Ο ΠΑΟΚ έχει σταθερά τα τελευταία χρόνια στο δυναμικό των Ακαδημιών του συνεργασία με κάποιον συμβουλευτικό ψυχολόγο. Από πέρυσι το καλοκαίρι στο συγκεκριμένο πόστο βρίσκεται η ψυχολόγος Ειρήνη Ρέρα, η οποία μίλησε στα «Σπορ του Βορρά» για το ρόλο της και τη δουλειά που γίνεται στα τμήματα υποδομών του Δικέφαλου.
Αρχικά η κ. Ρέρα εξήγησε πώς ξεκίνησε η συνεργασία της με τον ΠΑΟΚ:
«Όλα ξεκίνησαν πέρυσι το καλοκαίρι (του 2013). Μαζί με τον κ. Πουρλιοτόπουλο, τον κ. Μήττα και τους προπονητές των Ακαδημιών του ΠΑΟΚ οργανώσαμε το πλάνο πάνω στο οποίο θα δουλέψουμε. Είδαμε τα θέματα που θα ασχοληθούμε, μελετήσαμε τι απασχολεί τους γονείς και φυσικά που πρέπει να εστιάσουμε όσον αφορά τα παιδιά για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης. Με βάση αυτά η συνεργασία μου με τα τμήματα υποδομών του ΠΑΟΚ ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013»
-Τι ακριβώς περιλαμβάνει η δουλειά που κάνετε;
«Προσπαθούμε να πιάσουμε όλο το φάσμα: τα παιδιά σε ατομικό αλλά και σε ομαδικό επίπεδο, αλλά βέβαια και την ενημέρωση των γονέων. Περισσότερο εστιάζουμε στις μικρές ηλικίες. Εκεί μπορεί να γίνει πολύ καλή δουλειά και μπορούμε να κάνουμε μεγάλες αλλαγές έτσι ώστε όταν μεγαλώσει ο αθλητής και πάει στην Κ17 και την Κ20 πριν την πρώτη ομάδα να είναι ολοκληρωμένη προσωπικότητα»
-Περισσότερο επικεντρώνεται τη δουλειά σας στις ηλικίες έως τα 16-17;
«Εμείς δουλεύουμε από την Κ9 έως και τη Κ20, αλλά το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στις πιο μικρές ηλικίες. Εκεί μπορούμε να δουλέψουμε διαχρονικά και να φέρουμε πιο μεγάλες αλλαγές. Στην Κ20 λειτουργούμε επικουρικά παρότι κι εκεί μπορούμε να βοηθήσουμε σημαντικά».
-Ποια θέματα σας απασχολούν περισσότερα σε αυτές τις ηλικίες; Ποιος είναι ο ρόλος σας;
«Ο ρόλος μας είναι πολυεπίπεδος. Λειτουργούμε συμβουλευτικά στα προσωπικά προβλήματα που μπορεί να έχουν κάποια παιδιά. Συμβάλουμε στη μεγιστοποίηση της απόδοσής τους, στην εκμάθηση τεχνικών διαχείρισης άγχους (πχ αυτοδιάλογος κτλ) και σε άλλα θέματα που μπορεί να χρειάζονται βοήθεια. Ασχολούμαστε και ατομικά με κάθε παιδί αλλά βέβαια και ομαδικά. Επίσης κάνουμε ενημερώσεις με ημερίδες στους γονείς. Είμαστε όμως ανοιχτοί και σε ότι άλλο απασχολεί τους γονείς με τα παιδιά τους. Εδώ αγγίζουμε πολλά θέματα… Και οικογενειακά και προσωπικά και όσον αφορά την ομάδα. Παράλληλα δίνουμε συμβουλές και ενημερώνουμε και τις συνεργαζόμενες Ακαδημίες που έχει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ σε όλη την περιφέρεια. Έχουμε κάνει ημερίδες ενημέρωσης στην Κομοτηνή, στο Κιλκίς και σε άλλες Ακαδημίες μέσα στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχουμε πλάνο για να πάμε και σε άλλες πόλεις στο μέλλον».
-Το συχνότερο πρόβλημα που μπορεί να συναντήσει ένας ειδικός σε παιδιά αυτών των ηλικιών, ποιο είναι;
«Δεν είναι μόνο ένα, είναι πολλά. Κυρίως δουλεύουμε πάνω στο άγχος. Υπάρχουν κάποια γεγονότα ζωής τα οποία θεωρούμε ότι είναι στρεσογόνα. Τέτοια μπορεί να είναι μία απώλεια κάποιου οικείου προσώπου, ένας χωρισμός, ενδοοικογενειακές συγκρούσεις, κάποια αποτυχία ακόμη και κάποιο χαμένο πέναλτι ή μία άσχημη ήττα για την ομάδα. Στα μικρά παιδιά που δεν έχουν ακόμη ισχυρή προσωπικότητα ακόμη και κάποιο απλό λάθος μέσα στο παιχνίδι μπορεί να τους στοιχίσει γιατί δεν έχουν ανθεκτικότητα. Σε όλα αυτά τα θέματα μπορούμε να βοηθήσουμε πάρα πολύ. Ένας αθλητής είναι πάνω από όλα άνθρωπος. Όπως όλοι, έτσι και ο μικρός αθλητής έχει ανάγκη τη στήριξη σε σημαντικά γεγονότα της ζωής του. Ένα πένθος ή κάποια άλλη απώλεια μπορεί να στοιχίσει πολύ σε ένα παιδί. Εκεί είμαστε εμείς για να λειτουργήσουμε συμβουλευτικά και υποστηρικτικά για να ξαναβρεί το παιδί την χαμένη του αυτοπεποίθηση και να αγωνιστεί ξανά δίνοντας τον καλύτερό του εαυτό, το μέγιστο μέσα στο γήπεδο»
-Διαπιστώνετε άγχος στα παιδιά των μικρών ηλικιών για καταξίωση και διάκριση στο ποδόσφαιρο;
«Δε θα το έλεγα τόσο άγχος. Οι γονείς βιώνουν περισσότερο αυτό το άγχος. Τα παιδιά επιλέγουν το ποδόσφαιρο επειδή το αγαπούν. Αυτό που παρατήρησα μέσα στον ΠΑΟΚ είναι ότι τα περισσότερα παιδιά είναι ιδιαίτερα συνειδητοποιημένα και αγαπούν πάρα πολύ το ποδόσφαιρο. Τα παιδιά είναι οργανωμένα, ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των προπονητών και έρχονται τακτικά στις συναντήσεις μας για να γίνουν καλύτεροι αθλητές. Σίγουρα τους απασχολεί να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Το άγχος στα παιδιά μπορεί να είναι συγκεκριμένο, πχ πριν από ένα μεγάλο παιχνίδι ή μετά από κάποια αποτυχία. Εμείς προσπαθούμε να ετοιμάσουμε ολοκληρωμένες προσωπικότητες για να μπορέσουν να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο».
-Οι προπονητές σας συμβουλεύονται;
«Βρισκόμαστε σε συχνή και τακτική επικοινωνία. Όλοι οι προπονητές ξέρουν ότι είμαι διαθέσιμη να βοηθήσω σε ότι πρόβλημα ή προβληματισμό προκύπτει».
-Ο ΠΑΟΚ έχει ψυχολόγο για τις Ακαδημίες. Μήπως θα έπρεπε να έχει και στην πρώτη ομάδα;
«Στο εξωτερικό πολλές μεγάλες ομάδες έχουν ψυχολόγο. Η Ελλάδα βρίσκεται συνήθως λίγο πιο πίσω σε τέτοια θέματα, αλλά ακολουθεί… Στο μέλλον πιστεύω ότι και η χώρα μας θα βαδίσει στα βήματα του εξωτερικού. Έχει αποδειχθεί ότι ένας ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ μία ομάδα».
-Ποια είναι τα πιο συνήθη προβλήματα που παρουσιάζονται για τους γονείς των αθλητών;
«Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα (η συμπεριφορά των γονέων των αθλητών) το οποίο το έχουμε πιάσει από πολλές πλευρές και έχουμε πραγματοποιήσει και σχετική ημερίδα για τις προσδοκίες των γονέων και πως αυτές επηρεάζουν την αθλητική επίδοση των παιδιών τους. Όντως οι γονείς εμπλέκονται πολλές φορές θέλοντας οι ίδιοι να εκπληρώσουν μέσω των παιδιών τους τις δικές τους προσδοκίες και τα δικά τους όνειρα, που δεν είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν στο παρελθόν. Το κύριο πρόβλημα είναι η οριοθέτηση των γονέων και σε αυτό εμείς είμαστε κάθετοι. Δηλαδή οι γονείς απαγορεύεται να έρχονται να παρακολουθούν τις προπονήσεις και θέλουμε ο ρόλος τους να είναι επικουρικός. Το κομμάτι του να κοουτσάρει κάποιος ένα παιδί, είναι καθαρά θέμα του προπονητή και μόνο»
-Το καταλαβαίνουν αυτό οι γονείς;
«Μέχρι στιγμής βρίσκουμε τη χρυσή τομή και νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο».
-Δεν είναι περίεργο για τους γονείς να βλέπουν τα μικρότερα παιδιά να συμβουλεύονται κάποιον ψυχολόγο που είναι έξω από τη δική τους επιρροή; Τους προβληματίζει κάτι τέτοιο;
«Όχι κάθε άλλο. Έχω δει το αντίθετο… Οι γονείς ενδιαφέρονται για τη γνώμη του ειδικού, τους αρέσει αυτό που κάνουμε στον ΠΑΟΚ και οι ίδιοι παίρνουν πολλές φορές πρωτοβουλίες για να επικοινωνούμε. Τους ενδιαφέρει το ψυχολογικό κομμάτι καθώς η νοητική προετοιμασία σε έναν νεαρό αθλητή είναι πολύ σημαντική».
-Για το μέλλον τι προγραμματίζετε;
«Βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικά στάδιο. Απολαμβάνουμε όλοι τη επιτυχία των πρωταθλημάτων. Όπως ξέρετε οι Ακαδημίες του ΠΑΟΚ πήραν φέτος τίτλους σε πολλά ηλικιακά επίπεδα. Η Κ13, η Κ14 και η Κ20 πήραν τίτλους, ενώ η Κ15 έπαιξε τελικό και η Κ17 στο final four. Η σεζόν πήγε καλά και ελπίζουμε του χρόνου να πάμε ακόμη καλύτερα βοηθώντας τα παιδιά με κάθε τρόπο».
-Σας έδωσαν κι εσάς μετάλλια στην απονομή του τίτλου στη Κ20…
«Είναι πραγματικά πολύ ωραίες αυτές οι ευχάριστες στιγμές. Για μένα το καλύτερο μετάλλιο είναι να βλέπω τα παιδιά να πηγαίνουν καλά, να προοδεύουν και να πετυχαίνουν, να χαίρονται αυτό που κάνουν και να είναι χαρούμενα»
-Πηγαίνατε σε αγώνες των Ακαδημιών του ΠΑΟΚ;
«Βεβαίως! Σε πολλά ματς και σε διάφορες ηλικιακές κατηγορίες. Ήθελα να έχω δική μου εικόνα για την αγωνιστική συμπεριφορά των παιδιών για να διαπιστώνω αν εφαρμόζουν αυτά που λέμε στις συναντήσεις μας. Έπρεπε να είμαι παρούσα σε ματς των παιδιών. Είναι ένα κομμάτι που δεν μπορούσε να λείπει αν θέλω να είναι ο ρόλος μου ενεργός. Ήμουν δίπλα και στην ομάδα Κ17 που έπαιξε στο final four και χρειάζονταν στήριξη στο κομμάτι της ψυχολογίας. Τα παιδιά της Κ17 έπαιξαν εξαιρετικά, είχαν πάρα πολύ καλή ψυχολογία, έπαιξαν με πάθος αλλά δεν ήρθε το αποτέλεσμα. Στον αθλητισμό δεν είναι πάντα δίκαιο το αποτέλεσμα, υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας της τύχης και αυτό το βίωσαν έντονα τα παιδιά μας. Συνεχίζουμε όμως γιατί η προσπάθεια μετράει. Φτάσαμε πολύ κοντά στον στόχο μας, δεν τον πετύχαμε, αλλά δεν πρέπει να τα παρατήσουμε και οφείλουμε να συνεχίσουμε».
-Το ότι η προσπάθεια μετράει είναι ένα από τα πράγματα που τονίζονται συνέχεια στα παιδιά;
«Είναι πολύ σημαντικό ένας παίκτης να έχει σταθερή αυτοπεποίθηση και αυτή δεν εξαρτάται μόνο από ένα αποτέλεσμα, από έναν αγώνα ή από δύο ματς. Εξαρτάται από όλη την πορεία του, από όλα όσα έχει καταφέρει στα χρόνια που ασχολείται με τον αθλητισμό. Για παράδειγμα ένα παιδί που ασχολείται 6-7 χρόνια με το ποδόσφαιρο και έχει φτάσει να παίζει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο δεν πρέπει να πέσει η αυτοπεποίθησή του επειδή δεν κέρδισε ένα ματς στο final four. Άρα η προσπάθεια, η διαρκής δουλειά, η προσωπική αγωνιστική και νοητική προπόνηση μπορούν να φέρουν το ποθητό αποτέλεσμα. Ωστόσο δεν έρχεται πάντα η νίκη, άρα πρέπει να συνεχίζεται η προσπάθεια…»
-Αυτό που σας έχει ζητήσει ο ΠΑΟΚ να κάνετε με τα παιδιά, τι ήταν;
«Εμείς δίνουμε έμφαση στο αναπτύξουμε ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Αυτό ήθελε ο ΠΑΟΚ: καλούς αθλητές αλλά και καλές, ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Σε ότι περιλαμβάνει αυτό το κομμάτι. Αυτή είναι η βάση για να μπορέσει ένας αθλητής να έχει μία σταθερή και διαρκή διαχρονική πορεία επιτυχίας».