Όχι απλά καμπανάκι, αλλά ολόκληρη… κουδούνα έχει ηχήσει στα κεντρικά γραφεία των Μάντσεστερ Σίτι και Παρί Σεν Ζερμέν. Οπως τους κοινοποίησε η UEFA, κινδυνεύουν να πάθουν ό,τι και η Μπαρτσελόνα με την απαγόρευση μεταγραφών και ακόμα χειρότερα. Το πρόβλημα με τις εν λόγω ομάδες είναι πως φαίνεται ότι -όπως αναμενόταν- έχουν αποτύχει να εναρμονιστούν με το καταστατικό του «Financial Fair Play» (FFP) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία έχει ξεκαθαρίσει πως θα είναι εξαιρετικά αυστηρή με αυτό το καινούργιο μέτρο που επιχειρεί να θεσπίσει, ξεκινώντας από φέτος με την οριστική εφαρμογή του (σ.σ.: μέχρι τώρα ήταν μισό και ασχολούνταν με τα χρέη των συλλόγων).
Η UEFA εμφανίζεται να έχει ενημερώσει τους δύο συλλόγους ότι τα παραστατικά που έστειλαν στο αρμόδιο όργανο της Ομοσπονδίας, δεν ήταν… τακτοποιημένα και πως κινδυνεύουν με πολύ βαριά τιμωρία. Σίτι και Παρί έχουν λάβει τεράστια ποσά από τους Αραβες ιδιοκτήτες τους αντίστοιχα και είναι τρομερά δύσκολο να τα αιτιολογήσουν στα πλαίσια που ορίζουν οι κανόνες του FFP. Ουσιαστικά αυτό που κάνουν, είναι να προσπαθούν να περάσουν ως δωρεές πολλά από αυτά τα τεράστια χρηματικά πακέτα που έχουν εισρεύσει στα ταμεία τους. Οπως π.χ. συνέβη με τη δωρεά των 200 εκατ. ευρώ του Οργανισμού Τουρισμού του Κατάρ προς την Παρί, με το κόλπο όμως να μην φαίνεται να πιάνει.
Τώρα Πολίτες και Παριζιάνοι τρέχουν την ύστατη ώρα μήπως και καταφέρουν να το… σώσουν, κάτι που όμως δεν συγκεντρώνει τις πιθανότητες υπέρ του. Σε περίπτωση τελικά που δεν το κατορθώσουν, το πιο πιθανό είναι να τους απαγορευτεί το μεταγραφικό πάρε δώσε για το καλοκαίρι που έρχεται. Τα πιο άσχημα όμως τότε είναι που θα αρχίσουν…
Εάν και εφόσον συμβεί όλη αυτή η αρνητική για τους δύο εξέλιξη, τότε είναι πολύ λογικό να έρθει και το εκ των έσω… σφυροκόπημα. Τι σημαίνει αυτό; Πως με βάση το καταστατικό του FFP, οι ομάδες του πρωταθλήματος όπου συμμετέχουν, έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν κάτι σαν προσφυγή. Η λογική έγκειται στο πλαίσιο της αδικίας. Δηλαδή, για παράδειγμα η Αρσεναλ, η Εβερτον, η Τότεναμ ή όποια άλλη ομάδα θεωρεί πως αδίκως τερμάτισε πιο χαμηλά στη βαθμολογία από τη Σίτι, μπορεί να ισχυριστεί ότι το έκανε τηρώντας τους κανόνες του FFP, κάτι που δεν έκαναν οι… κατηγορούμενοι που έπαιξαν unfair και γι αυτό τερμάτισαν πιο ψηλά.
Από τη στιγμή που θα ανακοινωθεί π.χ. μία ποινή στις δύο ομάδες, ο κάθε ενδιαφερόμενος αντίπαλος θα έχει 10 ημέρες για να καταθέσει τη δική του προσφυγή στο αρμόδιο όργανο της UEFA. Τότε υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη πιθανότητα η 5η ομάδα π.χ. της Premier League να πάρει την θέση της Σίτι στο Champions League. Η Σίτι από τη μεριά της θα προσφύγει στο CAS, με την όλη αυτή κατάσταση να τραβάει καλοκαιριάτικα έως και λίγο πριν τα Play off του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου δεν θα έχει ξεκαθαριστεί το ποια θα συμμετάσχει. Τα πράγματα λοιπόν δεν είναι τρομερά δύσκολα μόνο για Σίτι και Παρί, αλλά και για τη UEFA που θα πρέπει να αποφασίσει πως και μέχρι που θα φτάσει ώστε να προωθήσει αυτό το νέο δυναμικό μέτρο…