Ένα μεγάλο αφιέρωμα στη ζωή και την καριέρα του Ραζβάν Ρατς ετοίμασε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ και το δημοσίευσε στο επίσημο σάιτ της.
“Στη μικρή, ξεχασμένη, επαρχιώτικη πόλη Σλάτινα το πιο… ενδιαφέρον που είχες να κάνεις είναι να κοιτάς τα τρένα να περνούν συνεχίζοντας τον μακρύ δρόμο τους για παραθαλάσσιους ή ορεινούς προορισμούς. Η διέξοδος του μικρού Ραζβάν ήταν το ποδόσφαιρο. Όταν δεν έπαιζε σε κάποιο δρόμο με μια αυτοσχέδια (ελλείψει χρημάτων μπάλα, εκλεινε τα μάτια κι ονειρευόταν πως είναι διάσημος, πως μοιράζει αυτόγραφα, πως μοιάζει στο είδωλό του, τον Ράιαν Γκιγκς.
Αγαπούσε την πατρίδα του, αλλά ήθελε να φύγει μακριά. Να σωθεί, να εξερευνήσει τον κόσμο, να γεμίσει εμπειρίες. «Αν ο ήλιος δεν μπαίνει από το παράθυρο, έρχεται ο γιατρός από την πόρτα» ήταν το παλιό ρουμάνικο ρητό που χρησιμοποιούσε ως μότο ζωής, υποδηλώνοντας την επιθυμία του να κυνηγήσει τα όνειρά του.
Και εδώ, το ποδόσφαιρο ήταν η διέξοδός του. Ο πατέρας του, παλιός ποδοσφαιριστής, διέκρινε πως ο κανακάρης του είχε ταλέντο και θέληση να πετύχει και τον πήρε μαζί του στην ομάδα του χωριού όπου ήταν προπονητής. Η αθλητική συμβίωση δεν ήταν εύκολη. «Μου έλεγε πολλά πράγματα και με συμβούλευε, αλλά για να είμαι ειλικρινής, δεν έδινα σημασία γιατί δεν ήθελα να γίνω τερματοφύλακας όπως εκείνος», παραδέχεται.
Η θέση του ήταν στο αριστερό άκρο της επίθεσης. Μέχρι που στα 17 του χρόνια, πήρε μεταγραφή στην Ραπίντ Βουκουρεστίου και συνάντησε τον μέντορα της ζωής του, τον Μιρτσέα Λουτσέσκου. Εκείνος τον έκανε αριστερό μπακ κι ο Ρατς θα τον ευγνωμονεί αιώνια. «Είναι ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ποδοσφαιρική μου καριέρα», λέει και προσθέτει: «Αν ο Μίστερ δεν είχε βρει μια νέα θέση για μένα μέσα στο γήπεδο, δεν θα είχα καταφέρει να πετύχω τόσα πράγματα».
Η μεταγραφή στην Ουκρανία
Ο Ραζβάν Ρατς, αφού πρώτα απέκτησε δίπλωμα από το Ινστιτούτο Φυσικής Κατάστασης και κατέκτησε το πρωτάθλημα με τη Ραπίντ, έκανε το επόμενο βήμα στην καριέρα του δίχως την καθοδήγηση του Λουτσέσκου. Το 2003 «η Σαχτάρ Ντόνετσκ, έστειλε τα χρήματα που απαιτούσε η Ραπίντ στον τραπεζικό της λογαριασμό κι εγώ μετακόμισα στην Ουκρανία. Τόσο απλά».
Αρχικά ο Ρουμάνος είχε τις αμφιβολίες του για την ορθότητα της κίνησης, αλλά επέλεξε να εμπιστευτεί το ένστικτό του και να συμμεριστεί τις βλέψεις των Ουκρανών για γιγάντωση της ομάδας τα επόμενα χρόνια. Ένα χρόνο αργότερα ο Λουτσέσκου ήρθε να του κάνει… παρέα και η Σαχτάρ όντως έγινε μια από νέες ευρωπαϊκές δυνάμεις κατακτώντας 15 τρόπαια εντός κι εκτός συνόρων.
Η γυναίκα της ζωής του
Στην Ουκρανία άλλαξε η ζωή του. Μέσα κι έξω απ’ το γήπεδο. Εκεί ένα παράδοξα ζεστό απόγευμα Μαϊου στην πλατεία Λένιν γνώρισε την Ιουλία. Η δυσκολία στη συνεννόηση ήταν μικρό εμπόδιο μπροστά στις προσταγές της καρδιάς. Ο Ραζβάν, άλλωστε, είναι μια κινητή… linguaphone. Μιλά Ρουμάνικα, Ισπανικά Ρώσικα, Πορτογαλικά και Αγγλικά. «Τις έμαθα μόνος μου, δεν είναι και τίποτα δύσκολο», λέει!
Η έφεσή του αυτή στις ξένες γλώσσες τον βοήθησε να τα βρει με την Ιουλία – αν και δεν έλειψαν οι παρεξηγήσεις λόγω κακής χρήσης της γλώσσας – και οι δυο τους παντρεύτηκαν το 2007. Τέσσερα χρόνια αργότερα, έπειτα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, ο Ραζβάν και η Ιουλία έγιναν γονείς. Απέκτησαν τη μικρή Νικόλ. Η γέννησή της αποτελεί την πλέον αξιομνημόνευτη στιγμή της ζωής του.
Η μετακόμιση στην Αγγλία
Οντας πια οικογενειάρχης κι αναγκασμένος ν’ αφήσει την Σαχτάρ και την Ουκρανία έπειτα από δέκα χρόνια, ο Ρατς το καλοκαίρι του 2013 έπρεπε να αποφασίσει για την επόμενη ομάδα της καριέρας του λαμβάνοντας υπόψιν και τα θέλω των γυναικών του.
Ετσι, η Μπεσίκτας και η Μαρσέιγ ηττήθηκαν στον ανταγωνισμό με το κοσμοπολίτικο Λονδίνο που προσέφερε τα πάντα στην οικογένεια του Ρουμάνου. «Ζούσαμε στα προάστια της πόλης σε ένα πολύ όμορφο μέρος μέσα στη φύση και τον καθαρό αέρα, δίχως φασαρία», έλεγε ο πατέρας και σύζυγος Ραζβάν. Ο ποδοσφαιριστής Ρατς στη Γουέστ Χαμ είδε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει ακόμα ένα παιδικό του όνειρο, να αγωνιστεί «σε ένα από τα καλύτερα, ίσως το κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο».
Ρόναλντ, ο αρουραίος
Ανοικτός χαρακτήρας και πρόθυμος να γνωρίσει νέους ανθρώπους, ο Ρατς προσαρμόστηκε άμεσα στο Απτον Παρκ. Εγινε δωμάτιο με τον… πολύ Τζο Κόουλ κι ένα από τα αγαπημένα πρόσωπα των αποδυτηρίων. Ρόλο, βέβαια, έπαιξε και το επίθετό του. Ρατ, όπως λανθασμένα τον έλεγαν οι Αγγλοι, σημαίνει αρουραίος. Κι ο χαβαλές μόλις είχε ξεκινήσει.
«Στη γλώσσα μου, το επίθετό μου προφέρεται Ρατς, αλλά στα αγγλικά δεν υπάρχει το αντίστοιχο γράμμα. Για μένα δεν έχει σημασία, είναι μια σύμπτωση ότι το επίθετό μου συμβολίζει ένα ζώο και θα είναι μια καλή ευκαιρία να γελάμε περισσότερο», δήλωνε ο ίδιος ακομπλεξάριστος.
Κάπως έτσι στο Λονδίνο του κόλλησε το παρατσούκλι «Ρόναλντ». Από ένα διάσημο καρτούν τον Ρόναλντ τον αρουραίο. «Μόλις πήγα στην ομάδα ο Κόουλ μου έδειξε μια φωτογραφία του και μου είπε, αυτός είσαι εσύ. Από τότε, οι περισσότεροι με έλεγαν Ρόναλντ. Το συνήθισα και είχε πλάκα. Οι οπαδοί τραγουδούσαν συνθήματα για τον Ρόναλντ και το θέμα έγινε γνωστό και στην Ρουμανία, όπου το όνομά μου σημαίνει πάπια».
Αν κάτι δυσκόλεψε περισσότερο τον Ρουμάνο ποδοσφαιριστή στην Αγγλία, ήταν η οδήγηση από τη δεξιά πλευρά που δεν του επέτρεπε να κυκλοφορήσει άνετα με την κόκκινη Ferrari του. Το Ratmobile – ναι, το αυτοκίνητο του Ρόναλντ – όπως το έλεγαν οι συμπαίκτες του που του είχαν φτιάξει και ειδικές πινακίδες.
Γρήγορη αποχώρηση
Στην Πρέμιερ Λιγκ, πάντως, ο Ρατς δεν μπόρεσε να στεριώσει. Όχι για αγωνιστικούς λόγους, αφού στους τέσσερις μήνες που έμεινε στο Απτον Παρκ πρόλαβε να αγωνιστεί σε 20 αγώνες. Μαθημένος να πρωταγωνιστεί και να διεκδικεί τίτλους, δυσκολεύτηκε να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η ομάδα του μάχεται για την αποφυγή του υποβιβασμού και συνήθως φεύγει ηττημένη από το γήπεδο.
Οι δηλώσεις του πως θα αποχωρήσει από την ομάδα αν αυτή υποβιβαστεί ήχησαν άσχημα στ’ αυτιά του κόσμου των Χάμερς και τον Ιανουάριο οι δύο πλευρές αποφάσισαν να λύσουν τη συνεργασία τους κοινή συναινέσει.
Ισπανική περιπέτεια
Τον Φεβρουάριο ο Ρατς συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του στην Ισπανία και τη Ράγιο Βαγιεκάνο που επίσης μαχόταν για την αποφυγή του υποβιβασμού και πριν την έλευση του βρισκόταν στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας.
Στην Πριμέρα Ντιβισιόν ο Ρατς έδειξε πως είναι ένας ιδιαίτερα ποιοτικός αριστερός μπακ, έγινε αμέσως βασικός και βοήθησε σημαντικά την ομάδα του να κάνει αντεπίθεση διαρκείας και να παραμείνει στην κατηγορία. Το μοναδικό μελανό σημείο της σύντομης παρουσίας του στην Ισπανία ήταν η αποβολή του για την κουτουλιά που έριξε σε παίκτη της Θέλτα και η τιμωρία του με τέσσερις αγωνιστικές.
Επενδύσεις στη Ρουμανία
Εκτός ποδοσφαίρου, ο Ρατς επιλέγει να επενδύει τα χρήματα που κερδίζει από το ποδόσφαιρο στη γενέτειρά του. Εκεί όπου κάποτε έστεκε το φτωχικό σπιτικό του, τώρα βρίσκεται ένα σύγχρονο ξενοδοχείο με γήπεδα τένις, ποδοσφαίρου, μπόουλινγκ και πισίνα διακοσμημένη ως ποδοσφαιρικό παπούτσι.
Παράλληλα, ο Ρατς έχει δημιουργήσει και αθλητικό κέντρο προκειμένου να βοηθήσει τα παιδιά της περιοχής να μάθουν τα μυστικά του ποδοσφαίρου και να μην καθίσουν στη Σλάτινα να βλέπουν τα τρένα να περνούν. «Δεν είχε παιδικά χρόνια, δεν είχε χαρές, αλλά προσπαθεί να φτιάξει τις συνθήκες για τις επόμενες γενιές παιδιών στη Σλάτινα, είναι υπέροχο», λέει ο πατέρας του. Εκείνος που δεν είχε χρήματα για να αγοράσει στο γιο του μια μπάλα ποδοσφαίρου μέχρι να γίνει 14 ετών και τώρα κυκλοφορεί με λιμουζίνα στα στενά δρομάκια της ρουμανικής επαρχίας”.