Σύμφωνα με διεθνή δίκτυα, και οι οκτώ που πάσχουν από το θανατηφόρο ιό, είχαν έρθει σε επαφή με τον Αμερικανό λιβεριανής καταγωγής, Πάτρικ Σόγιερ, ο οποίος έχασε τη ζωή του στο Λάγος πριν μερικές εβδομάδες μετά την επιστροφή του από τη Λιβερία.
Την ίδια στιγμή, ο φόβος για εξάπλωση της ασθένειας επικρατεί και στη Σαουδική Αραβία καθώς ένας Σαουδάραβας που επέστρεψε στη χώρα του από τη Σιέρα Λεόνε, και εμφάνιζε συμπτώματα παρόμοια με αυτά του Έμπολα έχασε τη ζωή του έπειτα από καρδιακό επεισόδιο.
Ο 40χρονος που κατέληξε στο νοσοκομείο της Τζέντα πρόκειται να ενταφιαστεί σύμφωνα με τα απαραίτητα μέτρα που συνιστούν οι διεθνείς υγειονομικές υπηρεσίες. Στο μεταξύ, δείγμα αίματος αναμένεται να εξεταστεί ώστε να διαπιστωθεί αν πράγματι το θύμα είχε προσληφθεί από τον ιό.
Παράλληλα, μετά την ανακοίνωση για ύποπτο κρούσμα, το Ριάντ υπενθύμισε ότι από τον Απρίλιο έχει σταματήσει να χορηγεί βίζες σε υπηκόους της Σιέρα Λεόνε, της Λιβερίας και της Γουινέας, των τριών χωρών της Δυτικής Αφρικής που πλήττονται από την επιδημία. Όλα αυτά, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοινώνει ότι έχουν καταγραφεί 1.603 κρούσματα Έμπολα και 932 θάνατοι σε τέσσερις αφρικανικές χώρες από τις αρχές του έτους.
Έπειτα από τα κρούσματα που έχουν σημειωθεί στις περιοχές της Δυτικής Αφρικής, η British Airways ανακοίνωσε πως διακόπτει προσωρινά τις πτήσεις από και προς Σιέρα Λεόνα και Λιβερία, ενώ το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αν πρόκειται να ταξιδέψουν στις περιοχές.
Στο μεταξύ, εχθές έφτασε στην Ατλάντα των ΗΠΑ από τη Λιβερία και η νοσηλεύτρια Νάνσι Ράιτμπολ, η οποία παρουσιάζει «σημάδια βελτίωσης», σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Η 59χρονη εργαζόταν σε φιλανθρωπική αποστολή για ασθενείς με Έμπολα στη Μονρόβια της Λιβερίας, μαζί με τον Αμερικανό γιατρό, Κέντ Μπράντλι, ο οποίος νοσηλεύεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Έμορι της Ατλάντα. Αμφότεροι λαμβάνουν πειραματική θεραπεία από την εταιρία Mapp Biopharmaceutical του Σαν Ντιέγκο, που βασίζεται στον καπνό.
Μάλιστα, η φαρμακευτική εταιρία ανακοίνωσε πως πρόκειται να αυξήσει την παραγωγή του φαρμάκου, ωστόσο κάτι τέτοιο «θα χρειαστεί αρκετούς μήνες». Ωστόσο, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει αν έδωσε την άδεια σε οποιαδήποτε πειραματική θεραπεία για τους ασθενείς με Έμπολα.
πηγή: protothema.gr