Ο Αμπντέλ Σατάρ Σάμπρι ήταν μία από τις πιο ακριβές πωλήσεις παικτών στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Τον Ιανουάριο του 2000 η Μπενφίκα πλήρωσε 1 δις. δραχμές δηλαδή (περίπου 3 εκ. ευρώ) για να τον αποκτήσει (μόλις έξι μήνες μετά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη…) καθώς ο Γιουπ Χάινκες που ήταν προπονητής τότε στους αετούς της Λισσαβόνας είχε πάθει πλάκα μαζί του στα ματς με τον Δικέφαλο.
Ο Αιγύπτιος μαέστρος πλέον πλησιάζει τα 40 του και εδώ και 4 χρόνια έχει κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Τους τελευταίους μήνες είναι στο τεχνικό τιμ της Εθνικής ανδρών της Αιγύπτου δίπλα στον Σουάκι Γκαρίμπ.
Το INPAOK εντόπισε τον Σάμπρι ο οποίος δεν αρνήθηκε να μιλήσει για τα ματς του ΠΑΟΚ με την Μπενφίκα και να ξετυλίξει το κουβάρι των αναμνήσεων που είχε αγωνιζόμενος και στις δύο ομάδες.
-Ποιες είναι οι αναμνήσεις σου από τον ΠΑΟΚ;
«Έχω φανταστικές αναμνήσεις από τον ΠΑΟΚ! Είναι άλλωστε η ομάδα η οποία μου άνοιξε την πόρτα για να κάνω καριέρα στην Ευρώπη και αυτό δεν πρόκειται να το ξεχάσω ποτέ. Έμεινα μόνο λίγους μήνες στην Ελλάδα πριν πάω στην Μπενφίκα, αλλά θυμάμαι ορισμένα μεγάλα μας παιχνίδια στο διάστημα που ήμουν στον ΠΑΟΚ και φυσικά τα ματς με την Μπενφίκα! Επίσης είχα αναπτύξει φοβερή χημεία με τον κόσμο του ΠΑΟΚ. Αυτοί οι οπαδοί δεν ξεχνιούνται με τίποτα…»
-Παρακολουθείς αγώνες του σημερινού ΠΑΟΚ;
«Για να είμαι ειλικρινής, όχι συχνά… Τους τελευταίους μήνες έχω αφοσιωθεί στη νέα μου δουλειά, καθώς είμαι στο τεχνικό τιμ της εθνικής ανδρών της Αιγύπτου δίπλα στον Σουάκι Γκαρίμπ. Είμαι υπεύθυνος παρακολούθησης της πορείας των Αιγυπτίων παικτών που αγωνίζονται στην Ευρώπη για να καλούνται οι καλύτεροι στην Εθνική».
-Δύο πρώην ομάδες σου, ο ΠΑΟΚ και η Μπενφίκα θα αναμετρηθούν στη φάση των «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Ποιες είναι οι προβλέψεις σου;
«Πιστεύω ότι θα είναι μια σκληρή σειρά αγώνων, καθώς θεωρώ ότι πρόκειται για ένα μεγάλο ευρωπαϊκό ντέρμπι. Και στα ντέρμπι δεν χωράνε προγνωστικά…»
-Εσύ ποια ομάδα θα ήθελες να προκριθεί;
«Χαχαχα… Είναι δύσκολη ερώτηση. Απλά θα ευχηθώ και στις δύο ομάδες καλή τύχη και ας προκριθεί ο καλύτερος…»
-Τα ματς του ΠΑΟΚ με την Μπενφίκα τα θυμάσαι καλά από ό,τι φαίνεται…
«Φυσικά τα θυμάμαι καλά γιατί εκείνοι οι αγώνες άλλαξαν την καριέρα μου. Πραγματικά δεν ήθελα να φύγω από τον ΠΑΟΚ εκείνο το διάστημα. Μου άρεσε πολύ η Θεσσαλονίκη, το κλίμα στην ομάδα, η ατμόσφαιρα στο γήπεδο, ο κόσμος… Αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει το πεπρωμένο σου. Ήρθε η πρόταση της Μπενφίκα, ήταν πολλά λεφτά για τον ΠΑΟΚ και τελικά συνέχισα την καριέρα μου στην Πορτογαλία…»
-Πλέον έχεις σταματήσει το ποδόσφαιρο, αλλά είσαι στο τεχνικό τιμ της Εθνικής Αιγύπτου. Τι σχέδια έχεις για το μέλλον;
«Έχω πολλά όνειρα για το μέλλον. Ένα από αυτά είναι να γίνω κάποια στιγμή προπονητής σε κάποια σπουδαία ευρωπαϊκή ομάδα εξαργυρώνοντας την εμπειρία μου από την ποδοσφαιρική μου καριέρα στην Ευρώπη. Αργότερα θα ήθελα να γίνω και πρώτος προπονητής της Εθνικής Αιγύπτου και να την οδηγήσω σε ένα Μουντιάλ».
-Ο Σικαμπάλα είχε έρθει στον ΠΑΟΚ λίγα χρόνια μετά από εσένα με μεγάλες προσδοκίες αλλά επέστρεψε στην Αίγυπτο εγκαταλείποντας την ομάδα. Ήταν μεγάλο ταλέντο αλλά και ιδιαίτερα προβληματικός χαρακτήρας. Τώρα επέστρεψε στην Ευρώπη σχεδόν 8 χρόνια μετά τον ΠΑΟΚ καθώς τον απέκτησε η Σπόρτινγκ Λισσαβόνας. Μπορεί να κάνει καριέρα στην Ευρώπη στα 28 του; Μπορεί να επιστρέψει και στην Εθνική;
«Κάθε Αιγύπτιος παίκτης που έχει ταλέντο και το βγάζει μέσα στο γήπεδο στην ομάδα που αγωνίζεται, τότε μπορεί να κληθεί στην Εθνική. Φυσικά παίζει ρόλο και ο χαρακτήρας, τον οποίο αξιολογούμε στις κλήσεις μας. Όλα μετράνε για να φτιάξεις μία σωστή εθνική ομάδα».
-Είχες μιλήσει ποτέ με τον Σικαμπάλα για τον ΠΑΟΚ;
«Όχι… Δε θυμάμαι να έχω μιλήσει γενικά ποτέ μαζί του…»
Ο ΧΑΙΝΚΕΣ, Ο ΜΟΥΡΙΝΙΟ ΚΑΙ Ο ΠΑΟΚ
Ρωτήσαμε τον Σάμπρι αν γυρίζαμε πίσω το χρόνο, αν θα έμενε στον ΠΑΟΚ περισσότερο ή θα πήγαινε άμεσα στην Μπενφίκα και αυτός απάντησε: «Πιστεύω ότι τελικά ήταν ένα μεγάλο βήμα στην καριέρα μου να πάω τόσο γρήγορα στην Μπενφίκα όταν το έκανα. Εκεί είχα την τύχη να συνεργαστώ και με τον Γιουπ Χάινκες την πρώτη χρονιά και με τον Μουρίνιο για λίγους μήνες τη δεύτερη! Αλλά αν γύριζα πίσω το χρόνο, ίσως επέλεγα να μείνω περισσότερο στον ΠΑΟΚ. Από την πρώτη στιγμή είχα καταλάβει ότι ήταν μία ξεχωριστή ομάδα και ακόμη έτσι νιώθω για τον ΠΑΟΚ».
-Τι άλλο θυμάσαι από τον ΠΑΟΚ;
«Τον κόσμο φυσικά! Ζούσαμε μεγάλες μέρες στο γήπεδο. Ακόμα έχω στα αυτιά μου τον ήχο του κόσμου στις κερκίδες της Τούμπας! Δεν ξεχνάω και εκείνον τον οπαδό που έμπαινε στο γήπεδο πριν αρχίσουν τα ματς με ένα μεγάλο τύμπανο και οργάνωνε την κερκίδα. Η τρέλα του κόσμου του ΠΑΟΚ δεν ξεχνιέται».
«ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ ΗΤΑΝ ΑΛΛΙΩΣ»
Ο Αμπντέλ Σατάρ Σάμπρι είχε ξεκινήσει την ποδοσφαιρική του καριέρα στην Αλ Μοκαουλούν. Στην Ευρώπη ήρθε το 1997 για την Τιρόλ Ίντσμπουρκ και το 1999 μετακόμισε στον ΠΑΟΚ, όπου έμεινε μόλις έξι μήνες (17 ματς, 6 γκολ) πριν τον αγοράσει η Μπενφίκα. Στη Λισσαβόνα εκεί έμεινε μέχρι το τέλος του 2001, και μετά αγωνίστηκε σε Μαρίτιμο (2002-03), Αμαδόρα (2003-04), Ενπί (2004-05) και Ελ Γκεΐς (2005-10).
Πού πέρασε τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του;
«Ευχαριστώ το Θεό επειδή σε κάθε ομάδα που πήγα, πέρασα πολύ καλά. Αλλά η αλήθεια είναι ότι στον ΠΑΟΚ πέρασα ξεχωριστές μέρες. Έμεινα σχετικά λίγο αλλά έχω να θυμάμαι σπουδαία ματς και φυσικά ένα από αυτά ήταν η ρεβάνς με την Μπενφίκα στην Πορτογαλία στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Έίχαμε χάσει στην έδρα μας με 1-2, αλλά κερδίσαμε εκτός με το ίδιο σκορ και είχα βάλει κι εγώ ένα γκολ με φάουλ. Εκεί είχαμε κάνει μία σπουδαία εμφάνιση. Εκείνο το παιχνίδι στην Πορτογαλία έκανε την Μπενφίκα να ενδιαφερθεί για μένα και σχεδόν αμέσως μετά κατέθεσε πρόταση στον ΠΑΟΚ για να με αποκτήσει… Παρεμπιπτόντως τότε εγώ δεν ήθελα να φύγω από τον ΠΑΟΚ, όπου ήμουν λιγότερο από έξι μήνες. Αλλά ο πρόεδρος (σ.σ.: Μπατατούδης) μου είπε ότι η Μπενφίκα ήθελε με κάθε τρόπο να με αποκτήσει και πλήρωσε τελικά δύο φορές την αξία μου στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο για να με αποκτήσει!»
Στις 29/12/1999 αποχαιρέτησε τον κόσμο του ΠΑΟΚ στο ματς με την Προοδευτική (1-0) και αποθεώθηκε.
«Μπορεί να έχουν περάσει 14-15 από τότε που ήμουν στον ΠΑΟΚ αλλά ακόμη θυμάμαι όλη την ομάδα! Εκείνους που αγαπάω περισσότερο όμως είναι ο Κώστας (σ.σ.: Φρατζέσκος) και ο Ντάφι (σ.σ.: Μαχαιρίδης)», εξομολογήθηκε ο Σάμπρι.