστηκε το PAOK Sports Arena αρχής γενομένης από τις 17 Ιουνίου 1988 όταν ο Ιωάννης Δεδέογλου δώρισε το οικόπεδο και στις 18 Μαρτίου 1990 έγινε η πρώτη θεμελίωση.
Το 1991 και ο Θανάσης Δεδέογλου δώρισε νέο οικόπεδο στον ΠΑΟΚ και στις 26 Μαρτίου 1991 η κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων από τον Δικέφαλο αποτέλεσε τον πρώτο και εξόχως σημαντικό μοχλό πίεσης, για την πραγματοποίηση ενός μεγάλου ονείρου έπειτα από έναν μακρύ δρόμο.
Στις 11 Δεκεμβρίου 1991 και αφού έχει γίνει η δημοπράτηση του έργου, γίνεται γνωστό ότι το νέο γήπεδο θα έχει χωρητικότητα 4.800 μόνιμων θέσεων και 1.200 πτυσσόμενων. Ο συνολικός αριθμός της χωρητικότητας (6.000 σύμφωνα με την πρώτη μελέτη) θα αποτελέσει για αρκετά χρόνια σημείο τριβής και διαφωνιών, αλλά το βασικότερο πρόβλημα θα προκύψει από τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που πρέπει να γίνουν στην περιοχή. Στις 7 Σεπτεμβρίου 1995, γίνεται τελετή αγιασμού θεμελίωσης του έργου, αλλά το γήπεδο δεν προχωρά, καθώς υπάρχει αίτημα για αύξηση της χωρητικότητάς του, γεγονός που οδηγεί σε νέα καθυστέρηση.
Στις 30 Οκτωβρίου 1996, εγκρίνεται η νέα προμελέτη του έργου, που προβλέπει την αύξηση της χωρητικότητας σε 8.500 θέσεις, και η πρόταση για ανάθεση στην Θεσσαλονίκη και το γήπεδο του ΠΑΟΚ, της διοργάνωσης του φάιναλ φορ της Euroleague, λειτουργεί ως έκτακτο μέτρο πίεσης για να ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο στην ώρα του.
Στις 17 Μαΐου 1999, η FIBA αποφασίζει οριστικά την διεξαγωγή του φάιναλ φορ στο γήπεδο του ΠΑΟΚ, η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει και οι εργασίες επιταχύνονται με γοργούς ρυθμούς. Αποτέλεσμα; Το γήπεδο είναι έτοιμο και φιλοξενεί τελικά, όχι μόνο το φάιναλ φορ της Euroleague (18 & 20 Απριλίου 2000), αλλά τρεις περίπου εβδομάδες νωρίτερα και το φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδος (1 & 2 Απριλίου 2000).
Τα εγκαίνια έγιναν στις 30 Μαρτίου του 2000, η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ προπονήθηκε για πρώτη φορά στο νέο της γήπεδο και έγινε παράλληλα ο αγιασμός. Οι τέσσερις ισχυροί άνδρες του ΠΑΟΚ εκείνης της εποχής, Γιώργος Μπατατούδης, Θανάσης Ακριβόπουλος, Θανάσης Κατσαρής και Τάκης Πανελούδης, χαρακτήρισαν το νέο γήπεδο “παλατάκι”, χαρακτηρισμός που έγινε ταυτόσημος με την ονομασία του γηπέδου.
Πολλές ημερομηνίες κι εμείς στο inpaok διαλέξαμε την σημερινή, 17η Μαΐου για το αφιέρωμά μας στο Παλατάκι, διότι τότε πριν από 13 χρόνια και μετά από οκτώ επίσημους αγώνες των φάιναλ φορ που προηγήθηκαν, ο ΠΑΟΚ έδωσε τον πρώτο του επίσημο αγώνα στο PAOK Sports Arena με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στον δεύτερο τελικό του Πρωταθλήματος όπου ηττήθηκε με σκορ 62-69.
Όποιος τότε θα έλεγε ότι ο Δικέφαλος των πέντε τίτλων σε οκτώ χρόνια (Κύπελλο Κυπελλούχων 1991, Πρωτάθλημα Ελλάδας 1992, Κόρατς 1994, Κύπελλο Ελλάδας 1995 και 1999) από το 2000 και για 13 χρόνια δεν θα είχε κερδίσει κανέναν τίτλο και δεν θα είχε συμμετάσχει σε κανέναν μεγάλο τελικό, θα θεωρούνταν τουλάχιστον τρελός. Κι όμως αυτή έμελλε να είναι η πραγματικότητα για τον ΠΑΟΚ. Η ομάδα των 7 τίτλων, των συνεχόμενων συμμετοχών στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις κόντρα σε μπασκετικά μεγαθήρια, κατάφερε από τη συνηθισμένη 2η και 3η θέση στην Α1, να βρίσκεται για 10 χρόνια στις θέσεις 6-7-8 και το 2008 να τερματίσει 12ος.
Το παλατάκι αποτελεί το μεγαλύτερο ιδιόκτητο γήπεδο μπάσκετ της χώρας, καθώς το ΟΑΚΑ, το ΣΕΦ και το Ελληνικό είναι του κράτους και με χωρητικότητα 8.500 θεατές, ακόμη “περιμένει” να γίνει η καυτή έδρα του ΠΑΟΚ και να μπει στις καρδιές των οπαδών του όπως βρίσκεται εδώ και δεκαετίες η Τούμπα, με τον Δικέφαλο να επιστρέφει μετά από μία πολύ μακρά απουσία και στιγμές που όλοι θέλουν να ξεχάσουν, στην ελίτ του Ευρωπαϊκού μπάσκετ.