Τα ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Άρη έχουν τη δική τους, ξεχωριστή ιστορία και σε όποια βαθμολογική θέση κι αν βρίσκονται οι δύο ομάδες η σημασία των εν λόγω αναμετρήσεων δεν αναιρείται! Το gazzetta.gr έψαξε την ιστορική «Αθλητική Ηχώ» με την πολύτιμη βοήθεια του Αρχείου Τύπου Εφημερίδων και Περιοδικών και παρουσιάζει ρεπορτάζ, περιγραφές και παραλειπόμενα από τέσσερα αξέχαστα ματς. Δύο με νικητή τον Άρη και δύο με νικητή τον ΠΑΟΚ!
«Εσάρωσε ο ασυγκράτητος ΠΑΟΚ!»
Στις 16 Δεκεμβρίου του 1962, ο ΠΑΟΚ έκανε ένα μεγάλο πέρασμα από το Χαριλάου, επικρατώντας με 3-0, σκορ το οποίο δίνει την πραγματική εικόνα του αγώνα! «Ο ΠΑΟΚ ασυγκράτητος εσάρωσε τον Άρην 3-0. Ακολουθών εκ του πλησίον τους 3 πρωτοπόρους της βαθμολογίας Η νικήτρια με θυελλώδη επίθεση, εκυριάρχησε πλήρως, στο ημίχρονο και επέτυχε δύο γκολ διά των Σαββίδη και Γιακουμή. Δύο λεπτά προ της λήξεως ο Βασιλειάδης ολοκλήρωση τη νίκη», τονίζει το ρεπορτα της 17ης Δεκεμβρίου του 1962 στην Αθλητική Ηχώ, την οποία μας παραχώρησε το Αρχείο Τύπου Εφημερίδων και Περιοδικών! Στη συνέχεια προσθέτει: «Θριαμβευτική υπήρξε η επικράτησις του ΠΑΟΚ επί του Άρεως. Μετά λαμπράν εμφάνισιν οι δημοφιλείς παίκται του ΠΑΟΚ συνέτριψαν τους αντίπαλούς των με 3-0. Το σκορ δίδει ακριβώς την πραγματική εικόνα του παιγνιδιού.
Ο ΠΑΟΚ γερός εις την άμυναν και αποτελεσματικός εις την επίθεσην εκέρδισεν την ωραίαν νίκην του διότι έπαιξε 100% σωστό ποδόσφαιρον. Διά τον ακριβώς αντίθετον λόγον ηττήθη ο Άρης. Με ασταθή άμυνα και με ακίνδυνον επίθεσην ελάχισταν (β’ ημίχρονο μόνον) απείλησε τον αντίπαλό του. Η διαφορά ακόμα μεταξύ των δύο αντιπάλων ευρίσκεται και εις την διαφορετικήν τακτικήν που ηκολούθησαν. Ο ΠΑΟΚ εκινήθη ομαδικά και κάθε προσπάθειά του διεκρίνετο από την ομαδικότητα όλων των παικτών του, ενώ αντιθέτως ο Άρης μόνον εις ατομικάς εξάρσεις (πολλές φορές εις καταχρήσεις ατομικού παιγνιδιού) ωρισμένων παικτών του εβασίζετο».
Όσον αφορά τους διακριθέντες; «Από τον νικητήν όλοι σχεδόν οι παίκται του έπαιξαν καλά. Αν θα πρέπει να ξεχωρίση κανείς ωρισμένους, αυτοί είναι οι Μουρατίδης, Βασιλειάδης, Γιακουμής, Ραπτόπουλος και ο γκολκήπερ Μιχαηλίδης. Πάντως η γενική εμφάνισης των παικτών του ΠΑΟΚ ικανοποίησε πλήρως τους οπαδούς του και του εχάρισεν την λαμπρή νίκην του. Από τον Άρην ξεχώρισαν οι Σωτηριάδης, Χατζηκώστας, Αλεξιάδης και Φιλίππου».
Οι συνθέσεις:
ΠΑΟΚ: Μιχαηλίδης, Χασιώτης, Ραπτόπουλος, Μακρής, Μουρατίδης, Νικολαΐδης, Μυτιληναίος, Βασιλειάδης, Γιακουμής, Σαββίδης, Λέανδρος
Άρης: Χρηστίδης, Νανάκος, Σωτηριάδης, Αθανασιάδης, Χατζηκώστας, Σεμρτζής, Λαζίκογλου, Φιλίππου, Πασχαλίδης, Καλλιοτζής, Αλεξιάδης
Ο ΠΑΟΚ χωρίς τερματοφύλακα, ο Άρης «πεντάρα»!
Το 1965-66, ήταν η σειρά του Άρη να πετύχει μια μεγάλη νίκη επί τους δικέφαλου, επικρατώντας με 5-1 στις 27/2 του ’66! Το ματς ωστόσο είχε μια πολύ σημαντική ιδιαίτερότητα. Από το 3′ ο ΠΑΟΚ έπαιζε χωρίς τερματοφύλακα. Διαβάζουμε στην Αθλητική Ηχώ: «Ο ΠΑΟΚ χωρίς γκολκήπερ από το 3′ εσαρώθη απ’ τον φοβερό Άρη 5-1. Στο 3′ ο Μουσελεμίδης συνεκρούσθη με τον Δεμίρη και τραυματισθείς απεχώρησε – Έκτοτε ο Άρης – που ήταν χθες και ρωμαλέος – εκυριάρχησε και στο 43′ προηγήθη με 2-0 –
Ο Κούδας εμείωσε με πέναλτι (60′) το σκορ που το ήυξησε με πέναλτυ ο Χατζηκώστας στο 65′ δια να επιτύχουν 2 ακόμα τέρματα στο 69′ και 75’». Το ρεπορτάζ συνεχίζει: «Δραματικός υπήρξεν ο αγών Άρεως – ΠΑΟΚ, ο οποίος διεξήχθη εις το γήπεδον Χαριλάου ενώπιον 15.000 θεατών. Ο Άρης ασυγκρίτως ανώτερος, αλλά εκμεταλλευθείς και τον τραυματισμόν του τερμματοφύλακος του ΠΑΟΚ, Μουσελεμίδη από το 3′ λεπτόν επέτυχε θριαμβευτικήν νίκην με 5-1.
Για το πως ακριβώς έγινε ο τραυματισμός, το ρεπορτάζ τονίζει: «Ο Μουσελεμίδης ετραυματίσθη σε σύγκρουσι με τον Δεμίρην σοβαρώς και μεταφέρθη αμέσως σε αφασία εις το νοσοκομείον όπου και εξακολουθεί να νοσηλεύεται. Η φάσις του τραυματισμού έγινε ως ακολούθως: Ο Δεμίρης δέχθηκε μια σέντρα από τον Αλεξιάδην. Ο Μουσελεμίδης ώρμησε να μπλοκάρη την μπάλλα και όπως φάνηκε θέλησε σε μια στιγμή στο άλμα που έκανε να στηριχθή στις πλάτες του Δεμίρη.
Ο Αρειανός κυνηγός΄ομως τραβήχτηκε και ο Μουσελεμίδης έπεσε κάτω και έμεινε ακίνητος. Ο αγών διεκόπη, παρασχέθηκαν αι πρώται βοήθεια αλλά ο παίκτης περιπέσας εις αφασιαν μετεφέρθη αμέσως εις το νοσοκομείον. Τον Μουσελεμίδη αντικατέστησε ο αριστερός οπισθοφύλαξ Τάτσης». Πάντως, ξεκαθαρίζει ότι: «Ανεξαρτήτως όμως όλων των ανωτέρω, ο Άρης υπήρξεν καλύτερος του ΠΑΟΚ και όπως εξελίχθη ο αγών θα κέρδιζε τον αγώνα διότι από τα πέντε γκολ διά τα δύο ευθύνεται ο Τάτσης και θα μπορούσε να αποκρούση ο Μουσελεμίδης, ενώ τα άλλα τρία ήσαν ασύλληπτα».
Οι συνθέσεις
Άρης: Χρηστίδης, Καμπερλάζος, Γριμπελάκος, Ναλμπάντης, Σεμερτζής, Ψηφίδης, Κωσνταντινίδης, Χατζηκώστας, Αλεξιάδης, Δεμίρης, Σιδηρόπουλος
ΠΑΟΚ: Μουσελεμίδης, Μήτρακας, Μουράτ, Τάτσης, Γιακουμής, Βασιλειάδης, Νικολαΐδης, Λέανδρος, Κούδας, Χαραλαμπίδης, Αφεντουλίδης
Το επεισοδιακό ντέρμπι του ’85!
«Τρεις κόκκινες, 10 κίτρινες και… 3-0!». Με αυτόν τον τρόπο υποδέχεται η «Αθλητική Φωνή» της 4ης Φεβρουαρίου του 1985 την επεισοδιακή μάχη του Χαριλάου, σε ένα παιχνίδι που κρατήθηκαν 14 λεπτά καθυστερήσεις! Ο Μπιμπισίδης στο 5′ έκανε το 1-0, στο 59′ ο Ζελελίδης διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του και στο 96′, ο ίδιος παίκτης έγραψε το τελικό 3-0.
Η περιγραφή του αγώνα αναφέρει: «Στου Χαριλάου, χτες το απόγευμα, άλλος καιγόταν για τους βαθμούς και άλλος αγωνίστηκε για να τους πάρει. Έτσι, ένας Άρης αποφασιστικό και ψυχωμένος προηγήθηκε γρήγορα στο σκορ. Αντιμετώπισε με ψυχραιμία τις αντιδράσεις του αντιπάλου του, που στο πρώτο ημίχρονο είχε μια ελαφρά υπεροχή, με τους γηπεδούχους, όμως πιο επικίνδυνους στις αντεπιθέσεις τους, αφού πρώτα κατόρθωναν να κρατούν έξω από την επικίνδυνη ζώνη τις επιθετικές ενέργειες του ΠΑΟΚ. Ένας δυνατός άνεμος που φυσούσε στο πρώτο μέρος του αγώνα, με κατεύθυνση προς την εστία του ΠΑΟΚ, δημιουργούσε κάποια προβλήματα για τους παίκτες του δικέφαλου, αλλά από την άλλη μεριά, δεν άφηνε τους Αρειανούς να στρώσουν το παιχνίδι τους.
Έτσι το πρώτο μέρος κύλησε με σκληρές μονομαχίες, χωρίς όμως και θέαμα ποιότητας. Στην ανάπαυλα, κανείς δεν μπορούσε να μαντέψει την έκβαση που πήρε τελικά το παιχνίδι και που σε μεγάλο ποσοστό οφειλόταν στις εκδηλώσεις της πλειοψηφίας των οπαδών του ΠΑΟΚ, που καθόντουσαν στο πέταλο της “Ελβετίας”. Οι εκδηλώσεις αυτές, ενώ δεν πτόησαν τους γηπεδούχους, απεναντίας δημιούργησαν έναν μεγάλο εκνευρισμό στις γραμμές των παικτών του ΠΑΟΚ, με αποτέλεσμα να δουν δύο κόκκινες κάρτες οι Ιωσηφίδης – Αλαβάντας, ενώ ο διαιτητής κ. Κούτρης που πάσχισε μέσα σε ένα κυκεώνα να είναι αμερόληπτος, το κατόρθωσε, αλλά αναγκάστηκε να μοιράσει και 10 κίτρινες κάρτες στους δύο αντιπάλους, ενώ τρεις φορές έδειξε πρόθεση και προειδοποίησε για αυτό, να διακόψει τον αγώνα. Βασική αιτία, ο καταιγισμός διαφόρων αντικειμένων που ρίχνονταν από το πέταλα στον τερματοφύλακα του Άρη, Κατσιαούνη. Έτσι, ενώ με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου οι παίκτες του ΠΑΟΚ φάνηκαν αποφασισμένοι να ανατρέψουν το 1-0, η συμπεριφορά των οπαδών τους και η ψυχραιμία με την οποία κρατούσαν μακριά από κινδύνους την εστία τους οι Αρειανοί, τους έκαναν να πέσουν διαδοχικά σε τραγικά λάθη, που εκμεταλλεύτηκαν οι αντίπαλοί τους και έκαναν στο 59′ το 2-0.
Μετά το δεύτερο γκολ νέα αναζωπύρωση της δράσης από την κερκίδα. Ο διαιτητής έδειξε πάλι τάσεις για διακοπή, τελικά είπε να συνεχιστεί το παιχνίδι με αποτέλεσμα σε ένα φάουλ που επρόκειτο να κτυπηθεί να διαπληκτιστούν στο τείχος οι Ιωσηφίδης και Μιχαλίτσιος και να αποβληθούν. Ο Ιωσηφίδης παρέδωσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού στον Αλαβάντα. Τέσσερα λεπτά αργότερα, σε ένα μαρκάρισμα του Αλαβάντα από τον Βοσδού, μέσα στην περιοχή, ο νέος αρχηγός του ΠΑΟΚ έτρεξε προς τον διαιτητή, κάτι πρέπει να του είπε και ο τελευταίος του έδειξε κόκκινη κάρτα. Από εκεί και πέρα, η αριθμητική υπεροχή των Αρειανών, σε συνδυασμό με το υπερβολικό άγχος των ΠΑΟΚτζήδων, που μεγάλωνε με το πέρασμα του χρόνου, έριξαν το βάρος τους στον αγώνα, με αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι, που έχασαν δύο-τρεις κραυγαλέες ευκαιρίες να φτάσουν στο τρίτο γκολ που έκρινε οριστικά τον αγώνα, που ίσως να μην είχε αυτό το αποτέλεσμα, με την εκπνοή του ημιχρόνου, αφού ύστερα από κόρνερ που κτύπησε ο Δημόπουλος ο Πάπριτσα σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι των Αρειανών».
Οι συνθέσεις
Άρης: Κατσιαούνης, Βόσδου, Τζιφόπουλος, Χατζηιωαννίδης (67′ Σκούτας), Μιχαλίτσιος, Σεμερτζίδης, Τζιόλας, Κούης, Έρικσον, Ζελελίδης, Μπιμπισίδης
ΠΑΟΚ: Στεριούδας, Αλαβάντας, Ιωσηφίδης, Γιούρισιτς, Σίγγας, Σκαρτάδος, Δαμανάκης, Πάπριτσα, Δημόπουλος, Βασιλάκος (46′ Αλεξανδρίδης), Ιορδανίδης
Τα «λιοντάρια» του 2002!
To 2002 το ματς ολοκληρώθηκε με πέντε γκολ, τρία για τον ΠΑΟΚ και δύο για τον Άρη, αν και το σκορ θα μπορούσε να ήταν πιο βαρύ για τους «κίτρινους»! Στο φύλλο της Ηχούς που εντοπίσαμε στο Αρχείο Τύπου Εφημερίδων και Περιοδικών διαβάζουμε: «Λιοντάρια οι παίκτες του ΠΑΟΚ, όσοι είχαν απομείνει στη διάθεση του Ντούσαν Μπάγεβιτς, μετέτρεψαν σε δικό τους περίπατο το χθεσινό ντέρμπι του Χαριλάου με τον Άρη και έφτασαν στη νίκη πολύ πιο εύκολα από ό,τι δείχνει το τελικό 2-3. Πιστοί στις συνήθειές τους, οι παίκτες του ΠΑΟΚ «κατόρθωσαν» να δεχτούν πρώτοι γκολ, ενώ είχαν τον απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού.
Στη μία και μοναδική φάση που δημιούργησαν οι αντίπαλοί τους στη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου. Όπως έκαναν και άλλες… εννιά συνολικά φορές φέτος, ανέτρεψαν το εις βάρος τους σκορ και μέσα σε 14 λεπτά πέτυχαν να προηγούνται με 2-1, έχοντας μάλιστα και μια κεφαλιά του Οκκά στα δοκάρια του Κατεργιαννάκη. Στο δεύτερο ημίχρονο, με τον ίδιο απλό τρόπο και αξιοποιώντας την τεχνική τους στις αντεπιθέσεις, πέτυχαν τρίτο γκολ, έχασαν δύο πολλές σπουδαίες ευκαιρίες και κράτησαν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία τους τρεις πολύτιμους βαθμούς, καρδιοχτυπώντας τους οπαδούς τους μόνο για ελάχιστα δευτερόλεπτα, αφού με την εκπνοή του αγώνα πέτυχη το δεύτερο γκολ από μια άτυχη στιγμή του Πουρλιοτόπουλου. Ο ΠΑΟΚ, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, όταν “έκτισε” τη νίκη του, ήταν εντυπωσιακός. Δεν φοβήθηκε σε καμιά στιγμή το παιχνίδι και το “χτύπησε” από την αρχή, λες και ήταν αυτός ο γηπεδούχους. Ο Μπάγεβιτς χρησιμοποίησε αναγκαστικά, λόγω των πολλών ελλείψεων, πολλούς επιθετικούς παίκτες, αλλά αυτό του βγήκε σε καλό».
Όσον αφορά τους διακριθέντες; «Πέρα από την κορυφαία μορφή του αγώνα, τον Βαγγέλη Νάστο, που διέπρεψε σε άμυνα και επίθεση, ο παίκτης που έκρινε κατά ένα μεγάλο ποσοστό την έκβαση του παιχνιδιού ήταν ο Σλάτζαν Σπάσιτς. Ένας άριστος διεμβολιστής, που εκμεταλλεύτηκε τέλεια τον κενό χώρο και κατάφερε να πετύχει τα δύο από τα τρία γκολ της νίκης του ΠΑΟΚ. Δίπλα του ο αγωνιστικής Γιασεμάκης, που είχε ισοφαρίσει, αλλά και που έχασε ένα γκολ από αυτά που δεν χάνονται, ενώ πάρα πολύ καλή δουλειά έκανε ο Οκκάς, από τον οποίο ο Μπάγεβιτς ζήτησε να παίξει στα χαφ….»
Το ντέρμπι είχε και στην… ατμόσφαιρά του κάτι από τα παλιά: «Ντέρμπι από τα παλιά θύμιζε η χθεσινή αναμέτρηση ανάμεσα στον Άρη και τον ΠΑΟΚ με τελικό νικητή τον “δικέφαλο” που άλωσε το Χαριλάου με 2-3. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ έφτασαν στο Χαριλάου στις 16:00 περιφρουρούμενοι από αστυνομικές δυνάμεις και τοποθετήθηκαν στις θύρες 1 και 8. Η ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι φίλαθλοι και των δύο ομάδων μια ώρα πριν ξεκινήσει το μεγάλο ντέρμπι ήταν εντυπωσιακή. Σε αυτό συνέβαλε και η Αστυνομία με επικεφαλής τον ταξίαρχο Πρόδρομο Καρρά. Έντονες ήταν οι αποδοκιμασίες των οπαδών του Άρη προς τον Γιώργο Κούτση, καθώς προτίμησε να αλλάξει στρατόπεδο και να πάει στον “αιώνιο” αντίπαλο. Στη θύρα 2 οι φίλαθλοι του Άρη τοποθέτησαν πανό το οποίο έγραφε: «”Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ εύχονται καλή επιτυχία στο αδελφό σωματείο Ολυμπιακό”, το οποίο είχε αναρτηθεί στα μπαράζ του Βόλου ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Άρη».
Οι συνθέσεις:
Άρης: Κατεργιαννάκης, Μορίς, Λουμπούτης, Πρίλασνικ (7′ Μαλλούς), Παπαδόπουλος, Σμπαρί (38′ Λιολίδης), Βαλερί, Θεοδωρίδης (75′ Νάβας), Χαριστέας, Μπάρκογλου, Κυζερίδης
ΠΑΟΚ: Πουρλιοτόπουλος, Νάστος, Καραδήμος (40′ Φουτσίνι), Κατσαμπής, Κουλακιώτης, Χασιώτης, Κούτσης, Σπάσιτς (79′ Βοσκαρίδης), Οκκάς (87′ Ζαβαντάς), Γιασεμάκης,
Κωνσταντινίδης
Η μεγαλύτερη «ασπρόμαυρη» νίκη σε «κίτρινο» έδαφος πάντως έγινε το 1994-95 και μπορείτε να τη δείτε στο video…Η μεγαλύτερη «ασπρόμαυρη» νίκη σε «κίτρινο» έδαφος πάντως έγινε το 1994-95 και μπορείτε να τη δείτε στο video. Όπως και το 4-0 υπέρ του Άρη την περίοδο 2000-01, που μαζί με το 5-1 του 1965-66 είναι η πιο ευρεία επικράτηση των γηπεδούχων…
Πηγή: gazzetta.gr