Ο Χέντβιγκες Μαντούρο γεννήθηκε στην Ολλανδία, με τις ρίζες του να είναι από τη μακρινή Καραϊβική, αφού ο πατέρας του κατάγεται από την Αρούμπα και η μητέρα του από το Κουρακάο. Για τον ποδοσφαιριστή Μαντούρο λίγο πολύ όλα είναι γνωστά. Τα «Σπορ του Βορρά» παρουσιάζουν στο σημερινό τους φύλλο την περιπέτεια που είχε ο Ολλανδός διεθνής παίκτης με την καρδιά του.
Ο Μαντούρο είναι ποδοσφαιρικό “προϊόν” της περίφημης ακαδημίας του Αγιαξ και τη σεζόν 2003/04 ψηφίστηκε ως το ταλέντο με τις μεγαλύτερες προοπτικές στην Ολλανδία!
Η καριέρα του σε επαγγελματικό επίπεδο ξεκίνησε το 2005, έφτασε να παίξει με τους “οράνιε” στα τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου (2006) και ακολούθησε το όνειρό του στο φημισμένο πρωτάθλημα της Ισπανίας σε μια από τις Top 3 ομάδες της Πριμέρα Ντιβιζιόν, τη Βαλένθια. Αποτελεί “παιδί του Άμστερνταμ”, εκεί βρίσκεται όταν δεν έχει επαγγελματικές υποχρεώσεις, εκεί μένει η οικογένειά του, οι φίλοι του και πάντα τον γοητεύει μια βόλτα στα κανάλια της ολλανδικής πρωτεύουσας. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι ο Μαντούρο λατρεύει την επικοινωνία. Μπορεί κάποιες φορές τα “μίντια” να του έκαναν τη ζωή ανυπόφορη, όπως συνέβη κατά το διάστημα που διατηρούσε σχέση με την εστεμμένη Μις Ολλανδία το 2007, Μελίσα Σνίκες, αλλά ο 29χρονος Ολλανδός εκτός ότι διατηρεί “ενεργούς” λογαριασμούς στο Twitter, στο Instagram, ενώ ως “insider” αρθρογραφεί στο σάιτ “www.luxesh.nl”, ένα διαδικτυακό περιοδικό το οποίο ασχολείται με θέματα Lifestyle και μόδας.
Δεν διστάζει να γράψει από θέματα καθημερινότητας μέχρι και θέματα που αφορούν την σεξουαλική ζωή των ποδοσφαιριστών και σ’ ένα από τα άρθρα του γράφει για το πώς αντιμετώπισε το θέμα με την καρδιά του, για τις σκέψεις που έκανε εκείνο το διάστημα.
“Ηθελα να αποδειχθεί ότι η κατάσταση της καρδιάς μου δεν θα έβαζε σε κίνδυνο την ομάδα μου. Ετσι, εκείνη την εποχή ζούσα στην αβεβαιότητα και συναντούσα δυσπιστία. Επαιζα επαγγελματικό ποδόσφαιρο για 10 χρόνια και ξαφνικά είχε έρθει αυτή η είδηση. Ηταν δύσκολο. Αρχισα να σκέφτομαι αυθόρμητα, “τι μπορώ να κάνω, αν θα πρέπει να σταματήσω το ποδόσφαιρο; Μέχρι τότε ποτέ δεν το είχα σκεφτεί. Αναρωτήθηκα τι θα γινόταν αν πραγματικά έπρεπε να σταματήσω το ποδόσφαιρο. Ως άνθρωποι συνειδητοποιούμε κάποια πράγματα και ρωτάμε τον εαυτό μας μόνο όταν κάτι συμβαίνει και είναι πραγματικά πολύ αργά, ενδεχομένως και όταν δεν μπορούμε να το αλλάξουμε πια. Ευτυχώς, όλες οι δοκιμές ήταν θετικές ώστε να μπορώ να συνεχίσω να παίζω. Αλλά η ιδέα ότι κάτι που αγαπάς όσο τίποτα άλλο, μπορεί να το χάσεις είναι αρκετά σκληρή. Ως εκ τούτου, είναι καλό να σταθείτε σ’ αυτό και να προετοιμαστείτε για το τι θέλετε να κάνετε στο μέλλον. Δεν είναι κακό να προετοιμάζετε τον εαυτό σας για το τι μπορεί να μην πάει σωστά.
Η συμβουλή μου είναι, επομένως, για να απολαύσετε κάθε μέρα στη ζωή και να δοκιμάσετε τα πάντα. Ακόμη και όταν είσαι 70 ετών, μπορείς να σκεφτείς “έχω ζήσει και αγαπήσει, και συνεχίζω να το κάνω”. Μην σταματάς τη ζωή σου”, σημειώνει μεταξύ άλλων ο Μαντούρο και καταλήγει στο άρθρο του:
“Προσπαθήστε να βρείτε κάτι που σας αρέσει ή κάποιον που αγαπάς. Δεν είναι όλοι τυχεροί σαν κι εμένα, που ακόμα μπορώ να παίξω ποδόσφαιρο και να κάνω αυτό που μου αρέσει περισσότερο, όταν μάλιστα υπήρχε μια πιθανότητα ότι θα τα χάσω όλα αυτά. Ως εκ τούτου, μπορώ τώρα να απολαύσω ακόμη περισσότερο το ποδόσφαιρο από ό,τι πριν. Αυτό ήταν ένα καλό μάθημα για μένα, και ίσως αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ωραίο μάθημα ή έμπνευση και για σας”.
Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟ ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
“Εχω διαφορετική καρδιά…”
Δύο μόλις μήνες μετά από την ένταξη του στη Βαλένθια, το καλοκαίρι του 2012, οι γιατροί της ισπανικής ομάδας εντόπισαν ένα σοβαρό πρόβλημα βλέποντας τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων στις οποίες είχε υποβληθεί εκ νέου ο Μαντούρο. “Μια σπάνια εκ γενετής ανωμαλία των στεφανιαίων αρτηριών”, που θα μπορούσε να συνδεθεί μέχρι και με αιφνίδιο θάνατο, ήταν η διάγνωση του ιατρικού τιμ της Σεβίλλη.
“Το μόνο που ξέρω είναι ότι δεν απειλεί τη ζωή μου. Είναι μια εκ γενετής ανωμαλία και όχι καρδιακή αρρυθμία”, έλεγε το διάστημα που τα ρεπορτάζ ολλανδικών και ισπανικών Μέσων έγραφαν ότι το πρόβλημα είναι ικανό να βάλει πρόωρο τέλος στην καριέρα του.
Σε συνεργασία με το ιατρικό επιτελείο η διοίκηση της ισπανικής ομάδας αποφάσισε να στηρίξει τον Μαντούρο και παράλληλα να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα εμπλοκής της σε δυσάρεστες καταστάσεις για τον σύλλογο, αλλά και για τον ποδοσφαιριστή. Αποφασίστηκε άμεσα το ταξίδι στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο κατά πολλούς κορυφαίο Ινστιτούτο Καρδιολογικών Παθήσεων του κόσμου, το Επισκοπικό νοσοκομείο του Αγίου Λουκά του Χιούστον, ο Ολλανδός για μια εβδομάδα τον Αύγουστο του 2012 υποβλήθηκε – υπό την επίβλεψη του καρδιολόγου Πάολο Αντζελίνι , ενός από τους κορυφαίους ειδικούς στον κόσμο στον τομέα- σε μια σειρά εκτεταμένων εξετάσεων.
“Ανταποκρίθηκε καλά στις δοκιμές και πιστεύουμε ότι, με την κατάλληλη επίβλεψη, μπορεί να ξαναρχίσει το παιχνίδι στο υψηλότερο επίπεδο”, δήλωσε ο Δρ. Αντζελίνι επισημαίνοντας ότι “οι γιατροί του θα τον παρακολουθήσουν προσεκτικά, αλλά θα μπορεί να είναι σε θέση να ξαναρχίσει προπονήσεις σε δύο ή τρεις εβδομάδες”. Στον Μαντούρο τοποθετήθηκε εμφύτευμα για να παρακολουθείται η καρδιακή του λειτουργία. Το κράτησε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013 όταν μετέβη εκ νέου στις ΗΠΑ για να αφαιρέσει το αχρείαστο, πλέον, εμφύτευμα. “Μπορώ να παίξω ξανά ποδόσφαιρο και είμαι πολύ ανακουφισμένος. Εχω διαφορετική καρδιά από τους υπόλοιπους επειδή μια αρτηρία ακολούθησε διαφορετικό δρόμο. Αλλά δουλεύει καλά”, τόνιζε ο Ολλανδός. Ενα χρόνο νωρίτερα, είχε αγωνιστεί σε μόλις 7 παιχνίδια με τη φανέλα της Βαλένθια, αφού ταλαιπωρήθηκε από έναν επίσης πολύ σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο. Τελικά, τη σεζόν 2012-13 έπαιξε σε 30 ματς της Σεβίλλης (26 πρωτάθλημα, 4 κύπελλο) δείχνοντας να μην επηρεάζεται καθόλου από το πρόβλημα με την καρδιά του, αλλά και τον τραυματισμό στο γόνατο.
ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ “ΝΥΧΤΕΡΙΔΕΣ”
Ο Μίτσελ τον πίστεψε, ο Εμερι τον “τελείωσε”
Ο νυν προπονητής του Ολυμπιακού, Μίτσελ, ήταν αυτός που “έκλεψε” τον Μαντούρο μέσα από τα χέρια του Ουνάι Εμερι το καλοκαίρι του 2012. Τότε, ο Εμερι ήταν στον πάγκο της Σπαρτάκ Μόσχας και έκανε σαν τρελός για να αποκτήσει τον Ολλανδό με τον οποίο είχαν συνεργαστεί με επιτυχία στην Βαλένθια. Τελικά, ο Μίτσελ ταξίδεψε μέχρι το Αμστερνταμ, συναντήθηκε με τον Μαντούρο και τον έπεισε για το πλάνο της Σεβίλλης. Υπέγραψε τριετές συμβόλαιο, μετακόμισε στον ισπανικό νότο, αλλά για κακή του τύχη πέρσι τον Ιανουάριο απολύθηκε ο Μίτσελ και στη θέση του ήρθε ο Εμερι. Αγωνίστηκε μέχρι να έρθει ο… διάδοχος του! Το καλοκαίρι αποκτήθηκε ο Σεμπαστιάν Κριστόφορο και ο Μαντούρο (με εξαίρεση ένα 90λεπτο στην Ποντγκόριτσα απέναντι στην Μλάντοστ για τα προκριματικά του Europa League) δεν είδε ούτε… αποστολή!
Εφτασε να ζητήσει μέχρι και τη βοήθεια της Ενωσης Επαγγελματιών Παικτών της Ισπανίας, προκειμένου να τον βοηθήσουν να “σπάσει” το συμβόλαιο με τη Σεβίλλη, αναζητώντας νέα ποδοσφαιρική “στέγη”. Ο Μάρτιν Γιολ έδειχνε διατεθειμένος να κάνει κίνηση για την απόκτηση του στη Φούλαμ τον Ιανουάριο. Τον πρόλαβαν όμως οι εξελίξεις, καθώς αποτέλεσε παρελθόν από τον πάγκο των “Κότατζερς”!