Προνομιακή μεταχείριση για τα «δικά τους παιδιά» -τους δημόσιους υπαλλήλους που είναι αποσπασμένοι σε βουλευτικά και κομματικά γραφεία- επιφυλάσσουν οι ίδιοι οι βουλευτές με τροπολογία – πρόκληση που κατέθεσαν στη Βουλή και έγινε δεκτή από τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μιχελάκη.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την επίμαχη τροπολογία που κατέθεσαν 15 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία («υπέρ» τάχθηκαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, «παρών» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ και κατά οι Ανεξάρτητοι Ελληνες), οι εν λόγω υπάλληλοι -σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους στο Δημόσιο- θα αξιολογούνται από τους φυσικούς προϊσταμένους τους, δηλ. από τους διευθυντές των πολιτικών γραφείων ή των κομμάτων.
Σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, κοινοβουλευτικές πηγές εξηγούσαν ότι η τροπολογία κρίθηκε απαραίτητη καθώς βάσει του μέτρου της διαθεσιμότητας, οι αποσπασμένοι σε βουλευτικά γραφεία για τους οποίους δεν προβλέπεται καμία διαδικασία αξιολόγησης, θα οδηγούνταν μοιραία σε απόλυση. Γι’ αυτό σημείωναν και η τροπολογία «έχει την σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων και όλων των βουλευτών ασχέτως αν έχει υπογραφεί μόνο από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ».
Σύμφωνα με τη ρυθμιση «η διαδικασία αξιολόγησης προκειμένου να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, οφείλει να περιλαμβάνει όλους τους υπαλλήλους της δημόσιας διοίκησης ανεξαρτήτως της υπηρεσιακής τους κατάστασης», συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων που έχουν διατεθεί και υπηρετούν μέσω αποσπάσεων σε γραφεία βουλευτών και πολιτικών κομμάτων.
Στην αιτιολογική έκθεση επισημαίνεται μάλιστα ότι «το σύνολο των ανωτέρω υπαλλήλων στερούνται εκθέσεων αξιολόγησης χωρίς δική τους υπαιτιότητα, καθώς έχει εντοπισθεί νομοθετικό κενό και μέχρι σήμερα δεν καθορίζεται από καμία διάταξη νόμου ο τρόπος ή η διαδικασία αξιολόγησής τους κάτι που είναι δίκαιο πλέον να προβλεφθεί». Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η «αξιολόγηση να γίνεται από τα πρόσωπα και τους φορείς στους οποίους τα πρόσωπα αυτά έχουν διατεθεί». Προβλέπεται επίσης, πως οι εκθέσεις αξιολόγησης για τα έτη 2012, 2013 και εφεξής μπορούν να συνταχθούν και να κατατεθούν αρμοδίως εντός δυο μηνών από την ισχύ του παρόντος, η οποία μπορεί να παραταθεί με απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με κοινοβουλευτικούς κύκλους της ΝΔ, οι αξιολογητές δεν θα είναι οι ίδιοι οι βουλευτές αλλά ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του βουλευτή ή ο διευθυντής του κόμματος στο οποίο ανήκει ο βουλευτής, κάτι πάντως που δεν απαντά στις ενστάσεις επί της αντικειμενικότητας της διαδικασίας.
Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι η ρύθμιση πέρασε μια ημέρα πριν την εκπνοή της χρονικής προθεσμίας για την αξιολόγηση των υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλων. Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι βουλευτές βρήκαν και πάλι τον τρόπο να διασφαλίσουν τα «δικά τους παιδιά» καθώς είναι γνωστό τοις πάσι πώς έχουν βρεθεί στις συγκεκριμένες θέσεις οι εν λόγω υπάλληλοι.
πηγή: iefimerida.gr